Zobacz pełną wersję : D70s a D80
Witam.
Mam pytanko. Czy opłaca się dopłacać jakieś 1000zł do D80 zamiast D70s? Czym konkretnie się różnią oprócz większej ilości punktów AF i większej matrycy w D80?
Ogólnie rzeczą która mnie przestraszyła to wyczytane na allegro "czas synchronizacji z lampą 1/200s". Niewiem czy to błąd czy prawda bo nie moge znaleść tego w opisie na stronie nikona.
Co o tym sądzicie? Opłaca się czy nie?
Tez mialem ten dylemat , wybralem 80-ke
http://www.slrtoday.com/articles/82/1/Comparing-Nikons-Entry-Level-dSLRs-D50-D70-D80/Page1.html
http://www.nikonians.org/nikon/d80/comparison.html
david555
08-08-2007, 14:38
Witam.
Mam pytanko. Czy opłaca się dopłacać jakieś 1000zł do D80 zamiast D70s? Czym konkretnie się różnią oprócz większej ilości punktów AF i większej matrycy w D80?
Ogólnie rzeczą która mnie przestraszyła to wyczytane na allegro "czas synchronizacji z lampą 1/200s". Niewiem czy to błąd czy prawda bo nie moge znaleść tego w opisie na stronie nikona.
Co o tym sądzicie? Opłaca się czy nie?
Jak nie dostrzegasz różnic między tymi puszkami, to nie zawracaj sobie głowy dylematami i porównaniami. Po prostu kup najlepszą na jaką Cię stać, a o innych zapomnij do następnych zakupów, bo inaczej zawsze będzieśz miał poczucie, że nie wybrałeś właściwie.;)
david no wlasnie chodzi o to ze dostrzegam roznice i niewiem ktora defacto jest lepsza.
czas synchronizacji z lampa tylko 1/200s oraz slabszy pomiar swiatla/WB i brak czasu 1/8000s w zamian za iso 100 i troche wieksza matryce... poprostu niewiem czy to dobry uklad :)
david555
08-08-2007, 14:44
david no wlasnie chodzi o to ze dostrzegam roznice i niewiem ktora defacto jest lepsza.
czas synchronizacji z lampa tylko 1/200s oraz slabszy pomiar swiatla/WB i brak czasu 1/8000s w zamian za iso 100 i troche wieksza matryce... poprostu niewiem czy to dobry uklad :)
Lepsza jest D80, bo ma np. w pełni mechaniczną migawkę i stąd ten dłuższy czas synchro z lampą itd. Reszta jak wyżej.
W D80 wiekszy LCD , wiekszy wizjer , D80 kupisz nowke , D70s ciezko bedzie.
W laptopie mam czytnik SD a CF nie mam , niby drobnostka ale trzeba targac kabel USB albo czytnik dodatkowy.
Zalezy co Ci potrzebne , jest jeszcze kilka innych roznic.
Mi potrzebny duzy wizjer to bez wachania wiekszego zdecydowalem sie na D80.
pytan bylo mnostwo ... a odpowiedzi bylo jeszcze wiecej .. poszukaj ...
tysiac zloty roznicy - jak nie produkujesz kasy i nie narzekasz na mala ilosc to pomysl nad nawet d200 - nie mniej jednak za roznice logicznie mozna kupic lampe albo 50 /1.8 + grip + 2 aku i na karte sie jakas znajdzie
lcd wiekszy ? - przecierz On nie slurzy do kadrowania ... przynajmniej ja nie korzystam z lcd. wszystkie zdjecia ogladam na monitorze.
mam zamiar focic w studio - dlatego zastanawiam sie czy nie lepiej D70s.
Pozatym mam mozliwosc kupic nowke D70s
jeśli nie potrzebujesz 10mpx i nie drukujesz odbitek pół metra na metr to żadna z funkcji modelu D80 nie spoowduje, że zrobisz technicznie lepsze zdjęcie od D70s. Zwłaszcza do studia - krótszy czas synchronizacji - niewątpliwie zaleta D70s. D80 to tylko ewolucja - w postaci dodatków ułatwiających korzystanie z niego - nie rewolucja...
