Zobacz pełną wersję : Polar wkręcany czy COKIN?
mariuniu
02-08-2007, 10:13
Otóż mam dylemat jak w tytule. Chodzi o to że jestem zdecydowany na zakup szarej połówki do N 18-70, a jako, że najbardziej praktyczna okazuje się byc w wykonaniu COKIN, toteż pewnie taką kupię wraz z holderem i pierścieniem. Za jakis czas wyjeżdżam na urlop w góry pomyslałem że warto było by do wspomnianego obiektywu kupić filtr polaryzacyjny (ładniejsze niebo, poprawa-zmniejszenie kontrastów itp). I teraz powiedzcie co radzicie - czy kupić do do N 18-70 polar wkręcany czy do systemu COKIN? Jak się odbywa kręcenie takim filtrem w wykonaniu COKIN a przede wszystkim jak z jakościa optyczną i kosztami - który tańszy przy podobnej jakości? Pozdrawiam.
według mnie wkręcany cokin gorszy jakościowo
ja kupiłem MARUMI DHG w
http://www.sklep.fotoabc.com/?nav=0&poz=9&id=11,51
i jestem bardzo zadowolony szare połówki Cokina także mam:grin:
mariuniu
02-08-2007, 12:59
Kup wkręcanego Cokina :)
Pisząc COKIN miałem na mysli system nie producenta/markę. Przeglądając ofertę filtróe hitech na www.raysfoto.pl dowiedziałem sie że istnieją jeszcze filtry LOW CONTRAST "uspokajające światło" i "wydobywające szczegóły z cieni" w mocno kontrastowych kadrach. Używa ktos takich fitrów? Jak to w praktyce się sprawdza? Moze lepiej cos takiego zamiast połówkowego czy polara? Pozdrawaim.
mariuniu
03-08-2007, 22:59
Naprawdę nikt nie używa wspomnianych filtrów hitech-a LOW CONTRAST? Z opisu wynika że mogły by byc lekarstwem na zbyt duzą rozpientosc tonalną kadru. Może ktoś miał okazję przetestowac taki filtr lub widział efekt działania?
To ja się podepnę ze swoim pytaniem, bo podobne.
Czy miał ktoś (ALF ???!!!) styczność z polarem Cokina? Jak to to się sprawuje i czy warto na niego wywalić kasę - bo jeśli tak to zastąpi mi kilka średnic i będzie gites.
Jak się ma do wkręcanych Marumi czy Hoya ?
wrrum ja mam polar Cokin, kupiony od Garowego. Pytałem poprzedniego właściciela o porównanie z Tiffenem, którego ostatnio sprzedawał. Może nie chciał mnie dobijać, ale stwierdził, że sam różnic nie widzi ;-)
Ha! Najciemniej pod latarnią.
pebees mógłbyś mi go pożyczyć na kilka dni? Sprawdziłbym na żywca, czy będzie OKi.
Na kilka dni to nie, na jeden, góra dwa mogę Ci pożyczyć. Znaczy np. od dziś popołudnia, do czwartku popołudnia :)
Tak, wiem że wątek ma osiem lat:grin:, ale wciąż jest na temat a doświadczonych użytkowników na pewno przybyło. Zastanawiam się nad tym polarem Cokina
http://dcfoto.pl/filtr-cokin-z164-polaryzacyjny-kolowy-z-serii-z-pro-p6403.html
Jak to w końcu jest, czy jakość tego polara jest faktycznie średnia? Nie mam żadnego filtra Cokina bo zawsze unikałem ich jak ognia, używam różnych Hitechów w cokinowskim holderze z-pro, jednak nie znajduję nigdzie polara który pasowałby do tego systemu prócz oczywiście Cokina Z164.
Ogólnie filtry Cokina należą do średnich lub słabych. Mam gdzieś takiego Cokina rozmiaru "P", tylko że od 4 czy 5 lat wala się gdzieś po szafkach, bo po pierwszych zdjęciach odechciało mi się go używać.
W przeciwieństwie do filtrów wkręcanych, czy części filtrów prostokątnych Z-Pro, ten polar jest nadal robiony z żywicy, więc daleko mu do szklanych filtrów.
Poza tym po cenie nie wygląda na oryginał, bo na zachodzie ceny zaczynają się ok 1000-1200zł.
A nie podejdzie coś z Lee? Nie wiem jaka firma robi jeszcze coś co pasuje do Cokina i jednocześnie trzyma jakość.
Z okrągłych do uchwytu Cokina masz tylko Cokina i chińskie badziewie.
Z płytkowych są Lee, Haida i chyba Hitech.
Haida też ma okrągły, ale jest on jednocześnie pierścieniem pod ich uchwyt.
Ogólnie to każdy kwadratowy polar 100mm będzie pasował.
No dobra, mógłbym kupić polara płytkowego tylko nie ogarniam jak on działa? Jak go regulujesz?
Z płytkowym jest mały problem, bo trzeba kręcić całym holderem.
Znalazłem coś takiego, więc chyba problem rozwiązany. Co prawda mam holder Cokina, ale z tego co wiem jest kompatybilny z Hitechem więc powinno to pasować.
http://www.photo4b.pl/index.php?p1406,pierscien-adapter-polaryzacyjny-105mm-hitech-100