PDA

Zobacz pełną wersję : pomocy!dylemat amatora z ambicja :)

bloszek
07-08-2007, 19:52
witam, nie jestem mistrzem. chociaz niektorzy uwazaja mnie ze robie swietne fotki. sam potrofie dobrze uciac i odnalesc motywy. zaczynalem swoja przygode z fotografia 6 lat temu z zenitem pozniej po 3 latach kupilem sobie cos na doszlifowanie czyli obecnie nikona F80. mam obiektyw standardowy 28-105 nikkora-standard i 70-300 tamrona. robie fotki niemalze od okazji-nie zarabiam fotografia na chleb.jesli pojawi sie jakas impreza cos wartego uwagi no i wycieczki wtedy biore aparat w reke. F 80 nie zawiodl mnie aparat ani razu.myslalem powaznie by przesiasc sie na lustrzenke cyfrowa , bo F80 mam opanowana niemalze perfekcyjnie.
czy warto? i myslalem nad d80 i d 200- fundusze nie stanowia u mnie problemu jedynie co wybrac moze jakas inna firma? przywyklem do nikona i tu tez szukam pomocy ale nie mowie nie innym firmom czy aparatom :) tam gdzie mieszkam nie mam mozliwosci skonfrontowania czy dyskusji na ten temat.wiec za wszelakie rady i opinie dzieki!!

sivy
07-08-2007, 19:54
Ja mam D80 i jestem bardzo zadowolony... Znam dobrze Kwidzyn... pozdrawiam

MsbS
07-08-2007, 19:56
Wiesz - zadajesz pytanie na forum Nikona, więc rady dostaniesz raczej nieobiektywne :-). Co do wyboru pomiędzy modelami (D80 vs D200) - było na ten temat mnóstwo wątków (ostatni chyba dzisiaj, pt. "Czy warto"). Przeszukaj forum, zastanów się, które cechy aparatu są dla Ciebie ważne, przymierz w sklepie, jak Ci w dłoni leży, kup i fotografuj.

PS. A w ogóle skoro F80 tak fajnie Ci pasuje, to może tę kaskę przeznacz na filmy/odbitki?

GrzegorzPPP
07-08-2007, 19:57
jeżeli fundusze nie stanowią problemu to odpowiedź jest tylko jedna - D200

Czornyj
07-08-2007, 19:58
Albo D300 :D

MsbS
07-08-2007, 20:00
Albo D300 :D

Chyba 300D? :twisted:

legologo
07-08-2007, 20:58
Chyba 300D? :twisted:

A czemuż to do Canoniarzy uciekać? D300 w 2008 powinien już się ukazać. Jeśli Ci się nie spieszy, a fundusze rzeczywiście na grają roli to poczekaj.

IMHO D200 to dobry pomysł. tak na oko - nigdy z niego nie korzystałem. :)

Czornyj
07-08-2007, 21:01
D300 na jesień powinien być w sklepach :D

markm
07-08-2007, 21:52
No jeżeli cena nie gra roli to może D2X? ;-)
A tak serio, sam rok temu poszukiwałem cyfrowego body i wybierałem pomiędzy Nikonem i Canonen ze względu na mnogość obiektywów.
W rękach miałem i Canona 350D wówczas i Nikona D50. D50 zdecydowanie lepiej mi leżała w rękach (i nadal leży ;-)), oba robiły porównywalne zdjęcia.
No i masz jeszcze obiektywy z analogowego Nikona (nie znam tych akurat), pewnie zabraknie Ci czegoś węższego bo wiadomo w cyfrze crop, ale zawsze masz coś na początek.