Za 1000zł kup sobie dobre szkiełko.
W D80 wiekszy LCD , wiekszy wizjer
Wbrew pozorom to naprawdę ważna sprawa. Bawiłem się jakiś czas D70s (sam posiadam D200) i po prostu nie byłem w stanie kadrować w małym wizjerze, bo mi czarna ramka wszystko zajmowała (nie mówiąc o małym podglądzie). Większa rozdzielczość to rzecz wtórna, ale wizjer i dobry LCD znacząco wpływa na komfort użytkowania (np. ostrzenie ręczne).
Wbrew pozorom to naprawdę ważna sprawa. Bawiłem się jakiś czas D70s (sam posiadam D200) i po prostu nie byłem w stanie kadrować w małym wizjerze, bo mi czarna ramka wszystko zajmowała (nie mówiąc o małym podglądzie). Większa rozdzielczość to rzecz wtórna, ale wizjer i dobry LCD znacząco wpływa na komfort użytkowania (np. ostrzenie ręczne).
Można kupić wizjer do D70s DK-21m i jest praktycznie jak w D80...:) tak wiem ten wizjer można założyć też do D80 i będzie jeszcze lepiej.
Generalnie ja bym wybrał D70s i zainwestował w jakieś szkiełko.
Jak masz szmal na inne zabawki to kupuj D80 jak ten tysiak to dla Ciebie duża różnica to bierz D 70s i też będziesz bardzo zadowolony.
nathaniel
08-08-2007, 16:18
Jak masz czas to poczekaj, Canon niedługo wypuści 40D, Nikon pewnie nie będzie gorszy wrzucając coś nowego na rynek, także jest szansa, że obecne modele potanieją.
Posiadając D70S nie kupiłbym D80, ale D200:) Większy wizjer w pracy studyjnej? a nie lepiej kilka lamp za tą kasę?:)
Tak na prawdę za D80 naprawdę przemawia większy wizjer,
wiem bo mam D80 i używałem D70, jeżeli dla Ciebie wizjer nie stanowi różnicy
to pozostałe różnice są naprawdę dla zdjęć nieistotne więc zadowoli Cię d70
(choć w niektórych zastosowaniach mechaniczna migawka D80 może wysunąć się na 1szy plan)
No chyba że z dwustuzłotówek robisz sobie zakładki do książek to bierz D80 bo summa sumarum jest lepszy
Gawronnek
08-08-2007, 21:59
dziwię się tym stwierdzeniom że D80 nie wiele lepszy od D70s, w ostatnim czasie z powodu awarii D80 robiłem trochę zdjęć D70s syna, sorry ale to zupełnie inny komfort pracy, nie mówiąc już o ewentualnej możliwości kadrowania bez utraty rozdzielczości, (10 mln to jednak nie 6 mil) gdybym w tej chwili był zmuszony do ponownego kupna w życiu bym nie wybrał D70s, tysiąc złotych różnicy to cena którą warto dopłacić
A gdy różnica w cenie może znacząco zmaleć?
Mam na myśli zakup D80 za granicą (szczegóły w wątku: 'polskie menu w d80 kupionym w USA' (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=32983&page=3)).
Z braku nowego D70s z podobnych źródeł sam rozmyślam o sprowadzeniu aparatu. Tak okazyjnych ofert nowego D70s nie znalazłem, bo wtedy długo bym się nie zastanawiał i brał D70s.
Do D70s byłem prawie przekonany gdy był za 2600 ze szkłem 18-70, ale teraz skłaniam się ku D80.
Już kilka razy w życiu wybrałem tańszy model, produkt... i może tym razem warto zainwestować w dwa kółka (wzrost ergonomi w tego typu lustrach jest chyba ważniejszy niż sama jakość zdjęć - o tym więcej, w niejednym wątku o d40), duży czytelny wyświetlacz i sam fakt, że aparat jest nowszym modelem (choć to akurat najmniej ważny fragment tej wyliczanki).
