Zobacz pełną wersję : Lampa Blyskowa i zewnetrzne zasilanie
blackfox_fm
09-08-2007, 14:42
witam
szukalem na forum ale nie odnalazlem podobnego tematu wiec pozwoliem sobie napisac pytanie na forum bo rozgladam sie za zewnetrzym zasilaniem do lampy blyskowej ( nikon sb 26 ) i jak narazie znalazlem jakies zasilacze za 5000-6000zl, oczywisice mowie tuta o rynku polski. Moze ktos z was orjetuje sie czy sa dostepne jakies urzadzenia troche tansze:) bo jesli niebedzie nic w polsce to zostaje ebay.com:)
pozdrawiam i bedzie bardzo wdzieczny za jakas pomoc.
Możesz użyć SD-8, SD-8A (ta różni się tylko wtyczką, ale pasuje zarówno do lamp i-TTL jak i do starszych), a nawet SD-7, ale tą ostatnią trzeba łączyć z lampą przewodem SC-16A. Ceny w granicach 700 zł w Internecie.
blackfox_fm
13-08-2007, 22:38
ok dzieki za odpowiedz:) bo znalazlem w necie jakies zewnetrzne zasilanie ale za kosmiczna cene mowie oczywiscie o polskim necie ( w usa koszt 300-400 dolarow) ale chyba rzeczywiscie zostane przy tym co napisales, tylko niewiem jak to dziala, chodzi o czestotliwosc blyskow i dlugosc ladowania lampy, bo w opisach znalazlem jakies 2-3sekundy wiec jak dlamnie dosc dlugo:)
carlos_76
14-08-2007, 09:45
Tutaj masz specyfikację nikona. Natomiast podawany czas ładowania dotyczy, z tego co pamiętam, zawsze użycia pełnej mocy lampy. Błyskasz pełną mocą ?
http://www.nikon.pl/product/pl_PL/products/broad/623/overview.html
blackfox_fm
14-08-2007, 10:32
dzieki za link, no wlasnie nie byskam raczej pelna moca:) wlasnie zamowilem sobie na allegro sd 7 no i zobaczymy jak to bedzie dzialac w praktyce:)
drhardware
15-08-2007, 19:29
Witam,
sd-8 mozna kupić za ok 120-180 zł, potem trzeba tylko przerobić wtyczkę. Mi do pełni szczęscia brakuje jeszcze specjalnej sruby, zby podpiąc pack pod body, a nie latac z nim na kabelku.
blackfox_fm
16-08-2007, 21:17
hehe wlasnie gdzie? bo ja z taka cene sie jeszcze nie spotkalem, chyba ze szukalem nie tam gdzie trzeba:Phehe
SD-8 - 150zl
SD-8A - 600zl (SB-800)
InterFoto
SD-8 - 150zl
SD-8A - 600zl (SB-800)
InterFoto
Hyhy, a probowales kupowac to SD-8 za 150pln?
Ja swego czasu tak i oczywiscie nie ma, ale: "kiedys bylo" ;-)
A co do SD-8A - polecam. Co prawda od niedawna go katuje, ale dziala w porzadku, a czas ladowania lampy zdecydowanie skraca i ilosc blyskow zdecydowanie zwieksza.
Warto wiedziec, ze zestaw booster + lampa w sposob specyficzny rozladowuje baterie/akumulatory. Nikon w instrukcji pisze, zeby wymieniac wszystkie (i booster i lampa) za 1 razem. Ja z kolei wiem, ze to nie do konca tak jest. Po wsadzeniu 4 baterii do lampy, 1 do koszyczka i 6 do boostera, po wystrzelaniu takiego kompletu (lampa nie chce sie juz ladowac, piszczy i to tylko potrafi robic) baterie/akumulatory z lampy i koszyczka (4+1) okazuja sie kompletnie wyczerpane, a te w boosterze stracily dopiero polowe swojej pojemnosci.
Pamietajcie, ze rozladowane baterie w lampie + swieze w boosterze poskutkuja tym, ze lampa blyskac i tak nie bedzie, albo i sie nie wlaczy. Z kolei swieze w lampie, a stare w boosterze - bedzie dzialac tak jak bez SD-8A.
Slowem - ten dodatek to naprawde DODATKOWE zrodlo zasilania, ktore tylko wspomaga ladowanie - bez podstawowych baterii/akumulatorow na nic sie nie zda.