Zobacz pełną wersję : SD do D80
Witam
Pytanie o MC do D80. Chce kupić 2x2GB. jedna 4GB wychodzi podobnie cenowo, ale w przypadku padnięcia karty to zawsze będe miał drugą w torbie, a jak mi padnie 4GB to już pies pogrzebany. Jaką polecacie karte do tej puszki? Bardzo prosze o opinie z doświadczenia niżeli z instrukcji obsługi puszki
Pozdrawiam Mrozu
Ja mam od miesiąca SanDisk Extreme III 2GB i jestem bardzo zadowolony, szybka i jak narazie pewna.
Tak samo jak sivy, nie narzekam :)
Ja mam od miesiąca SanDisk Extreme III 2GB i jestem bardzo zadowolony, szybka i jak narazie pewna.
Potwierdzam, używam takiej samej od marca :)
david555
01-08-2007, 12:45
Co prawda nie używam D80, ale ja używam kart Platinum 2GB i to z bardzo dobrym skutkiem, a za zaoszczędzone pieniądze można kupić np. dodatkową kartę.
Używam dość intensywnie 2 x SD 2GB Corsair x133, 2 x SD 2GB PQI x150 i 1 x SD 2GB Kingston Ultimate x120 bez najmniejszych problemów. :)
Używam SanDisk Extreme II 2GB nie narzekam, mam jeszcze 3 x SanDisk Extreme II 1GB, jestem zadowolony a to uczucie nie często mnie nawiedza :).
Kup Sandisk Extreme II lub III w wersji z oprogramowaiem do wywoływania RAW czyli Capture one. Otrzymujesz extra karte, a do tego swietny soft.
A jak chcesz po taniości i nie musi byc szybka to GoodRam i juz.
BugsBunny
01-08-2007, 15:36
Kup Sandisk Extreme II lub III w wersji z oprogramowaiem do wywoływania RAW czyli Capture one. Otrzymujesz extra karte, a do tego swietny soft.
A jak chcesz po taniości i nie musi byc szybka to GoodRam i juz.
ten soft jest całkiem istotny, bo inaczej z RAWami z D80 jest kłopot
Extreme III jak najbardziej, szybka i pewna
[QUOTE=prz3mo;370860]Kup Sandisk Extreme II lub III w wersji z oprogramowaiem do wywoływania RAW czyli Capture one. Otrzymujesz extra karte, a do tego swietny soft.
Chyba SanDisk Extreme II lub SanDisk Ultra III...
Chyba SanDisk Extreme II lub SanDisk Ultra III...
Raczej dokładnie na odwrót: Ultra II i Extreme III. Ale chyba tylko do Extreme dołączali CaptureOne?
kronos28
01-08-2007, 18:36
[quote=MsbS;371136 Ale chyba tylko do Extreme dołączali CaptureOne?[/quote]
tak, C1 dołączane tylko do Extreme III
Funky_Koval
01-08-2007, 23:58
Extreme III 2 Gb + C1 Le...polecam :)
Ja uzywam z d50 najtanszych kingstonow 1gb za 39zl.Nie mam problemow ze zdjeciami i transferem.Mysle,ze d80 tez je zaakceptuje :)
Pozdrawiam!
Kuba
Problemów na pewno nie będzie miał ale nic nie zastąpi natychmiastowego podglądu zdjęć bez opóźnienia, szybkiego zgrywania zdjęć i baaardzo długich serii w jpeg. :)
Polecam Sandiska EIII o dowolnej pojemności - komfort pracy z szybką kartą bardzo duży, a C1 LE + GIMP pozwalają mi oczyścić sumienie i dysk z PSuja. ;)
Dexter_rally
02-08-2007, 04:55
San Disk Ultra II - szybka i niezawodna goraco polecam.
Marcin_P
02-08-2007, 15:54
Polecam SanDisk Extreme III 2GB :] Szybka, z odpowiednim softem.
david555
02-08-2007, 16:39
Proponuję raczej pisać o kartach pamięci, których nie polecacie, bo tych niezłych to są dziesiątki i długo by wymieniać.:)
Pytanie o MC do D80. Chce kupić 2x2GB. jedna 4GB wychodzi podobnie cenowo, ale w przypadku padnięcia karty to zawsze będe miał drugą w torbie, a jak mi padnie 4GB to już pies pogrzebany.
