PDA

Zobacz pełną wersję : Polar wkręcany czy COKIN?

mariuniu
02-08-2007, 10:13
Otóż mam dylemat jak w tytule. Chodzi o to że jestem zdecydowany na zakup szarej połówki do N 18-70, a jako, że najbardziej praktyczna okazuje się byc w wykonaniu COKIN, toteż pewnie taką kupię wraz z holderem i pierścieniem. Za jakis czas wyjeżdżam na urlop w góry pomyslałem że warto było by do wspomnianego obiektywu kupić filtr polaryzacyjny (ładniejsze niebo, poprawa-zmniejszenie kontrastów itp). I teraz powiedzcie co radzicie - czy kupić do do N 18-70 polar wkręcany czy do systemu COKIN? Jak się odbywa kręcenie takim filtrem w wykonaniu COKIN a przede wszystkim jak z jakościa optyczną i kosztami - który tańszy przy podobnej jakości? Pozdrawiam.

vitter
02-08-2007, 10:45
według mnie wkręcany cokin gorszy jakościowo
ja kupiłem MARUMI DHG w
http://www.sklep.fotoabc.com/?nav=0&poz=9&id=11,51
i jestem bardzo zadowolony szare połówki Cokina także mam:grin:

pebees
02-08-2007, 12:02
Kup wkręcanego Cokina :)

mariuniu
02-08-2007, 12:59
Kup wkręcanego Cokina :)

Pisząc COKIN miałem na mysli system nie producenta/markę. Przeglądając ofertę filtróe hitech na www.raysfoto.pl dowiedziałem sie że istnieją jeszcze filtry LOW CONTRAST "uspokajające światło" i "wydobywające szczegóły z cieni" w mocno kontrastowych kadrach. Używa ktos takich fitrów? Jak to w praktyce się sprawdza? Moze lepiej cos takiego zamiast połówkowego czy polara? Pozdrawaim.

mariuniu
03-08-2007, 22:59
Naprawdę nikt nie używa wspomnianych filtrów hitech-a LOW CONTRAST? Z opisu wynika że mogły by byc lekarstwem na zbyt duzą rozpientosc tonalną kadru. Może ktoś miał okazję przetestowac taki filtr lub widział efekt działania?

wrrum
04-08-2007, 22:29
To ja się podepnę ze swoim pytaniem, bo podobne.
Czy miał ktoś (ALF ???!!!) styczność z polarem Cokina? Jak to to się sprawuje i czy warto na niego wywalić kasę - bo jeśli tak to zastąpi mi kilka średnic i będzie gites.
Jak się ma do wkręcanych Marumi czy Hoya ?

pebees
05-08-2007, 20:57
wrrum ja mam polar Cokin, kupiony od Garowego. Pytałem poprzedniego właściciela o porównanie z Tiffenem, którego ostatnio sprzedawał. Może nie chciał mnie dobijać, ale stwierdził, że sam różnic nie widzi ;-)

wrrum
05-08-2007, 22:43
Ha! Najciemniej pod latarnią.
pebees mógłbyś mi go pożyczyć na kilka dni? Sprawdziłbym na żywca, czy będzie OKi.

pebees
06-08-2007, 07:28
Na kilka dni to nie, na jeden, góra dwa mogę Ci pożyczyć. Znaczy np. od dziś popołudnia, do czwartku popołudnia :)

esperal
12-12-2015, 16:48
Tak, wiem że wątek ma osiem lat:grin:, ale wciąż jest na temat a doświadczonych użytkowników na pewno przybyło. Zastanawiam się nad tym polarem Cokina
http://dcfoto.pl/filtr-cokin-z164-polaryzacyjny-kolowy-z-serii-z-pro-p6403.html
Jak to w końcu jest, czy jakość tego polara jest faktycznie średnia? Nie mam żadnego filtra Cokina bo zawsze unikałem ich jak ognia, używam różnych Hitechów w cokinowskim holderze z-pro, jednak nie znajduję nigdzie polara który pasowałby do tego systemu prócz oczywiście Cokina Z164.

GonzoG
12-12-2015, 19:46
Ogólnie filtry Cokina należą do średnich lub słabych. Mam gdzieś takiego Cokina rozmiaru "P", tylko że od 4 czy 5 lat wala się gdzieś po szafkach, bo po pierwszych zdjęciach odechciało mi się go używać.
W przeciwieństwie do filtrów wkręcanych, czy części filtrów prostokątnych Z-Pro, ten polar jest nadal robiony z żywicy, więc daleko mu do szklanych filtrów.

Poza tym po cenie nie wygląda na oryginał, bo na zachodzie ceny zaczynają się ok 1000-1200zł.

esperal
12-12-2015, 20:06
A nie podejdzie coś z Lee? Nie wiem jaka firma robi jeszcze coś co pasuje do Cokina i jednocześnie trzyma jakość.

GonzoG
12-12-2015, 22:22
Z okrągłych do uchwytu Cokina masz tylko Cokina i chińskie badziewie.

Z płytkowych są Lee, Haida i chyba Hitech.
Haida też ma okrągły, ale jest on jednocześnie pierścieniem pod ich uchwyt.

Ogólnie to każdy kwadratowy polar 100mm będzie pasował.

esperal
12-12-2015, 23:13
No dobra, mógłbym kupić polara płytkowego tylko nie ogarniam jak on działa? Jak go regulujesz?

GonzoG
13-12-2015, 09:50
Z płytkowym jest mały problem, bo trzeba kręcić całym holderem.

esperal
13-12-2015, 18:48
Znalazłem coś takiego, więc chyba problem rozwiązany. Co prawda mam holder Cokina, ale z tego co wiem jest kompatybilny z Hitechem więc powinno to pasować.
http://www.photo4b.pl/index.php?p1406,pierscien-adapter-polaryzacyjny-105mm-hitech-100