PDA

Zobacz pełną wersję : D40 - Nikon Capture NX czy Adobr Lightroom

kaszpir
03-08-2007, 09:21
Witam !

Po zakupie D40 zacząłem używać Adobe Lightrooma do NEFów. Z efektów pracy byłem zadowolony. Bardzo mi się podobała "biblioteka" zdjęć i to że program pamięta wszystkie ustawienia dla każdego NEFa z osobna.
Dodatkowo podoba mi się szybkość programu oraz zintegrowany program do wczytywania zdjęć wprost z aparatu :)

Z ciekawości zacząłem także testować Nikon Capture NX. W Nikon Capture NX podoba mi się u-pointy , choć raczej sporadycznie ich używam :) Zdjęcia z Nikona wychodzą jakby bardziej nasycone , ocieplone.
Choć zauważyłem że czasami Nikon przegina z "ocieplaniem" i zdjęcie nijak ma się do kolorów rzeczywistych ...
Niestety brak w programie "biblioteki" zdjęć oraz program wogóle nie pamięta ustawień dla każdego NEFa i po ponownym wczytaniu danego NEFA zawsze trzeba mozolnie go ustawiać :(
To chyba jak dla mnie największa wada , no chyba że można ...
Inny problem to jego dziwna praca ?
Mimo że komputer posiadany przeze mnie nie jest najgorszy (AMD X2 o/c 2.85Ghz) , 2 GB RAM DDR667 , 2 x HDD 160GB RAID to są momenty że program strasznie się "muli" i długo trwa konwersja. Głównie chyba jak używam "odszumiacza" ..

A wam co podoba / przeszkadza w w/w programach ?

PS. Jak ustawić profile kolorów a Adobe Lightroom ?
W Nikonie mogłem przestawić w samym NEFie (w ustawieniach z aparatu) a w Adobe Lightroom ustawia się na sztywno odrazu w programie (profil dla Tiffa i profil dla obrabianych zdjęć ?) czy jeszcze gdzieś jeszcze ?

Nekosh
03-08-2007, 09:46
Co ta są u-pointy :) ?

Erie
03-08-2007, 09:53
Kaszpir

Capture NX zapamiętuje ustawienia tylko trzeba po wprowadzonych zmianach zapisać plik jako NEFa (można spokojni nadpisać pierwotny, bo i tak masz możliwość powrotu do pierwotnego wyglądu zdjęcia - tzw. nieinwazyjne przetwarzanie).

Odszumiacz w NXie choć stosunkowo dobry to jest bardzo powolny (wolniejszy jest chyba tylko NoiseNinja dający jeszcze lepsze efekty, ale tam przynajmniej widzisz pasek postępu, a w NXie nie wiesz czy komp wisi czy co w czasie odszumiania :().

Nekosh

U-pointy to jest opatentowana technika Nik Software pozwalająca na szybką selekcję oszarów o zbliżonych do siebie walorach, np. kolorze, jasności itd. Umożliwia zatem bardzo szybką korekcję zdjęć bez żmudnego maskowania/ kopiowania i innych operacji na warstwach. Dodatkowo dzięki wspomnianej nieinwazyjnej polityce przetwarzania wszelkie zmiany można włączać/ wyłacać jak się chce (teoretycznie w czasie rzeczywistym można widzieć jak wpływają na przetwarzane zdjęcie).