Zobacz pełną wersję : Czemu RAW rozczarował?
Witam. Jestem świeżym posiadaczem mojej pierwszej lustrzanki D40+kit18-55,55-200(dwa tygodnie).Aparacik sprawuje się świetnie, zdjęcia głównie robiłem w JPG. Śledząc forum, nie dawało mi spokoju zapisywanie zdjęć w formacie RAW! Po dokonaniu porównania JPG z Raw zostałem rozczarowany. Zdjęcie w Raw są zimne, (dużo zielonego wchodzi), oraz z prawej strony po długości mam zielony pasek na ekranie! Wszystko to widoczne na monitorze komputera, w aparacie jest ok. Czy to jest wina aparatu, czy tak ma być? Jestem nowy, proszę o rade w tej sprawie?
Witam. Jestem świeżym posiadaczem mojej pierwszej lustrzanki D40+kit18-55,55-200(dwa tygodnie).Aparacik sprawuje się świetnie, zdjęcia głównie robiłem w JPG. Śledząc forum, nie dawało mi spokoju zapisywanie zdjęć w formacie RAW! Po dokonaniu porównania JPG z Raw zostałem rozczarowany. Zdjęcie w Raw są zimne, (dużo zielonego wchodzi), oraz z prawej strony po długości mam zielony pasek na ekranie! Wszystko to widoczne na monitorze komputera, w aparacie jest ok. Czy to jest wina aparatu, czy tak ma być? Jestem nowy, proszę o rade w tej sprawie?
Nie używaj PICASA do wywoływania RAW :-) Użyj raczej Capture One lub Nikon Capture NX a efekty będą z pewnością znakomite..
pozdrawiam
Paweł
Nie używaj PICASA do wywoływania RAW :-) Użyj raczej Capture One lub Nikon Capture NX a efekty będą z pewnością znakomite..
Potwierdzam. Jeśli chcesz zacząć od czegoś darmowego, to może UFRAW (ufraw.sourceforge.net (http://ufraw.sourceforge.net/)). A co do zafarbów, jakości itepe - to "jak sobie pościelesz, tak się wyśpisz". Chcesz wyostrzyć - ostrzysz, chcesz odszumieć - odszumiasz, chcesz cieplejsze barwy - jeden ruch suwaka.
Z darmowych softów stanowczo polecam SilkyPix Free.
pozdrawiam
Paweł
Ja otwieram NEF-y i obrabiam czasami w Picasie.Bez problemu.
Pytanie było proste: Czemu RAW rozczarował? Odpowiedź jest równie prosta: bo się nie przygotowałem do korzystania z RAWa i niewiele o nim wiem. To tak jak z luksusową limuzyną, która rozczarowała właściciela, bo nie może nią jeździć z powodu braku prawa jazdy. :wink:
Ale teraz wiem!
Dziekuje bardzo,na ufraw jest poprawa zdecydowana.
Pozdrawiam