Zobacz pełną wersję : Lampa R1 - na czym da sie zamontowac ?
Pytanie jak w temacie.
Doczytalem, ze lampa ma pierscienie do obiektywow o srednicy 52/62/67/72/77 mm.
Wstepnie wybralem obiektywy do macro :
Nikon 105VR - 62mm
Tamron 90 - 55mm
Tamron 180 - 72mm
Sigma 105 - 58mm
Sigma 150 - 72mm
Sigma 180 - 72mm
Tokina 100 - 55mm
Wg. mnie odpada :
Tamron 90 - nie ma w zestawie R1 pierscienia do niego
Sigma 105 - nie ma w zestawie R1 pierscienia do niego
Tokina 100 - nie ma w zestawie R1 pierscienia do niego
Tamron 180 , Sigma 150 i 180 - nie biore pod uwage, zbyt ciezki i przez to malo poreczny do robali
Nikon 105VR - oczywiste, ze musi grac z R1
Czy dobrze glowkuje, ze procz przyciezkich i zbyt duzych 150-ek i 180-ek skazany jestem na 105-ke Nikona ?
Czy sa moze pierscienie pod inne srednice ?
Rozumiem, ze D80 wyzwoli (w odroznieniu od D50) swoja wbudowana lampa R1 i nie bede musial kupowac zestawu R1C1 z SU800 za duza wieksza kase ... ?
tanio - pierścienie redukujące ;)
tanio - pierścienie redukujące ;)
drożej pierścienie zamówione u nikona
Czyli mozna zamowic w innym rozmiarze ?
Jesli tak, to tylko kwestia formalna :
- czy D80 wyzwoli R1 (to wersja bez SU800)
- czy nie bedzie problemu z Tamronem 90 - mam na mysli montaz, Tamrona bodajze wysuwa ryjek
a jednak nie ;) pozostaje ci tansze i jedyne rozwiązanie - pierścienie redukujące - nikon robi tylko tych 5 rozmiarów ;)
a jednak nie ;) pozostaje ci tansze i jedyne rozwiązanie - pierścienie redukujące - nikon robi tylko tych 5 rozmiarów ;)
A moglbys podac jakies blizsze namiary na pierscienie redukujace ?
Moze to wstyd a moze nie ale nie kojarze tematu :oops:
Czy sa to zamienniki, czy jakies redukcje do dodawanych przez Nikona pierscieni ?
a na allegro jest ich sporo np takie coś:
http://allegro.pl/item218973957_redukcja_filtrowa_58_62_mm_faktura_v at_.html
ja kiedyś kupiłem z chin zestaw - karton jak po butach wypchany takimi rozmiarami, że głowa boli ale mi go ukradli :/
i teraz dokupuje co mi trzeba :p
a na allegro jest ich sporo np takie coś:
http://allegro.pl/item218973957_redukcja_filtrowa_58_62_mm_faktura_v at_.html
ja kiedyś kupiłem z chin zestaw - karton jak po butach wypchany takimi rozmiarami, że głowa boli ale mi go ukradli :/
i teraz dokupuje co mi trzeba :p
Heh, to juz kojarze, nie wiedzialem, ze o te pierscionki chodzi.
to jeszcze poprosze o info na temat :
- czy D80 wyzwoli R1 (to wersja bez SU800) - sadze, ze tak, ale wole sie upwenic, jak dobrze kojarze to D50 tego nie potrafil a od D70 wzwyz tak
- czy nie bedzie problemu z Tamronem 90 - mam na mysli montaz, Tamrona bodajze wysuwa ryjek, nie wiem czy nim nie kreci (jak dobrze kojarze wersja bez Di tylko wysuwala go)
... i obiecuje, ze juz nie bede drazyl tematu ;)
Z tymi pierścieniami jest tak, że nie wszystkie mocuje się w gwincie filtrowym. Na przykład Micro-Nikkor 105/2.8 ma gwint filtrowy 52mm, a korzysta się z pierścienia 62mm, bo się go mocuje w korpusie obiektywu. Do Micro-Nikkora 60/2.8 nie pasuje żaden pierścień - trzeba dokupić dodatkowy specjalizowany tylko dla niego. W instrukcji Nikon zabrania mocowania lampek w gwintach filtrowych obiektywów, szczególnie tych które kręcą mordką, a w tych które nie mają IF zabrania używania AF, poza wymienionymi w instrukcji wyjątkami, ale wtedy ogranicza ilość lampek, które można wieszać na pierścieniu. Piszą, że może się uszkodzić mechanizm AF w obiektywie. Jest to zapewne tylko dmuchanie na zimne i "dupokrytka", ale jednak coś w tym jest. Jeśli chcesz, to pisz na PM. Mogę wszystko posprawdzać w instrukcji.
Ok, w takim razie pisze na PW, zeby nie smiecic dalej.
ja mocuję do 105 AF na gwint 52 i działa :P
biuletyn (instrukcji nie sprawdzałem) pokazuje tylko 5 adapterów tego do 60 micro nie ma
ja mocuję do 105 AF na gwint 52 i działa :P ....
