Zobacz pełną wersję : jaki aparat i lampa
mam Minoltę 5D - ze względu na stabilizację matrycy
Sony R-1 -ze względu na super optykę
myślę o Nikonie D-80 jaką wybrać optykę i lampę ,
czy któryś Metz pasowałby do wszystkich aparatów
Lampa Metz czy jednak org. Nikona
david555
04-08-2007, 10:31
Przepraszam, ale jak masz Sonego R-1, to po co Ci D80, no chyba, że dojrzałeś do żonglerki obiektywami, ale to dość kosztowna zabawa, z tym, że nie ukrywam dająca dużo satysfakcji. Wspomniany kompakt ma przecież bardzo dobre osiągi, dużą matrycę i jak sam zauważyłeś świetną optykę. Co do lampy, to jeżeli zdecydujesz się jednak na NIKON-a, to tylko SB-800. A obiektywy tylko jasne i ze stabilizacją.
szukam czegoś uniwersalnego
Minolta dobra przy dużych tele ze względu na stabilizację
Sony R-1 dobry w terenie ale nie radzi sobie np. w kościele wolny autofokus
Podobno Nikony są najlepsze jeśli chodzi o zdjęcia z lampami blyskowymi
david555
04-08-2007, 10:53
No, wiesz, jeżeli chodzi o obiektywne informacje, to nie spodziewam się że takie tu usłyszysz, bo każda sroczka swój ogonek chwali. Niemniej spróbuj pociągnąć za język (najlepiej na PM), kolegów popełniających fotki w kościołach i jest ich tu spore grono. Wyszukaj ich pseudonimy w wyszukiwarce FORUM, bo wątków o fotografii ślubnej było sporo i właśnie tam się ci koledzy udzielali.
jestem tu po raz pierwszy i jestem mile zaskoczony
serdeczne dzięki
jestem tu po raz pierwszy
i jestem mile zaskoczony
serdeczne dzięki
Co do lampy, to jeżeli zdecydujesz się jednak na NIKON-a, to tylko SB-800. A obiektywy tylko jasne i ze stabilizacją.
Rozbawiło mnie to zdanie :) Jeśli ktoś ma za dużo kasy żeby wydać parę stów więcej na SB-800 zamiast SB-600 i nie widzieć różnicy poza niewielką przewagą 800 w mocy to proszę bardzo, ale żeby stwierdzać 'to tylko SB-800' to już śmieszne.
Obiektywy tylko jasne i tylko ze stabilizacją :D Tak jakby tymi bez stabilizacji nie dało się dobrych zdjęć zrobić :D Bez urazy kolego...ale ktoś tu chyba popadł w onanizm sprzętowy.
Minolta dobra przy dużych tele ze względu na stabilizację
A ile masz tych teleobiektywów, że opłaca Ci się kupować dodatkowy korpus na potrzeby samego tele?
Może optymalniej byłoby do np. korpusu Nikona kupić tele z VR, np. 70-300VR?
david555
05-08-2007, 00:25
Rozbawiło mnie to zdanie :) Jeśli ktoś ma za dużo kasy żeby wydać parę stów więcej na SB-800 zamiast SB-600 i nie widzieć różnicy poza niewielką przewagą 800 w mocy to proszę bardzo, ale żeby stwierdzać 'to tylko SB-800' to już śmieszne.
Obiektywy tylko jasne i tylko ze stabilizacją :D Tak jakby tymi bez stabilizacji nie dało się dobrych zdjęć zrobić :D Bez urazy kolego...ale ktoś tu chyba popadł w onanizm sprzętowy.
