PDA

Zobacz pełną wersję : Capture NX 1.2

Valwit
07-08-2007, 13:10
nowa wersja pojawila sie na stronie nikona przed chwila.

Valwit
07-08-2007, 13:29
wydaje mi sie ze ciut inaczej wyglada, ale dostalo porzadnego kopa przy wczytywaniu nefow

gadas
07-08-2007, 14:09
Już zasysam :) Dzieki za informację 1.1.0 bardzo wolno nefy mi wczytywał zaraz przekonam sie jak jest w nowym .
Ps.
Teraz W`XP się upg domaga ...

grzegorzant
07-08-2007, 15:20
a mnie się właśnie wczoraj skończył trial:cry: i jak tu teraz sprawdzić, czy dostał tego kopa rzeczywiście:confused:

gadas
07-08-2007, 15:25
Usun z wszystkie wpisy NX rejestrów to ci sie powinien zainstalować

gadas
07-08-2007, 15:28
Co do programu to tak jak kolega wczesniej powiedział poprawili i to bardzo wczytywanie nefów juz nie czeka sie tak długo , po za tym samo odpalenie programu juz jest dużo szybsze .
Poprawili moim zdaniem również poziomowanie .

Mr.Pietrek
07-08-2007, 17:57
nowa wersja pojawila sie na stronie nikona przed chwila.
jakiś link?

grzegorzant
07-08-2007, 18:22
TU (http://nikoneurope-pl.custhelp.com/cgi-bin/nikoneurope_pl.cfg/php/enduser/std_adp.php?p_faqid=22146&p_created=1185916046&p_sid=ReyUszIi&p_accessibility=&p_lva=&p_sp=cF9zcmNoPSZwX3NvcnRfYnk9JnBfZ3JpZHNvcnQ9JnBfc m93X2NudD01MTYmcF9wcm9kcz0mcF9jYXRzPSZwX3B2PSZwX2)

grzegorzant
07-08-2007, 19:20
Usun z wszystkie wpisy NX rejestrów to ci sie powinien zainstalować
tak zrobiłem odpalił ponownie 30 dniowy trial, ale w nowej wersji... tylko że nie działa!
tzn nie chce konwertować nef do jpeg hm... (przy jednym nefie trwa to u mnie już 40 min :oops: ). może czegoś nie doczytałem.

odie
07-08-2007, 20:31
A to ciapy w tym Nikonie - kliknięcie 'Check for updates' w NX powoduje informację 'No new updates available'... A tu proszę.

markow
07-08-2007, 20:56
ale mniod...:)
super chodzi, szybko wyostrza, odszumia, powieksza, pomniejsza, wczytuje i zapisuje...bajka... mozna bylo tak od razu...chyba zaczne z nim walczyc i odpuszcze sobie C1 (jak na moje amatorskie potrzeby) poniewaz IMHO spoko jest w stanie go zastapic dodatkowo majac mozliwosc szybkich (teraz juz naprawde) korekcji za pomoca U Pointow, do tego prostowanie...
Teraz chyba wart kupienia...

komputer: lap HP NX7400 T2250 1,73GHz 1GMB ram

odie
07-08-2007, 21:36
Ja dodam od siebie, że bardzo przyzwoita jest dołączona do pudełkowej wersji instrukcja. Może dla mistrzów obróbki nic odkrywczego, ale ja się sporo z niej dowiedziałem.

Rial
07-08-2007, 22:49
Faktycznie chodzi zupełnie przyzwoicie :) mam pytanie do forumowiczów: czy komuś z Was udało się dokonać korekcji perspektywy (zbieżność linii) w NC? dostrzegam (także w instrukcji) tylko narzędzie do poziomowania zdjęcia. pozdrawiam

Kundzior
07-08-2007, 23:31
Capture NX wersja 1.2.0
Zmiany wprowadzone w wersji 1.2.0 (aktualizacja) przeznaczonej do systemu Windows i komputerów Macintosh
‧ Szybsze otwieranie zdjęć.
‧ Podczas wykonywania dowolnej z wymienionych poniżej operacji jest obecnie wyświetlany na pasku tytułu okna zdjęcia komunikat „updating image” (aktualizowanie zdjęcia). Gdy jest wyświetlany komunikat „updating image” (aktualizowanie zdjęcia), można nadal wprowadzać korekty obrazu i wykonywać inne czynności (na komputerach Apple Macintosh jest to możliwe w przypadku systemu Mac OS X w wersji 10.4 lub nowszej).
- Otwieranie zdjęcia
- Wybranie innej wersji z menu Version (Wersja)
- Wybranie z menu File (Plik) polecenia Revert (Przywróć)
‧ Po wybraniu z menu File (Plik) polecenia Open With… (Otwórz za pomocą) w przypadku zdjęcia zapisanego na dysku CD-R lub na innym nośniku przeznaczonym tylko do odczytu zdjęcie jest najpierw kopiowane do osobnej lokalizacji, a następnie otwierane w innym programie.
‧ Po wybraniu w menu View (Widok) polecenia Show Lost Shadows (Pokaż utracone cienie) i zmniejszeniu następnie proporcji obrazu ulega zmianie zakres utraconych cieni. Błąd ten został usunięty.
‧ Jeśli rozmiar lub rozdzielczość zdjęcia były określone za pośrednictwem polecenia Size / Resolution… (Rozmiar / rozdzielczość) z menu Edit (Edycja) i ustawienie to zostało zapisane przy użyciu polecenia Save Settings… (Zapisz ustawienia) z menu Batch (Przetwarzanie zbiorcze), proporcje przetwarzanych zdjęć były nieprawidłowe, gdy zapisany plik ustawień był stosowany przy przetwarzaniu zbiorczym zdjęć zarejestrowanych w różnych orientacjach. Błąd ten został usunięty.
‧ Został usunięty błąd, który powodował, że zdjęcia w formacie RAW zarejestrowane aparatem D1X przy ustawieniu czułości wynoszącym ISO 570 wyglądały na całkowicie czarne.
‧ Został usunięty błąd, który powodował zniekształcanie zdjęć zapisywanych przy wysokiej wartości parametru Radius (Promień) (wartość w palecie Gaussian Blur (Rozmycie Gaussa): menu Adjust (Korekta) > Focus (Ostrość) > Gaussian Blur… (Rozmycie Gaussa)).
‧ Został usunięty błąd, który uniemożliwiał wyświetlanie na palecie LCH suwaków szerokości Color Lightness (Jasność kolorów), Chroma (Chrominancja) i Hue (Odcień).
‧ Jeśli parametr Hue (Odcień) i inne ustawienia z palety LCH zostały zapisane za pomocą polecenia Batch (Przetwarzanie zbiorcze) > Save Settings… (Zapisz ustawienia) i ustawienia te zastosowano następnie do innego zdjęcia, wartości ustawień były czasami nieprawidłowe i nie można było przemieszczać punktów. Błędy te zostały usunięte.
‧ Został usunięty błąd, który czasami uniemożliwiał prawidłowe działanie polecenia Set Gray Point (Ustaw punkt szarości) dostępnego w menu Base Adjustments (Podstawowe dopasowania) > Camera Adjustments (Dopasowania aparatu) > White Balance (Balans bieli).
Zmiany wprowadzone w programie Capture NX w wersji 1.2.0 (aktualizacja) przeznaczonej do systemu Windows
‧ Został usunięty błąd, który uniemożliwiał zapisywanie zdjęć, gdy była ustawiona bardzo wysoka wartość rozmiaru lub rozdzielczości przy użyciu opcji Size / Resolution… (Rozmiar / rozdzielczość) z menu Edit (Edycja).
‧ Gdy zdjęcie zostało skorygowane poprzez wybranie opcji D-Lighting… z podmenu Light (Oświetlenie) w menu Adjust (Korekta), a następnie otwarto kolejne zdjęcie, na środku nowego zdjęcia pojawiał się czarny pas. Błąd ten został usunięty.
‧ Został usunięty błąd, który uniemożliwiał zapisywanie zdjęć skorygowanych przy użyciu opcji Adjust (Korekta) > Color Profile… (Profil kolorów) i Adjust (Korekta) > Color (Kolor) > LCH…
‧ Po wybraniu opcji w spisie treści pomocy (Help (Pomoc) > Contents (Spis treści)) zdjęcia nie były czasami wyświetlane lub pojawiały się niewłaściwe okna dialogowe. Błędy te zostały usunięte.
‧ Jeśli ustawienia Color Lightness (Jasność kolorów), Chroma (Chrominacja) i Hue (Odcień) na palecie LCH zostały zapisane za pomocą polecenia Batch (Przetwarzanie zbiorcze) > Save Settings… (Zapisz ustawienia) i ustawienia te były następnie stosowane do innego zdjęcia, suwaki Width (Szerokość) nie były wyświetlane prawidłowo. Błąd ten został usunięty.
‧ Został usunięty błąd, który powodował różnice między wartościami wyświetlanymi na palecie Levels & Curves (Poziomy i krzywe) a wyświetlanymi w obszarze Watch Points (Punkty obserwacyjne) palety Photo Info (Informacje o zdjęciu).
‧ Gdy w obszarze Advanced (Zaawansowane) okna dialogowego Color Control Point (Punkt sterowania kolorem) była wybrana opcja All (Wszystkie), po dodaniu nowego punktu sterowania kolorem jego ustawienie było przywracane do ustawienia domyślnego (BCS). Błąd ten został usunięty.
‧ Gdy jedna z palet ustawień punktów sterowania była zminimalizowana, po przesunięciu dowolnego z suwaków punktu sterowania wszystkie suwaki powracały do pierwotnego położenia. Błąd ten został usunięty.
‧ Jeśli wewnętrzny dysk twardy i zewnętrzny dysk twardy zawierały foldery o takich samych nazwach, foldery na każdym z dysków były wyświetlane w różnej kolejności w oknie File Directory (Katalog plików). Są one teraz wyświetlane w identycznej kolejności.
‧ Został usunięty problem, który powodował wyświetlanie komunikatu o błędzie po kliknięciu narzędzia Rotate (Obrót) w przypadku folderu wybranego w oknie Browser (Przeglądarka).
‧ Został usunięty problem, który powodował wyświetlanie komunikatu o błędzie i uniemożliwiał drukowanie, gdy drukarka była inicjowana w trakcie ładowania miniatur w oknie Browser (Przeglądarka).
‧ Został usunięty problem, który powodował wyświetlanie komunikatu o błędzie i uniemożliwiał drukowanie przy próbie drukowania na zgodnej drukarce formatu 6 × 9 cali po wybraniu ustawienia 6x9 inch (6 x 9 cali) na panelu Page Layout (Układ strony) w oknie dialogowym Print layout (Układ wydruku).
‧ Po zmianie rozmiaru czcionki używanej do drukowania informacji o zdjęciu (metadanych) za pomocą przycisku Change… (Zmień) w oknie dialogowym Meta Data (Metadane) (okno dialogowe Print layout (Układ wydruku) > przycisk Meta Data… (Metadane)) informacje szczegółowe (Detail Information) nie były drukowane prawidłowo. Błąd ten został usunięty.
‧ Gdy zdjęcia były drukowane z użyciem profilu drukarki określonego na panelu Color Management (Zarządzanie kolorami) w oknie dialogowym Preferences (Preferencje), określony profil zdjęcia był stosowany tylko do części drukowanych zdjęć. Błąd ten został usunięty.
‧ Został usunięty błąd, który uniemożliwiał otwieranie za pomocą polecenia File (Plik) > Open Image… (Otwórz zdjęcie) zdjęć o nazwach składających się ze znaków dwubajtowych.
‧ Przy próbie otwierania zdjęć zapisanych w folderach o długich nazwach lub zdjęć o długich nazwach plików pojawiał się komunikat o błędzie i nie można było otworzyć zdjęć. Błąd ten został usunięty.
‧ Jeśli nazwy plików zdjęć, których czas rejestracji zawierał ciąg 00, były zmieniane z użyciem opcji File Naming (Nadawanie nazw plikom) wymienionych poniżej, nowe nazwy plików nie były nadawane prawidłowo. Błąd ten został usunięty.
- Nic nie było wprowadzone w polach Prefix (Przedrostek) i Suffix (Przyrostek)
- Dla opcji Sequential Number (Kolejny numer) było wybrane ustawienie Date/Time Shot (Data/godzina rejestracji) z opcjami yymmdd (rrmmdd) i hhmmss (ggmmss)*
‧ Jeśli wiele zdjęć było korygowanych, a następnie zapisywanych równocześnie w osobnych plikach za pomocą polecenia File (Plik) > Save As… (Zapisz jako), podczas zapisywania zdjęć pojawiał się komunikat o błędzie. Błąd ten został usunięty.
‧ Po wybraniu opcji Turn on DEP for all programs and services except those that I select: (Włącz funkcję DEP dla wszystkich programów i usług oprócz tych wybranych poniżej:) na panelu Data Execution Prevention (Zapobieganie wykonywaniu danych), który został otwarty poprzez kliknięcie przycisku Settings (Ustawienia) na panelu Advanced (Zaawansowane) w oknie dialogowym System Properties (Właściwości systemu), nie można było zapisywać zdjęć. Błąd ten został usunięty. (Windows XP)
‧ Gdy zdjęcia modyfikowane w ramach przetwarzania zbiorczego były wyświetlane w oknie Browser (Przeglądarka), w rogach ich miniatur pojawiały się czarne kwadraty. Błąd ten został usunięty. (Windows 2000)
‧ Jeśli na panelu Pointer Options (Opcje wskaźnika) w oknie dialogowym Mouse Properties (Właściwości: Mysz) zostało zaznaczone pole wyboru Automatically move pointer to the default button in a dialog box (Automatycznie przenieś wskaźnik na domyślny przycisk w oknie dialogowym), kliknięcie punktu sterowania powodowało nieoczekiwane przemieszczanie się wskaźnika myszy. Błąd ten został usunięty.
‧ Został usunięty błąd, który powodował, że używane pióro cyfrowe nagle przestawało reagować na polecenia.
‧ Został usunięty błąd, który w przypadku duńskiej wersji systemu operacyjnego powodował pojawianie się znaku „@” w niektórych etykietach menu.
‧ Został usunięty błąd, który w przypadku koreańskiej wersji systemu operacyjnego uniemożliwiał wyświetlanie linii siatki po wybraniu w menu View (Widok) polecenia Show Grid (Pokaż siatkę).
Zmiany wprowadzone w programie Capture NX w wersji 1.2.0 (aktualizacja) przeznaczonej do komputerów Macintosh
‧ Został usunięty błąd, który uniemożliwiał dokładne odzwierciedlenie profilu monitora dla pomocniczego wyświetlacza, gdy była używana konfiguracja z wieloma monitorami.
‧ Tekstu skopiowanego przy użyciu skrótu klawiaturowego Command + C nie można było wkleić przy użyciu skrótu klawiaturowego Command + V w polu nazwy pliku wyświetlonym za pomocą polecenia File (Plik) > Save As… (Zapisz jako). Błąd ten został usunięty.
‧ Po otwarciu panelu Site Map (Mapa witryny) za pomocą polecenia Help (Pomoc) > Contents… (Spis treści) zdjęcia nie były czasami wyświetlane lub pojawiały się niewłaściwe okna dialogowe. Błędy te zostały usunięte.
‧ Jeśli nazwa profilu drukarki zawierała dwubajtowe znaki, tekst wyświetlany w menu rozwijanym Printer profile (Profil drukarki) na panelu Color Management (Zarządzanie kolorami) w oknie dialogowym Preferences (Preferencje) był zniekształcony. Błąd ten został usunięty.