A pisze też tak dlatego, że często czytam: 'sprawdzisz, potestujesz, zobaczysz czego ci potrzeba i wymienisz body za rok, dwa' ... oczywiście gdy sprzedam body do nowego będę musiał dopłacić - koszty więc moze będą nawet wyższe niż teraz, tyle, że rozłożone w czasie. Choć plus jest taki, że za rok byłby to może d200.
mnie poprostu bardzo przeraza gorszy pomiar swiatla i bardzo krotki czas synchronizacji z lampą. Używając D50 czasem ta 1/500 wydawała mi się zbyt długim czasem synchro z lampą, a tu mamy jeszcze mniej - 1/200.
A tak jak wspominałem zaczynam bawić się poważniej w studio, na D200 na tą chwilę mnie nie stać, a 6mpix jak narazie mi styka, tak więc wybór chyba jednak padnie na D70s.
Ogólnie dzięki za pomoc :)
stachmuszel
09-08-2007, 07:45
Miałem oba korpusy. Przyszedł dzień kiedy musiał zostać jeden. Został D70S. Brakuje mi jedynie wizjera z D80. Poprawiłem trochę muszlą oczną DK-21M. Do studia ze względu na czasy synchronizacji bardziej wg mnie D70S.
Pozdro.
robin102
09-08-2007, 08:24
Jeśli nie przeszkadza Ci mały rozmiar D80 i Cię na niego stać to bezdyskusyjnie lepiej go kupić niż D70s. Mam oba, więc wypowiadam się na bazie własnych doświadczeń . W d80 lepszy AWB, lepszy pomiar swiatła, lepszy LCD , dużo lepszy wizjer i jeszcze kilka innych przydatnych myków. Prawdziwa wada D80 to jego mały rozmiar -subiektywnie.
Eric T. Cartman
09-08-2007, 08:34
mnie poprostu bardzo przeraza gorszy pomiar swiatla i bardzo krotki czas synchronizacji z lampą. Używając D50 czasem ta 1/500 wydawała mi się zbyt długim czasem synchro z lampą, a tu mamy jeszcze mniej - 1/200.
Ogólnie dzięki za pomoc :)
Zwróć uwagę, że jest jeszcze różnica w minimalnym iso. Ustawieniu 1/200 iso 100 w D80 odpowiada 1/400 iso 200 w D50. Nierozwiązuje to wszystkich problemów ale warto o tym pamiętać
Dużo osób narzeka na pomiar matrycowy w D80, że przepala, ja jak narazie jeszcze tego nie doświadczyłem bo jak coś poprawiam w zdjeciach to raczej minimalnie rozjaśniam (może to kwestia tego nowszego softu, gdzie problem został naprawiony). Bawilem się trochę D70s i bez żadnych wątpliwości wybrałem D80, wizjer, balans bieli, moim zdaniem kolory też zdecydowanie lepsze, LCD w D70s jest archaiczny. Ponadto w moim odczuciu zdjęcia w jpg z D70s są takie jakieś szare i wyprane.
pzdr
No i znów nasuwa się stara prawda - każdy swoje chwali - a co za tym idzie wszyscy są zadowoleni ze swoich zakupów. Idąc dalej tym tokiem myślenia oba aparaty są OK.
Ja już nie będę wyjaśniał, bo o tym już 1000x było, że zdjęcia z D70s nie są szare i wyprane (no chyba że ktoś używa tylko programu "A")
david555
09-08-2007, 12:06
Z tym powiedzonkiem, że każdy swoje chwali, to tylko po części prawda, bo częściej jest tak, że chwaląc to co mamy, sami sobie uzasadniamy dlaczego popełniliśmy błąd kupując tańszą i gorszą puszkę. To taki rodzaj terapii w rodzaju mam gorsze, bo tak lubię, albo co gorsza lepsze wcale nie jest lepsze, bo ja tego lepszego nie posiadam. Każda z tych opcji występuje w tego typu wątkach.
