Zobacz pełną wersję : dopalanie lampą
skulinski
08-08-2007, 22:39
Niech mi ktos wyjasni bo wciaz uzywajac flesza w plenerze jade na manualu zarówno w puszce jak i w lampie... Jest jakis sposob zeby aparat sam zmierzył siłe doblysku pierwszego planu zamiast metody prób i bledów?
Ja robie na M w aparacie i lampa na TTL bl i korekta w zależności jak wychodzi
skulinski
09-08-2007, 17:04
fridrih - czyli robisz tak jak ja :) chodzi o to czy jest sposob na to zeby wstrzelic sie blyskiem od razu.
Niestety wg.mnie nie. Różne materiały pochłaniają różne ilości światła i w zależności gdzie trafi pomiar tyle podaje na strzał. Sprawa jest prostrza jeśli masz światełko w miarę równe.
FV Lock? Albo nie zrozumiałem o co chodzi..
skulinski
10-08-2007, 10:32
No własnie tez tak kombinuje. Czyli jak zmierze ekspozycje na tło i zablokuje, a potem wyostrze na obiekt do lampa przedblyskiem zmierzy potrzebna moc a puszka ładnie naswietli tło?
sulinski chyba nie rozumiem o co chodzi.. napiszę, co ja robię. Ustawiam sobie lampę gdzieśtam z boku jakąś, i ma się odpalić, gdy odpala się ta w aparacie. I dobrze. Potem (przeprogramowanym przyciskiem w D50) wyzwalam lampkę by sobie pomierzyło światło, w tym czasie odpala mi się też lampka z boku, której światło jest przy tym pomiarze uwzględnione. Następnie .. cykam zdjęcie :)
A ja robię tak: z reguły fotografuję w preselekcji przesłony, (chyba że coś szybkiego) wszystko, co się da mam ustawione na ttl, naciskam delikatnie spust migawki, żeby naostrzyło i pomierzyło, wprowadzam ewentualną korektę i naciskam spust wyzwalając migawkę. Jeśli fotografuję w dzień, staram się w miarę możliwości wprowadzić korektę na lampie aby zrobić więcej miejsca na światło zastane, jeśli obiekt jest bliski na odległym tle, to tym bardziej trzeba pamiętać o tej korekcie. Odnosi się to do lampy zamontowanej na body.
fridrih - czyli robisz tak jak ja :) chodzi o to czy jest sposob na to zeby wstrzelic sie blyskiem od razu.
Każda sytuacja jest inna nawet jak robisz tego samego dnia dlatego trzeba patrzeć co wychodzi i korygować. Ja raczej nie mam większych problemów. Moja puszka razem z SB800 dosyć dokładnie sobie daje rade. Ale faktem jest że czasem robie korekty -2 albo -3EV.