To są wszystkie zmiany w wersji 1.2 NXa

tzk
09-08-2007, 10:39
A czy komus udało się zrobić Crop zdjęcia bo mi się sypie błędem a wcześniej tak nie było.

Artur
09-08-2007, 22:04
nooooooo, teraz to rewelacja, wreszcie pracuje jak powazny program do powaznych zdjec :-)

grzegorzant
09-08-2007, 22:12
Kundzior - dobra robota !
no i u mnie ruszył z kopyta :)

QuadMan
09-08-2007, 22:41
Witam,

A czy komus udało się zrobić Crop zdjęcia bo mi się sypie błędem a wcześniej tak nie było.

u mnie jest ok, robiłem crop-y i wszystko biega. Napisz więcej, w jakiej sytuacji się to dzieje.

Pozdrawiam, QuadMan

bradley
09-08-2007, 23:59
...i pewnie też bedzie obsługiwać nowe puszki!!!

Gawronnek
10-08-2007, 00:04
nie wiem ale u mnie nadal się wlecze i wiesza się bez przerwy, chyba ze to urok triala

bradley
10-08-2007, 00:25
Już sam Microsoft NET przymula kompa!!!

tumiwisizm
10-08-2007, 00:32
czasem wchodze na allegro naiwnie szukajac capture 4. jakos interefjs mi bardziej lezy. szybciej mi sie robi majac wszystko na wierzchu. cholery dostaje jak wszystko mam robic kilkukrokowo .. kliknij, pokaz panel, zmien, zamknij, zmien na inny panel, pokaz inny panel .. wrrr
zeby tylko byl interfejs do wyboru miedzy classic old school a new funky, bym sie nie zastanawial ani przez moment.

Gawronnek
10-08-2007, 00:53
capture 4 tez miałem kupić ale zaniechali przystosowań do nowych puszek i nie obsługuje D80

Valwit
10-08-2007, 01:15
nie wiem ale u mnie nadal się wlecze i wiesza się bez przerwy, chyba ze to urok triala

odinstaluj 1.2, sprawdz czy nie masz 1.1 rownolegle, a pewnie masz, wywal, wykasuj co zostalo i wtedy instaluj 1.2

Gawronnek
10-08-2007, 01:56
nie miałem żadnego używam na co dzień C1 LE, ale tak tu zachwalano wzrost prędkości że spróbowałem

lechupe
10-08-2007, 08:32
a na jakim sprzecie masz to zainstalowane ?

Gawronnek
10-08-2007, 10:36
a co ma sprzęt do tego, ta wersja miała chodzić szybciej niż poprzednie a u mnie nie widać różnicy, PS śmiga nie mówiąc o C1, więc tego samego oczekiwałem od NX'a

lechupe
10-08-2007, 11:07
Rozumiem, ze wczesniej NXa 1.1 nie miales, zatem jak chcesz porownac czy 1.2 chodzi szybciej ?
C1 LE a nawet PS3 np na moim C2Duo chodzą błyskawiczne, a NX 1.1 zamula system.

1.2 chodzi znacznie lepiej, ale moge zrozumiec , ze na slabszych maszynach i on nie pociagnie.

Gawronnek
10-08-2007, 11:25
a gdzie napisałem że nie miałem wcześniejszych wersji NX, testowałem każdą bo miałem zamiar kupić ten program, ale jego mułowatość jest dla mnie dyskwalifikująca

lechupe
10-08-2007, 11:45
nie miałem żadnego używam na co dzień C1 LE, ale tak tu zachwalano wzrost prędkości że spróbowałem

cóż, przepraszam ze opacznie cie zrozumiałem ...

tumiwisizm
10-08-2007, 12:02
mam te same odczucia co Gawronnek (http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=915). choc mam to szczescie(?) ze d50 jest obslugiwane przez nc 4.x - wiec nie ruszam zadka.

tzk
10-08-2007, 12:12
czasem wchodze na allegro naiwnie szukajac capture 4. jakos interefjs mi bardziej lezy ...

Jak potrzebujesz to daj znac, moze uda się coś z tym zrobic.

bradley
10-08-2007, 23:12
a co ma sprzęt do tego, ta wersja miała chodzić szybciej niż poprzednie a u mnie nie widać różnicy, PS śmiga nie mówiąc o C1, więc tego samego oczekiwałem od NX'a
... a ja pomiedzy 1.1 , a 1.2 dorzuciłem drugie 512M i choć nie mogę powiedzieć, że śmiga, to da sie pracować
i to na tyle dobrze, że postanowiłem sie z nim poznać bliżej!. Nawet jakieś tuki se zassałem :-)

Gawronnek
10-08-2007, 23:26
ja tez ma 1GB RAMu, i nie twierdzę że na NX nie da się pracować, jednak za wolno to trwa w porównaniu z C1 i PS, przy dużych ilościach zdjęć szybkość pracy na C1 dyskwalifikuje praktycznie inne programy do NEFów (3-5 sekund na jedno zdjęcie i dalej, mimo że sama konwersja pewnie trwa podobnie długo jak w NX to jednak ja już wtedy smacznie śpię), wywołałem wczoraj sobie kilka zdjęć z ostatniej imprezy NXem i porównałem z już obrobionymi zdjęciami, różnica jest na tyle nie wielka że na razie zrezygnowałem z jego zakupu, gdyby programiści Nikona przyjęli w NX sposób pracy z C1 byłby to świetny program, nie każdy ma najnowszy procesor z super szybkim dyskiem i 2 GB RAM

krzysztof jot
11-08-2007, 11:52
ja tez ma 1GB RAMu, i nie twierdzę że na NX nie da się pracować, jednak za wolno

tak, juz ponad rok temu pisałem ze drugie giga zdecydowanie pomaga, nawet w specyfikacji wymaganej optymalnej konfiguracji peceta jest podana dosc spora ilosc ramu - a przy obecnych cenach pamięci gdzie nawet sredniej klasy laptopy maja 1GB a co bardziej skierowane nagrafike 2GB RAMu stacjonarny pecet z 1GB to juz naprawde dość słabo i wiele aplikacji pisanych dzisiaj ma wieksze wymagania - Do grafiki nie musi byc najnowszy procesor ale zapas RAMu jak najbardziej - ja dokupiłem 2GB jeszcze w czasach innych cen ale warto było, teraz to nawet w laptopie mam 2GB wiec nie płaczcie że wam słabo chodzi soft - takie czasy, niewielu programistów mysli o starym sprzecie pisząc oprogramowanie, a nikonowy soft jest szczegolnie wymagający.. ale i daje najlepsze efekty koncowe.

david555
11-08-2007, 12:00
krzysztof jot a może pokusiłbyś się o podanie jakichś konkretów (danych liczbowych), bo swego czasu kol.stig robił takie porównania, ile w danej konfiguracji sprzętowej i na konkretnym oprogramowaniu, trwa obróbka określonej liczby NEF-ów. Byłoby to na pewno niezwykle interesujące dla wszystkich użytkowników tego standardu zapisu zdjęć.

