Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : PC Micro-Nikkor f/2.8D z mechanizmem pokłonów i przesuwu osiowego

owi
05-08-2007, 13:55
Bardzo mnie intryguje ten obiektyw. Co o nim myślicie? Jesli ktos może się pochwalić zdjęciami z tego obiektywu i napisac cos na jego temat to byłaby wdzięczna. Zapomniałam dodac (85mm)

HYPER
05-08-2007, 15:24
ten obiektyw to cud, miód i malina. optycznie świetny. rewelacja w fotografii studyjnej. niestety drogi i przez to malo popularny.

samuraj
05-08-2007, 19:43
Podpytaj admina, bawil sie nim.

stig
05-08-2007, 20:12
Jesli potrzebujesz takiego wynalazku (masz zlecenia, ktore wymagaja uzycia takiego obiektywu, i sa w stanie go splacic) -- kupuj. Alternatywy nie ma. Chyba, ze sredni obrazek (i body z mieszkiem) -- ale to wiadomo; albo analog, albo kur...ko droga tylna sciana cyfrowa.
Ja ostatnio kupilem PC 28mm f/3.5. Zrobilem to jednak tylko dlatego, ze akurat dostalem zlecenie na kilka zdjec architektury, ktore z nawiazka zwrocily mi koszt zakupu (nota bene -- smiesznie niski).

owi
06-08-2007, 00:42
no niestety cena "okrutnie bolesna", ale jak patrze na sample z uzyciem tego obiektywu to z checia bym sie nim pobawila. Droga ta "zabawka" i boje sie ze trudno mi bedzie zapanowac nad ustawieniami, podobno to trudny obiektyw.

samek
06-08-2007, 00:46
no niestety cena "okrutnie bolesna", ale jak patrze na sample z uzyciem tego obiektywu to z checia bym sie nim pobawila. Droga ta "zabawka" i boje sie ze trudno mi bedzie zapanowac nad ustawieniami, podobno to trudny obiektyw.

Hmm - faktem jest, że drogo jak na zabawę. Może więc Lensbaby? Trochę inna zabawa - ale zawsze zabawa - i za mniejsze pieniądze :)

owi
06-08-2007, 01:04
a wiecej szczegolow? jak to sie ma do 85 z poklonem?

samek
06-08-2007, 08:45
a wiecej szczegolow? jak to sie ma do 85 z poklonem?

www.lensbabies.com

To inne obiektywy mające inne zadanie przed sobą. Wtrącając w ten wątek lensbaby nawiązałem, być może niezbyt zgrabnie, do pojęcia zabawy. A można poeksperymentować w sposób bardzo przyjemny. Wersja 3G jest o tyle przyjemna, że pozwala się zdecydowanie bardziej kontrolować. Gdybyś przypadkiem się decydowała to polecam wersję 3G, a nie wciąż dostępną wersję poprzednią. Na ich stronce jest wystarczająco info i przykładów by zorientować się o co chodzi.

gALL
07-08-2007, 18:43
Polecam klon Nikkora PC 85/2 micro, robiony na Ukrainie, kosztuje jakies 1400 zl z przesylka zza wschodniej granicy. Ta sama firma fobi Arsaty, Miry ... teraz nie pomnie nazwy. Mialem to cudo w rece.

Obiektyw z PC nie jest trudny do opanowania ino matowka w SLR jest malutka. Obiektyw ten daje namiastke tego co mozna uzyskac na kamerze wielkoformatowej na lawie optycznej (zabawa z glebia ostrosci, panowanie nad perspektywa).

peecee
07-08-2007, 20:39
Polecam klon Nikkora PC 85/2 micro, robiony na Ukrainie, kosztuje jakies 1400 zl z przesylka zza wschodniej granicy. Ta sama firma fobi Arsaty, Miry ... teraz nie pomnie nazwy. Mialem to cudo w rece.

Obiektyw z PC nie jest trudny do opanowania ino matowka w SLR jest malutka. Obiektyw ten daje namiastke tego co mozna uzyskac na kamerze wielkoformatowej na lawie optycznej (zabawa z glebia ostrosci, panowanie nad perspektywa).

ten obiektyw to chyba hartblei 35mm f2.8 cena około 450 funtów za nowizne ;)

Czornyj
07-08-2007, 20:43
Hartblei robi Superrotatory o różnych ogniskowych

BugsBunny
07-08-2007, 20:48
http://www.ohse.de/uwe/articles/shift-tilt.html
http://www.rugift.com/photocameras/mc-80mm-tilt-shift-lens-nikon.htm

owi
07-08-2007, 22:00
a mozecie mi podeslac jakies sample z tego? chcialabym porownac. Jesli mozna to poproszę również o samle z tego Nikkora z poklonem, nie moge sie doszukac :)
Chciałabym wiedziec czy różnica między nimi jest duża i na czym polega.
Poki co kupuje inny obiektyw a za tym się na razie rozglądam i zasięgam opinii.

