Zobacz pełną wersję : polskie menu w d80 kupionym w USA
michal.knapik
03-08-2007, 16:54
Witam
mam zamiar kupic d80 w usa na stronie nikona uzyskalem informacje ze firma nie jest w stanie zagwarantowac ze aparat kupiony na innym kontynecie bedzie posiadal polskie menu. Jak to jes? Czy ew. polskie menu mozna "dograc" do aparatu. Thx.
david555
03-08-2007, 16:57
Witam
mam zamiar kupic d80 w usa na stronie nikona uzyskalem informacje ze firma nie jest w stanie zagwarantowac ze aparat kupiony na innym kontynecie bedzie posiadal polskie menu. Jak to jes? Czy ew. polskie menu mozna 'dograc' do aparatu. Thx.
Oprogramowanie w puszkach jest zamienne.
michal.knapik
03-08-2007, 17:00
tz ze jesli nawet polskiego menu nie bedzie to mozna wgrac oprogramowanie w ktorym nasz ojczysty jezyk bedzie wystepowal?
david555
03-08-2007, 17:07
tz ze jesli nawet polskiego menu nie bedzie to mozna wgrac oprogramowanie w ktorym nasz ojczysty jezyk bedzie wystepowal?
O ile istnieje oprogramowanie do D80, w którym jest język polski w MENU, to tak. Niech to jeszcze potwierdzą użytkownicy D80, bo mnie ta kwestia nie interesowała, ponieważ focę inną puszką.
michal.knapik
03-08-2007, 17:11
Bardzo dziekuje!
Ja swojego D80 kupiłem w Kanadzie i jest możliwość ustawienia polskiego języka w menu, nie trzeba nic dogrywać, wybór języka m.in. polskiego jest w standardzie. Zresztą sam czasami sobie ustawiam menu po polsku.
michal.knapik
03-08-2007, 17:29
Wedlug mojego przekonania polski jezyk powinien byc dostepny bez wzgledu na to gdzie kupilo sie lustrzanke. Ale odpowiedz skad innad sympatycznej pani ewy z europe nikon support wprowadzila mnie w stan duzej niepewnosci.
Wydaje mi się, że do każdego kraju trafiają D80 z takimi samymi opcjami wyboru języków. Bardziej na Twoim miejscu martwiłbym się brakiem gwarancji w PL w wypadku puszki zakupionej w USA. :)
michal.knapik
03-08-2007, 17:59
nie martwie sie o gwarancje dlatego ze caly czas mam mozliwosc oddania aaratu w Stanach. Chodzilo tylko o polski jezyk. Dziekuje za odpowiedzi.
legologo
03-08-2007, 20:18
Napewno jest! Każdy D80 ma identyczny zestaw języków. Potwierdzenie w teście DPR:
http://www.dpreview.com/reviews/nikond80/page10.asp
Swoją drogą powinniśmy się cieszyć, że język polski jest jednym z piętnastu wgranych do tej puszki. Niby wszyscy marudzą, że Nikon traktuje nasz rynek po macoszemu. A w kwestii języków greków, czy słowaków olali. A nas dostąpił zaszczyt. :)
david555
03-08-2007, 20:25
Napewno jest! Każdy D80 ma identyczny zestaw języków. Potwierdzenie w teście DPR:
http://www.dpreview.com/reviews/nikond80/page10.asp
Swoją drogą powinniśmy się cieszyć, że język polski jest jednym z piętnastu wgranych do tej puszki. Niby wszyscy marudzą, że Nikon traktuje nasz rynek po macoszemu. A w kwestii języków greków, czy słowaków olali. A nas dostąpił zaszczyt. :)
Wypadek przy pracy NIKON-a. Nie traktuj tego tak serio.:) Nikon traktuje nas tak jak pozwalamy się traktować (kropka).
legologo
03-08-2007, 21:25
Wypadek przy pracy NIKON-a. Nie traktuj tego tak serio.:) Nikon traktuje nas tak jak pozwalamy się traktować (kropka).
Miło wiedzieć... :)
jordancity
04-08-2007, 13:35
Kupilem D80 w stanach i bylo do wyboru polskie menu
Bradley22
04-08-2007, 16:49
Ja też kupiłem D80 w USA i jest w nim język polski, jednak podczas poszukiwań aparatu natrafiłem na naprawdę przekomiczne sytuację, kiedy to sprzedawca informował mnie, że aparat ma tylko chińskie menu, albo sprzedają aparat bez baterii i takie tam różne... Może to człowieka zniechęcić ale coś w tym jest. Dziwi mnie, gdzie to sens i logika w produkowaniu różnych menu na różny kontynent bo chyba po to jest opcja wyboru języka, no ale nie mój to problem ;)
Pozdrawiam!
