PDA

Zobacz pełną wersję : Dziwne przypadlości D200

Trout
05-08-2007, 23:54
Dzisiaj po dlugim oczekiwaniu nabylem Nikosia D200:-P i jestem bardzo zadowolony z tego body rewelacja.Ale niestety zauważylem dwie sprawy co mnie gryzą,pierwsza to po podlączeniu sigmy 100-300 f4 i ustawianiu ostrości przyciskiem wyzwalania migawki lub tym AF-on dwa razy pokazal się komunikat slaba bateria i niemożna bylo wyzwolić migawki mimo że bateria byla naladowana na full.Po zwolnieniu migawki po 3/4 sekundach wszystko wrócilo do normy.Druga sprawa to wyszla przyadkiem,kolega podziwial ten aparat i robil nim fotki z użyciem wbudowanej lampy.Przypadkiem nacisną przycisk podglądu ostrości i na czas przymknięcia przeslony lampa zaczela blyskać prawie ciągly światlem,gdy przeslna wrócila do pelnego otwarcia lampa przestaje świecic.Dzieje się to za każdym razem.
W przypadku pierwszej sprawy to myślę że to coś na stykach,a w drugiej to jakby bląd softu albo sekwencja tych funkcji powodowala zwarcie.
I tu pytanie czy uwas też tak się dzieje?

Borowa
06-08-2007, 00:10
Dzisiaj po dlugim oczekiwaniu nabylem Nikosia D200:-P i jestem bardzo zadowolony z tego body rewelacja.Ale niestety zauważylem dwie sprawy co mnie gryzą,pierwsza to po podlączeniu sigmy 100-300 f4 i ustawianiu ostrości przyciskiem wyzwalania migawki lub tym AF-on dwa razy pokazal się komunikat slaba bateria i niemożna bylo wyzwolić migawki mimo że bateria byla naladowana na full.Po zwolnieniu migawki po 3/4 sekundach wszystko wrócilo do normy.Druga sprawa to wyszla przyadkiem,kolega podziwial ten aparat i robil nim fotki z użyciem wbudowanej lampy.Przypadkiem nacisną przycisk podglądu ostrości i na czas przymknięcia przeslony lampa zaczela blyskać prawie ciągly światlem,gdy przeslna wrócila do pelnego otwarcia lampa przestaje świecic.Dzieje się to za każdym razem.
W przypadku pierwszej sprawy to myślę że to coś na stykach,a w drugiej to jakby bląd softu albo sekwencja tych funkcji powodowala zwarcie.
I tu pytanie czy uwas też tak się dzieje?

2)
To nie jest błąd, jest to funkcja która pokaże ci rozstaw cieni które błysk wywoła, to samo ma miejsce z sb-800 (mniemam że również z sb-600)
Tą funkcję używałem na krótko jako latarki w bunkrze jak nie było już światła dziennego a oczywiście latarki nie zabrałem :D )

1) najprawdopodobniej styki - mam takie coś w mb-200 jak się ciut odkręci grib

Pozdr
Paweł

Trout
06-08-2007, 06:50
Dzięki za odpowiedż.No to mi spadl kamień z serca,bo już myślalem ze coś nietak moim aparacikiem:) .Nigdy nieużywalem tej funkcji stąd te moje wcześniejsze pytanie.A co do informacji o braku prądu to jednak chyba te styki będą.

milo_ja
06-08-2007, 08:55
Tak gwoli uzupełnienia tą funkcję, jak całą masę innych w D200, można skonfigurować (czyt. wyłączyć), co niżej podpisany uczynił jak tylko dowiedział się jak to zrobić. :)

5.10
06-08-2007, 11:22
ciesz sie ze niemiales tak jak ja:( mialem 2 dni po premierze w polsce juz w domku d200(skreca mnie jak widze ile dzis kosztuje ale musialem wtedy kupic cyferke:) ) no i sie pobawilem i sie zblokowal mechanizm naciagu migawki:(((szybka wysylka aparatu do wawy i na miesiac bez aparatu pozostalem:( bo niemogli wymienic bo zeszly strasznie szybko jak sie pojawily podobno 200 czy 300 bylo w pierwszej transzy:)
otrzymalem spowrotem wlasnie z potwierdzeniem ze to byl naciag migawki:) apropo to czy u ciebie tez te gumy sie tak koszmarnie odklejaja czy juz to poprawili????
mi zrobili na gwarancji jak im sadem zagrozilem ale juz jest to samo i nie wiem jak sie z tym uporac:(((a gwarancja juz wyszla:)))

milo_ja
06-08-2007, 12:03
Mi guma tylko delikatnie odchodzi przy przednim pokrętle po prawej stronie (patrząc z przodu na aparat), ale to nic, czym bym się matrtwił (co jakiś czas "dociskam" i jest ok). Aparat kupiony w marcu i używany z amatorską częstotliowością (na oko to z 6000 zdjęć).

5.10
08-08-2007, 08:09
ja dos intensywnie go uzywam i ztwierdizlem ze gdyby nie ten gowniany czerwony pasek przy pokretle to bylo by pewnie wszystko o.k.

pozatym korpus pod ta guma nie jest nawet zmatowiony ani ponacinany wiec czego ma sie tam ten klej trzymac???ale ogulnie aparacik jest super tylko tw wszystkie elementy gumowe sa do du...y zamkniecie od gniazda usb tez na sile trzeba jakos wciskac:( jak by nie moglo go na wierzchu zrobic???

milo_ja
08-08-2007, 08:21
zamkniecie od gniazda usb tez na sile trzeba jakos wciskac:( jak by nie moglo go na wierzchu zrobic???

To akurat mi się podoba. Przynajmniej sprawia wrażenie dobrze zabezpieczonego. :)

dnawrocki
10-08-2007, 18:18
...co do tych ,,gum"- to raczej poprawili je.
co do ,,przykrywek" np. do usb to nie mam z nimi problemu. Mocno wcisnąłem i sie trzyma.:razz:
Pozdr.Dnawrocki

5.10
11-08-2007, 21:03
ja foty zgrywam przez usb i musze sie troszeczke nameczyc zeby to potem znowu powciskac spowrotem:)

Shihan
11-08-2007, 22:44
Gumy to odwieczny problem Nikona. Wcześniej miałem D80 z gripem i co 3 miesiące, przysyłali mi gumy do gripa. W końcu i guma pod kciukiem puściła. Też przysłali. Teraz mam D200 i po 3 tygodniach, 3 tys zdjęć, grip już ma bąbelki. A guma widać, że będzie sie odklejać. Bo dociskam tu i tam. Ale tym razem, nie chcą przysłać, tylko do serwisu. Czyli co 3 miesiące do serwisu, w serwisie tradycyjnie ekspertyza i dwa miesiące lecą. Czyli pół roku nie mam gripa, średnio na rok używania. Hmm chyba przykleję jakąś skórę. I pieprzyć ten serwis. Gorzej będzie jak w aparacie puści, tyle tych gum, że mam podłamkę - zawsze jakaś puści. Martwię się, że grip nie spotka się z aparatem.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://forum.nikon.org.pl/images/icons/icon10.gif)