Artur
11-08-2007, 12:03
Sprawdzilem nowego NX'a na dwoch komputerach. Jeden stacjonarny z 1 GB pamieci - tragedia, drugi: laptop z 2 GB - smiga az milo. Nie pytajcie mnie o dokladne roznice czasowe, bo nie sprawdzalem z zegarkiem, ale roznica jest ogromna.

wlopis
11-08-2007, 12:10
Wielu z nas używa drogich obiektywów, wymienia korpusy na lepsze, a korzysta z tanich ( darmowych również) programów do wywoływania NEFów, coś tu nie gra. Zapewne ważne jest każde ogniwo w procesie fotografowania, wyposażenie ciemni jasnej również. Za Krzysztofem Jotem, za Kaleidem z innego wątku, należy dokupić odpowiednią ilość ramu, lub jeśli to nie pomaga zmodernizować komputer który jest również w fotografii cyfrowej równoprawnym składnikiem procesu technologicznego. Koniec kropka :) ja stary technolog to wiem.
Z NX jestem zadowolony, bo mam odpowiednią ilość ramu :) a uzyskiwane wyniki są dla mnie satysfakcjonujące.

Valwit
11-08-2007, 12:48
ja uzywalem na 2 kompach: athlonie xp 3000+ z 512MB ramu i na p4 ~2 GHz HT z 1 GB ramu. athlon nadrabial brak ramu w stosunku do p4, ale jesli chcialem miec otwarte 2-3 nefy to 512 MB to byla tragedia. na 1 GB dalo sie pracowac z kilkoma otwartymi nefami. wersja 1.2 sporo tu poprawila, ale dopiero nowy komp z 2 GB ramu i athlonem64x2 spowodowal ze cnx smiga tak jakbym tego oczekiwal

grzegorzant
11-08-2007, 13:17
Ja w poniedziałek dokładam drugą kość 1GB (razem 2 GB) no i mam nadzieję na poprawę, bo jeśli idzie o sam soft to, mimo omawianych wcześniej mankamentów coraz bardziej jego praca mi się podoba. O zmianie jakościowo szybkościowej kliknę po dołożeniu ramu.
pozdrawiam

wlopis
11-08-2007, 18:02
Robiłem porządki na dyskach komputerów, stacjonarnego i laptopa, z ciekawości porównywałem losowo wybrane jpgi wywołane w SILKYPIXie i NC NX. Mogę odpowiedzialnie napisać olbrzymia różnica na korzysć nikonowskiego programu. Pozdrawiam wszystkich stawiających sobie pytanie, który program wybrać do wywoływania NEFów.

RomanZWrocławia
11-08-2007, 18:35
david555 napisał:
krzysztof jot a może pokusiłbyś się o podanie jakichś konkretów (danych liczbowych), bo swego czasu kol.stig robił takie porównania, ile w danej konfiguracji sprzętowej i na konkretnym oprogramowaniu, trwa obróbka określonej liczby NEF-ów. Byłoby to na pewno niezwykle interesujące dla wszystkich użytkowników tego standardu zapisu zdjęć.

PROSZĘ BARDZO
przed sezonem postanowiłem podrasować swój komputer

to miałem:
Płyta główna ASUS P4PE
Grafika MatroxMileniumG550
Win2000ProfesionalPL
Pentium PIV 2,55Ghz
Ram 1GB

Dołożyłem ramu i teraz jest 2GB
Zmieniłem proc na Pentium PIV 3Ghz z HT

test na moje potrzeby polegał na otworzeniu 1 rawa metodą przeciągnij i upuść.
pomiaru czasu tej i innych operacji

Konfiguracja sprzętu: 1GB proc 2,55Ghz
Otwarcie z poziomu NC4.4.2 : ok 10sek,
funkcja DLighting : ok 8-10sek
Otwarcie z poziomu NX : ok 12 sek
funkcja DLighting : ok 1 sekundy

Konfiguracja sprzętu: 2 2GB RAM proc 2,55Ghz
Otwarcie z poziomu NC4.4.2 : ok 10sek bez zmian
funkcja DLighting : ok 6 sek - ZMIANA
Otwarcie z poziomu NX : ok 12 sek bez zmian
funkcja DLighting ok 1 sekundy

Konfiguracja sprzętu: 2GB RAM proc 3,00Ghz HT
Otwarcie z poziomu NC4.4.2 : ok 9 sek MINIMALNA ZMIANA ( przy wyłączonym kolor Aberration control ok7sek)
funkcja DLighting : ok 5 sek
Otwarcie z poziomu NX : ok 9 sek
DLighting ok 1 sek

Dla tych, którym nie chce się czytać:
większe korzyści w moim przypadku przyniosło dołożenie ramu niż wymiana procka na szybszy.
Co było do przewidzenia biorąc pod uwagę "procentowe" wartości obu upgradów (Jezu co za polszczyzna)
HT nic nie zmienia w pracy obu aplikacji.

POZDRAWIAM

PS. RAW Z D200

Valwit
11-08-2007, 19:31
ja z odpalonym HT roznicy w samym CNX czy NC nie zauwazam, ale system "pod spodem" chodzi plynniej. przy dual core jeszcze bardziej to widac.

tzk
11-08-2007, 19:53
u mnie jest ok, robiłem crop-y i wszystko biega. Napisz więcej, w jakiej sytuacji się to dzieje.

Uninstall, install i juz jest OK, tylko coś mam wrażenie, że teraz wolniej.

Sleepwalker
12-08-2007, 08:18
Zainstalowalem (po uprzednim odinstalowaniu 1.1). Program uruchamia sie wolniej, zas NEFy szybciej z tym ze widze wykrzyknik w zoltym trojkacie informujacym ze cos sie z plikem robi (wczesniej tego nie widzialem). Pare razy mi sie zawiesil. Zobaczymy co bedzie dalej.

grzegorzant
13-08-2007, 19:47
Po założeniu drugiej kostki (razem 2GB pamięci) rewelacyjnie nie przyspieszył:-|
Ogólnie można powiedzieć, że do pojedynczch Nef-ów jest ok, ale jeśli idzie o "wsad" no to raczej lipa.
Bardzo mi podeszły U-pointy, wyostrzanie i odszumianie, konwersja do B&W itd, ale do momentu jak nie poprawią obsługi plików z Nefami i szybkości Batch Process pozostanę przy C1 The SpeedDemon !

krzysztof jot
15-08-2007, 21:09
ale do momentu jak nie poprawią obsługi plików z Nefami i szybkości Batch Process pozostanę przy C1 The SpeedDemon !

fotografia to przyjemnosc - nalezy miec na nia czas :) robisz na wyscigi ? ja czasem mam kilkaset (pod tysiac)rawów po duzych zawodach i robie tylko NC. Oczywiscie to co musze, reszta lezakuje w wersji "zerowej". Notabene NX nadalmi nie podchodzi i robie w 4-ce.

david555
16-08-2007, 10:34
fotografia to przyjemnosc - nalezy miec na nia czas :) robisz na wyscigi ? ja czasem mam kilkaset (pod tysiac)rawów po duzych zawodach i robie tylko NC. Oczywiscie to co musze, reszta lezakuje w wersji "zerowej". Notabene NX nadalmi nie podchodzi i robie w 4-ce.

Mając D200 możesz, zresztą ja na szczęście z moim D50 też.

grzegorzant
16-08-2007, 19:40
Mając D200 możesz, zresztą ja na szczęście z moim D50 też.
a no właśnie, ja niestety nie mogę
a co do czasu na przyjemnosci to jestem na takim etapie, że jeszcze muszę wszystko poprawiać - a to wymaga czasu! ;)
pozdrawiam

ekoms
17-08-2007, 17:31
Niestety dalej nie ma opcji "Open Multi Image Window" dzięki której można było dokonać obróbki poszczególnych zdjęć a potem dokonać zapisu wszystkich. W NX po otwarciu zdjęcia i jego korekcji trzeba go zapisać przed otwarciem nowego.

jc
17-08-2007, 18:29
może trochę OT, próbowałem ja, próbowała zona, każde na swoim kompie, jeden 1GB drugi 2GB ram, oba procki HT i Pentium D, szybkie dyski 7200 SATA II, i co?
mozliwości NX są naprawdę powalające. Znakomicie interpretuje NEF'y bo to w końcu jego "rodowy" format
ale obiektywnie, na tym sofcie nie da się pracować, chyba że ktoś lubi rzeźbić jedną fotę godzinę.
Z ciekawosci odpaliłem adobe lightroom 1.1 i przezyłem szok
Szybko, sprawnie, bardzo intuicyjnie, 100,200 nawet 1000 fotek można bezbolesnie posortowac, oznaczyć punktacją, obrobić i wyeksportować do wybranego formatu.
Prędkość obróbki fotek wzrosła nam o jakieś 200% /niemal jak za Gierkaa/
Nie zamierzam wracać do NX, to inna planeta

Gawronnek
17-08-2007, 18:42
jestem w trakcie testowania programu SilkyPix jak na razie wygląda ciekawie, sporo opcji, w miarę szybkość, można obrobić fotki zapisując do kolejki później wrzucić batch i iść na spacer, poza tym mam dosyć dobry odszumiacz, czekam na odpowiedź czy będzie go można kupić za złotówki i na fakturę

grzegorzant
17-08-2007, 19:08
może trochę OT, próbowałem ja, próbowała zona, każde na swoim kompie, jeden 1GB drugi 2GB ram, oba procki HT i Pentium D, szybkie dyski 7200 SATA II, i co?
mozliwości NX są naprawdę powalające. Znakomicie interpretuje NEF'y bo to w końcu jego "rodowy" format
ale obiektywnie, na tym sofcie nie da się pracować, chyba że ktoś lubi rzeźbić jedną fotę godzinę.
Z ciekawosci odpaliłem adobe lightroom 1.1 i przezyłem szok
Szybko, sprawnie, bardzo intuicyjnie, 100,200 nawet 1000 fotek można bezbolesnie posortowac, oznaczyć punktacją, obrobić i wyeksportować do wybranego formatu.
Prędkość obróbki fotek wzrosła nam o jakieś 200% /niemal jak za Gierkaa/
Nie zamierzam wracać do NX, to inna planeta
No właśnie szkoda tylko, że różnica w cenie dość pokaźna

jamirq
20-08-2007, 10:34
Ja dodam od siebie, że bardzo przyzwoita jest dołączona do pudełkowej wersji instrukcja. Może dla mistrzów obróbki nic odkrywczego, ale ja się sporo z niej dowiedziałem.

czy jest to ta sama instrukcja co jest w necie w formacie PDF czy tez cos innego bardziej rozwinętego?

odie
20-08-2007, 11:02
czy jest to ta sama instrukcja co jest w necie w formacie PDF czy tez cos innego bardziej rozwinętego?

