Zobacz pełną wersję : Problem z wężykiem
Kupiłem na all. wężyk spustowy najtańszy Made in Chna ADIDT się zowie. Po rozpakowaniu, próba i nic, nie działa. Piszę maila do sprzedawcy że nie działa, gość odpowiada: proszę przysłać wymienimy. Drugi też to samo nie działa.
Mam D200 na gwarancji do września, co robić? . Oddałem kidyś obiektyw do serwisu w Warszawie i po czterech miesiącach łaskawie odesłali. CO ROBIĆ może sprzedać i kupić Canona?
Ponoć czasem trzeba wtyczkę mocniej docisnąć. Jak to najtańszy wężyk, to bym się spodziewał, że niektóre egzemparze nie będą działać. A tak ogólnie to z D200 wężyki jaknajbardziej działają. Sam mam taki fikuśny, bo radiowy i działa bez problemu.
Nie tylko ty masz taki problem z tym wężykiem. Zobacz tu: http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1021&message=17075033
Muszę chyba spróbować jeszcze kupić orginalny, może zadziała.
Muszę chyba spróbować jeszcze kupić orginalny, może zadziała.
Tak wogóle, to polecam radiowy. Wygodnieszy w użyciu i kabelek się nie "dynda". Możesz też dzięki niemu zrobić sobie zdjęcie będąc w znacznej odległości od aparatu (ma 20m zasięgu).
Dzięki milo_ja . Gdzie kupić ?
http://www.fotohobby.com.pl/ Była niedawno dostawa, więc powinny jeszcze być. Sklep prowadzi kolega maroo.
czy d200 ma taki sam wężyk jak d2xs?
czy d200 ma taki sam wężyk jak d2xs?
Jak d2xs ma gniazdo 10 pinowe to pewnie tak (na zdjęciach wygląda tak samo).
krzysztof jot
09-08-2007, 10:54
Tak wogóle, to polecam radiowy. Wygodnieszy w użyciu i kabelek się nie "dynda". Możesz też dzięki niemu zrobić sobie zdjęcie będąc w znacznej odległości od aparatu (ma 20m zasięgu).
ta... tylko nadal jednak podłaczenie przez to samo gniazdo, wtyczka i produkcja 'no name" gdzies ten wyzwalacz nalezy przymocoać aby nie dyndał, mam nadzieje ze nie tam gdzie lampa - bo blokuje sanki lampy (albo lub co gorsza wyzwalacz lamp studyjnych) no albo tak wisi jak ... :)
Dwupozycyjnosc poprzez radio moze byc problematyczna bo dobrze wiemy jak jest z wyzwalaniem lamp poprzez chinskie radioyzwalacze - zawsze kiedyś nie odpali, wiec generalnie sugeruje wydac dwiesciepare zet i kupic oryginał nikona - wygodny, ergonomiczny a nie taki kutasik jak te zamienniki. Kupujecie drogie body, a potem oszczędzacie na duperelach, no a serwis zawsze w takim wypadku może powiedzieć że coś zostało zwalone poprzez wadliwe akcesoria. Teraz co im powiesz, zanosząc sprzet do serwisu ? podepniesz "toto" i powiesz że nie działa ? no o cie wyśmieją... :) Sprawdź na oryginalnym, wtedy zacznij dopiero coś kombinować.
ta... tylko nadal jednak podłaczenie przez to samo gniazdo, wtyczka i produkcja 'no name" gdzies ten wyzwalacz nalezy przymocoać aby nie dyndał, mam nadzieje ze nie tam gdzie lampa - bo blokuje sanki lampy (albo lub co gorsza wyzwalacz lamp studyjnych) no albo tak wisi jak ... :)
No dobra. Trochę dynda. Chodziło mi o to, że nie dynda "na całej długości". :)
Dwupozycyjnosc poprzez radio moze byc problematyczna bo dobrze wiemy jak jest z wyzwalaniem lamp poprzez chinskie radioyzwalacze - zawsze kiedyś nie odpali,
Dwupozycyjność jaknajbardziej działą. Tryb bulb też. Sprawdzone "organoleptycznie".
wiec generalnie sugeruje wydac dwiesciepare zet i kupic oryginał nikona - wygodny, ergonomiczny a nie taki kutasik jak te zamienniki. Kupujecie drogie body, a potem oszczędzacie na duperelach, no a serwis zawsze w takim wypadku może powiedzieć że coś zostało zwalone poprzez wadliwe akcesoria. Teraz co im powiesz, zanosząc sprzet do serwisu ? podepniesz "toto" i powiesz że nie działa ? no o cie wyśmieją... :) Sprawdź na oryginalnym, wtedy zacznij dopiero coś kombinować
Taa.... a jak podepniesz "nieoryginalne" szkło (Sigma itp.) to też w serwisie będą marudzić, że np. niedziałąjący wizjer to kwestia nieoryginalnego szkła? Bez przesady. To nie jest gniazdo "for internal Nikon use only". Jak się zdalne sterowanie skopie, to zanosisz do producenta tegoż. A jak gniazdo, to do serwisu Nikona. Nie widzę problemu.
krzysztof jot
11-08-2007, 11:41
Nie widzę problemu.
Generalnie masz racje, tak jak ludzie stosuja wszelkie karty CF a zalecany jest tylko lexar i Sandisc tak i tu masz zapis o stosowaniu "oryginalnych akcesoriów" - i zawsze serwis bedzie ci chciał udowodnić że gniazdo to TY zwaliłes, poprzez nieoryginalny kabel :) . O to mi chodziło a nie o to czy działa czy nie