ludzie jak czytam wasze wypowiedzi że mały wizjer że mały LCD to mnie strzyka w kościach normalnie jak wam to wszysto jest za mini to kupcie sobie Olympusa z Live View :) będziecie mieli wizjer 3 cale :D różnice między D80 a D70s są tak minimalne że szkoda dopłacać lepiej zainwestować kase w szkła :) a prawda jest taka że to próżność każe kupowac nowe modele bo są poprostu nowe :) to samo będzie jak wyjdzie D80s czy też D90 :) D300 czy też D2XX2H5000 :D a na dobrą sprawe 98% kupujących amatorów i tak nie wykorzystuje potencjału aparatu między innymi ja :) tyle że ja potrafie się przyznać a większośc z was nie bo to jakaś ujma na honorze nie ;) :) to się nazywa poprostu gadżeciarstwo :) a nie chęć robienia dobrych fotek :) a każdy praktycznie twierdzi że jak nie ma sprzętu za kilkadziesiąt tysięcy to już nie zrobi dobrej fotki :) poprostu paranoja :D
sami sobie uzasadniamy dlaczego popełniliśmy błąd kupując tańszą i gorszą puszkę.
A kto tu mówi że popełnił błąd?
No i znów nasuwa się stara prawda - każdy swoje chwali - a co za tym idzie wszyscy są zadowoleni ze swoich zakupów. Idąc dalej tym tokiem myślenia oba aparaty są OK.
Ja już nie będę wyjaśniał, bo o tym już 1000x było, że zdjęcia z D70s nie są szare i wyprane (no chyba że ktoś używa tylko programu "A")
akurat, ten tryb mógłby dla mnie nie istnieć, najczęściej priorytet przysłony lub manual, a i to przecież nie ma jakiegoś strasznie dużoge wpływu na kolorystykę . Co do szarych zdjęć, to moja subiektrywna ocena, miałem okazję używać D70s, a teraz mam D80. Oczywiście w rawach dużo można poprawić, zrobić co sie podoba i jest to inna bajka, ale jpg z d70s mi się poprostu nie podobają. Nie chę też powiedzieć, że D70s jest złym aparatem, bo ma sporo innych zalet, ale ja bym go nie kupił.
pzdr
ludzie jak czytam wasze wypowiedzi że mały wizjer że mały LCD to mnie strzyka w kościach normalnie jak wam to wszysto jest za mini to kupcie sobie Olympusa z Live View :) będziecie mieli wizjer 3 cale :D różnice między D80 a D70s są tak minimalne że szkoda dopłacać lepiej zainwestować kase w szkła :) a prawda jest taka że to próżność każe kupowac nowe modele bo są poprostu nowe :) to samo będzie jak wyjdzie D80s czy też D90 :) D300 czy też D2XX2H5000 :D a na dobrą sprawe 98% kupujących amatorów i tak nie wykorzystuje potencjału aparatu między innymi ja :) tyle że ja potrafie się przyznać a większośc z was nie bo to jakaś ujma na honorze nie ;) :) to się nazywa poprostu gadżeciarstwo :) a nie chęć robienia dobrych fotek :) a każdy praktycznie twierdzi że jak nie ma sprzętu za kilkadziesiąt tysięcy to już nie zrobi dobrej fotki :) poprostu paranoja :D
Nie zgodze, mi sie przyda wiekszy wizjer a poza tym nie mam puszki, wiec nie stoje przed zamiarem upgrade.
Jesli jednak mialbym juz D70s to nie zmienilbym jej dla wizjera.
Roznica to juz 800-1000 pln ... pod warunkiem, ze znajdziesz nowa D70s ...
czesciowo masz racje, roznice pomiedzy d70, a d80 dla wiekszosci nie sa warte roznicy w cenie. niektorzy jednak albo z tych ulepszen musza/chca korzystac, albo maja sporo kasy i nie ma sensu by kupowali model starszy. dla kazdego cos dobrego. osobiscie mam i d70 i d200 i przez pierwsze 3 mce od zakupu nie ruszalem prawie d200, focac caly czas d70. oczywiscie nie ma jasnego wizjera, nie ma mozliwosci pelnej pracy z manualami, ma "tylko" 6mpix ale do amatorskich zastosowan w zupelnosci wystarcza. d200 kupilem wlasnie z checi pofocenia czyms bardziej "profi", powoli sie do niego przekonuje, ale podobnie jak ty, nie uwazam by w d70 czegos dla amatora brakowalo
Cytat:
Napisał nadgob http://forum.nikon.org.pl/imagesb/buttons/viewpost.gif (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?p=377619#post377619)
(..)
akurat, ten tryb mógłby dla mnie nie istnieć, najczęściej priorytet przysłony lub manual,(..)