Gacek80
07-08-2007, 21:52
Jeżeli kasa to nie problem to D200 (szybszy i uszczelniony)
poczytaj sobie tu o D80 - http://www.fotopolis.pl/index.php?n=4701
a tu o D200 - http://www.fotopolis.pl/index.php?n=3612&p=0 i sam zadecyduj co ci bardziej podpasi, pozdrawiam.

markm
07-08-2007, 21:53
To jezeli polecamy testy to zapodaj też www.dpreview.com, bardzo fajne i dokładne testy.

kronos28
07-08-2007, 22:11
musisz iść do sklepu i wziąć w rękę - przetestować samemu. Powiem ci tak - D80 to takie cyfrowe f80 (sam byłem użytkownikiem f80) - gabarytowo troszkę mniejsze, ostatnio zakupiłem gripa do d80 i jest bosko - wygoda użytkowania - niebo a ziemia ;). D80 ma wszystko co F80, plus wiele innych ficzerków przydatnych w przyszłości ( np. CLS ). D200 - to jednak klasa wyżej - więcej fps, masywniejsze body z uszczelnieniami (nooo dobra lepszy pomiar matrycowy ;) :mrgreen: ), współpraca z manualnymi szkłami w tym m42 (coś czego d80 i f80 nie mają) i parę innych mniej znaczących różnic.

Ja osobiście mam plan następujący - kupiłem D80 (me pirwsze cyfrowe body - alłejs analog a teraz też i syfra ;) ) - stwierdziłem że poczekam sobie z nim na d300 i wtedy może kupię d300, bo ten będzie (mam nadzieje) znaczącym skokiem (Full Frame :mrgreen:) do przodu. Jak na razie - uczę się fotografii od początku - jakieś balansy bieli, RAW'Y, Photoshopy, rozdzielczości itd. - w analogu było prościej ;) - miałem film/slajd, wiedziałem jak się zachowa , o balansy bieli i inne duperele nie musiałem się martwić no a w syfrze jest nooo, inaczej :).

Myślę, że już jesteś na takim stadium zaawansowania, iż musisz sobie zrobić rachunek sumienia ;) , pomyśleć czego potrzebujesz i wtedy wybrać D80 albo D200.

Zbigniew
07-08-2007, 23:10
D300 na jesień powinien być w sklepach :D

I wreszcie wszyscy, którzy od dawna chcieli mieć D200, będą mogli go kupić. Oby ten D300 pojawił się jak najszybciej :)

Czornyj
07-08-2007, 23:16
I wreszcie wszyscy, którzy od dawna chcieli mieć D200, będą mogli go kupić. Oby ten D300 pojawił się jak najszybciej :)

Wraz z wprowadzeniem na rynek nowego modelu jakość modelu starego ulega autodegradacji, więc nie jest to takie hop-siup...

Zbigniew
07-08-2007, 23:17
Wiem. Ja osobiście obawiam się, że w mojej puszce objawi się to powrotem bandingu i czkawką :)

prz3mo
07-08-2007, 23:25

A ja jestem zadowolony z D80 i co Pan mi zrobisz? :-P
Juz nie przesdzajcie, ze kazdy tak pragnie wyzszych modeli.... Prawda jest taka, ze i tak pewnie wykorzystuje ułamek potencjału D80 :)

Czornyj
07-08-2007, 23:26
A ja jestem zadowolony z D80 i co Pan mi zrobisz? :-P
Juz nie przesdzajcie, ze kazdy tak pragnie wyzszych modeli.... Prawda jest taka, ze i tak pewnie wykorzystuje ułamek potencjału D80 :)

Poczekaj, poczekaj - wprowadzą D90 to pogadamy...

prz3mo
07-08-2007, 23:29
Poczekaj, poczekaj - wprowadzą D90 to pogadamy...

Heehehheh... Jedyne czego bym sobie życzył to stabilizacji w body. A na 99% Nikon w tę strone nie pojdzie... Naprawde nie wiem co musiałby miec ten D90, zebym do niego wzdychał... Wiecej klatek na sekunde? Nie potrzebuje, raz chyba tylko użyłem zdjec seryjnych... Wiecej mpx? Nie potrzebuje... Nizsze szumy?
Hmmm.. no przyznam, ze szumy na ISO 1600 takie jak obecnie na ISO 200 i byłoby extra ;)

