Zobacz pełną wersję : Alternatywa dla SB-600 Foto-Amator
Witam,
Przymierzam sie do zakupu lampy blyskowej. Ze wzgledu na to iz ostatnio zakupilem obiektyw 70-300VR moje fundusze wakacyjne sa juz ograniczone. Szukam lampy do tego co mam w stopce. Oczywiscie nie do 300mm ;) ale focenie 50/1.8 ew. do 100mm glownie we wnetrzach. Mysle dosc intensywnie o SB-600 choc powiem szczerze ze mam tylko 500zl a nie chce nic juz pozyczac ;) Czy lampy pokroju SB-28 SB-24 sa OK (pewnie i tak 30 razy lepiej niz wbudowana) - wiem, ze nie chce zadnego Tumax'a ani innego "shitu". Co sadzicie o SIGMIE EF-500 DG ST czy moze zastapic SB-600 czy naprawded jest taka przepasc miedzy nimi? Jakby ktos moze wiedzial o jakiejs "okazji" to prosze mi napisac.
P.S. Chcialbym raczej nowa lampe, niz uzywana przez chocby 3miesiace (ale pewnie intensywnie)
Tak na szybko to mam w "Zasiegu"
a METZ 44 AF-4N ?
puchbeary
09-08-2007, 07:49
Może nie jest to obiektywne ale tego co da Ci lampa systemowa nie da Ci żaden zamiennik. Swojego czasu chwaliłem bardzo lampę Sigma 500 Super. Okazało się że wielu użytkowników ma jednak odmienne zdanie od mojego. Jeśli nie chcesz Tumaxów to właściwie pozostaje Ci tylko Sigma ST tyle że nowa kosztuje w granicach 600-700 złotych a za te pieniążki przewinęły nam się na giełdzie w ostatnim tygodniu dwie sb-600 z dyfuzorami. Trzy miesiące kulturalnego używania lampy to tyle co nic - SB-800 kolegi błyska intensywnie 4 albo 5 sezon na weselach a robi on na jednej imprezie do 1k zdjęć i wszystko jest w najlepszym porządku.
Lampy sb24-28 będą działać z twoją puszką ale tylko w trybie pełnego manuala lub w trybie automatyki lampy a to powoduje że parametry które lampa zczytyje sama z body ty będziesz musiał wprowadzać ręcznie - o ile w przypadku ISO nie ma większego bólu o tyle ogniskowa i przysłona to już upierdliwe. Da sie to robić i można uzyskać rewelacyjne efekty ale zadaj sobie pytanie - czy jesteś na to gotowy ? . Potrzeba do tego trochę wprawy i wiedzy.
Nie bede Was sciemnial - policzylem, przekalkulowalem, SB600 na alledrogo po 829 mozna kupic ale przesylka z 40zl (kurier) poszedlem do sklepu foto..... i kupilem... za 890 niestety jestem w pracy i nie mam puszki, ale dzis pewnie pare zdjec testowo pstrykne w domku :) ;)
No to gratuluję zakupu:wink:
Albert44
09-08-2007, 20:25
Metz też OK.. :) ale raczej 44AF-4iN
sokrates
10-08-2007, 09:51
... SB-800 kolegi błyska intensywnie 4 albo 5 sezon na weselach a robi on na jednej imprezie do 1k zdjęć i wszystko jest w najlepszym porządku... .
kurcze a gdzie te czasy gdzie robiło się 3-4 rolki 36 klatkowe i zdjęcia były super, robione z głową a nie na "kilogramy"
nasuwa mi się na myśl - podpis jednego z forumowiczów - "po co mi mózg - mam cyfrówkę" :-)
Jestem tym lekko załamany jak słyszę że "Pan fotograf" robi 1k lub 2k zdjęć z czego tzw. 1 sort to zaledwie kilkadziesiąt, góra 100 zdjęć dla młodych nadających się.
A wracając do tematu warto dozbierać do SB600. lub lekko używaną kupić.
puchbeary
10-08-2007, 10:10
Marcin.