Zapodaj linka, to zweryfikuję.

Valwit
20-08-2007, 15:37

jesli mowa o cnx to instrukcja w pdfie jest dokladnie taka sama jak drukowana

jamirq
20-08-2007, 18:38
Zapodaj linka, to zweryfikuję.

http://www.nikonusa.com/pdf/manuals/NX/En_US/CAPNX_(11)02.pdf

odie
21-08-2007, 10:14
O, ta sama, tylko po naszemu. Nie wiedziałem, że jest w sieci. :oops:

grzegorzant
21-08-2007, 13:12
O, ta sama, tylko po naszemu. Nie wiedziałem, że jest w sieci. :oops:
a ta po naszemu jest gdziś w sieci?

Erie
21-08-2007, 20:37
Gawronek, wieszanie to chyba urok triala - zainstalowałem triala na kompie w pracy, upgrade do 1.2 i... pad za padem :(. Zainstalowany u mnie 1.2 jest szybki, duzo szybszy niz 1.1 i stabilny :D

hehe porównanie szybkościowe 1.2 vs 1.1 - otwieranie plików o połowe szybsze, zapis szybszy o ok. 1/3, odszumanie (przy czym wydaje mi się inne) szybsze o ok. 1/4 - jest dobrze, ale może byc lepiej ;)

giziol
21-08-2007, 20:44
wow normalnie niebo a ziemia w stosunku do poprzedniej wersji, az chyba zamontuje go na 2gim dysku z backupem i bede co 30 dni robil reformat tego dysku:D ale na obrobienie 200 300 zdjec dalej capture one wygrywa ehh, ale do pojedynczych zostawie go sobie hieh

grzegorzant
22-08-2007, 12:25
ale na obrobienie 200 300 zdjec dalej capture one wygrywa ehh, ale do pojedynczych zostawie go sobie hieh
No właśnie chyba też tak zrobię.

jakubs
22-08-2007, 13:20
Ile zajmuje dokonanie zmian w przekształcaniu wsadowym 200 rawów (w jakimś zakresie powiedzmy trzech elementów np. odszumianie, desaturacja i kontrast) w innych programach vs NX? Bardzo bym prosił o dane, jeśli ktoś byłby tak dobry.

grzegorzant
22-08-2007, 14:47
no tez jestem ciekaw, jak wyjdzie takie porównanie (mam jeszcze NX trial w nowej wersji,ale 200 Nef-ów, temu chyba dzisiaj nie dałby rady;))

jakubs
22-08-2007, 15:07
Czemu by nie dał? Przetwarzałem już po grubo ponad 100 nefów... Czasy od 25 do 40s na jeden plik (na zabytkowym komputerze). Zależy mi jednak na tym, by było to porównanie dokonane na jednym sprzęcie.

grzegorzant
22-08-2007, 15:40
mogę porównać 100 nefów. NX vs C1, ale to potrwa

jakubs
22-08-2007, 16:11
No jasne zrób to. Jeśli nie masz czasu, to porównaj choć po 50.

grzegorzant
23-08-2007, 12:23
Więc tak dokonałem wsadowo obróbki 100 Nef-ów pod względem ostrości, saturacji, kontrastu i odszumiania wszystko delikatnie ma się rozumieć;) a następnie konwersji do jpeg; a oto wyniki
C1 100 nef ok. 48 min (ok 29 sek/kl)
NX 100 nef ok. 1h 58min (ok 1min 20sek/kl)
Procesor sempron 3000+ i 2GB RAM
Może ktoś dołączy się poglądowo z Lightroomem byłoby ciekawiej
pozdrawiam

fendero
23-08-2007, 15:53
Różnica w czasie mówiąc delikatnie widoczna, jak ma się natomiast wynik obróbki jednym i drugim programem. Czy sa widoczne różnice w jakości. Nie zawsze jest do obróbki 100 zdjęć i może trzeba zwrócić uwagę na jakość.

Valwit
23-08-2007, 20:27
Wykasowałem poliki z folderów tymczasowych ale dalej nic.

i juz nie bedzie. chyba ze postawisz system na nowo po formacie c:

Don_Pedro_123
23-08-2007, 21:10
Siedzę sobie nad trialem NX 1.2 i coś mi nie gra: czyżby nie było w nim korekty perspektywy???

jakubs
23-08-2007, 22:56
Siedzę sobie nad trialem NX 1.2 i coś mi nie gra: czyżby nie było w nim korekty perspektywy???

też mi tego brakuje :(

Grzegorzant dzięki za wyniki, na moim zabytku te operacje wyonywały się ponad dwa razy dłuzej.
Jednak przy obróbce wsadowej procesor odgrywa ogromną rolę :(

Valwit
23-08-2007, 23:05

nie ma. jest tylko korekcja poduszki/beczki

Don_Pedro_123
23-08-2007, 23:07
... czyli perspektywę nadal będę korygował w GIMP'ie... i nadal w użyciu dwa (co najmniej) programy.
A miało być tak pięknie...

Valwit
24-08-2007, 02:18
... czyli perspektywę nadal będę korygował w GIMP'ie... i nadal w użyciu dwa (co najmniej) programy.
A miało być tak pięknie...

i tak potrzeba czegos ze stemplem i warstwami :)

Kekacz
05-09-2007, 14:48
Sprawdziłem i ja wersję 1.2 (wcześniej 1.1). NEF wczytuje sie 4 sek, ale cos jest nie tak przy funkcji d-lighting. Po jej uruchomieniu i wybraniu drugiej mozliwości działania (better quality (HQ)) suwak shadow adjustment działa skokowo. Dopiero trzeba poczekać, w moim przypadku, dłuższy czas, az zdjęcie przestanie sie uaktualniać. Przy wybranym Faster (HS) suwak adjustment działa płynnie. Wydaje mi sie, że to wina tego ciągłego odswiezania stanu zdjecia przez NC. W wersji 1.1 suwak w obu możliwościach działa płynnie.

251kris
05-09-2007, 15:01
suwak shadow adjustment działa skokowo

Tez to zauwazyłem i troche mnie to martwi. :???:

jamirq
05-09-2007, 18:25
zawsze mozna podac wartosc z reki, wieć nie az tak zle.

tojo
05-09-2007, 19:50
Wykasowałem poliki z folderów tymczasowych ale dalej nic.

i juz nie bedzie. chyba ze postawisz system na nowo po formacie c:

To tez nie pomoze. Specjalnie dla NX 1.2 formatowalem dysk i niestety po ponownym zainstalowaniu trial nie uruchamia sie. Ciekawe????
Pewnie trzeba by wymienic caly komp - ale taniej bedzie kupic NX!

Valwit
05-09-2007, 22:12
Trzeba wyczyścić rejestr ze wszystkich jego wpisów, a to troszkę roboty, bo nie wszystkie są podpisane jego 'imieniem';), ale nie jest to niemożliwe. Tak więc nie wpadaj jeszcze w czarną rozpacz.:) Ten program nie robi wpisu w biosie.:):):)

akurat rejestr sobie wyczyscil jak formatowal. jesli formatowal a nie tylkio reinstalnal.

Gawronnek
05-09-2007, 23:21
ale nie ma problemu, po każdym postawieniu systemu z kopii bezpieczeństwa na której nie był instalowany NX daje sie ponownie zainstalować, zresztą jak każdy inny program z ograniczeniem czasowym, co do kopii bezpieczeństwa pisałem o tym już nie raz, postawienie systemu od nowa zajmuje 10 minut plus około 5 przed i 5 po na zgranie dokumentów, ważne żeby wgrać wszystkie niezbędne programy i drivery przed jej zrobieniem, nie wyobrażam sobie marnować tyle czasu przy każdej instalce

Erie
06-09-2007, 00:32
Dokładnie tak i dodam jeszcze, że kopię bezpieczeństwa można zrobić nawet w tak prymitywny sposób, że spakować potrzebne katalogi z dysku jakimś programem do archiwizacji np. WinRar-em i w razie awarii po prostu je podmienić. Nic prostszego.;)

tak, powodzemia z odzyskiwaniem w ten sposób systemu windows xp jak Ci padnie :D, jak Ci się uda bez użycia innego kompa i instalacji nowego windowsa to będzie miło :), a jak jeszcze korzystałeś z pozabezpieczanych folderów i Ci się to uda to masz u mnie dużą wódkę :)

Erie
06-09-2007, 00:43
Zawsze mi się to udaje, bo korzystam do tego z innej instalacji systemu, z innego dysku i idzie jak po maśle, więc możemy się już umawiać na wódeczkę. A 'odbezpieczyć' 'zabezpieczone' pliki, to żaden problem.

czytaj uważnie - musisz miec inny system (co zresztą napisałeś), aby skorzystac z Twojej metody stąd jest ona mało przydatna dla posiadaczy pojedynczych dysków (partycji), a co do wódeczki możemy się umówić, ale nie zasłużyłeś :D

Erie
06-09-2007, 00:54
Nie no, ja zakładam, że ten ktoś nie jest zupełnym laikiem i ma w zanadrzu dysk ratunkowy np. na KNOPPIX-ie, albo innym podobnym, nie myślę o twardzielu, choć ja walę z twardziela. Często bywam na Śląsku, tak więc czemu nie.:)

a ja zakładam najgorszą możliwą sytuację - potem jest mniej rozczarowań :D, jak tylko będziesz u nas to daj wczesnoiej sygnał PMką (jako uzależniony od czarnego forum sprawdzam je co chwilę :D)

tojo
06-09-2007, 01:08
No widzę, że dyskusja rozgorzała na dobre!
Ale może ktoś wytłumaczy taką sytuację: mam win xp, instaluję NX 1.1, dziala przez 30 dni, nastepnie instaluje NX 1.2 i nie dziala, Ok to rozumiem. Ale zmieniam dysk, formatuje go, nigdy wczesniejnie nie bylo na nim NX, instaluje win XP i NX 1,2, i co? NX nie uruchamia sie!!!! Wyswitla sie komunikat, ze czas korzystania z wersji trial minął!!! Co wy na to???

