PDA

Zobacz pełną wersję : Czy warto...?

AMILO
07-08-2007, 00:21
Witam,
tak się składa, że zaproponowano mi zamianę mojego D80 na D200 (fabrycznie nowy!)... oczywiście za niewielką dopłatą z mojej strony ;)
Z 80-tką zżyłem się już trochę i dogadujemy się w kwestii zdjęć i obsługi. Jestem z niej naprawdę zadowolony, choć początki nie były różówe...
Wykonuję zdjęcia reportażowe, częte plenerki, a otatnio (ze względu na pracę w labie) zdjęcia studyjne.
I tu pojawiło się pytanie... czy warto (czy warto zamieniać na D200)? Różnica w pieniążkach niewielka, w szybkości prawie dwukrotna, jakości generowanych obrazów niezauważalna, więc pozostaje tylko sprawa uszczelnień (nie bez znaczenia!), magnezowego body i dobiegaczki na korzyść D200.
Czy praca z D200 warta jest dołożenia 1,5k zł? Czy lepiej powiększać szklarnię?

Dziękuję za poradę życzliwych i wyrozumiałość tych, sflustrowanych powielaniem tematu ;)
AMILO

pyetya
07-08-2007, 00:30
po stronie minusów zasilanie ;-)

imo chyba nie warto, wolałbym słoik

AMILO
07-08-2007, 00:39
Dzięki pyetya,
zgzdza się, też o tym słyszałem, ale bakteryjek ci u mnie dostatek więc bardzo się tym nie martwię :)

Archangel
07-08-2007, 00:41
no ale z drugiej strony co kupisz za 1,5?

jeśli nie masz jakiejś wielkiej potrzeby na szkiełko
to ja bym bral 200 na twoim miejscu

Zbigniew
07-08-2007, 00:45
Jeżeli D80 Ci odpowiada, to chyba nie warto - lepiej szkło. Ja osobiście wymieniłem 80-tkę na 200-tkę (z małym etapem pośrednim ;) ) i jestem bardoz zadowolony. Z plusów (dla mnie) to w D200:
- lepsza automatyka pomiaru światła
- możliwość pomiaru światła z manualami
- lepszy korpus (solidniejszy)
- 5 klatek/s (czasami się wykorzystuje)
- dobrze się trzyba, choć dla niektórych może być za duży/za ciężki
- doskonała możliwość konfiguracji i dostęp do wielu funkcji
- generowany obrazek jest miodzio (choć nie twierdzę, że z D80 był zły :) )

A minusy (dla mnie):
- prądożerność
- chyba kapeczkę gorszy WB (szczególnie w świetle żarowym)
- nieco silniejszy filtr DP

Ostatnie dwa problemy rozwiązuje się łatwo poprzez korzystanie z NEFów. Jak dla mnie D200 jest lepszy od D80, choć pewnie do dziś miałbym tego ostatniego, gdyby nie jedna z jego cech, która mi przeszkadzała.

AMILO
07-08-2007, 00:47
no ale z drugiej strony co kupisz za 1,5?

jeśli nie masz jakiejś wielkiej potrzeby na szkiełko
to ja bym bral 200 na twoim miejscu

parcia na słoik nie mam, więc + na korzyść D200 ;)

AMILO
07-08-2007, 00:50
Ostatnie dwa problemy rozwiązuje się łatwo poprzez korzystanie z NEFów. Jak dla mnie D200 jest lepszy od D80, choć pewnie do dziś miałbym tego ostatniego, gdyby nie jedna z jego cech, która mi przeszkadzała.[/QUOTE]

Zbigniew, a która była tak upierdliwa, że podjąłeś decyzję o zamianie?

Gawronnek
07-08-2007, 01:45
nie pytaj Zbigniewa bo Ci zamąci w głowie, D200 miałem okazje bawić się krótko, więc żaden ze mnie autorytet, ale bez względu czy na szkło czy cokolwiek innego szkoda by mi było dokładać 1500 zł na wymianę w sumie tak nie wiele różniących się body, z wymianą wstrzymałbym się do pojawienia się następcy D200

AMILO
07-08-2007, 19:18
nie pytaj Zbigniewa bo Ci zamąci w głowie, D200 miałem okazje bawić się krótko, więc żaden ze mnie autorytet, ale bez względu czy na szkło czy cokolwiek innego szkoda by mi było dokładać 1500 zł na wymianę w sumie tak nie wiele różniących się body, z wymianą wstrzymałbym się do pojawienia się następcy D200

Dzięki Gawronnek, naprawdę mnie przekonałeś! 80-tka wystarczała mi przez 11 m-cy i rzeczywiście nie mogłem narzekać. Rozsądnie będzie poczekać na następcę D200 i wtedy poczynić inwestycje na przyszłość :)
Świat idzie na przód a technologie i nowe urządzenia rodzą się na poczekaniu. Liczę więc, że następca D200 będzie konstrukcją nie gorszą, a na pewno nowszą i bardziej zaawansowaną.
Pytanie tylko kiedy będzie nowe D20xx??
.....nie ważne, będzie o nim głośno i raczej wszyszcy zainteresowani usłyszą ;)

Dzięki wielkie,
pozdrawiam

Zbigniew
07-08-2007, 19:20

Dzięki ;) Tak czy siak napisałem jednak, że też nie wymieniałbym raczej w powyższym przypadku D80-tki :)

blekota
07-08-2007, 19:31
no a współpraca z manualami? to bzik?

AMILO
08-08-2007, 00:21
no a współpraca z manualami? to bzik?

Jestem starej daty, ale młody duchem! Bez urazy ;)
Na manuale trzeba mieć czas, a niestety życie goni nas....

Pozdrawiam i dziękuję wszystkim, którzy pomogli odpowiedzieć na moje "CZY WARTO...?"

p.s
Może koś z Was wie gdzie kupić Nikkor'ka AF-S 80-200 f/2.8D IF ED?
Chętnie zainwestuję zaoszczędzoną na zamianie kasę w to szkło.
....a jednak mam parcie na nowy zakup ;))

Gawronnek
08-08-2007, 01:21
czekaj, czekaj D300 już w drodze ;)