Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Nikon R1 vs Sigma EM-140 DG

pdzran
06-08-2007, 21:57
Witam (ponownie)

Draze temat macro, poniewaz :
Na Nikon 105VR i lampe R1 nie stac mnie - to koszt okolo 4200 pln.
Pomyslalem o innym obiektywie do tej lampy ale ... nikt z Forumowiczow nie uzywa zestawu R1 + inne macro.
Lampa R1 jest dosc ciezka a sam Nikon przestrzega o mozliwosci uszkodzenia obiektywu.
W odroznieniu od 105-ki inne obiektywy macro maja delikatniejsza budowe, wiec zastanawiam sie nad Tamron 90 lub Sigma 150 + lampa Sigma EM-140 DG - cena zestawu znacznie nizsza - 3000-3700.
Plusem Sigmy jest to, ze wazy mniej niz R1 a na obiektywie wisi sam ring, elektronika jest w stopce lampy.
Ring jest zbudowany z dwoch palnikow i podobnie jak w R1 mozna regulowac sile blysku.
Sigma jest w wersji dla Nikona, co sugeruje, ze powinna dzialac jak nalezy ... jak w praktyce , tego nie wiem.
Prosze o info Uzytkownikow tej lampy (znalazlem na Forum jedna wzmianke o tej lampie), moze ktos uzywal obu ?

http://www.nikon.pl/product/pl_PL/products/broad/721/overview.html
http://www.sigma-foto.pl/index.php?q=node/21

peecee
06-08-2007, 23:51
jeśli nie będziesz urzywał autofokusa będzie ok to nie waży aż tyle (R1) konstrukcja jest lekka i poręczna... sigmy nie miałem w łapskach tak że nie wiem - aje jeśli będę miał czas to oblookam w sklepie i dam ci znac ;)

pdzran
07-08-2007, 06:59
Troszke sie przestraszylem tego gadania Nikona (ze cos tam sie moze uszkodzic).
Nikon metalowy i solidny i ma IF a inne plastiki i bez IF(mam na mysli 90,100, bo 150 i 180 maja IF), stad moje obawy.
W sumie to takze wybiore sie do sklepu, jeden z Forumowiczow zaoferowal sie z ogledzinami.
Obie lampki nie sprzedaja sie tak jak Sabinki, wiec pewnie ciezko bedzie je w sklepie upolowac.

Bardziej jestem ciekaw jak oswietla Sigma , ma nieruchomy ring i jedyna regulacja to sila blysku dla obu polowek ringu.
R1 oprocz samej regulacji mozna takze przestawiac na pierscieniu a takze zmieniac kat palnikow czy wrecz odczepic i postawic np. z boku.
Wiem, ze Sigma ma dosc duzy kat rozsylu ale jako, ze z oswietleniem nie mialem (oprocz SB-800) nic wspolnego, to zastanawia mnie to czy to wystarczy ...