Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Broken Top Mountain
Z wycieczki górskiej dwa tygodnie temu. Wreszcie miałem trochę czasu aby się zdjęciami zająć.
Zdaję sobie sprawę z największego problemu tego zdjęcia - za mała separacja pomiędzy drzewem a górą w tle. Czyli drzewo za bardzo się zlewa z tłem. Jakby udało mi się oddać przestrzeń pomiędzy drzewem a górą to byłbym naprawdę usatysfakcjonowany. Trochę usiłowałem z tym walczyć w photoshopie, ale nie miałem za bardzo pomysłu jak to zrobić.
http://www.themarts.com/galeria/DSC_0079_boken_top_900.jpg
akrzykalski
04-08-2007, 10:44
No dokladnie tak jak mowisz, drzewko w pierwszym planie troszke razi gdyz zlewa sie z reszta, ale powiem ci ze mimo tego fotka bardzo mi sie podoba. Naprawde ekstra wyszly ci górki w oddali...
Pozdrawiam
AK
Megazordon
04-08-2007, 12:57
Pięknota. Drzewko mi tak bardzo nie przeszkadza, bo jest nieco jaśniejsze, a poza tym ma świetny pień w kolorze wierzchołków gór.
Super zdjęcie. Świetne kolory. Piękny widok.
No niestety drzewo się zlewa i nie ma tam wrażenia przestrzeni
A szkoda bo obrazek jest naprawdę ładny
góry rewelacyjne:) kolorowe, wyglądają jakby były trochę odrealnione... super:)
czy to jest HDR?
z powodu Twojej ksywki może zabrzmieć dziwnie, ale zdj wygląda jakby było 'robione' techniką pt. malowanie światłem- selektywnym rozjaśnianiu/ściemnianiu różnych partii obrazu (przy czym zdaję sobie sprawę że chmury dały taki efekt gobo-podobny, ale czy trochę nie pomagałeś?:) )
góry rewelacyjne:) kolorowe, wyglądają jakby były trochę odrealnione... super:)
czy to jest HDR?
z powodu Twojej ksywki może zabrzmieć dziwnie, ale zdj wygląda jakby było 'robione' techniką pt. malowanie światłem- selektywnym rozjaśnianiu/ściemnianiu różnych partii obrazu (przy czym zdaję sobie sprawę że chmury dały taki efekt gobo-podobny, ale czy trochę nie pomagałeś?:) )
Jak najbardziej pomagałem. Najważniejsze aby nie zgubić infomacji i szczegółów, i o ile ta informacja jest w pikselach, to jak najbardziej trzeba ją na widok wydobyć i uwypuklić. Na tym właśnie polega ta cała technika. Czyli różne kombinacje unsharp mask, malowania światłem lub cieniem (szary layer w overlay), oraz krzywych i ich masek.
Piekne! Rzeczywiscie gory w tle idelalne i drzewo na pierwszym tez idealne - razem tylko dobry plus ;] Ale skoro mowisz, ze bawiles sie 'swiatlem' dlaczego nie sprobowac skoncetrontrowac sie na jednym z planow? teraz wyglada tak jakby byly rownowazne. Nie smiem probowac ale wydaje mi sie, ze zdecydowanie sie na to na czym przede wszystkim widz ma kierowac wzrok i przyciemnienie reszty o (bardzo nie dokladna miara przepraszam) "cwierc tonu" moglo by nadac jeszcze wiecej wyrazistosci tej fotografii.
Nie mniej jednak - calosc, nawet teraz jest piekna. I trudno nie zazdroscic widoku, ktory az pcha sie w obiektyw...
Pzdr.
david555
05-08-2007, 22:44
swiatlo bardzo fajna fota, ale gdzie są te góry, gdybyś zechciał coś przybliżyć, bo ze stanów, to znam tylko część zachodniego wybrzeża.
Aberrator
05-08-2007, 23:20
Gratulacje mistrzostwa w opanowaniu PS, zdjęcie jest fantastyczne, bardzo mnie ujęło
David555:
Broken Top Mountain jest częścią masywu górskiego Sisters Wilderness Area w centralnym Oregonie, w skład którego wchodzą Three Sisters, Bachelor oraz Broken Top. Zdjęcie zrobione w czasie zejścia z lodowca na północnym stoku South Sister. Z lodowca z którego ledwo uszedłem z życiem jak mnie samotnego zaatakowała burza, wiatr i chmury z zerową widocznością.
W czasie robienia tego zdjęcia kompletnie wycieńczony schodziłem w dół do biwaku. Wtedy to nagle burza ustąpiła i zrobiła się piękna pogoda. Miałem na szczęście wystarczająco sił aby z plecaka wyciągnąć aparat i z ręki zrobić to zdjęcie.
Anchel:
Długo się męczyłem aby drzewo rozdzielić od góry i w końcu zrezygnowałem. Nie mam jeszcze takiej biegłości w PS.
Aberrator:
Dzięki za miłe słowa. Opanowania jednak takiego jeszcze nie mam. Czasami oglądam zdjęcia mistrzów na Nature Photographes i tam to jest dopiero opanowanie. Ja dopiero raczkuję... :)
david555
05-08-2007, 23:26
swiatlo powinieneś do swoich fotek zawsze dodawać takie opisy, bo masz do tego dryg, a poza tym fotka od razu zyskała na dramatyzmie sytuacji, a i tak była dobra.