Szanse na padnięcie karty są naprawdę minimalne i zazwyczaj nie dzieje się to natychmiast. Dużo większe szanse masz na padnięcie puszki czy lampy błyskowej - nic ci wtedy nie pomogą 2x2 GB. Czy w związku z tym będziesz nosić 2 puszki? Za to mająć kilka kart ciągle nimi wachlujesz co przyczynia się do zwiększonego ryzyka ich zgubienia, zniszczenia czy zasyfienia gniazda w aparacie.
david555
05-08-2007, 15:47
Szanse na padnięcie karty są naprawdę minimalne i zazwyczaj nie dzieje się to natychmiast. Dużo większe szanse masz na padnięcie puszki czy lampy błyskowej - nic ci wtedy nie pomogą 2x2 GB. Czy w związku z tym będziesz nosić 2 puszki? Za to mająć kilka kart ciągle nimi wachlujesz co przyczynia się do zwiększonego ryzyka ich zgubienia, zniszczenia czy zasyfienia gniazda w aparacie.
Teoretycznie masz rację, ale jak robisz w ciągu jednego dnia kilka sesji, to lepiej jest mieć kilka kart i każdą zapisywać na innej, szczególnie w profi foto, bo to już nie zabawa, tylko życie.
czy D80 bez problemu odsługuje duże karty?
oczywiście myślę o czymś firmowym, o pojemności 4 czy nawet 8GB.
Nie będzie żadnych problemów?
Ma ktoś te karty?
Jeszcze nie kupilem ale jak beda to wezme te w promocji , z kodem do C1
Jeszcze nie kupilem ale jak beda to wezme te w promocji , z kodem do C1
może być tak że Twój kod będzie już nieważny,
na karcie z kodem była informacja że oferta ta jest ważna do 31.03.2007. mimo to spróbowałem,
przy próbie aktywacji dostałem informację ze kod jest nieważny :sad:
Używa ktoś z D80 dużych kart?
na karcie z kodem była informacja że oferta ta jest ważna do 31.03.2007. mimo to spróbowałem,
Używa ktoś z D80 dużych kart?
Ooops , nie wiedzialem :| , przepraszam za bledna informacje.
czy D80 bez problemu odsługuje duże karty?
oczywiście myślę o czymś firmowym, o pojemności 4 czy nawet 8GB.
Nie będzie żadnych problemów?
Ma ktoś te karty?
mam D80 + 4 GB Ultra II Sandiska i zero problemów :)
kronos28
07-08-2007, 22:27
hmmm no ja też mam coś takiego, kartę kupiłem w czerwcu i normalnie aktywowałem C1 - coś tam chyba źle robicie towarzyszu ;)
cóż można zrobić źle,
pobieram program, instaluję, +
i dalej postępuję wg instrukcji zawartej w filmiku na stronie,
wpisuję kod, dostaję informację że jest nieważny i tyle.
nie sądzę by była to wina emulowanie programu pod "wine" (nie posiadam windows)
bo wszystko działa, może nie najlepiej, ale komputer to już dziadek jest
hmm Ja dzisiaj kupiłem Sandiska Extreme 3 w fotojokerze, właśnie zainstalowałem C1 i działa :) Po instalacji wpisałem kod, dałem aktywację online, wpisałem dane i poszło.
Fazzi86 a jaką masz datę ważności na kuponie z kodem?
31 Marzec 2007
BTW znalazłem na stronce phaseone.com zdanie brzmiące: "Please note that the discounted Capture One LE to PRO upgrade is valid until March 2007." Może ta data ważności dotyczy tej promocji na upgrade? Bo dziwne (nawet bardzo) mi się wydaje żeby aktywować 'przeterminowany' kupon.
Kupiłem Extreme III 2GB jakiś miesiąc temu i C1 aktywowałem bez problemu. Faktycznie jest tam data '31 Marzec 2007' ale jak Fazzi86 wspomniał jest to chyba data do której można było po promocyjnej cenie upgrade'ować wersję LE do PRO.
:-?
w taki razie nie rozumiem czemu ja nie mogę dokonać aktywacji
przed chwilą aktywowałem i działa - jakiś manual po polsku by się przydał ;)
cobym nie zrobił, wynik jest jeden :-?
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img511.imageshack.us/img511/3854/invalidqw1.jpg)
kronos28
10-08-2007, 11:33
to znaczy, że klucz jest zły a nie że aktywacja przepadła...
to znaczy, że klucz jest zły a nie że aktywacja przepadła...
na tyle to ja angielski znam, żeby wiedzieć co to znaczy,
jakby nie patrzeć wynik jest jeden, nie aktywuje się i tyle,
wyjścia z sytuacji nie widzę, wpisuję dokładnie to co mam na karteczce - widać "bubla" mi sprzedali z kartą, jakiś niedorobiony kod, i na tym zakończę ten temat.