Zobacz pełną wersję : Sigma 24-70 DG EX MACRO
Hejka
Wczoraj robiłem przymierzałem się do kupna ww. Sigmy i pstryknąłem kilka próbnych fotek.
Jeśli na forum są posiadacze Sigmy 24-70 EX DG MACRO, powiedzcie proszę czy wszystko w porządku z ostrością i "mydłem", bo ja mam pewne wątpliwości.
Pełnowymiarowe JPGi wywołane z RAWa.
Fotki robione na f/2,8, reszta w EXIFIE.
Sharpness - none.
EV podbite o ok. 0,2.
Brak jakiegokolwiek wyostrania.
Sample (3008x2000):
http://img241.imageshack.us/img241/288/dsc6840ax7.jpg
http://img241.imageshack.us/img241/8872/dsc6852qn3.jpg
Z góry dzięki za odpowiedzi.
Pzdr
Nikt na forum nie zetknął się z tym obiektywem?:(
BartekIgnasiak
06-08-2007, 18:21
a co ty chcesz od ostrosci? mala glebia, ale ostrosc wyglada OK , jak robisz z tak malej odleglosci to glebia bedzie zawsze mala, zrob cos z wiekszej odleglosci
mam to szkielko i jestem z niego zadowolony, poza faktem ze za szybki to on nie jest
Ja wiem że jest mała głębia, chodziło mi o to czy nie jest to mydlany i walnięty egzemplarz :wink: To w takim razie niedługo chyba będę szczęśliwym posiadaczem:wink: I użyszkodnikiem:D
zdjęcia wyglądają na troche podostrzone, w każdym razie wszystko jest jak należy jak na obiektyw w takim zakresie i takie pieniądze, i nawet bf czy ff nie ma, czy to aby na pewno sigma?! , zoomy na pełnej dziurze rzadko wypadają lepiej, jeśli na f 5,6 jest dobrze to będziesz miał fajny obiektyw
Ustawiłem w puszce na none i nie używałem USM, więc chyba trafiła mi się ostra sztuka:wink: W takim razie w tym tygodniu na 99 % będę go miał u siebie:D Dzięki za rady:wink: Pzdr
Okej, już mam tą Sigmę u siebie:) Jedyną niedogodnością oprócz wielkości tego szkła jest szybkość...Ale jakoś można z tym żyć:wink:
Jeszcze raz dzięki za wszystkie rady.
Pzdr
Gratuluje zakupu !
A jeśli można spytać - gdzie kolega nabył te szkiełko ?
Pytam się bo również jestem zainteresowany nabyciem tej Sigmy..
pozdr
Marcin
Kupiem ją u TIPa z giełdy foto w Stodole. Jakbyś chciał jakieś szczegóły to zapraszam na PM.
Dzięki - ja najprawdopodobniej nabędę ją dzisiaj poprzez znajomego.. tylko cena troszkę :-P
ale co tam - jak szaleć to szaleć :)
będę musiał kiedyś przejechać się na tą giełdę ...
Z tym isigmami to oczywiście trzeba zbadać egzemplarz przed zakupem.
Ja udałem się d ocentrum sigmy i na miejscu wybrałem jeden z trzech obiektywów.
Z tych trzech dwa były ok, a jeden mia łBF.
Pokazane przez Ciebie przykłady są wg mnie ok, u mnie nie było lepiej.
Albert44
08-08-2007, 12:41
IMHO: wszystko ok. Mam takie też takie coś nowe i zadowolony jestem, nawet bardzo :) Miłego focenia.