Czornyj
06-09-2007, 01:11
Ponieważ dyskusja zaczęła schodzić na tematy nieeleganckie, to przypomnę, że na forum o piractwie się nie rozmawia :evil:

david555
06-09-2007, 01:25
Ponieważ dyskusja zaczęła schodzić na tematy nieeleganckie, to przypomnę, że na forum o piractwie się nie rozmawia :evil:

Przepraszam, co złe, to nie ja.;) Swoje posty usunąłem. Pozdrawiam

Valwit
06-09-2007, 02:19
Swoje posty usunąłem. Pozdrawiam

I ja też :)

Don_Pedro_123
06-09-2007, 07:54
Ja właśnie "wysupłałem" te 460 zł i czekam na przesyłkę... Żegnajcie triale, witaj spokojna obróbko...

markow
06-09-2007, 08:09
a jest moze instrukcja do NX1.2 w jezyku polskim w pdf?

Erie
06-09-2007, 08:17
a jest moze instrukcja do NX1.2 w jezyku polskim w pdf?

prawie tak samo jak polska instrukcja do innych produktów Nikona w pdfie :(, oni po prostu nasz język olewają

markow
06-09-2007, 08:18
prawie tak samo jak polska instrukcja do innych produktów Nikona w pdfie :(, oni po prostu nasz język olewają

aha :), no ale skoro jest drukowana...

Erie
06-09-2007, 08:34
aha :), no ale skoro jest drukowana...

ano jest i pewnie gdzies pdf jest, ale oficjalnie i legalnie nie jest dostępny dla użytkownikow niestety :(

killertowa
07-09-2007, 10:06
Ale chyba nie powinno być traktowane jako piractwo to, że przetestowałem nx 1.1, a następnie chcę przetestować nx 1.2. W końcu testy są m.in. po to by sprawdzić, oprócz funkcjonalności, czy dany program nie gryzie się z resztą. To, że wcześniejsza wersja działała nie oznacza, że nie będzie konfliktów z wersją kolejną. Uważam zatem, że trial powinien rozpoczynać się od początku, jeśli próbuję instalować nową wersję.

jc
07-09-2007, 10:34
wydaje mi się że w NX Nikon umieścił sprytny mechanizm weryfikacji podobny do tego microsoftu, czyli program poroboje sie połączyć z serwerem i weryfikuje unikatowe informacje o komputerze, i tego raczej sie nie przeskoczy, ale prościej naprawde wysupać 4xx zl na pełną wersje :)
po wilu próbach doszedlem do przekonania ze niestety nikon umiescil jakieś szyfrowane algorytmy w swoich rawach i zaden program spoza "stajni" nie interpretuje prawidlowo kolorów :(((
nawet LR.
Wniosek jeden, do masówki LR albo nowy C1. do pieszczenia NX
pozdrawiam

Artur
07-09-2007, 11:01
Jakis czas temu doszedlem do podobnych wnioskow. Jak na razie tandem LR + Nx (LR do duzej ilosci zdjec, Nx - do pojedynczych) sprawdza sie najlepiej.

Czornyj
07-09-2007, 12:31
Ale chyba nie powinno być traktowane jako piractwo to, że przetestowałem nx 1.1, a następnie chcę przetestować nx 1.2. W końcu testy są m.in. po to by sprawdzić, oprócz funkcjonalności, czy dany program nie gryzie się z resztą. To, że wcześniejsza wersja działała nie oznacza, że nie będzie konfliktów z wersją kolejną. Uważam zatem, że trial powinien rozpoczynać się od początku, jeśli próbuję instalować nową wersję.

To proszę skierować pretensje do Nikona, a nie rozpoczynać rozmowy o obchodzeniu zabezpieczeń. Zasady są proste - na forum panuje pełny legalizm. Osobiście np. sobie w głębi duszy mogę uważać, że pobieranie opłaty za polską intrukcję to bandytyzm, a sprzedawanie konwertera RAW jako osobne akcesorium - zdzierstwo. Jednakowoż w niczym nie zmienia to faktu, że moderować będę w myśl ogólnie tu przyjętych zasad - linki do PDF-ów, dyskusje o crackach, hackach i inszych śmojdach są zamykane, wywalane, a w razie recydywy lecą ostrzeżenia.

JK
07-09-2007, 12:55
Czornyj, ale może aż tak bardzo to nie przesadzaj. Nie bądź świętszy od papieża. Jestem wrogiem wszelakiego piractwa, ale jeśli producent softu dostarcza triala i go zabezpiecza, to ten producent powinien się martwić o to, żeby takie zabezpieczenie było skuteczne i dobrze działało. Są firmy, które robią triale inaczej i tam problemu nie ma, a Nikon chce być mądrzejszy od krowy sołtysa i to są efekty. To przywracanie systemu jest przecież robione legalnymi metodami. Częste robienie kopii bezpieczeństwa i jej przywracanie to są normalne legalne działania. Jest to nawet zalecane przez Microsoft. A jeśli po takich legalnych działaniach trial NC/NX nadal działa, to w czym problem? Killertowa ma rację. Jeśli zainstalował wersję 1.0 i mu się nie podobała, to ją odinslował i nie kupił. Pojawia się wersja 1.1, 2.5, czy 9.9, to ją sobie instaluje na próbę, żeby sprawdzić co tam jest nowego i ten trial ma działać, bo w tym celu został opublikowany. Jeśli nie dziala, to Nikon nie jest w porządku, bo utrudnia klientom korzystanie z takiego triala zgodnie z przeznaczeniem. Jeśli legalne działania użytkownika pozwalają ominąć błędy softu, to ja w tym nie widzę żadnego piractwa.

markow
07-09-2007, 13:27
To proszę skierować pretensje do Nikona, a nie rozpoczynać rozmowy o obchodzeniu zabezpieczeń. Zasady są proste - na forum panuje pełny legalizm. Osobiście np. sobie w głębi duszy mogę uważać, że pobieranie opłaty za polską intrukcję to bandytyzm, a sprzedawanie konwertera RAW jako osobne akcesorium - zdzierstwo. Jednakowoż w niczym nie zmienia to faktu, że moderować będę w myśl ogólnie tu przyjętych zasad - linki do PDF-ów, dyskusje o crackach, hackach i inszych śmojdach są zamykane, wywalane, a w razie recydywy lecą ostrzeżenia.

Tu sie z Toba nie zgodze, nie ma rozmowy o obchodzeniu zabezpieczen jako takim, nikt nie pisze o crackach ani innych lamaniach programu tylko o mozliwosci korzytania z wersji trial. A to czy ktos robi sobie lagalna kopie bezpieczenstwa, czy stawia system na nowo to nie powinno nikogo obchodzic i uwazam ze mowienie o tym na forum jest jak najbardziej sluszne.

Odnosnie wesji triala 1.1 i niemozliwosci skorzystania z triala 1.2, killertowa powinien/a napisac wg mnie do najkona ze nie ma takiej mozliwosci a pragnie przetestowac nowsza/lepsza wersje ich super softu.

Odnosnie instrukcji, a raczej jej braku w pdf (w j.polskim) to znalalem w necie pdf w wersji eng. i chetnie bym sie pochwalil, ale nie wiem czy nie zostane uznany za pirata

Czornyj
07-09-2007, 13:55
Wersja angielska jest legalnie dostępna na stronie Nikon Imaging, nie można podawać linków do skanów instrukcji wykonanych przez osoby trzecie.

Skoro Nikon uznał, że po wykorzystaniu triala 1.1 nie można już korzystać z triala 1.2 (a byłby to nie pierwszy debilny pomysł tej korporacji), to widać mieli w tym jakiś chytry plan, w którego zasadność nie mam zamiaru wnikać. Metody, które były tu omiawiane można wykorzystać w złej wierze (do korzystania z triala w nieskończoność, co już jest aktem piractwa), dlatego pozwoliłem sobie grzecznie poprosić o zakończenie omawiania tego pasjonującego problemu.

JK
07-09-2007, 15:06
.... Skoro Nikon uznał, że po wykorzystaniu triala 1.1 nie można już korzystać z triala 1.2 (a byłby to nie pierwszy debilny pomysł tej korporacji), to widać mieli w tym jakiś chytry plan, w którego zasadność nie mam zamiaru wnikać. .....

A gdzie ten Nikon napisał, że nie można? Widziałeś gdzieś takie ograniczenie? Bo mnie jakoś to się w oczy nie rzuciło. Ja widziałem tylko zapis o możliwości testowania przez miesiąc. Jest to ewidentny błąd sofu. A przeinstalowanie systemu operacyjnego jest dobrym prawem każdego legalnego użytlkownika i nie można go winić za to, że Nikon rozpowszechnia takie, a nie inne triale.

Czornyj
07-09-2007, 15:19
A gdzie ten Nikon napisał, że nie można? Widziałeś gdzieś takie ograniczenie? Bo mnie jakoś to się w oczy nie rzuciło. Ja widziałem tylko zapis o możliwości testowania przez miesiąc. Jest to ewidentny błąd sofu. A przeinstalowanie systemu operacyjnego jest dobrym prawem każdego legalnego użytlkownika i nie można go winić za to, że Nikon rozpowszechnia takie, a nie inne triale.

Nie wiem, bynajmniej mnie to nie interesuje. Na wszelki wypadek poprosiłem grzecznie o zakończenie dyskusji, ponieważ mz. szła w złym kierunku.

