PDA

Zobacz pełną wersję : D 50 i Sigma7--300 mmD 1:4-5.6 APO czy to razem działa DOBRZE?

Paulina
05-08-2007, 20:46
Witam,
miałam lustrzankę z takim obietywem i jeszcze mam obiektyw NIkkor 28-80mm 1:3.3-5.6G.
Dokupiłam body D50 i nikt mi nie potrafi dać zobowiązującej odpowiedzi czy te obiektywy DOBRZE współpracują z D50. Jedni spece mówią że tak, inni że nie, bo te obietywy nie są do cyfrówek.
Nie ze wszystkich zdjęć jestem zadowolona ale to może nie wina obiektywów tylko fotogafa. albo właśnie jest odwrotnie :-)
Czy jest ktoś kto mi powie czy mam je zostawić i robić zdjęcia dalej czy tez powinnam kupić nowy obiektyw, który znacząco podniesie jakość moich fotek?
:confused:

Paulina

BugsBunny
05-08-2007, 20:56
oba obiektywy będą działać normalnie, ale ich efektywne ogniskowe będą 1,5x dłuższe niż nominalne, które podałaś
żaden, nawet najdroższy obiektyw, nie podniesie znacząco jakości Twoich fotek

Paulina
05-08-2007, 21:00
:-) to dobra wiadomość cokolwiek oznacza to 1,5 razy ;-)
czyli fotograf do poprawy :-)

ozarek
05-08-2007, 21:01
będzie działać, bo działać musi.

Paulina
05-08-2007, 21:03
działac, działa tylko pytanie czy nie może działać lepiej bo tez mnie pytano czy ta Sigma ma te 2 magiczne literki DG. no i ta Sigma nie ma :-(

BugsBunny
05-08-2007, 21:03
to znaczy że np. 28-80 widzi jak 42-120 itd z każdym innym obiektywem
DG to DrobiazG

ozarek
05-08-2007, 21:04

znaczy tyle, że krańcowe wartości mnożysz przez owy współczynnik, a w efekcie dostajesz zakres obiektywu dla matrycy w cyfrze

Paulina
05-08-2007, 21:06
jasne :-)

ozarek
05-08-2007, 21:06
to znaczy że np. 28-80 widzi jak 42-120 itd z każdym innym obiektywem
DG to DrobiazG
idę sobie, bo nie mam refleksu chyba już ;)

Paulina
05-08-2007, 21:12
skoro udało mi się tu dostać, zalogować i spotkać pasjonatów to mam jeszcze jedno nurujące mnie pytanie:
Jest coś takiego ja BACKLIGHTS. Przy większości zdjęć z ciepłych krajów po zrobieniu zdjęcia połowa ekranu miga na czarno. czy to jakiś mój błąd czy też po prostu tam jest dużo jaśniej niż na reszcie zdjęcia?
a i jeszcze na buzi mojego dziecka wychodzą niebiskie plamy jak siedzi w basenie - tak musi być? woda odbija czy też jednak coś nie tak z obiektywem ;-)

BugsBunny
05-08-2007, 21:17
skoro udało mi się tu dostać, zalogować i spotkać pasjonatów to mam jeszcze jedno nurujące mnie pytanie:
Jest coś takiego ja BACKLIGHTS. Przy większości zdjęć z ciepłych krajów po zrobieniu zdjęcia połowa ekranu miga na czarno. czy to jakiś mój błąd czy też po prostu tam jest dużo jaśniej niż na reszcie zdjęcia?
a i jeszcze na buzi mojego dziecka wychodzą niebiskie plamy jak siedzi w basenie - tak musi być? woda odbija czy też jednak coś nie tak z obiektywem ;-)
highlights - obszary "przepalone", inaczej "prześwietlone", wykraczające poza zakres tonalny matrycy. Trzeba skorygować ekspozycję, użyć filtra połówkowego lub innych sposobów, żeby zmniejszyć kontrast w kadrze. A czasem się nie da, bo za duża różnica między światłami i cieniami.
Niebieskie plamy na dziecku to musiałabyś pokazać na fotce. Może jest chore ?;-):mrgreen:

Paulina
05-08-2007, 21:23
:-) pewnie tak za dużo chloru:-)
i jeszcze do tego fatalnie wywołuja zdjęcia. w zeszłym roku wszystkie amarantowe i niebieskie kolory dawały jak w ultrafiolecie. 3 razy poprawiali i tak wyszły słabo.nie mam pomysłu gdzie tegoroczne wywołać.

david555
05-08-2007, 21:26
:-) pewnie tak za dużo chloru:-)
i jeszcze do tego fatalnie wywołuja zdjęcia. w zeszłym roku wszystkie amarantowe i niebieskie kolory dawały jak w ultrafiolecie. 3 razy poprawiali i tak wyszły słabo.nie mam pomysłu gdzie tegoroczne wywołać.

Np. tu: http://www.profilab.pl/site/02_lokalizacje.html

MYSZ
07-08-2007, 19:50
Oba te obiektywy to niestety typowe słoiki, czyli nie oczekuj zbyt wiele. W cyfrówce takie szkła od "analoga" oczywiście pracuję, ale optycznie "patrzą" nieco inną częścią szkła i efekty nie zawsze są takie same jak uzyskane z "analoga". Chcesz tanio poprawić jakość fotek? Kup Nikkor 50 1.8 , odzyskasz wiarę w swój talent, powodzenia:)

koles
07-08-2007, 21:39
...W cyfrówce takie szkła od "analoga" oczywiście pracuję, ale optycznie "patrzą" nieco inną częścią szkła i efekty nie zawsze są takie same jak uzyskane z "analoga". :)
Wycinamy na matrycy najlepszą część obrazu z FF, więc powinno być co najmniej tak samo dobrze. Pomijam takie szczegóły, jak specjalne powłoki antyodblaskowe do cyfry.
A 50/1.8 pomimo swoich dobrych parametrów (nieco ponad przeciętnych w/g niektórych testów) nie zastąpi AMATOROWI tych dwóch "słoików" z całkiem oczywistych powodów.

Trevor
08-08-2007, 15:56
A już myślałem, że sigma wypuszcza obiektyw 7-300/4-5,6
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.nikon.org.pl/images/icons/icon12.gif).

Paulina
08-08-2007, 17:22
a więc jednak co osoba to inne zdanie :-( nie jest łatwo!

Paulina
08-08-2007, 17:24
przyznam, że nie specjalnie rozumiem co autor miał na mysli ale domyślam się że "słoiki" mogę zachować i dalej robić zdjęcia, hm?

GrzegorzPPP
08-08-2007, 17:43
podpinaj obiektyw i rób zdjęcia!;)

MYSZ
08-08-2007, 20:37
Hmm "słoik" ? :D to określenie obiektywu klasy "popularnej" który "robi" zdjęcia, ale...:)
Ale rada poprzednika jest dobra,rób zdjęcia tym co masz:)