Czornyj
07-08-2007, 23:35
Heehehheh... Jedyne czego bym sobie życzył to stabilizacji w body. A na 99% Nikon w tę strone nie pojdzie... Naprawde nie wiem co musiałby miec ten D90, zebym do niego wzdychał... Wiecej klatek na sekunde? Nie potrzebuje, raz chyba tylko użyłem zdjec seryjnych... Wiecej mpx? Nie potrzebuje... Nizsze szumy? Hmmm.... 98% zdjec robie do max ISO 800, i szumy sa moim zdaniem na niskim poziomie.... :)

edit:

Chociaz nie... przyznam, ze szumy na ISO 1600 takie jak obecnie na ISO 200 i byłoby extra ;)

Teraz jesteś cwaniak, pogadamy jak wyjdzie nowa zabawka :lol:

prz3mo
07-08-2007, 23:40
Teraz jesteś cwaniak, pogadamy jak wyjdzie nowa zabawka :lol:

heheh... Moze i masz racje, my faceci jestesmy gadżeciarzami i kazda nowa zabawka na rynku kusi by ją miec :) Czasem nawet kupiona na wyrost ;)
A mowiac serio to naprawde jestem ciekaw czym Nikon bedzie starał sie przyciagnac klientow w przyszłych puszkach... Robi sie dosc ciezko, bo konkurencja np. Pentax/Samsung czy Canon ostro sobie zaczyna poczynać...

kronos28
07-08-2007, 23:57
pogadamy jak wyjdzie nowa zabawka :lol:

hehe będzie znowu o wyższości d80 nad d90 (choć myślę że nikon zastosuje chwyt z literką s czyli d80s najpierw)

KamilLKS1908
08-08-2007, 09:25
Jeżeli cena nie gra roli to ja bym sie wcalne nie zastanawiał nad Nikonem tylko nad Canonem cena D200 jest niewiele niższa od ceny Canona 30D który trzeba przyznać jest w h... lepszy od Nikona tak zawsze było jest i bedzie różnica w body jest tam 200zł więc lepiej dołożyć i się bawić.Sam miałem dylema czy kupić D80 czy 20D....Wybrałem co wybrałem D80 lecz jest jedna rzecz która jest w nim do d...y są to szumy na ISO 500 jest tragicznie nie tragicznie ale jest źle.

Zbigniew
08-08-2007, 09:37
30D w cholerę lepszy od D200 ? Tak się składa, że miałem pierwszego i obecnie mam tego ostatniego, a wymianę zrobiłem z pełnym przekonaniem - ogólna jakość obrazka z Nikona znacznie bardziej mi odpowiada. No chyba, że dla kogoś priorytetem są szumy powyżej ISO1600.

Tak na marginesie jeżeli uważasz, że w D80 (też miałem przez pewien czas) od ISO500 są straszne szumy, to chyba coś robisz nie tak. Albo źle wołasz RAWy, albo niedoświetlasz zdjęć, albo po prostu oglądasz wszystko na powiększeniu 100%. W innym wątku (http://forum.nikon.org.pl/showpost.php?p=347825&postcount=9)pokazywałem fotkę z D200 zrobioną na ISO800 - bez specjalnego napinania się. Jeżeli ktoś nie akceptuje takiej jakości, to powinien z miejsca uderzać na bank i lecieć po 5D.

Rafał_Sz
08-08-2007, 09:43
Jeżeli cena nie gra roli to ja bym sie wcalne nie zastanawiał nad Nikonem tylko nad Canonem cena D200 jest niewiele niższa od ceny Canona 30D który trzeba przyznać jest w h... lepszy od Nikona tak zawsze było jest i bedzie różnica w body jest tam 200zł więc lepiej dołożyć i się bawić.Sam miałem dylema czy kupić D80 czy 20D....Wybrałem co wybrałem D80 lecz jest jedna rzecz która jest w nim do d...y są to szumy na ISO 500 jest tragicznie nie tragicznie ale jest źle.
Zmień lekarstwa :-P
I w h... lepszy pisze się I w ch... lepszy :)

Nawet jeśli Nikon wypuści nowe puszki, i nawet jeśli by mi przyszło do łba taką kupić to zostają mi szkła które mam.
Nikon niech sobie odpuści jakieś tam D90, a zmieni soft który wyeliminuje francowatą świetlistość na matrycowym.
Zresztą to już chyba końcówka oczekiwań na rynkowy ruch Nikona w na półce profi.