Erie
07-09-2007, 20:09
wydało się :D - Czornyj w garażu te NXy pisze i dlatego nie chce abyśmy dalej gadali o tym ;)

a poważnie to Marcin ma trochę racji - takie zasady są na forum i tyle :(, mogą mi sie nie podobać, ale zakceptować je muszę :)

PS kto chce kody rejestracyjne do NXa ;) (TO JEST ŻART)

prz3mo
07-09-2007, 20:41
PS kto chce kody rejestracyjne do NXa ;) (TO JEST ŻART)

ppffff.... minuta szukania w necie :-P

;)

Erie
07-09-2007, 20:43

;)

ech... szkoda słów :-P

Czornyj
07-09-2007, 20:54

;)

Do 1.2? Na bank jeszcze nie ma i stąd ta cała dyskusja. Pewnie jeszcze ruskie cracka nie zdjełali i wszystkich tyłek swędzi...

prz3mo
07-09-2007, 21:05
Do 1.2? Na bank jeszcze nie ma i stąd ta cała dyskusja. Pewnie jeszcze ruskie cracka nie zdjełali i wszystkich tyłek swędzi...

Czornyj, wydaje mi sie czy dostrzegłem błysk w Twoim oku? ;) Ponoc nie wolno o tym pisać i mówić :-P

ps. Chcesz się założyć? :)

Czornyj
07-09-2007, 21:11
Czornyj, wydaje mi sie czy dostrzegłem błysk w Twoim oku? ;) Ponoc nie wolno o tym pisać i mówić :-P

ps. Chcesz się założyć? :)

Nie chcę, czuję respekt wobec Hunów i Scytów. Umom Rossiju nie poniat’, Arszynom obszczim nie izmierit

stig
07-09-2007, 21:12
Do 1.2? Na bank jeszcze nie ma Som, som... ;)

prz3mo
07-09-2007, 21:15
Dobra, ja nic wiecej nie pisze :-P

Gawronnek
07-09-2007, 21:25
pewnie że są, ale co to za frajda crakować, nie ma jak kupić, a później trzęsącymi się łapkami otwierać przesyłkę, i po instalacji cieszyć się legalem ;)

prz3mo
07-09-2007, 21:27
pewnie że są, ale co to za frajda crakować, nie ma jak kupić, a później trzęsącymi się łapkami otwierać przesyłkę, i po instalacji cieszyć się legalem ;)

Czornyj ucichł... chyba czegoś szuka w necie..... :mrgreen:
;)

jakubs
07-09-2007, 21:31
Co za frajda crakować... Frajda to by była samemu to rozwalić :)

Czornyj
07-09-2007, 21:37
Czornyj ucichł... chyba czegoś szuka w necie..... :mrgreen:
;)

Akurat elementarną znajomość angielskiego i google posiadam, w przeciwieństwie do chęci używania NX-a. Zresztą mam legalnego 4.4, Camera RAW 4.1 w PS CS3 i C1 LE (i to pominąwszy tego z SanDiska, mam jeszcze zwykłą wersję pudełkową), więc nie muszę się męczyć na tej parodii konwertera.

prz3mo
07-09-2007, 21:40
Akurat elementarną znajomość angielskiego i google posiadam, w przeciwieństwie do chęci używania NX-a. Zresztą mam legalnego 4.4, Camera RAW 4.1 w PS CS3 i C1 LE (i to pominąwszy tego z SanDiska, mam jeszcze zwykłą wersję pudełkową), więc nie muszę się męczyć na tej parodii konwertera.

Spoko, spoko... Tak się tylko droczę ;)
Ja uzywam rowniez legala C1, kod dostałem z kartą SanDisk EIII :)

Don_Pedro_123
07-09-2007, 21:44
Też mam legala C1, ale jakoś NX wydaje mi się szybszy i przejemniejszy "w dotyku" i dlatego sobie go zmówiłem...

Erie
07-09-2007, 21:49

Czornyj to nie jest parodia - wymaga tylko szybkiego pieca i tyle, a sama praca jest bardzo przyjemna i tyle :)

JK
07-09-2007, 21:55
To ja mam jeszcze takie drobne pytanie. Czy ktoś widział licencję NXa w języku polskim? Jeśli jej nie otrzymaliście razem z produktem, to Nikon ma problem. Zgodnie z tzw. "ustawą o jezyku polskim", żadne szczególne ograniczenia odnośnie tego softu nie wystepują.

Czornyj
07-09-2007, 21:59
Czornyj to nie jest parodia - wymaga tylko szybkiego pieca i tyle, a sama praca jest bardzo przyjemna i tyle :)

Nawet NX 1.1 z śmiesznymi NEF-kami z D2h śmiga u mnie jak śmigłowiec, natomiast w niczym nie zmienia to faktu, że to menu ze strzałeczkami to jakiś pomiot qrv i szatana, a w dodatku nie rozumiem co komu przeszkadzało multi image window z 4.4 - natomiast bez owego wynalazku praca nad większą ilością zdjęć staje się - delikatnie mówiąc - megaupierdlistwem.

Erie
07-09-2007, 22:14
To ja mam jeszcze takie drobne pytanie. Czy ktoś widział licencję NXa w języku polskim? Jeśli jej nie otrzymaliście razem z produktem, to Nikon ma problem. Zgodnie z tzw. "ustawą o jezyku polskim", żadne szczególne ograniczenia odnośnie tego softu nie wystepują.

tak właściwie to masz rację, bo nie mamy w Polsce obowiązku znać języka angielskiego, a licencja musi być po polsku (tylko czy przypadkiem w instrukcji nie ma jakiegoś wpisu/ licencji? nie mam jak sprawdzić bo swoją pożyczyłem forumowiczowi, więc jak ktoś ma to niech spojrzy)

JK
07-09-2007, 22:19
No właśnie nie ma. Chyba, że nie zauważyłem.

jakubs
08-09-2007, 12:04
No właśnie nie ma. Chyba, że nie zauważyłem.

Niestety jak ktoś pobrał 1.2, to przechlapane bo jednocześnie zaakceptował warunki licencji w jęz. polskim. Chyba, że ta wersja jest już na płytach... Nawiasem mówiąc przeczytałem tę licencję i okazała się isotna dla mnie rzecz, iż obejmuje dwa komputery.

Erie
08-09-2007, 15:14
Niestety jak ktoś pobrał 1.2, to przechlapane bo jednocześnie zaakceptował warunki licencji w jęz. polskim. Chyba, że ta wersja jest już na płytach... Nawiasem mówiąc przeczytałem tę licencję i okazała się isotna dla mnie rzecz, iż obejmuje dwa komputery.

cały czas było na dwa komputery, ale... legalna jest tylko instalacja na dwóch kompach, program nie może być równocześnie wykorzystywany na dwóch kompach

Valwit
09-09-2007, 13:22
to z tymi dwoma kompami to ktos biegly w paragrafach powininen sprawdzic. w niemczech kupiony soft jest moja wlasnoscia i nawet jesli nikon zastrzega sobie ze 2 kompy maks to ja jako wlasciciel mojej kopii cnx moge ja sobie na 18 kompach zainstalowac. tyle ze jedynie ja moge uzywac.

Erie
09-09-2007, 13:34
to z tymi dwoma kompami to ktos biegly w paragrafach powininen sprawdzic. w niemczech kupiony soft jest moja wlasnoscia i nawet jesli nikon zastrzega sobie ze 2 kompy maks to ja jako wlasciciel mojej kopii cnx moge ja sobie na 18 kompach zainstalowac. tyle ze jedynie ja moge uzywac.

nie bądź tego taki pewny, że możesz - i tak jest dobrze że można na dwóch zsinstalować, bo kiedyś można było tylko i wyłącznie na jednym i lipa była, a teraz można np. z NXa czy innego Corela korzystać zarówno na laptopie jak i na stacjonarnym kompie przy zakupie jednej licencji

harb
09-09-2007, 22:01

ta wersja jest juz na plytach ,zamowilem

killertowa
10-09-2007, 00:20
Skoro Nikon uznał, że po wykorzystaniu triala 1.1 nie można już korzystać z triala 1.2 (a byłby to nie pierwszy debilny pomysł tej korporacji), to widać mieli w tym jakiś chytry plan, w którego zasadność nie mam zamiaru wnikać.

IMO poszli na łatwiznę i triale wszystkich wersji zapisują w rejestrze windows jakąś pewną - identyczną dla wszystkich wartość.
A wystarczyłoby by każda kolejna wersja zostawiała swój znacznik, a przy próbie instalacji był sprawdzany warunek, czy była instalacja wcześniej i czy ta instalacja to była identyczna lub nowsza wersja, od właśnie instalowanej czy nie? Jeśli nie, czyli była starsza to trial powinien się zainstalować i działać poprawnie.

Ale to między nami forumowiczami. "Specjaliści" Nikona nie po to biorą kasę bym im ja, skromny szaraczek, nieprogramista, doradzał. Ludzie sobie i tak sami radzą.

Valwit
10-09-2007, 01:11
Ale to między nami forumowiczami. "Specjaliści" Nikona nie po to biorą kasę bym im ja, skromny szaraczek, nieprogramista, doradzał. Ludzie sobie i tak sami radzą.

i wlasnie dlatego klada na to lache. ktos kto po 30 dniach testu nie kupi raczej nie kupi tez po kolejnch 30 dniach tylko albo ukradnie albo oleje. wiec po co kombinowac?

adasme
10-09-2007, 11:01
i wlasnie dlatego klada na to lache. ktos kto po 30 dniach testu nie kupi raczej nie kupi tez po kolejnch 30 dniach tylko albo ukradnie albo oleje. wiec po co kombinowac?

A czy zmiana daty w kompie przy wersji trial moze wpłynac na dłuzsze używanie własnie takiej wersji?

killertowa
10-09-2007, 11:31
jeśli zmienisz datę, nawet 10 sek. po instalacji triala to już właśnie zakończyłeś jego używanie :)

david555
10-09-2007, 13:08
Czornyj miał rację, dajcie już spokój tym spekulacjom. Na wszystkie zabezpieczenia są sposoby, tak jak na każdy zamek wytrychy, ale mówić o tym po prostu nie wypada. Ja w swoją pierś się już uderzyłem, teraz kolej na Was.;)

killertowa
10-09-2007, 13:48
a ktu to coś mówi? tu wszyscy piszą ;)

tojo
10-09-2007, 16:05
A czy zmiana daty w kompie przy wersji trial moze wpłynac na dłuzsze używanie własnie takiej wersji?
Nie ma to znaczenia. Do uruchomienia triala konieczne jest połączenie z internetem. Bez połączenia program się nie uruchamia. Po podłączeniu następuje weryfikacja użytkownika (prawdopodobnie sprawdzana jest konfiguracja kompa z danymi w bazie Nikona) i jeśli jest to pierwsza instalacja to OK, jeśli kolejna to niestety trial się nie uruchomi. Nie wiem tylko dlaczego po skorzystaniu z triala wer 1.1, nie można spróbować wer. 1.2. Tutaj Nikon chyba troszkę przesadził!!!

