Zobacz pełną wersję : Błyszczące przedmioty vs. lampa błyskająca
żółto-czarny
07-11-2005, 17:32
Wczoraj byłem na warszawskim Moto Show i dumam nad przyczyną niedoświetlenia niektórych zdjęć. Czy Waszym zdaniem obiekty takie jak jasne karoserie typu metalic oszukują iTTL, powodując za szybkie przerwanie błysku? Próby typu podkęcenie ISO kończyły się często totalnymi przepałami na tejże karoserii :x Są może jakieś wskazówki do postępowania z fleszem w takich warunkach? A może lepiej w ogóle dać Sabinie odpocząć i liczyć tylko na światło zastane? :idea:
Wez zrob test, aparat w lape i stan na wprost lustra. Walnij zdjecie z fleszem a bedziesz wiedzial co sie stanie. Standardowa scena jak chce miec powalony pomiar swiatla blyskowego i zastanego.
Jedyna metoda to duze powierzchnie swiecace lamp blyskowych (tak ze 2-3 flesze studyjne, do tego parasolki).
Jedyna metoda to duze powierzchnie swiecace lamp blyskowych (tak ze 2-3 flesze studyjne, do tego parasolki).
A nie wystarczy w takich przypadkach wystrzegać się robienia zdjęć " na wprost " :wink:
Czy Waszym zdaniem obiekty takie jak jasne karoserie typu metalic oszukują iTTL
Każda jasna powierzchnia "oszukuje" pomiar ekspozycji, a nie sam iTTL.
Wykłady o tablicy 18%-ej na innych postach.
Próby typu podkęcenie ISO kończyły się często totalnymi przepałami na tejże karoserii
W takim przypadku regulacji powinieneś dokonać w EV aparatu, a nie w ISO.
A nie wystarczy w takich przypadkach wystrzegać się robienia zdjęć " na wprost "
Dobrze gada :!:
No to dopiero byśmy mieli bliki w odbiciu :lol: :lol: :lol:
żółto-czarny
14-11-2005, 15:46
W takim przypadku regulacji powinieneś dokonać w EV aparatu, a nie w ISO.Zatem mogę sobie np. wydłużyć migawkę żeby złapać więcej światła "z góry"?
W takim przypadku regulacji powinieneś dokonać w EV aparatu, a nie w ISO.Zatem mogę sobie np. wydłużyć migawkę żeby złapać więcej światła "z góry"?
Tak, jeżeli pracujesz w Manualu :!:
Jeżeli w P,S,A to tylko regulacja naświetlenia EV+ przy jasnej dominancie, EV- przy ciemnej.
Poziom dobierasz empirycznie, na histogram, drabinke lub wyświetlacz.
żółto-czarny
16-11-2005, 08:56
Dzięki. Chodziło mi konkretnie o sytuacje kiedy fotka wyszła za ciemna, dlatego pisałem o EV+. Jak Sabina pokazała np. underexposure -1,7 to podniosłem ISO z 200 na 640 (dziury w obiektywie już nie dało się poszerzyć :wink: ). Ogólnie wyszło możliwie, oprócz tych świecidełek...
Dzięki. Chodziło mi konkretnie o sytuacje kiedy fotka wyszła za ciemna, dlatego pisałem o EV+. Jak Sabina pokazała np. underexposure -1,7 to podniosłem ISO z 200 na 640 (dziury w obiektywie już nie dało się poszerzyć :wink: ). Ogólnie wyszło możliwie, oprócz tych świecidełek...
Sory, ale się pogubiłęm, czy regulacja dotyczyła aparatu, czy lampy?
PS.
Posiedam SB-800 od ponad roku, zrobiłem nią ok. 500 zdjęć i nigdy nie spotkałem się z takimi komunikatami. Chyba Ja czegoś nie doczytałem :oops:
żółto-czarny
17-11-2005, 08:48
Ustawienie ISO jest oczywiście jednakie dla korpusu i lampy. Chyba że ja czegoś nie doczytałem. :wink:
Zaś underexposure to taki "minusik w trójkąciku". :lol: