Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : [ Przyroda ] Świstun

jurgen
07-08-2007, 23:09
młody

1

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img402.imageshack.us/img402/9167/swistun22oh8.jpg)

pebees
07-08-2007, 23:12
O.. tu chcę troszkę większą głębię.. :) Znaczy żeby cały ptaszek się tam znalazł :)

jurgen
07-08-2007, 23:13
heheheheh

i jego mamka

2

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img406.imageshack.us/img406/6975/swistun11gr5.jpg)

paparazzo
08-08-2007, 15:12
szkoda, ze w jedynce nie ma calego odbicia ;) mogloby byc ciekawie

MzMarcin
08-08-2007, 15:17
szkoda, ze w jedynce nie ma calego odbicia ;) mogloby byc ciekawie
Dokładnie tak...

Pawel Pawlak
08-08-2007, 16:21
Moim zdaniem oba zdjęcia są bardzo dobre. Bardziej niż całe odbicie wolałbym jakieś fajne światło. Wtedy były mnie tylko bardzo dobre, ale rewelacyjne. Ale to, podobnie jak całe odbicie przy takim kadrze zależy od szczęścia a nie umiejętności Jurgena ;)
Jestem Ciekaw ile osób zdaje sobie sprawę z trudności wykonania nawet takiego "uciętego" ujęcia, jeśli (tak jak w tym przypadku widać) nie jest to 30% wycinek z całej klatki tylko prawie albo cały kadr ?

paparazzo
08-08-2007, 18:29
Nigdzie nie napisalam, ze jest to latwe, i ze Jurgen nie posiada umiejetnosci - moja wypowiedz swiadczy zupelnie o czyms innym :)

Pawel Pawlak
09-08-2007, 01:26
Spoko :) wyraziłem tylko swoją ciekawość. Generalnie, dla oglądającego nie ma znaczenia gdzie (w zoo, czy na wolności) zostało wykonane zdjęcie i jaki jest poziom trudności jego wykonania :)
A z drugiej strony, coraz częściej można zauważyć że ludzie wydają sie zapominać ze fotografia dzikiej przyrody, zwłaszcza w naszym kraju, to nie praca w studio ;)

wld
09-08-2007, 08:49
....
A z drugiej strony, coraz częściej można zauważyć że ludzie wydają sie zapominać ze fotografia dzikiej przyrody, zwłaszcza w naszym kraju, to nie praca w studio ;)

Hmmm, po części się zgodzę, po części nie, bo jak nazwać przygotowania do sesji w terenie: oczyszczanie od pokrzyw i traw niektórych gałęzi niżej położonych - toż to prawie jak w studio :) A od wczoraj wpadłem na szatański pomysł targać kształtną gałąź ze sobą i umieszczać ją w pobliżu krzaczorów, w których buszują pierzaki. Nie muszę mówić, że żona patrzy na mnie z coraz większym politowaniem ;)

Co do zdjęć: jak je oglądałem na laptopie to mi się podobały ale jak je przejrzałem na monitorze CRM-owym to mi się bardzo podobały :)

Pawel Pawlak
09-08-2007, 10:34
wld, po części masz rację a po części nie :) Wiele zdjęć powstaje w warunkach zdecydowanie mniej zaaranżowanych. Zwłaszcza zdjęcia w ruchu, a do takich na pewno można zaliczyć powyższe zdjęcia Jurgena :) Można wprawdzie w przybliżeniu (ale tak naprawdę tylko co do kierunku) określić światło, można w małym stopniu uporządkować teren. Ale co jeszcze ? Na 2. zdjęciu widać że: młodziak napływa dość szybko na obiektyw. Wiedząc trochę o zachowaniu ptaków na wodzie można przypuszczać, że pływał raczej chaotycznie więc przymierzać do kadru trzeba się dynamicznie. Sądząc po głębi ostrość możemy wnioskować, że ptak był blisko od obiektywu, ogniskowa była długa. W takim wypadku musimy kadrować tak, żeby cały czas mieć głowę ptaka w którymś pkt AF. Jeżeli chcemy zachować zasadę kierunku, a ptak zmienia kierunek płynięcia w sposób nieprzewidywalny musimy cały czas zmieniać akt pkt AF, kontrolując jednocześnie pozycję ptaka w kadrze. Jeśli ptak jest daleko, staramy się robić piękny kadr z odbiciem, im bliżej nas (a sytuacja przy ogniskowej 500,600 i więcej - sytuacja zmienia się w ułamkach sekundy), staramy się ciąć odbicie ale kontrolować położenie ptaka w kadrze, dbając o ostrość na głowie (oku). Uzyskanie takiego ciasnego kadru dzikiego ptaka, z idealnym odbiciem, ostrością, ekspozycją, jest trudniejsze, niż idealny, ciasny, panoramowany z czasem 1/160, kadr motoru pędzącego z prędkością 150km/h w zakręcie przy wykorzystaniu takiego samego zestawu optycznego (np. 500mm) :)

wld
09-08-2007, 11:04
ehhhh Pawle, oczywiście masz rację. Jako, że jestem w posiadaniu zaledwie 300 mm max fotografia z armatami typu 500 lub 600 mm jest mi zupełnie obca. A o przygotowaniach w terenie napisałem drocząc się trochę ;)

Pawel Pawlak
09-08-2007, 11:56
Wld :) Spoko, jak widać po Twoich pracach, nie trzeba wielkich armat żeby zdjęcia były rewelacyjne :) Tak sobie tylko pomyślałem, że mogę naświetlić trochę temat zrobienia takiego prostego kadru pływającego ptica :)

gen.PIRX
09-08-2007, 13:39
noooo - po Twoim opisie Pawle to te foty uzyskaly iscie heroicznego zabarwienia :D /choc nie da sie ukryc ze nie jest to latwe/

jurgen
09-08-2007, 14:04
Podoba mi się twoja stopka Pawle.
Pozdrawiam serdecznie.

Pawel Pawlak
09-08-2007, 14:25
noooo - po Twoim opisie Pawle to te foty uzyskaly iscie heroicznego zabarwienia :D /choc nie da sie ukryc ze nie jest to latwe/

przesadziłem ? ;)

jurgen
09-08-2007, 16:28
No co ty. Było jak mówisz. :lol:

michalv
11-08-2007, 18:35
Super zdjęcia i ciekawy opis Pawła :)