Kekacz
11-09-2007, 09:46
Nie ma co rozpaczac, moze i 1.1 wolniej otwiera RAWa, ale pozniejsza praca wydaje mi sie szybsza niz ta oferowana przez 1.2 (choćby wspomniany juz wczescniej przeze mnie d-lightning i HQ). Tak czy inaczej, 1.2 poleciał z dysku a wrocil 1.1.

harb
11-09-2007, 11:02
Nie ma co rozpaczac, moze i 1.1 wolniej otwiera RAWa, ale pozniejsza praca wydaje mi sie szybsza niz ta oferowana przez 1.2 (choćby wspomniany juz wczescniej przeze mnie d-lightning i HQ). Tak czy inaczej, 1.2 poleciał z dysku a wrocil 1.1.

w stosunku do 1.0 wersja 1.2 jest zdecydowanie szybsza i ma wiele praktycznych (poprawionych) rozwiazan ,np nie pyta mnie kazdorazowo przy zapisie o wielkosc pliku (z RAWU na JPG) tylko pamieta ostatnio uzywana wartosc

Kekacz
11-09-2007, 15:07
w stosunku do 1.0 wersja 1.2 jest zdecydowanie szybsza i ma wiele praktycznych (poprawionych) rozwiazan ,np nie pyta mnie kazdorazowo przy zapisie o wielkosc pliku (z RAWU na JPG) tylko pamieta ostatnio uzywana wartosc

Fajnie, może to nawet i prawda, ale ja piszę o 1.1 a nie 1.0

killertowa
12-09-2007, 15:04
Pytanie: Załóżmy, że kupuję nx 1.1. Czy mogę zrobić bezpłatny upgrade do 1.2?

Kekacz
12-09-2007, 15:07
Tak

251kris
12-09-2007, 16:03
Pytanie: Załóżmy, że kupuję nx 1.1. Czy mogę zrobić bezpłatny upgrade do 1.2?

Ja tak własnie zrobiłem, ale mam mieszane odczucia co do poprawy szybkości. Czekam na 1.3
A program wart jest grzechu, pomimo swojej mułowatości. Gdyby miał jeszcze korektę perspektywy... :)

Artur
12-09-2007, 16:46
... ale mam mieszane odczucia co do poprawy szybkości.
Jest naprawdę spora. Może masz komp już zamulony jakimiś śmieciami.

251kris
13-09-2007, 17:33
Jest naprawdę spora. Może masz komp już zamulony jakimiś śmieciami.
System jest świeżutki, bo był przygotowany na triala NX 1,2 :)
Pod czapką jest Celeron 2,9 GHz i 1Gb Ramu, ale czasem, z kilkoma krokami edycji upoint'owych i D-light'owych
zaczyna się mulić, zwłaszcza, gdy chce się na chwilę wyłączyć jeden z kroków edycji- dla porównania efektu.
Mam też wrażenie (tylko wrażenie ), że edycja D-light lepiej działała w wersji 1,1 i nie chodzi mi tylko o szybkość.
Wydaje mi się, że wariancie "best quality" uzyskiwałem lepsze efekty, jakby bardziej naturalne rezultaty wyciągania cieni.
Mam nadzieje, że to są tylko moje subiektywne odczucia z jednej konkretnej sesji (kiepskie światło )
Nie mam na razie czasu na zabawę w porównania, ale mam nadzieję, ze nikt inny tego nie potwierdzi.
Mimo wszystko nie żałuję zakupu i czekam na małe usprawnienia.

Kaleid
13-09-2007, 18:34
Na procesorach dwurdzeniowych, poprawa prędkosci jest bardzo duża. Na zwyklych, raczej niewielka.

251kris
13-09-2007, 23:31
No tak, tego Celerona nie przeskoczę.
Aha, jeszcze jedna moja uwaga (tym razem potwierdzona testem) odnośnie funkcji D-lighting. Jak wiecie, można ja uruchomic na dwa sposoby: z zakładki "Adjust" lub z listy edycji. Ku mojemu zdziwieniu uruchomienie tej funkcji z listy edycji daje lepsze rezultaty niż z zakładki adjust. Szkoda, bo ta druga opcja daje więcej możliwości takich jak współpracę z pędzlem i krycie.
Stąd tez pewnie moje wczesniejsze uwagi dot. D-lighting, bo na początku, przez nieświadomośc, otwierałem ją tylko z listy edycji. Później uruchamiając ją z listy Adjust, miałem dziwne wrażenie, że działa gorzej, a zbiegło się to jeszcze z aktualizacją do nowej wersji.
Cholera, powinny działać tak samo. :-? Zróbcie sobie prosty test, ściągając ostro ekspozycję i kompensując to funkcją D-lighting. Wg. mnie widać wyraźną różnice w kontraście i nasyceniu, przy zachowaniu oczywiście tych samych ustaweń. Cały czas mam na myśli opcję "better quality", bo tylko ta daje przyzwojte efekty.

david555
15-09-2007, 15:18
Niestety wersja 1.2 potrzebuje sporo RAM-u i mocnego procesora. Dosyć komfortowo pracuje się z 2GB kością pamięci i prockiem, który wymienił Kaleid. Tak więc nie dla każdego jest to 'narządko'.

Valwit
15-09-2007, 18:15
System jest świeżutki, bo był przygotowany na triala NX 1,2 :)
Pod czapką jest Celeron 2,9 GHz i 1Gb Ramu

no to jestli pod cnx to ramu powinno byc wiecej jak juz zasugerowano i pelna wersja procka. nawet jesli jeden rdzen to jednak lepiej pentium i athlon niz celek i sempron

danz1ger
19-09-2007, 05:25

niekoniecznie:

"This license is not a sale of the SOFTWARE and you do not become the owner of the SOFTWARE through your purchase of any product and/or use. Nikon and/or Nikon's licensors retain ownership of the SOFTWARE and all copies thereof and all related intellectual property rights, and reserves all rights not expressly granted to you under this Agreement."

"You authorize Nikon to collect from your computers certain identifying information about your computers (i.e.,
the operating system, CPU, and terminal ID) as well as information about the SOFTWARE installed (i.e., the
product key, name, and version and the region and language codes) for the sole purpose of tracking your
compliance with this Agreement. Nikon will not collect any personally identifiable information from your
computers during this process. If you do not consent to the collection of this information, you may not install or
use the SOFTWARE."

"The license to the SOFTWARE will terminate automatically without notice from Nikon if you fail to comply with any provisions of this license. Upon termination, you must destroy the SOFTWARE and all copies thereof immediately."

Valwit
19-09-2007, 20:15
niekoniecznie:

tekst EULA znam. niemniej prawo jest tutaj nadrzedne :)

danz1ger
20-09-2007, 02:22
tekst EULA znam. niemniej prawo jest tutaj nadrzedne :)

gdybys mogl sprecyzowac.

to, ze nikon zastrzega sobie prawo do wlasnosci software'u to mi zwisa, ale nie podoba mi sie wymuszanie zgody na "grzebanie" w moim komputerze.

Valwit
20-09-2007, 02:38
gdybys mogl sprecyzowac.

mowa byla o prawie w .de: program za ktory zaplaciles jest twoja wlasnoscia. mozesz go sobie uzywac jak zechcesz. dodatkowo na twoja korzysc dziala fakt ze przed zakupem nie masz praktycznie mozliwosci zeby zapoznac sie z tekstem eula, wiec moga tam sobie pisac co chca.

danz1ger
20-09-2007, 03:16
cytowalem fragmenty licencji ze strony nikonusa.com-software download http://tinyurl.com/2ycds6

HSM
20-09-2007, 11:50
mowa byla o prawie w .de: program za ktory zaplaciles jest twoja wlasnoscia. mozesz go sobie uzywac jak zechcesz. dodatkowo na twoja korzysc dziala fakt ze przed zakupem nie masz praktycznie mozliwosci zeby zapoznac sie z tekstem eula, wiec moga tam sobie pisac co chca.
Nie chcę nikokgo urazić, ale...
Nieomal nie spadłem z krzesła - toż to ten Deutschland to raj na ziemi... a prawda chyba jest nieco okrutniejsza.
Nie jestem prawnikiem ze specjalizacją w niemieckim prawie cywilnym, ale rzecz, którą tu czytam, jest tak odległa, niewyobrażalna, że jej nieprawdopodobieństwo dla mnie jest 100%. Jeden krąg kultury prawnej wykształca w miarę spójne zasady - owszem, mogą zdarzać się odstępstwa - np. dla prawa autorskiego to czas ochrony, ale nie burzą one jednolitego systemu. Chyba, że trafimy do Penambuko, gdzie wszystko jest możliwe...

Prawo cywilne z szegółowymi uregulowaniami prawa autorskiego chroni własność (także intelektualną) i daje właścicielowi środki ochrony i dysponowania swoją własnością. Tak, jak domu nie trzeba sprzedawać tylko wynająć, tak producenci programów nie sprzedają swojej pracy tylko pozwalają na korzystanie z niej na określonych warunkach. To "pozwolenie" zwane dla niepoznaki licencją reguluje, jak i co można zrobić. Za "pozwolenie" można zapłacić raz przy zakupie lub w dowolny inny sposób - jak licencjodawcy się spodoba.
Dlatego rozbawiło mnie stwierdzenie, że program jest własnością kupującego - jego są najwyżej płyty, na których ten program wytłoczono.

Całe nieporozumienie wzięło się chyba z pomieszania pojęć i "faktów" prasowych (z naciskiem na ten cudzysłów przy faktach). Część własności intelektualnej nie podlega scisłemu licencjonowaniu - np. muzyka. Rozprowadzana jest na zasadach ogólnych, a te przewidują coś takiego jak "dozwolony użytek". Kupioną w sklepie płytę słuchamy na zasadzie zgdody autora i producenta. Zgoda ta obejmuje wykorzystanie w warunkach domowych, bo już założyć wypożyczalnię takich płyt, urządzić publiczne odsłuch nie możemy. Dodatkowo zasady "dozwolonego użytku" pozwalają nam wykonać dowolną ilość kopii (by mieć pod ręką przy każym grającym w domu sprzęgu), pożyczyć rodzinie, znajomemu i in.

To właśnie zakres "dozwolonego użytku" może w Niemczech być większy niż w Polsce (nie wiem), ale z pewnością poza kawałkiem plastiku nie jesteśmy właścicielami niczego więcej.