Generalizujesz i upraszczasz sprawę. Osoba o której pisałem ma za sobą wiele etapów fotograficznego wtajemniczenia i nie jest pozbawiona "analogowego myślenia". Po prostu to perfekcjonista - skoro aparat pozwala mu zrobić tyle zdjęć bez kosztów własnych to je robi - nie po to by wybrać to "co się nadaje" ale po to aby z trzech dobrych zdjęć tego samego kadru wybrać to najlepsze. Druga sprawa - przemyślenia własne - impreza weselna to specyficzne podwórko do fotografowania - dwa zrobione po sobie zdjęcia nie będą takie same - no chyba że mówimy o pozowanym plenerze ale to jakby inna historia trochę. To nie jest fotografia artystyczna tylko reportażowa a w reportażu istotne jest uchwycenie chwili - jakiejś szczególnej, wyjątkowej. Mało jest takich imprez na których jest tyle wyjątkowych chwil jak wesele. Emocje, szczególne momenty, wyjątkowe sytuacje to wszystko godne jest uwiecznienia i zachowania.
słuchajcie, a te wymienione wcześniej Sigmy, współpracują z CLS-em, ew. mają wbudowaną fotocelę na drugi błysk?
Potrzebuje tańszy zamiennik do rozjaśniania tła, nie musi to być droższa i precyzyjna sabinka
tumiwisizm
11-08-2007, 17:00
do rozjasniania tla to masz zarowki po 50 zl
sigma nie oferuje takiej powtarzalnosci. to chyba jej najwieksza wada.
do rozjasniania tla to masz zarowki po 50 zl
i z tą żarówką, będę po sali balowej latał ? :D
to jest jekiś pomysł, ale mało mobilny
sigma nie oferuje takiej powtarzalnosci. to chyba jej najwieksza wada.
.. właśnie dlatego jest tańsza, ale do tego celu, super precyzja nie jest potrzebna
tumiwisizm
11-08-2007, 21:40
chyba masz juz wszystko przemyslane. z sigma jednej rzeczy nie wiem - w razie nalozenia swiatla z niej i z sbiny - czy by nie powstal jakis inny zafarb. nie myslales o tanszych lampach i odpalaniu radiowym ?
ost widzialem takie wyzwalacze z goraca stopka zamiast wtyku synchro.
oczywiscie pelen M wtedy. ale jest to szybkie w dzialaniu, i nie odpali tego przypadkowy blysk.
no i dziala w ostrym swietle, czy tez przy zaslaniajacych przedmiotach.
wyjaśnie może, o co mi chodzi: otóż chcę pracować z lampą na aparacie w i-TTL (duża mobilność podczas robienia zdj. w tańcu, np.na weselu), druga lampka, wyzwalana tą pierwszą, doświetlałaby (rozjaśniałaby) mi tylny plan. W zbrojowni, mam SB 28, która mozna by do tego celu uzyć, ale nie mogę znaleźć fotoceli, która wyzwoliłaby mi SB 28 za drugim błyskiem z SB800 (bo pierwszy błysk jest pomiarowy)
Na funsports, nie mają w tej chwili, tej własciwej fotoceli, a na alle.. też posusza
(..)
ale nie mogę znaleźć fotoceli, która wyzwoliłaby mi SB 28 za drugim błyskiem z SB800 (bo pierwszy błysk jest pomiarowy)
www.fotocela.com (http://www.fotocela.com) , kupiłem, działa.
Sam od dłuższego czasu przymierzam się do lampy.. :) Dla amatora jest tylko jedna alternatywa SB-600. SB-800. :D
dzięki pebees!
zdaje się, że jest tam wszystko, o co mi chodzi :)
możesz opisać co i z czym dokładnie u Ciebie pracuje?
czy SB28 lepiej wyzwolić za pomocą kostki synchro ze stykiem centralnym, czy kabelka podłączonego do gniazda w lampie?
Pozdrawiam
rotor ja się nie znam na sabinach :) Ta celka działa u mnie wyzwalana z D50 zarówno w automatyce jak i manualu, wyzwala starą jak świat lampę LBS 21 :D
deoc ja poszedlem takze do sklepu, foto-plus w Krakowie - i zakupilem eSBeka 600 za 849 :), moim zdaniem najlepszy sklep w Krakowie! Wszystko u nich kupuje (niemam zadnej znizki i niereklamuje), uwazam ze sa najtansi wsrod prawdziwych (nieallegro) sklepow.
No ja troche wiecej zaplacilem, ale naprawde nie zaluje :) Bardzo polepszyla sie jakosc zdjec ;) Musze jeszcze sie pobawic i potestowac rozne opcje :P Np. opcje Commander i zobaczyc rozne efekty ustawienia lampy :P
Zamowilem tez dyfuzor wiec teraz w zasadzie mam juz caly komplet - teraz troche porobie zdjec a nastepnymi zakupami pomartwie sie za jakis czas... i bedzie to raczej jakis standardowy zoom typu Tamron SP AF 17-50 f/2.8 XR LD Aspherical ;) Ostatnio na forum nowart sprzedawal okazyjnie - zastanawialem sie nad nim, ale potrzebowalem tele