Ekhm.. czy tryb A to nie jest akurat priorytet przysłony?
to się nazywa poprostu gadżeciarstwo
Dla mnie to się nazywa komfort pracy. Jeśli wizjer w D80 jest tak duży, jak w D200 (co z tego co wiem, jest prawdą), to dla mnie różnica jest gigantyczna i warta wydania kasy na puszkę i dozbierania później na szkła, szczególnie, że nie jest to różnica w kasie taka, jak np. między D200 a D2X.
Obecnie 30D kosztuje tyle co D80, wiec jest to co najmniej mocna alternatywa do rozwazenia...
Cytat:
Napisał nadgob
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?p=377619#post377619)
(..)
Ekhm.. czy tryb A to nie jest akurat priorytet przysłony?
akurat myślałem, że ktoś mnie posądza o "A" jak automat :oops: , a jeżeli chodzi o priorytet przysłony to nie wiem co w nim złego.
pzdr
akurat, ten tryb mógłby dla mnie nie istnieć, najczęściej priorytet przysłony lub manual, a i to przecież nie ma jakiegoś strasznie dużoge wpływu na kolorystykę . pzdr
Racja, ale ja z góry założyłem że jak ktoś używa trybu "A'' to raczej nic nie grzebie więcej w ustawieniach.
wyjaśnienie:
O ja stara głupia bźdągwa miałem na myśli A jak automat:)
milo_ja a dla mnie jest komfortem większy korpus w D70s :) a różnica w wielkości to kilka milimetrów i to samo jest w wielkości wizjerów i tak można bez końca bronić swojego zdania i sprzętu ;) ja na tym kończe bo dalsza dyskusja wg mnie jest zbędna i niepotrzebne zapychanie bazy danych na serwerze ;) najlepiej niech każdy się cieszy z tego co ma i już ;) tak więc panowie do boju i pstrykac fotki a nie ślęczeć przy kompie ;)
Mnie także martwi kilka szczegołów d80 (to zmartwienie raczej teoretyka niż praktyka, więc się z nim dzielę.. może specjaliści się wypowiedzą):
- RGB Matrix Meter segments: (D70) 1005 (D80) 420 (D200) 1005
- migawka (d70) 1/8000 (D80) 1/4000 (D200) 1/8000
- no i synchro z flashem: (D70)1/500 (D80) 1/200 (D200) 1/250
Czy czas synchro z lampą może być, aż tak kłopotliwy skoro w modelu D200 czas jest podobny?
Co do pomiaru światła mam obawy, że czasem mogą pojawić się problemy - tu jednak kłania się dobrej jakości ekranik pomocny w ocenie wyników.
Rozmowa o różnicach między D80 a D70s (wizjer, ekran, ergonomia wynikająca z dodatkowego kółka) przypomina analizy D40 - śrubokręt? niepotrzebny, 3 pola pomiaru ostrości też nie, bracketing - 'fajna rzecz ale ja się w hdry nie bawię' a moim zdaniem to jest jedna z ważnych funkcji nie tylko luster ale i hybryd (choć są opinie, że to co zrobimy z przy bracket +/-1 to można wyciągnąć z Nefa) ...
[QUOTE=nadgob;377619]No i znów nasuwa się stara prawda - każdy swoje chwali - a co za tym idzie wszyscy są zadowoleni ze swoich zakupów. Idąc dalej tym tokiem myślenia oba aparaty są OK.
[QUOTE]
Pozostaje mi tylko zacytować samego siebie i jak mówi Bonzo "zdjęcia robić a nie ..."
Czy czas synchro z lampą może być, aż tak kłopotliwy skoro w modelu D200 czas jest podobny?