Wracając do programów komputerowych... Licencja beee... nie kupować! Jak się już kupiło, to przeczytać przy instalacji, przerwać ją i odnieść do sklepu - "Tak, kupiłem, instalowałem, dopiero wówczas pojawiła się licencja - nie mogłem jej wcześniej przeczytać - warunki są nie do przyjęcia, rezygnuję!". Producent musi przyjąć program i zwrócić pieniądze (pomijam zdziwienie sprzedawcy i metody perswazji, które należy zastosować, by wymóc należne nam prawo)...

Valwit
20-09-2007, 19:46
alez nie kupujesz praw autorskich. nabywasz prawa wlasnosci co do twojej kopii. i nik nie moze ci powiedziec ze wolno ci uzywac tlko w srdody o 14 albo jedynie na 2 kompach. soft jest twoj, zaplaciles i jesli chcesz to uzywasz kiedy chcesz i na ilu kompach chesz. ale tylko ty. zainstalowanie jednej kopii w pracowni szkolnej na 20 kompach dla 20 osob byloby tak samo nielegalne jak w polsce. ale jesli zainstaluje sobie na laptopie, maku i pececie to jest to calkiem w porzadku. mam tez prawo odsprzedac moja kopie razem z kluczem jesli mam taki kaprys.

art-74
20-09-2007, 21:31
Dużo sprawniej by Ci poszło gdybyś po wprowadzeniu zmian do NEFa zapisał go jako NEF przez kliknięcie save. NEFy NX zapisuje bardzo szybko. Kiedy obrobisz w ten sposób wszystkie zdjęcia z danej sesji zaznacz je wszystkie i zapisz SAVA AS i dopiero teraz wybierasz JPG. Tylko raz będziesz musiał ustawić wszystkie parametry i wybrać odpowiedni katalog. Co więcej długotrwała konwersja do JPGa będzie sobie trwała a ty w tym czasie spokojnie się prześpisz.
Ja dodatkowo przy takim masowym wywolywaniu NEFów dokonuję automatycznej zmiany rozmiaru i podostrzam.
Wbrew pozorom po poznaniu NXa można zaoszczędzić sporo czasu

Don_Pedro_123
20-09-2007, 21:34
Ja dodatkowo przy takim masowym wywolywaniu NEFów dokonuję automatycznej zmiany rozmiaru i podostrzam.

Małe pytanko: też robię konwersję zbiorowo, ale nie zmalazłem przy zapisie opcji ostrzenia. Gdzie tego szukać?

art-74
20-09-2007, 22:15
Małe pytanko: też robię konwersję zbiorowo, ale nie zmalazłem przy zapisie opcji ostrzenia. Gdzie tego szukać?

Bo też tego ten nie ma :)

Już objaśniam jak to zrobić:
[LIST]
- bierzesz NEFa przy którym jeszcze niczego nie grzebałeś
- zmniejszasz go do oczekiwanego rozmiaru (o ile to nam potrzebne)
- Wyostrzasz
- i wybierasz z menu BATCH opcję SAVE SETTINGS - ja sobie zawsze w nazwie takiej „akcji” zapisuję jakie dałem ustawienia wyostrzania
- następnie takiego NEFa zamykam - bez zapisywania, bo służył mi on tylko do wygenerowania pliku z parametrami pomniejszania i wyostrzania
- otwieram browsera - zaznaczam zdjęcia, które chcę skalować i wyostrzać
- klikam prawym przyciskiem na jednym z zaznaczonych zdjęć i wybieram LOAD SETTINGS gdzie znajduje się już schemat skalowania i wyostrzania, który wcześniej stworzyliśmy
- po wybraniu odpowiedniego schematu (ja już mam tam ze 30 różnych "akcji" ) zatwierdzamy "Append New Settings"

WAŻNE!!! Jeśli do stworzenia pliku z parametrami wyostrzania użyłeś NEFa w którym już wcześniej coś grzebałeś (np. u-pointy, krzywe itp) to te ustawienia też zapiszą ci się w "akcji".Oczywiście przed zapisem BATCH / SAVE SETTINGS masz możliwość odhaczenia tych zmian, ale z praktyki wiem, że często się nie zauważa na liście zmian tych małych haczyków i potem dwie setki hurtowo zmienionych zdjęć nadaje się tylko do kosza.

Jak tak sobie myślę, to dzięku korzystaniu z tego sposobu, to zaoszczędziłem już ze 4 pelne doby na zpisywaniu zdjęć w różnych opcjach

Don_Pedro_123
20-09-2007, 22:22
Też używam Batch'a i mam kilka schematów. Myślałem, że jest gdzieś ukryta opcja ostrzenia, której nie zauważyłem...

HSM
21-09-2007, 09:50
alez nie kupujesz praw autorskich. nabywasz prawa wlasnosci co do twojej kopii. i nik nie moze ci powiedziec ze wolno ci uzywac tlko w srdody o 14 albo jedynie na 2 kompach. soft jest twoj,
Cały numer polega na tym, że nie jest twój... Do nabywcy należy nośnik i papier, na którym wydrukowano dokumentację. Program i sama dokumentacja (to, co w niej zapisano) jest własnością producenta, który udzielił ci licencji na wykorzystanie jego własności.

zaplaciles i jesli chcesz to uzywasz kiedy chcesz i na ilu kompach chesz. ale tylko ty. Zapłaciłeś za zgodę na używanie czyjejś własności i na warunkach jasno opisanych w licencji. Jeśli załamiesz postanowienia tej umowy, właściciel może się rozgniewać...

zainstalowanie jednej kopii w pracowni szkolnej na 20 kompach dla 20 osob byloby tak samo nielegalne jak w polsce. ale jesli zainstaluje sobie na laptopie, maku i pececie to jest to calkiem w porzadku.Jeżeli właściciel oprogramowania zezwolił na to w licencji, to OK. Kiedyś raczej nie dopuszczano instalacji na wielu maszynach. W licencjach często pamiętano też o różnych trikach z systemami serwer-klient i lojalnie uprzedzono o konieczności zapewnienia jednoczesnej pracy jednego użytkownika, bądź całkowicie zakazywano instalacji na takich zasadach (oferując jednocześnie inne licencje sieciowe). Spopularyzowanie laptopów wymogło na producentach wprowadzenie zapisów o możliwej instalacji na dwóch komputerach - najczęściej jest to stacjonarny i laptop, ale równie często nie oznacza to zgody na jednoczesną pracę na obydwu maszynach i nie można z niej domniemywać np. zgody na instalację na dwóch stacjonarnych...
mam tez prawo odsprzedac moja kopie razem z kluczem jesli mam taki kaprys.Niestety to też zależy od licencji, bo można w niej zapisać co innego.

Przez analogię licencję na użytkowanie programów komputerowych można przyrównać do umowy wypożyczenia samochodu od jakiegoś "rent a car". Samochód pozostaje własnością wypożyczalni, a my za opłatą zyskujemy prawo do poruszania się nim. Oczywiście musimy zaakceptować warunki tego wykorzystania. Jeśli wypożyczoną osobówką wybierzemy się na wyczynowy rajd czy zaczniemy wozić gruz na budowie (bo zabrakło wywrotki) - cały czas samemu siedząc za kierownicą - najprawdopodobniej złamiemy umowę najmu i musimy liczyć się z kłopotami.

Valwit
21-09-2007, 20:04
Cały numer polega na tym, że nie jest twój... Do nabywcy należy nośnik i papier, na którym wydrukowano dokumentację. Program i sama dokumentacja (to, co w niej zapisano) jest własnością producenta, który udzielił ci licencji na wykorzystanie jego własności.

tyle ze takie pojecie licencji w niemieckim prawie nie istnieje i to jest ta roznica.

harb
21-09-2007, 23:01
Dużo sprawniej by Ci poszło gdybyś po wprowadzeniu zmian do NEFa zapisał go jako NEF przez kliknięcie save. NEFy NX zapisuje bardzo szybko. Kiedy obrobisz w ten sposób wszystkie zdjęcia z danej sesji zaznacz je wszystkie i zapisz SAVA AS i dopiero teraz wybierasz JPG. Tylko raz będziesz musiał ustawić wszystkie parametry i wybrać odpowiedni katalog. Co więcej długotrwała konwersja do JPGa będzie sobie trwała a ty w tym czasie spokojnie się prześpisz.

dziekuje ,nie pomyslalem o tym ,chyba zbyt pobieznie przeczytalem instrukcje , co do szybkosci zwiekszylem RAM do 2GB ,i na laptopie NX wyrabia sie blyskawicznie

HSM
22-09-2007, 21:32
tyle ze takie pojecie licencji w niemieckim prawie nie istnieje i to jest ta roznica.
Rozumiem, że niemiecką licencję Capture NX (http://nikoneurope-de.custhelp.com/cgi-bin/nikoneurope_de.cfg/php/enduser/std_adp.php?p_faqid=4594&p_sid=gf6QImMi&p_lva=22143&p_accessibility=&p_sp=cF9zcmNoPSZwX3NvcnRfYnk9JnBfZ3JpZHNvcnQ9JnBfc m93X2NudD04MjImcF9wcm9kcz0mcF9jYXRzPSZwX3B2PSZwX2N 2PSZwX3NlYXJjaF90eXBlPWFuc3dlcnMuc2VhcmNoX25sJnBfc GFnZT0x&p_li=#) Nikon napisał sobie - za przproszeniem - dla jaj?
Chyba w przyszłym tygodniu muszę przejść się na wydział po drugiej stronie placu i znaleźć kogoś kumatego w mowie Goethego, co by tych kilka artykułów tutaj przytoczyć...

Valwit
23-09-2007, 01:24
Rozumiem, że niemiecką licencję Capture NX (http://nikoneurope-de.custhelp.com/cgi-bin/nikoneurope_de.cfg/php/enduser/std_adp.php?p_faqid=4594&p_sid=gf6QImMi&p_lva=22143&p_accessibility=&p_sp=cF9zcmNoPSZwX3NvcnRfYnk9JnBfZ3JpZHNvcnQ9JnBfc m93X2NudD04MjImcF9wcm9kcz0mcF9jYXRzPSZwX3B2PSZwX2N 2PSZwX3NlYXJjaF90eXBlPWFuc3dlcnMuc2VhcmNoX25sJnBfc GFnZT0x&p_li=#) Nikon napisał sobie - za przproszeniem - dla jaj?

nie dla jaj. dla ochrony wlasnych interesow. sporo ludzi nie zdaje sobie sprawy ze licencja/umowa jest podrzedna w stosunku do prawa.

Chyba w przyszłym tygodniu muszę przejść się na wydział po drugiej stronie placu i znaleźć kogoś kumatego w mowie Goethego, co by tych kilka artykułów tutaj przytoczyć...

zrob to :)