PS. Może to głupie pytanie ale jak moge zaladowac zdjecie na tej stronie? :D i co to jest adres URL? :DD

peecee
07-08-2007, 22:05
nikon

http://www.pbase.com/cameras/nikon/85_28_pc_micro

oraz z mocowania canona hartblei

http://www.pbase.com/cameras/hartblei/mc_120_28_ts_super_rotator

owi
07-08-2007, 22:09
dzięki :)

owi
07-08-2007, 22:13
faktycznie ten drugi obiektyw również pozwala na podobną zabawę z perspektywą...
ciekawe w takim razie, dlaczego cena jest aż o 1/4 niższa...

samek
07-08-2007, 22:14
...Może to głupie pytanie ale jak moge zaladowac zdjecie na tej stronie? :D i co to jest adres URL?...

http://nikon.org.pl/showthread.php?t=1358

Jeszcze pytałaś o url. To adres w necie. Podejrzewam, że w tym przypadku chodzi Ci o adres foty, którą chcesz zamieścić na forum. Używając jakiegoś serwera do załadowania na nim foty (np. imageshack) w końcu otrzymujesz adres pod którym fota się mieści - ale ten bezpośredni - zakończony .jpg - ten adres właśnie wklejasz chcąc tu pokazać foto. Nie mam talentu do tłumaczenia :)

owi
07-08-2007, 22:26
widocznie masz bo pokombinowałam nieco i się udało, pierwsza próbna fotka się pojawila ;) dzięki!

gALL
07-08-2007, 23:56
http://www.fotosabat.org/onephoto.php?id=17997#zdjecie - to jest z tego ruskiego 85 z poklonami. Janusz uzywa te szklo z Canonem i robi wiele rzeczy w studio.
Szklo jest tansze od Nikkora, poniewaz nie jest to Nikkor, nie dziala pomiar z okrojonymi puszkami AF, moze miec gorsze powloki przeciwodblaskowe. Ale to i tak warte 1400 zl.

http://www.araxfoto.com/specials/tilt-shift-80/ - coraz powazniej zastanawiam sie nad jego zakupem.

owi
08-08-2007, 20:16
no prosze, a mi sie nie pochwalil tym zdjeciem jak ostatnio rozmawialismy, pokazal mi za to b&w na plfoto i nawet o blur go podejrzewano ;)

botak
09-08-2007, 10:59
A moze ktos mial styczność z jakąś ławą optyczną którą da się wykorzystac z d200?
Cambo robi takie cos, ale sadzac po marce strasznie to drogie.
Zna ktos inna firme oferujaca takie rozwiazania?

A moze gra nie warta świeczki. Moze najlepszym rozwiazaniem do nikona sa wlasnie obiektywy PC,
Wiem, ze mieszek nikona moze relaizowac poklon. Moze to jest jakies rozwiazanie?
Bardzo jestem ciekawy waszych opini bo tez zastanawiam sie nad czyms z korekcja porspektywy (do zastosowan w studio)

Znalazlem Novoflex Balpro T/S - moze ktos tego uzywal i moze sie wypowiedziec?

Czornyj
09-08-2007, 12:03
A moze ktos mial styczność z jakąś ławą optyczną którą da się wykorzystac z d200?
Cambo robi takie cos, ale sadzac po marce strasznie to drogie.
Zna ktos inna firme oferujaca takie rozwiazania?

A moze gra nie warta świeczki. Moze najlepszym rozwiazaniem do nikona sa wlasnie obiektywy PC,
Wiem, ze mieszek nikona moze relaizowac poklon. Moze to jest jakies rozwiazanie?
Bardzo jestem ciekawy waszych opini bo tez zastanawiam sie nad czyms z korekcja porspektywy (do zastosowan w studio)

Znalazlem Novoflex Balpro T/S - moze ktos tego uzywal i moze sie wypowiedziec?

Novoflex jest najtańszy, niestety o ile pamiętam niekonieczenie występuje w wersji na bagnet F. Reszta to Cambo i insze Horsemanny, do tego kolejny wydatek to stosowny obiektyw z większym polem obrazowania... Cenowy hardkor.

Jeśli w mieszku jest tilt, to też można kombinować, tylko znowu kłania się konieczność zakupu przejściówki bagnet F - średni format i takowegoż obiektywu, bo standardowe Nikkory mają zbyt małe pole obrazowania do tego typu zabaw.

