PDA

Zobacz pełną wersję : D70 a D70s

tzk
06-11-2005, 19:16
Dziś na newsach pl.rec.foto.cyfrowa kolega Krzysztof Jot napisał:
"> 1.Czy występuje istotna różnica w jakości zdjęć pomiędzy aparatami Nikon D70 i Nikon D70s ?
-----------
Ad1.
wbrew temu co napisali przedmowcy - sadze ze "teoretycy" roznice sa spore - i w jakosci obrazu - w szumach niewiele na plus, ale np. nie ma tendencji niedoswietlania - generalnie apatat trafia w punkt bez koniecznej korekcji +0,3>0,5EV troche szybszy AF a juz zecydowanie "pewniejszy" i lepiej działajacy na niskokontrastowych obrazach. Lustro - wibracje itp - tu spore zmiany na plus, i tzw dynamika dosc duza ruznica na plus D70s. O tym ze mozna podlaczyc wezyk nie wspomnen - a to bywa bardzo przydatne :) a ikazuje sie ze ektran LCD wiekszy dez daje sporo - choc niestety idzie nieco w niebieskawe zabareienie.
"
Czy u nas na forum jest ktoś kto robił przesiadkę ? Nie żebym sam chciał się przesiadać ale jakoś nie kojarzę aby ktos u nas tak piał z zachwytu. Tak się teraz zastanawiam, czy kolega K.Jot ma rację czy tylko jakies bajki wypisuje.

Ryan
06-11-2005, 19:28
a to nie jest tak, że te ulepszenia z Ad.1 dotyczą D50? W D70s poza większym LCD, gniazdem wężyka i zmianami za jakie odpowiedzialny jest firmware 2.0 do D70 nic sie więcej nie zmieniło. O D50 to rzeczywiście czytałem, że ma wiele ulepszeń pomimo tego że jest niższym modelem.

tzk
06-11-2005, 20:24
Nie wiem, zacytowałem pytanie i odpowiedź. A to jasno wskazuje na modele serii D70*. Zresztą spójrz na to ".... tzw dynamika dosc duza ruznica na plus D70s."

krzysztof jot
06-11-2005, 22:25
Tak się teraz zastanawiam, czy kolega K.Jot ma rację czy tylko jakies bajki wypisuje.

kolega krzysztof jot ;) miał D100, D70 i D70s - i wie co pisze, aczkolwiek nie spędza
godzin z lupą porównujac obrazki - jednak na poparcia moich słow podaje linka
do porownania dSLR - http://www.photozone.de/active/survey/dslroutput.jsp
moze troszke uwiarygodnia to co napisałem.
Notabene najlepsze było D100 :) ino wolne nieco i gorszy AF miało. No, ale to inny temat.
A o braku róznic pomiedzy D70 a D70s głównie pisza Ci -którzy uwierzyli, ze Nikon aby
nie płakali dał im soft 2.0 i dzięki temu maja to samo a taniej o 1000zł. No niestety
tak nie jest :). Mozesz uwierzyc lub nie - ale akurat do "nawiedzonych bajkopisarzy"
to ja nie naleze - ba, nawet szedłem juz po Canona ;)
Masz zdecydowanie pewniejszy AF , minimalnie mniejsze szumy na 200 i 400ISO
gniazdo na wezyk, wiekszy LCD i lepiej działajacy system migawka-lustro - nawt na "ucho"
mozna wyłapac róznice. Innych nie pamietam :) ale jak narazie to chyba tez mniej sie
psują - bo nie ma tylu tragicznych postów z 70s w tytule co z D70. I to byłoby na tyle ;)

Czornyj
06-11-2005, 22:27
ba, nawet szedłem juz po Canona ;)
To byś se troche przepłacił :wink:

krzysztof jot
06-11-2005, 22:31
To byś se troche przepłacił
szczesliwie nie doszedłem :)
szedłem wolno bom cały czas dumał, jak toto dam rade obsługiwac :)
no i akurat dobrze wyszło ze sie nie spieszyłem :)

Mireq
06-11-2005, 22:35
D50-wcy siedzą jak mysz pod miotłą, ale te podobno gorsze aparaciki też się nie psują.
Przepraszam, że nie w temacie, ale coś tam o D50 padło.

tzk
06-11-2005, 22:43
wybacz jeżeli uraziłem Twój talent bajkopisarza :-)

.... ale jak narazie to chyba tez mniej sie psują - bo nie ma tylu tragicznych postów z 70s w tytule co z D70. I to byłoby na tyle

A może poprostu mniej uzytkowników jest i w tym cały sekret
Zgodnie z tabelkę faktycznie róznice są i skoro miałeś te aparaty w ręku i faktycznie naocznie stwierdzasz te różnice to zwracam honor.
Jednak ciekaw jestem jak odczucia innych

meliszipak
06-11-2005, 22:48
To byś se troche przepłacił
szczesliwie nie doszedłem :)
szedłem wolno bom cały czas dumał, jak toto dam rade obsługiwac :)
no i akurat dobrze wyszło ze sie nie spieszyłem :)

"Wolne ruchy ce****ą mistrza"
:)

krzysztof jot
06-11-2005, 23:55
piekne - Twoje ? ;)

Rave
07-11-2005, 04:38
pisali tam o jakosci wizjera.. ze niby d70s ma wiekszy wizjer?:D bo wedlug ich d7d minolta ma taka sama jakosc wizjera jak d2x.

meliszipak
07-11-2005, 10:38
piekne - Twoje ? ;)

Nie mam pojęcia skąd znam, ale zapamiętałem ... :)

pozdrawiam