Zobacz pełną wersję : Czy SB 26 odpali SB 800?
Witam. Dziś stałem się posiadaczem SB 800 (jeszcze nie wiem czy dumnym bo przeraża mnie ilość opcji i ustawień) i mam takie pytanie... Pozostała mi stara SB 26. Czy jeśli założę ją na sanki mojego d70s odpali ona SB 800 w trybie zdalnym? Jeśli tak to jak poustawiać te lampy żeby działały? Jeśli nie SB 26 nie będzie mi już chyba potrzebna...
Z góry dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam
Gawronnek
02-08-2007, 20:11
jeśli już to odwrotnie SB-800 odpali SB-26, wtedy możesz wykorzystać wszystkie możliwości SB-800, SB-800 lepiej odpalać lampa wbudowana masz wtedy CLS
osobiście też mam obie i często obie odpalam lampą wbudowaną, wykorzystując wbudowane fotocelę, czasami żeby nie używać wbudowanej odpalam przez radio, jeśli nie musisz sprzedawać SB-26 to zostaw sobie zawsze to jednak 2 źródła światła
Gawronnek wielkie dzięki za odpowiedź :) Jeszcze gdybyś mógł napisz mi jak to wszystko poustawiać. Do SB 26 potrzebuję fotoceli? Cholera cyfrowy świat jest jednak bardziej skomplikowany niż analogowy.
Dzięki za pomoc...
Gawronnek
02-08-2007, 20:42
obie maja wbudowane fotocele w SB-26 przełącznik z przodu lampy na 1 lub 2 błysk, a w SB-800 wybierasz w menu SU-4, co do innych ustawień to nie wiem o jakie chodzi i raczej nie da się tak w 2 zdaniach, odsyłam do instrukcji
podobny temat chciałem właśnie poruszyć, a tu proszę :)
otóż moja sytuacja jest trochę inna, ponieważ zamiast SB26 posiadam SB28-która fotoceli nie ma. Czy ktoś może mi polecić jakąś fotocelę, która odpaliłaby mi SB28, błyskiem z SB800 (która będzie umieszczona na aparacie i pracowała w trybie i-TTL. Z tego co się orientuję, to potrzebuję fotoceli z reakcją na 2 błysk . SB 28 oczywiście pracowałaby w manualu. Czy ta z http://www.funsports.pl/ "DS1" spełniłaby moje oczekiwania?
Do Gawronnka-jaki masz radiowy zestaw do odpalania? te z funsports, zdaje się pracują tylko z lampami studyjnymi?
Gawronnek
03-08-2007, 11:57
nie tylko, jak widać na moim przykładzie, właśnie zestawem z Funsportu odpalam SB-800 lub SB-26 bo mam na razie jeden odbiornik
aaa, to pewnie masz nadajnik, odbiornik i fotocelę z gniazdkiem do odbiornika podłączoną do SB800 lub 26 ?
Gawronnek
03-08-2007, 13:17
nie, odbiornik mam bezpośrednio podłączany do lamp, zarówno SB800 jak i SB26 maja odpowiednie gniazda, potrzebny jest tylko odpowiedni przewód
no tak, te "magiczne" gniazda, z którymi jeszcze nie miałem do czynienia
to może zdradzisz skąd taki kabel wziąłeś?
Gawronnek
03-08-2007, 15:56
jeden zrobił mi Vitter a drugi sam sobie zrobiłem
czyli metoda a'la Adam Słodowy :)
czy ktos z forumowiczów, posiada DS1? będzie to działało z SB28? potrzebuję takiego zestawu do rozjaśnienia tła podczas imprez, np. tańca w czasie wesela