Paweł
Witam
mam zamiar kupic d80 w usa na stronie nikona uzyskalem informacje ze firma nie jest w stanie zagwarantowac ze aparat kupiony na innym kontynecie bedzie posiadal polskie menu. Jak to jes? Czy ew. polskie menu mozna "dograc" do aparatu. Thx.
Angielskie menu jest MSZ dużo bardziej intuicyjne. Miałem okazję zabawyD80 i nie diabła w polskim się połapać nie mogłem, no ale to moje zdanie.
Skoro temat wyjaśniony, i pojawiają się refleksje dotyczące zakupów w stanach. To jak to wygląda cenowo? Bo nie potrafię się połapać w wielości sklepów internetowych. D80 z kitem (18-70), albo samo body za ile?
Mnie też martwi brak gwarancji, ale mam szanse ograniczyć koszty przy kupnie.. przesyłka itp. Więc będzie zapas na ewentualną wysyłkę gwarancyjną. Jak duży to będzie zapas?
Zobacz w B&H photo, mz najtanszym sklepie internetowym. Jak sprawdzalem samo body, to przy wysylce w obrebie stanu Nowy Jork wyszlo mi taniej o okolo 300 zl niz najnizsza cena w Polsce (2750 w fotobasia.pl).
Bradley22
07-08-2007, 01:47
Skoro temat wyjaśniony, i pojawiają się refleksje dotyczące zakupów w stanach. To jak to wygląda cenowo? Bo nie potrafię się połapać w wielości sklepów internetowych. D80 z kitem (18-70), albo samo body za ile?
Mnie też martwi brak gwarancji, ale mam szanse ograniczyć koszty przy kupnie.. przesyłka itp. Więc będzie zapas na ewentualną wysyłkę gwarancyjną. Jak duży to będzie zapas?
Szukałem aparatu w USA jakieś dwa miesiące. Ceny na jakie trafiałem to np. 600$ za body ale z wyżej wspomnianym chińskim menu.... Trafiłem też na takie za 700$ ale bez wspomnianej baterii itp. w sumie kupiłem za 838$ i jestem zadowolony :)
Pozdrawiam!
Paweł
sprocket
07-08-2007, 03:02
http://donsphoto.com/products.html#DHE:Catalog:Line:1472:Page:2:SortOn: brand:Dept:5
Ceny Dons Photo Canada - dolicz tylko 13 % podatku do tych sum
D80 jak najbardziej z polskim menu - sam skutecznie przestawialem robiac klopot obsludze;)
w sumie kupiłem za 838$ i jestem zadowolony :)
Rozumiem, że to już cena z przesyłką i cłem, a jeśli osoba przywozi sprzęt ze stanów (jedna sztuka na własny użytek) to też płaci cło?
A może inaczej (znalezione na innym (http://fujiklub.pl/viewtopic.php?t=912)forum;/)
D80 + zestaw spory kupiony tu: ebay (http://cgi.ebay.co.uk/Nikon-SLR-D80-18-70mm-Lens-kit-70-300mm-4GB-SD-4Gts2ty_W0QQitemZ110151713496QQihZ001QQcategoryZ31 388QQrdZ1QQcmdZViewItem), 'dotarło po tygodniu oczekiwania. Za 580 funtów czyli jakies 3200zl.'
Kupiłem body w japonii za 85tyś yenów to jest jakieś 2040 zł z Polskim menu do tego Sigma 18-200mm F3.5-6.3 DC i szybką kartę 2G w sumie za 132tyś yenów (3160zł).
Bradley22
08-08-2007, 01:03
Rozumiem, że to już cena z przesyłką i cłem, a jeśli osoba przywozi sprzęt ze stanów (jedna sztuka na własny użytek) to też płaci cło?
Jest to cena z przesyłką bez cła - ponieważ nie każdy stan nalicza cło. Kupił mi go kolega w Chicago no i przywiózł do Krakowa - taka była jego droga :)
Pozdrawiam!
Paweł
Bradley22
08-08-2007, 01:06
Kupiłem body w japonii za 85tyś yenów to jest jakieś 2040 zł z Polskim menu do tego Sigma 18-200mm F3.5-6.3 DC i szybką kartę 2G w sumie za 132tyś yenów (3160zł).
No to super. Kombinowałem jakieś dwa lata temu zakup aparatu w Japonii bo akurat znajomi tam byli ale ( o dziwo ) jak przesłali mi ceny aparatów to kompletnie się nie opłacało!! Ale interes zrobiłeś przedni ;)
Pozdrawiam!
Paweł