Zasadniczo jedynym naprawdę tanim rozwiązaniem jest zamocowanie obiektywu średnioformatowego na gumowej osłonie skrzyni biegów od dużego fiata :D

Dla osób o mocnych nerwach jest jeszcze sposób Bjorna Rosletta:
http://www.naturfotograf.com/homemade.html

botak
09-08-2007, 12:40
tak czulem ze najrozsadniejszym rozwiazaniem jest obiektyw PC :/

J@sió
12-08-2007, 10:17
Nie chcę się czepiać, ale jak już kiedyś ktoś słusznie zwrócił mi uwagę na tym forum, po co komu obiektyw tilt/shift z ogniskową 85 mm? Do architektury toto sie nie nada, bo trzebaby odejść od budynku na kilometr, a z takiej odległości ściany się nie "walą". Sens tilt mam chyba tylko przy krótkich ogniskowych, więc nie wiem, po co w ogóle Nikon zrobił coś takiego. Czy ktoś mógłby mnie oświecić?

HSM
12-08-2007, 11:00
Tilt w architekturze (?) bardziej przydatny shift, a tilt do cudów z płaszcyzną ostrości bardziej się nada...
Generalnie obietywy tilt shift to do dwa pola zatosowań - krótkie teleobiektywy do studia, zdjęć produktowych, szeroki kąt do architektury i krajobrazu. O ile pierwszy obiektyw jest ofercie Nikona (85 PC Micro) do drugiego strasznie mi brakuje (bo 28 PC to nie to samo co 24 TS u Canona)...

owi
12-08-2007, 15:43
Nie chcę się czepiać, ale jak już kiedyś ktoś słusznie zwrócił mi uwagę na tym forum, po co komu obiektyw tilt/shift z ogniskową 85 mm? Do architektury toto sie nie nada, bo trzebaby odejść od budynku na kilometr, a z takiej odległości ściany się nie "walą". Sens tilt mam chyba tylko przy krótkich ogniskowych, więc nie wiem, po co w ogóle Nikon zrobił coś takiego. Czy ktoś mógłby mnie oświecić?

Bardzo fajne efekty daje ten obiektyw przy portretach i fotografii reklamowej, widziałam zdjęcia np zegarka w płaszczyźnie, można eksperymentować bardzo fajnie z tym obiektywem.

gALL
12-08-2007, 23:58
Szklo do fotografii studynej, odwzorowanie 1:2, pelna kontrola nad glebia ostrosci - szklo marzenie do malego obrazka, standard w wielkim formacie.

madburn
13-08-2007, 08:35
hmm ten novoflex ciekawy
chyba przerobie mieszek i heliosa - ciekawe co wyjdzie

peecee
15-08-2007, 21:43
jeśli kogoś interesuje to:

http://cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&rd=1&item=110157623497&ssPageName=STRK:MEWA:IT&ih=001

ja nie bede kupował bo i tak będe brał zaniedługo nikona (po premierze nowych szkieł)

ranbir kapoor
07-09-2007, 09:53
orientuje sie ktos gdzie tego 85 PC mozna wyprobowac,przyznam ze do packshotow do szklo idealne(prawie idealne,troszke za waskie)

Jacek_Z
07-09-2007, 23:28
hmm ten novoflex ciekawy
chyba przerobie mieszek i heliosa - ciekawe co wyjdzie
te obiektywy mają małe możlwości tilt/shift. Ja bym radził przerobic mieszek, a z przodu przymocować coś z optyki do 4x5" (lub więcej). Nie trzeba migawki centralnej i wtedy są tanie szkła, np od Globiki itp. Pole krycia takich obiektywów na małym obrazku jest tak duże, że można uzyskać fantastyczne zakresy regulacji.

Czornyj
08-09-2007, 01:29
te obiektywy mają małe możlwości tilt/shift. Ja bym radził przerobic mieszek, a z przodu przymocować coś z optyki do 4x5" (lub więcej). Nie trzeba migawki centralnej i wtedy są tanie szkła, np od Globiki itp. Pole krycia takich obiektywów na małym obrazku jest tak duże, że można uzyskać fantastyczne zakresy regulacji.

Tylko te szkła są cholerycznie długie.

Jacek_Z
08-09-2007, 08:35
różne. Kumpel miał szkło fuji 65 mm, ale te tańsze to np tessary 250, 300 mm - fakt, przydługie.

stormur
02-05-2010, 18:53
a jak rozumiem, micro pc-e 85mm f 2.8 kryje FX przy extremalnym wychyle i/ lub przesuwie ? czy trzeba "wycinac" ?