PDA

Zobacz pełną wersję : Rawy z Fuji a NC

elanek
06-08-2007, 09:27
Przymierzam się do lustra Fuji i mam pytanko. Czy NCapture obrabia rawy z Fuji? Bo NC to mój ulubiony program do rawów, osiągam nim dokładnie to czego chcę...
Nie miałem do czynienia z softem Fuji, nie wiem jaka jest jego funkcjonalność. Wolałbym nie używać PSa do rawów bo nie jestem z niego zadowolony (brak umiejętności w PSuciu zapewne).

JK
06-08-2007, 09:29
Nie.

Czornyj
06-08-2007, 09:31
Do S3-S5 masz Fuji Hyper Utility (też za dopłatą)

elanek
06-08-2007, 10:15
Do S3-S5 masz Fuji Hyper Utility (też za dopłatą)

To wiem. A jak się to ma NC? Czy to jakiś szajs? No bo zrobić program do rawów do, w sumie, niszowej lustrzanki to duży koszt... Ktoś na nim pracuje?

kubedes
14-08-2007, 15:27
To wiem. A jak się to ma NC? Czy to jakiś szajs?
NC ma się do Fuji tak samo jak do Canona. Nie otwiera i już. Hyper Utulity zamów w stanach, kosztuje w Adoramie (http://www.adorama.com/IFJHUV3F.html?searchinfo=Hyper&item_no=2) 100 baksów. Wiem ze był problem z dostępnością, przez długi czas. U nas w kraju HU-V3 kosztuje coś koło 900 PLN :-?
Acha do S5PRO musisz mieć HU-V3, bo dopiera ta wersja obsługuje S5-tkę.
"Niezależne" wołacze do RAWów radzą sobie różnie, ale jakoś tak każdy inaczej. Żaden z testowanych (C1, Adobe Lightroom) nie czytał rozszeżonej dynamiki (nie wiem jak DxO Optics - nie było okazji sprawdzić). C1 źle karuje.
Najgorsze że te programy interpolują obraz do jakichś gigantycznych rozmiarów o rozdzielczości 72 dpi. Nie radzą sobie z formatem chyba. Jak to dokładnie działa nie mam jak zapytać bo kumpel, który ma S5 pojechał na urlop :-)

No bo zrobić program do rawów do, w sumie, niszowej lustrzanki to duży koszt... Ktoś na nim pracuje?
100 USD (300 PLN z przesyłką) za dedykowany soft, przy cenie aparatu ok 6000 PLN to dużo?
W stanach troszkę taniej S5PRO w Adorama (http://www.adorama.com/IFJS5B.html?searchinfo=Fuji%20S5&item_no=3)

jerzyw
14-08-2007, 17:52
Dostarczany z s5 FinePix Viewer ma wbudowany raw konwerter. Funkcjonalnie niczym (prawie) nie rozni sie od konwertera z HU-V3.

kubedes
14-08-2007, 23:30
Dostarczany z s5 FinePix Viewer ma wbudowany raw konwerter. Funkcjonalnie niczym (prawie) nie rozni sie od konwertera z HU-V3.

Zaraz, zaraz. Tu nie idzie o sam konwerter. Viewer pozwala na zmianę parametrów jedynie w takim zakresie jak w puszce. O jakimkolwiek "wołaniu" i obróbce w trakcie tu raczej nie ma mowy. RAWa na jpg zamienisz, ale żeby coś więcej zrobić z fotką się nie da - wiem, bo się tym bawiłem. HU-V3 jeszcze nie widziałem ale z tego co czytałem o samym sofcie to jego możliwości są znacznie większe od Viewera.
To taka różnica jak między Picture Projectem i Capture NX w Nikonie.

Może niech się wypowie ktoś kto już tego HU używał! Ja zobaczę to cudo na oczy dopiero za jakieś 2tyg. - miesiąc.

Smurf
14-08-2007, 23:53
Zaraz, zaraz. Tu nie idzie o sam konwerter. Viewer pozwala na zmianę parametrów jedynie w takim zakresie jak w puszce. O jakimkolwiek "wołaniu" i obróbce w trakcie tu raczej nie ma mowy. RAWa na jpg zamienisz, ale żeby coś więcej zrobić z fotką się nie da - wiem, bo się tym bawiłem. HU-V3 jeszcze nie widziałem ale z tego co czytałem o samym sofcie to jego możliwości są znacznie większe od Viewera.
To taka różnica jak między Picture Projectem i Capture NX w Nikonie.

Może niech się wypowie ktoś kto już tego HU używał! Ja zobaczę to cudo na oczy dopiero za jakieś 2tyg. - miesiąc.
Mylisz się - zawarty w programie FinePixViewer 5.3.60E moduł FinePix Studio ma funkcjonalność praktycznie taką samą jak Hyper Utility (mam obydwa programy)

kubedes
15-08-2007, 00:30
Mylisz się - zawarty w programie FinePixViewer 5.3.60E moduł FinePix Studio ma funkcjonalność praktycznie taką samą jak Hyper Utility (mam obydwa programy)

Osz...
To za co, w takim razie trzeba wywalić 100 dolców w stanach, a u nas 900 peelenów?

Smurf
15-08-2007, 00:37
Za nieświadomość, że wystarczy uaktualnić FinePix Viewer do najnowszej wersji (5.3) oraz zainstalować CCD-RAW data Conversion Function Updater - obie aktualizacje darmowe.

kubedes
15-08-2007, 00:43
(...) wystarczy uaktualnić FinePix Viewer do najnowszej wersji (5.3) oraz zainstalować CCD-RAW data Conversion Function Updater - obie aktualizacje darmowe.

Dziękuję za informację.
Ale ktoś będzie zły ...

Nie ja :-?