Zobacz pełną wersję : Czas B [bulb]
Siema
Pytanko takie małe. Czy Nikon d40 ma jakieś ogniczenie czasowe co do czasu naświetlania B? Bo np Olympus e-400 ma max 8 min.
Bartek-Kacper
01-08-2007, 16:28
Proponuję poczytać instrukcję obsługi aparatu a wszelkie pytanie zostaną rozwiane.
gorzej, że aparatu nie kupiłem jeszcze, się rozglądam dopiero, więc sory, nie mam instrukcji.
gorzej, że aparatu nie kupiłem jeszcze, się rozglądam dopiero, więc sory, nie mam instrukcji.
Musiałbys w testach poszukac czy nie ma takich info:
http://fotopolis.pl/index.php?n=5092
http://www.dpreview.com/reviews/nikond40/
BugsBunny
01-08-2007, 16:39
wg instrukcji "indefinitely", czyli bez ograniczeń - aż się zagotuje lub padnie bateria
wg instrukcji "indefinitely", czyli bez ograniczeń - aż się zagotuje lub padnie bateria
Swoją drogą ciekawie by to wygladało... naswietla, naswietla, naswietla... po czym zapach spalonego plastiku... szary dymek..... ;)
Prawie jak przy poczatkach fotografii, gdy wyzwoleniu "lampy" towarzyszył dym i huk :D
Bartek-Kacper
01-08-2007, 16:42
Swoją drogą ciekawie by to wygladało... naswietla, naswietla, naswietla... po czym zapach spalonego plastiku... szary dymek..... ;)
...i ponad 2 miliony "jedno-groszówek" w siną dal :D
GrzegorzPPP
01-08-2007, 17:59
a gwarancja nie obejmuje spalenia??:mrgreen:
Pewnie ktoś już pisał na ten temat ale niechce mi się szukać, po ilu zdjęciach na czasie 30s matryca zacznie się gotować?? Oczywiście chodzi o D70s
Masz D70s to spróbuj. Później opiszesz na forum swoje wrażenia. Zapachowe również. :mrgreen:
bukowy dziad
01-08-2007, 18:34
ja d70 naswietlalem kilka zdiec pod rzad z czasami od 7 do ok. 25 minut. nic mu bylo - zdiecia mialy troche wiecej kolorowego szumu niz zwykle tylko;) z reszta wszystko jest do odszukania w archiwum.
GrzegorzPPP
01-08-2007, 19:21
podziękował
czyli jednak za nikonem teraz jestem, bo 8 min to jednak jest ograniczenie, a ja wolnośc wole :razz:
a co do zagotowania... gdzieś kiedyś widziałem ciekawe zdjęcie. Koleś w nocy ustawił aparat obiektywem do góry i naświetlał kilka godzin. Aparat mu nie padł a fota dośc ciekawa, ruch gwiazd 8-)
a co do zagotowania... gdzieś kiedyś widziałem ciekawe zdjęcie. Koleś w nocy ustawił aparat obiektywem do góry i naświetlał kilka godzin. Aparat mu nie padł a fota dośc ciekawa, ruch gwiazd 8-)
Nie trzeba godzin.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.serv-net.pl/~usr22/Foto/stars.jpg)
Pozwolę sobie poprawić jako siedzący w temacie, właściwie jest to pozorny ruch sfery niebieskiej, bo jak wszyscy wiemy to Ziemia wiruje wokół własnej osi ;)
@szymony
ładne zdjęcie, siedzisz w astronomii czy to były tylko eksperymenty?
Pozdrawiam
Dawid K.
@szymony
ładne zdjęcie, siedzisz w astronomii czy to były tylko eksperymenty?
"podejrzane eksperymenta"
michaszek
03-08-2007, 07:20
"podejrzane eksperymenta"
Sam muszę się za takie eksperymenta zabrać... widzę, że naświetlałeś ponad 10 minut...
żółto-czarny
03-08-2007, 13:31
Widać - dokonał się postęp, bo mój to ograniczenie do 30 min. posiada...
Jednak chciałbym mieć możliwość porównania, ile "pięknej" purpury produkuje matryca D40 w stosunku do D70 przy analogicznym czasie :?:
Kurcze.To ja jednak mam chyba jakiś problem.Bo u mnie już przy 1,5 minuty w jednym rogu zaczyna pojawiać się taka różowa poświata.Wydaje mi się,że to od ,,grzania'' się elektroniki i myślałem,że to normalne.Myliłem się?
bukowy dziad
04-08-2007, 13:53
to calkowicie normalne - zapomnialem, ze jest i ten efekt uboczny:D.
Dzięki za uspokojenie.Ale to chyba przypadłość tylko D70,bo jak teraz sprawdziłem na D50 to nic takiego nie ma...
...i ponad 2 miliony "jedno-groszówek" w siną dal :D
Dlaczego aż 2 miliony, może 200 tys.? ;-)