Działać będzie, bo nie może nie działać, ale ile ten wysuwany tubus przetrzyma, to nikt nie wie. Nikon odradza, żeby nie powiedzieć zabrania. Zamocuj lampki w korpusie za pomocą pierścienia 62mm, to zobaczysz różnicę.
ano napewno nie będzie tak robali straszyć ;) sprawdzę ;)
poza tym dzięki za info
Czy jest moze osoba, ktora uzywa lampy R1 z jakims innym obiektywem macro ; Tamron, Sigma, Tokina ?
mogę zapiąć do sigmy prawie macro ;) 70-300 odwzorowanie 1:2 chcesz sampla ?
Chodzi mi o fizyczne podpiecie.
Nikon nie ma wysuwanego ryjka i jest metalowy, wiec nic nie powinno sie stac, w koncu Nikon m.in. pod to szklo zrobil te lampe.
Tamron zas ma wysuwany tyjek i do tego plastikowy i zastanawiam sie nad tym czy nie jest to ryzykowne, po pierwsze czy lampki wazace 250 gram nie zniszcza tego gwintu a po drugie na wysunietym ryjku dziala na niego jakas sila poprzez ciazace lampki.
Jakby tak zapiac dodatkowe dwie (jak w prospektach Nikona widzialem) to juz masakra , pol kilo na obiektywie.
Co o tym sadzicie ?
Macie jakies info na ten temat, moze wlasne doswiadczenia ?
hmm ja nie zoomuje z lampkami - wysuwam obiektyw i ostrzę przesówając cały zestaw - bo tak wygodniej przy "naprawdę małych" GO - lampki mam 3 i jakoś się to trzyma - do tej sigmy którą mam nie bał bym się tego podpiąć na spokojnie utrzyma - ale AF już bym się nie odważył załaczyć bo bedzie co ciągać
Dzieki Wszystkim za info.
Mysle, ze juz wiem to co chcialem wiedziec, jeden z Forumowiczow ma takie lampki, zaoferowal sie zaprezentowac je, zobacze, ocenie, pomysle nad zakupem.
Poza tym i tak nie bede uzywal AF w macro ...
legologo
03-08-2007, 20:58
Dokładnie.
Nie podchodził bym do tego jako "jestem skazany". 105-tka wydaje sie być bardzo fajnym szkłem. I śmiem sądzić, że najlepszym z Twojej listy. Ostatnio potaniała troszkę (2600 zł).
Jeśli jednak się postarzasz, można sobie poradzić z tą lampą jak pisali inni.
Dokładnie.
Nie podchodził bym do tego jako "jestem skazany". 105-tka wydaje sie być bardzo fajnym szkłem. I śmiem sądzić, że najlepszym z Twojej listy. Ostatnio potaniała troszkę (2600 zł).
Jeśli jednak się postarzasz, można sobie poradzić z tą lampą jak pisali inni.
Jednak mimo wszystko to 2600 a T90, ktory optycznie nie ustepuje 105-ce kosztuje okolo 1150 pln mniej.
Ma solidniejsza obudowe ale gwozdzi nie bede nim wbijal ... zreszta wiele obiektywow jest plastikowych i jest ok.
Za niewiele wiecej moge miec 17-50, wiec jest o co powalczyc :)
Niestety nie odezwal sie nikt, kto ma R1 i inny obiektyw niz 105-ka ... czekam, moze kto jednak ma taki zestaw.
Niestety także używam tylko z nową 105, ale mam też 60 micro i moim zdaniem ten dodatkowy pierścień UR-5 ma właśnie chronić wysuwany ryjek 60-tki przed ewentualnym uszkodzeniem. Stąd myślę, że każdy z innych obiektywów posiadających wysuwany ryjek będzie wymagał takowego pierścienia, ale problem może się pojawić przy próbie dopasowania oryginalnego Nikonowskiego UR-5 na szkła Tamrona czy Sigmy.
Dlatego zastanawiam sie nad Tamronem 90 + Sigma do macro w postaci ringu.
Urlop mam zajety caly , wiec nie wiem czy w tym roku kupie , nie wiem czy nie zdecyduje sie na wiosne ... wyjdac nowosci, ceny powinny spasc ... pomysle.
Na pewno przy tych cenach nie kupie N105VR+R1 za ponad 4000 , to juz lekka przesada a Tamron z Sigma mozna kupic ponizej 3000.
ale problem może się pojawić przy próbie dopasowania oryginalnego Nikonowskiego UR-5 na szkła Tamrona czy Sigmy.
czy ktoś zna rozwiązanie ??
ODp.z serwisu :
Dziękujemy za zadanie pytania poprzez system wsparcia technicznego Nikon.
Firma Nikon nie udziela informacji dotyczących produktów innych producentów. Jeżeli chciałby Pan uzyskać informacji związnych z obiektywem Tamron, proszę zwrócić się do producenta.
W przypadku gdyby miał Pan dodatkowe pytania proszę o ponowny kontakt poprzez dział Wsparcie Techniczne.
Z poważaniem
Bogumila Tyrakowska
Europejskie Centrum Wsparcia Technicznego Nikon
www.europe-nikon.com/support