PDA

Zobacz pełną wersję : D80 'zawieszanie się' aparatu

DawidK
09-08-2007, 00:13
Witam,
mam ( a przynajmniej wydaję mi się) następujący problem z d80 - kiedy przeglądam menu lub zdjęcia czasami aparat się przywiesza na ok. 15 sekund, autofocus zazwyczaj wtedy nie działa (podświetla na czerwono pola ostrości, ale nic więcej). Trwa to kilka sekund, chyba, że wyłączę i włączę aparat, bądź zmienię wartość przesłony bądź czas naświetlania. Aparat był kupiony wczoraj, a więc wręcz pachnie nowością (oj ładnie, ładnie :)).
Nie wydaję mi się, że to jest normalne - nic na ten temat nie znalazłem na forum, instrukcja tez nie ma nic ciekawego do powiedzenia.

To mój pierwszy dslr, ale wcześniej miałem w rękach dość długo canony z serii eos i nic takiego nie zauważyłem.. hmm czyżby wizyta w sklepie i wymiana?

Pozdrawiam
Dawid

ufolek
09-08-2007, 04:52
Nic takiego nie zauważyłem u siebie. Chyba lepiej kontrolnie go wymienić.

puchbeary
09-08-2007, 07:57
Na początek zresetuj puszkę - opis znajdziesz w instrukcji. Jeśli to nie pomoże to wymiana - dziś jest to delikatne przywieszenie - po miesiącu lub roku aparat może się wykrzaczyc całkiem.

specjal
09-08-2007, 10:09
z niektórymi kartami pamięci aparat może się podwieszać lub nawet całkowicie
zawiesić.. weź inną kartę na próbę

david555
09-08-2007, 10:28
z niektórymi kartami pamięci aparat może się podwieszać lub nawet całkowicie
zawiesić.. weź inną kartę na próbę

Dobrze prawi, dać mu to co lubi.:)

DawidK
09-08-2007, 10:51
Też tak myślałem, jednak nie mam za bardzo jak tego sprawdzić.. mam kartę Secure Digital Extreme III 2 GB SanDisk'a.I wydaję mi się, że chyba jednak ona jest ok. Jakie karty korpus lubi, według Was ;)?

Pozdrawiam

flyski
09-08-2007, 10:59
extreme III powinien wprost uwielbiać więc raczej odpada (o ile karta jest dobra) zastanawia mnie czemu zmula w menu? w jakimś konkretnym miejscu czy w ogole w menu?

DawidK
09-08-2007, 11:35
Nie ma zasady, zamulać może w każdym dziale menu.. o ile wczoraj działo się to 'co jakiś czas' to dzisiaj zdecydowanie częściej :/ co do karty, to raczej jest chyba ok.

pebees
09-08-2007, 11:37
No to zobacz czy to samo dzieje się (w menu) bez karty.

specjal
09-08-2007, 12:04
jak zamula menu to będzie coś nie tak z procesorem, takjakby się grzał...
ja bym wymienił puszkę u sprzedawcy natychmiast! równiez używam
karty Extreme III 2 GB Sandiska.. na zwykłych Kingstonach 512 MB również mi
działa prawidłowo.

bardzo niepokojące jest to co piszesz, sprawdz jeszcze z odkręconym obiektywem
czy jest tak samo..

niestety powodów może być wiele i my będziemy tutaj tylko i wyłącznie "strzelać"
co może być powodem...

flyski
09-08-2007, 12:05
też myślę że do wymiany jak najszybciej,
jak kupiony w sklepie to chyba no problem

DawidK
09-08-2007, 12:05
To samo..czyli wina korpusu.

@edit
to dzięki wszystkim, jeszcze dzisiaj postaram się go wymienić - problem w tym, że właśnie jutro wyjeżdżam i byłem pewny, że będzie to dla niego pierwszy test w terenie..

Pozdrawiam
Dawid