Zobacz pełną wersję : D70 padł? brak komunikacji z kompem przez USB
Witam
Nie wiem o co chodzi ale moj D70 nie ma komunikacji z komputerem.
Zawsze bylo wszystko ok.
Dzis podlanczam a tu zima, wyswietlacz nie reaguje, komputer tez.
Sprawdzane na roznych kompach i efekt zaden.
W ustawieniach apaaratu jest ustawione USB (PTP tez nie reaguje).
Co sie moglo stac?
pewnie USB padlo :( kabel inny sprawdzałes?
sprawdz z innym kablem i na innym kompie - jak bedzie tak samo sprobuj jeszcze zresetowac aparat (raczej nic nie zmieni, ale dmuchajmy na zimne). Jesli to wszystko nie pomoze to albo serwis, albo rezygnujesz ze sterowania aparatem z kompa i zgrywania fotek przez aparat i inwestujesz w czytnik.
A nie podłączyłes przez pomyłkę D70 do portu USB 2.0 ? To może dawać taki efekt .
USB 2.0 jest kompatybilne w dół.
Zresztą sam podłączam do 2.0 i nigdy nie było niespodzianek.
Dzieki za podpowiedzi.
Podlanczam pod USB 2.0 i zawsze działało jak nalezy.
Reset (malutki przycisk) nic nie pomogl.
Sprawdze jeszcze z nowym kablem.
powerfactorx
07-11-2005, 20:38
przełącz na PTP i podłącz do komputera z linuxem, to jedyny system na którym USB jeśli działa, działa napewno, jeśli nie masz linuxa ściąg sobie płytkę bootowalną z Knoppixem ze strony www.knoppix.de wersję angielską. System taki nie wymaga instalacji, działa bezpośrednio z napędu CD-ROM. Ostatnio w ten sposób tisb z plfoto uratował zdjęcia z uszkodzonego dysku USB :)
[ Dodano: Pon 07 Lis, 2005 ]
no i spraedź czy działa z Nikon Capture Control w trybie PTP
odświeżam bardzo stary temat, awaria dopadła i mnie ...
dziś podłączyłem aparat do komputera a tu kiszka (mam suse, lecz przez 2 lata nie było żadsnego problemu) poszedłem do znajomych co mają windę - też kiszka
po podłączeniu do komputera nie dzieje się nic, aparat zachowuje się jak by nie był podłączony - można robić zdjęcia nawet, komputer nie widzi nic ... kurza twarz, nikon padł ? co radzicie ? serwis ? ktoś tak miał ?
USB nie zawsze jest bezpiecznym połączeniem, potencjał masy w kompie może być zabójczy dla aparatu ale jest pociecha, oprócz sterowania migawką przez komp, do czego takie połaczenie jest potrzebne? Zdjęcia można zgrywać przez czytnik, to bezpieczne :)
copywriter2000
01-11-2007, 12:29
Popieram przedmówcę! Czytnik to wydatek 30 zł. A dla aparatu bezpieczniej.
wasilewk
02-11-2007, 22:01
Popieram przedmówcę! Czytnik to wydatek 30 zł. A dla aparatu bezpieczniej.
Przyłączam się, sam tak robię od 2-ch lat z różnymi aparatami (niestety używam zawsze SD i tylko SD) - a trochę doświadczenia z PC-tami mam...
Pozdr.
PS.
Mój czytnik SD (USB 2.0) kosztował 7zł i 50gr.
Także używam czytnika, pytanie czy gniazdo kart nie wyrobi się po jakimś czasie. Natomiast aparat powinien byc wykryty przez system niezależnie od ustawienia USB w aparacie.
ale nie widzi ... zatem serwis ? cholera ...