W D70 jest migawka hybrydowa. W D80 i D200 mechaniczna. Żeby zwiększyć czas synchronizacji dwukrotnie musisz zwiększyć dwukrotnie prędkość przesuwu kurtynek, a to może być problem z takich lub innych powodów.
dużo świetnych fotografów robi/robiło zdjęcia d70s, myślę że to sprawdzony sprzęt -moim zdaniem, jeśli masz okazję dostać nowy, na gwarancji to bierz w ciemno, a pieniądze odłóż na lepsze szkiełko..
marcinekmm
10-08-2007, 22:16
A ja kupiłem D70, a za zaoszczędzoną kasę mam nówkę Tamrona 17-50 i bardzo sobie chwalę ten zestawik. Zwłaszcza jak odbieram odbitki z labu... :) i jakoś nie tęsknię za większym wizjerem gdyż oglądam jedynie histogram, ale to też w wyjątkowych sytuacjach. Niestety żaden wizjer nie zastapi Ci porządnego monitora...
Niestety żaden wizjer nie zastapi Ci porządnego monitora...
heh.. Ja bym tego tak nie ujął. W wizjerze oceniamy scene w poczatkowej fazie robienia zdjecia, na monitorze raczej juz na sam koniec :) To raczej dwie rozne, całkiem odmienne kwestie :)
Mnie wiekszy, jasniejszy, pryzmatowy wizjer przekonał m.in. wlasnie do D80. Ale dla kazdego cos miłego i tak ma byc :)
Mialem okazje porownac wizjer w D50 (D70 ma taki sam o ile pamietam) i D80 i jest roznica, duza ... moze nie jest to roznica warta 1000 pln ale sa inne roznice.
Widze, ze zrobila sie malutka przepychanka ale naprawde, kazdy wybiera do wlasnych potrzeb , jednemu idealnie odpowiada D70 , drugiemu D80 a trzeci oleje oba body i wezmie D200.
marcinekmm
10-08-2007, 22:37
Miałem w łapkach D70s, bawiłem sie nim dwa dni i dla mnie żadna różnica. Uważam, że w D80 też nie byłbym w stanie odczytać więcej niż na D70s czy też D70... Oczywiście jest lepiej, ale czy aż tak znacząco?... co innego matryca. Dla mnie osobiście wielkość wyświetlacza nie jest podstawowym kryterium wyboru aparatu.
Do amatorki D70 mi w zupełności wystarcza i nie stwarza żadnych problemów. Zwłaszcza z ostrym i jasnym szkłem :)
Oczywiście nic złego w wiekszym wizjerze nie widzę, jednak dla mnie osobiście najważniejszą rzeczą w tym wszystkim jest ostre, plastrycznei i jasne szkiełko. I na tym się bym koncentrował, a nie na puszce...
Miałem w łapkach D70s, bawiłem sie nim dwa dni i dla mnie żadna różnica. Uważam, że w D80 też nie byłbym w stanie odczytać więcej niż na D70s czy też D70... Oczywiście jest lepiej, ale czy aż tak znacząco?... co innego matryca. Dla mnie osobiście wielkość wyświetlacza nie jest podstawowym kryterium wyboru aparatu.
Do amatorki D70 mi w zupełności wystarcza i nie stwarza żadnych problemów. Zwłaszcza z ostrym i jasnym szkłem :)
Oczywiście nic złego w wiekszym wizjerze nie widzę, jednak dla mnie osobiście najważniejszą rzeczą w tym wszystkim jest ostre, plastrycznei i jasne szkiełko. I na tym się bym koncentrował, a nie na puszce...
A dla mnie wizjer ma znaczenie i dlatego napisalem w poprzedniej odpowiedzi, ze wszystko wg. uznania.
Inny potrzebuje stabilizacji w body , drugi magnezowej obudowy , inny nie potrzebuje srubokreta.
Wlasnie to jest fajne, ze mozesz skroic sobie zestaw do swoich potrzeb.
Podobnie ze szklami , cos co jednemu wystarcza do amatorki inny nie wzialby za free.