Albo hit, albo kompromitacja, innego wyjścia nie ma.

Rafał_Sz
08-08-2007, 09:47
30D w cholerę lepszy od D200 ? Tak się składa, że miałem pierwszego i obecnie mam tego ostatniego, a wymianę zrobiłem z pełnym przekonaniem - ogólna jakość obrazka z Nikona znacznie bardziej mi odpowiada. No chyba, że dla kogoś priorytetem są szumy powyżej ISO1600.

Tak na marginesie jeżeli uważasz, że w D80 (też miałem przez pewien czas) od ISO500 są straszne szumy, to chyba coś robisz nie tak. Albo źle wołasz RAWy, albo niedoświetlasz zdjęć, albo po prostu oglądasz wszystko na powiększeniu 100%. W innym wątku (http://forum.nikon.org.pl/showpost.php?p=347825&postcount=9)pokazywałem fotkę z D200 zrobioną na ISO800 - bez specjalnego napinania się. Jeżeli ktoś nie akceptuje takiej jakości, to powinien z miejsca uderzać na bank i lecieć po 5D.

Dobrze prawisz. Cropy mnie nie interesują, tylko finalny efekt na papierze. Wysokie czułości wykorzystuję do uzyskania fajnego ziarna na odbitkach, zwłaszcza dobrze to wygląda jak jest czarno-białe.

Ale żeby nie pogrążyć autora wątku w OT, napiszę, że jeśli nawet wybrałby D70s, o D80 nie wspominając, będzie bardzo zadowolony.

Zbigniew
08-08-2007, 09:52
Dokładnie - odbitki na papierze się liczą. Z D80 robiłem spokojnie 30x20 (na większe nie miałem potrzeb) i jakości zdjęć robionych szkiełkiem kitowym na różnych czułościach na prawdę nie można nic zarzucić. Teraz mam na biurku trochę podobnych odbitek z D200 i są ostre, wspaniale kolorystyczne i ani śladu szumów.

A tak odnośnie szumów w 20D/30D - te z Nikona znacznie bardziej mi odpowiadają, chociaż są dla > ISO1600 zdecydowanie większe. Canon produkuje kolorowy szumik, często układający się w pasy w ciemnych partiach zdjęcia, co nie wygląda najlepiej. Ziarenko z Nikona jest milsze dla mojego oka.

Pozdrowienia ! ;)

nadgob
08-08-2007, 14:01
- fundusze nie stanowia u mnie problemu jedynie co wybrac moze jakas inna firma?
OOOOO właśnie takiego mi trzeba było. To może kup D80 i D200 i jakieś canony, porównaj je ze sobą i dawaj innym rady:) Dla mnie będziesz wtedy bardzo wiarygody:)

david555
08-08-2007, 14:09
O co Panom w ogóle chodzi? Lepszy, gorszy, każdy ma co mu pasuje, byle robił niezłe zdjęcia. W końcu macie aparaty dla samego 'mania', czy z innych powodów?

Trevor
08-08-2007, 15:35
To ja jeszcze powiem czego mi brakuje w D80:

pomiaru światła z manualami;
coby matrix nie miał w tyłku jasnych partii poza punktem pomiaru ostrości;
większej ilości funkcji pod programowalny przycisk (chciałoby się AF-ON);
przełącznik trybów AF S/C tam gdzie w D200;
bufor ciut więcej rawów mógłby mieścić.
Uchwyt minimalnie większy okleinka na całym uchwycie taka jak pod kciukiem (choć pewnie by się odklejała).
Więcej dioprii przy korekcie w wizjerze.
Jak już jest wybór wielkości koła CW to może powinien być wybór wag (np. 40/60, 30/70, 20/80).