Szanowny kolego, czytaj ze zrozumieniem cały wątek dokładnie, a nie snujesz domysły. Skoro kolega janek6 posiada wymienione przez niego w pierwszym poście aparaty i nie spełniają one jego oczekiwań, to należy przypuszczać, że dysponuje sporą gotówką i oczekuje od NIKON-a jakości większej niż ta którą dysponuje jego sprzęt. Przyjąłem więc, że nie będzie stosował żadnych kompromisów i kupi to co w NIKON-ie najlepsze. Poza tym przeczytaj ten wątek: http://nikon.org.pl/showthread.php?t=2082 Gratuluję dobrego humoru.;)
Aberrator
05-08-2007, 01:25
Mniej więcej w ten sam deseń chciałem odpowiedzieć więc tylko cytuję drogiego przedmówcę i gorco popieram negatywne nastawienie do takich radykalnych i tendencyjnych sugestii
Ponieważ temat wzbudził sporo kontrowersji , a dla niektorych wyglada jakbym sam nie wiedział
czego chcę kilka słów wyjaśnień.Beznadziejne zdjęcia które wykonali zawodowcy na ślubie mojego syna
skłoniły mnie po 10 letniej przerwie do powrotu do fotografii.Zawsze bazowałem na Nikonie wówczas
jeszcze analogowym.W Minolcie zachęciła mnie stabilizacja matrycy a w Sony naprawdę syper optyka
ale żaden nie nadaje się do fotografowania z lampą blyskową.Podobno system Nikona tu dominuje.
Byłbym wdzięczny o opinie kogoś kto miał możliwość porównania systemu pomiaru błysku w kilku aparatach.
Prześlę kilka zdjęć pod ocenę do działu reportaży ślubnych.
Janek6
puchbeary
05-08-2007, 22:54
Z porównaniem może być problem bo jednak system to coś czego nie zmienia się zbyt często więc ile takich zmian mogą mieć za sobą forumowicze? - jedną? nieliczni może dwie? . Generalnie Nikon faktycznie ma dobrą opinie jeśli chodzi o system błysku. Brutalnie powiem że nic nie zastąpi myślenia - kolega robi na d70 i doświetla sb28 - zero automatyki korpusu. Robi w manualu z ręczną korekcją a zdjęcia ma serio jedne z lepszych jakie widziałem. Jesli idzie sie na imprezę z nastawieniem "ja mam tylko nacisnąć spust bo mam przecież najlepszy w opinii system błyskowy który pomyśli za mnie" to będzie dupa. Pytasz jaki aparat, szkło, lampę ? Większość preferencji użytkowników Nikonów poznasz czytając to forum - pomijając zabawki zabijające ceną takie jajk 17-55 af-s Nikona gorąco polecany jest Tamron 17-50/2,8 ale po solidnej selekcji bo rozstrzał ma straszny w jakości. Lampa ? SB800 oczywiście - dlaczego? Nie dlatego że jest lepsza od sb600 ale dlatego że lepiej w nikonie już nie będziesz miał - lepsza od sb800 jest tylko para sb800 :D . Jeśli masz kasę kupuj to co najlepsze - wolniej schodzi z ceny i masz świadomość że już lepiej nie mogłeś. Co do puszki - ja mam D50 - wystarcza mi i nie narzekam (tak po prawdzie to narzekam ale nie na tyle głośno żeby mój aparat to usłyszał - brak mi ergonomii wyższych modeli) Ktoś będzie miał D200 i będzie mu mało. Napisze raz jeszcze - masz kasę - kupuj d2xs - będziesz wiedział że lepiej nie można. Jak nie masz kasy kup to co możesz za swoje środki kupić najlepszego. Osobiście uważam że do Twoich celów wystarczy w zupełności d70(s) ale jak stac cię na d80 - kupuj ! Ten czy ten - warto tak czy inaczej
KARLOS_vu
06-08-2007, 20:50
jeśli mogę wtrącić swoje trzy grosze
to kupiłem SB600 i uważam że jest rewelacyjna
wiadomo że SB800 jest ponad nią tak jak
D200 lepsze od D40
Ale czy ta lepszość jest Ci potrzebna
SB600 ani razu mnie nie rozczarowała jeszcze
fotografowałem na ślubie, na campingu w nocy i git
Uważam że SB400 jest trochę faktycznie słaba w swoich możliwościach
ale SB600 jest super alternatywą