Poziom szumów i miękkość mi odpowiada, są takie analogowe, troszeczke inne niż w d50.
Co do matrycy to (poza tym żeby była FF :]) zamiast mniejszego szumu wolałbym zapłacić za lepszą dynamikę, choć i tak wydaje mi się lepsza niż w d50/d70.

kronos28
08-08-2007, 22:43
Ważne, że kolega bloszek jest świadom tego że jest to DROGIE hobby i tyle (sami czasami wydajemy irracjonalne kwoty na szkła, korpusy i inne duperele ;) ) . Jest gotów na to aby wydać te ciężkie pieniądze na sprzęt, który pomoże mu w rozwijaniu swojej pasji i nie będzie go ograniczał.

rom789
08-08-2007, 23:26
Może trywialne pytanie - czy nikony (w szczególności) wydają przy robieniu zdjęcia trzask charakterystyczny np dla canona eos 350?

Zbigniew
08-08-2007, 23:29
Kłapanie lustra i inne dźwięki ? Tak, oczywiście, choć jest to odgłos pełen słodyczy, w niczym nie przypominający zramolałej 350-tki :-P

meliszipak
09-08-2007, 03:05
Jak masz fundusze to poczekaj na obiecane nowości.
Jak nie masz, też chwilę poczekaj. Spadną ceny na modele D200 i D80.

rom789
09-08-2007, 15:54
Diękuję

piotereks
09-08-2007, 16:23
witam Kolege, a sie kolega z Kwidzyna dowiedzial mmmmm, prawie sie Panowie pobija co lepsze a porad zadnych. mnie na Tym forum przekonano do D-70s i nie zaluje. w sumie musisz sam porownac interesujace Cie aparaty i wybrac co ci pasi najlepiej.

bloszek
09-08-2007, 17:57
nie pali sie ze musze juz jutro co kolwiek kupowac!! moge poczekac np. po nowym roku zapewne ceny spadna-teraz chce popracowac na speplnienie marzen. wiosna sie zapoznac z ABC a latem intensywnie dzialac!! zwykle trzymam fotki na papierze a nie w cyf formacie. kumpel pokazal mi swoja rodzinke --rodzian spoko:) ale az mnie w oko szarpie plastikowe ksztalty i kolory m.in twarzy. grrrr nie wiem czy mam wygorowane ambicje ale sadze ze sa one po to by sie nie zawiesc..w koncu kazdy z nas bierze nadgodziny czy prawa czy lewa robotke by pozniej spelnic marzenie

piotereks
09-08-2007, 20:37
nie pali sie ze musze juz jutro co kolwiek kupowac!! moge poczekac np. po nowym roku zapewne ceny spadna-teraz chce popracowac na speplnienie marzen. wiosna sie zapoznac z ABC a latem intensywnie dzialac!! zwykle trzymam fotki na papierze a nie w cyf formacie. kumpel pokazal mi swoja rodzinke --rodzian spoko:) ale az mnie w oko szarpie plastikowe ksztalty i kolory m.in twarzy. grrrr nie wiem czy mam wygorowane ambicje ale sadze ze sa one po to by sie nie zawiesc..w koncu kazdy z nas bierze nadgodziny czy prawa czy lewa robotke by pozniej spelnic marzenie

To jak dolaczysz do Nikoniarzy daj cynk to pofocimy moze razem gdzies w plenerkach

napinacz-
10-08-2007, 00:00
Witam Wszystkich
Przepraszam jesli bylo juz to walkowane,ale jestem totalnym amatorem,bawiacym sie zwykla cyfrowka Sony cybershot,ale po dwuch lata focenia juz mi nie wystarcza i czuje potrzebe lepszego sprzetu i stad jest moje pytanie!
Prosze o porade co mam kupic,jestem zdecydowany na Nikona,jesli chodzi o model to blizej mi do d80,ale czy jest sens zebym inwestowal w tak drogi aparat,skoro nie mam w ogole doswiadczenia w cyfrowkach,czy jest to dobry sprzet do nauki dla amatora?
Dziekuje za kazda rade!!!