PDA

Zobacz pełną wersję : Pełna klatka - co z obiektywami DX?

Mrozu
01-08-2007, 11:51
Witam

Przy zakupie szkła każdy mówi. "Pamiętaj to inwestycja na przyszłość, puszke zmienisz sto razy a jak będziesz szanował to szkła Ci będą służyć ho ho". A wczoraj myśląc chwile wpadła mi do głowy taka myśl. A co, gdy puszki cyfrowe za 5 lat będą juz FF? Wtedy przecież dzisiejsze szkłą nie FF nie będą z nimi w pełni współpracować. Czy aby się myle? Czy konstruktorzy przewidzieli to jakoś? Czy może wszystkie te szkłą będą bezużyteczne? Bo teraz podłaczając je do analoga lub lustrzanki cyfrowej FF takie właśnie są? Chyba że Analog od cyfry FF będzie się czymś różnił?

Pozdrawiam Mrozu

do moda: czemu ja to tutaj klepłem? sorry. prosze o przeniesienie do obiektywy.

kronos28
01-08-2007, 12:19
Witam

Przy zakupie szkła każdy mówi. "Pamiętaj to inwestycja na przyszłość, puszke zmienisz sto razy a jak będziesz szanował to szkła Ci będą służyć ho ho". A wczoraj myśląc chwile wpadła mi do głowy taka myśl. A co, gdy puszki cyfrowe za 5 lat będą juz FF? Wtedy przecież dzisiejsze szkłą nie FF nie będą z nimi w pełni współpracować. Czy aby się myle? Czy konstruktorzy przewidzieli to jakoś? Czy może wszystkie te szkłą będą bezużyteczne? Bo teraz podłaczając je do analoga lub lustrzanki cyfrowej FF takie właśnie są? Chyba że Analog od cyfry FF będzie się czymś różnił?

temat - rzeka - było już parę razy

FF cyfrowy od analogowego raczej nie będzie się różnił (Full Frame to full Frame), ale kto wie może mądre skośnookie główki wymyślą coś na kształt, przeskalowania matrycy i jak się bedzie podpinać obiektyw DX to matryca będzie się przełączać w tryb DXa jak szkło FF to będzie działać w trybie FF

Mrozu
01-08-2007, 12:21
hmm no mam nadzieje ze coś takiego wymyślą... bo jak nie to nieźle zrobią w wuja wszystkich użytkowników szkieł DX...

david555
01-08-2007, 12:23
Ale masz dylematy, a nie lepiej kupować tylko szkła do analoga i sobie nimi żonglować swobodnie? Sam tak robię i nie mam takich dylematów.;)

stasio
01-08-2007, 13:01
Ja myślę, że nie będzie takiego magicznego momentu, kiedy wszyscy przerzucą się na FF. Po prostu nie wszystkim jest to potrzebne do szczęścia, tak jak nie wszystkim potrzebna jest lustrzanka... Przypuszczam, że - o ile body FF będą tańsze, czyli bardziej dostępne - to przez długi czas będzie równoległy rynek lustrzanek (i szkieł) FF i DX-owych.

A jak spadną ceny szkieł DX (dlatego że nie pasują do najnowszego body), to myślę, że wielu ludzi się ucieszy :-)

Pozdrawiam, Stasio.

milo_ja
01-08-2007, 13:10
Myślę, że zawsze znajdzie się sporo osób, co będą wolały mieć 300mm w cenie 200mm (np. ja) kosztem 27mm w cenie 18mm i nieco większych szumów, więc nie ma co tragizować.

stasio
01-08-2007, 14:34
Myślę, że zawsze znajdzie się sporo osób, co będą wolały mieć 300mm w cenie 200mm (np. ja) kosztem 27mm w cenie 18mm i nieco większych szumów, więc nie ma co tragizować.

To też, ale myślę że głównie znajdzie się sporo osób, które będą chciały mieć aparat za 3300 niż za 8600. A taka jest obecnie różnica cen między Canonem 30D a 5D... Pewnie ta różnica będzie z czasem malała, ale chyba dłuuugo jeszcze ceny nie będą porównywalne.

Także wróżę długie i pokojowe współistnienie obu systemów. Oczywiście zakładając, że kiedyś doczekamy się FF w Nikonie ;-)

Pozdrawiam, Stasio.

xmaniekx
01-08-2007, 14:39
Ale masz dylematy, a nie lepiej kupować tylko szkła do analoga i sobie nimi żonglować swobodnie? Sam tak robię i nie mam takich dylematów.;)

Dokładnie :)

sam obecnie szukam ciekawych manualnych nikkorów bo co poniektóre to prawdziwe cudeńka i sa warte teraz każdego grosza bo jak wejdzie FF który bedzie miał pomiar światła z obiektywami AI i AI-S to ceny skoczą gwałtownie w góre.

pebees
01-08-2007, 14:40
Gdy nadejdzie pełna klatka przyjmę (jak gruz czy ziemię :D) obiektywy DX :P Aparaty zresztą też, wszystkie! :)

kronos28
01-08-2007, 15:47
Gdy nadejdzie pełna klatka przyjmę (jak gruz czy ziemię :D) obiektywy DX :P Aparaty zresztą też, wszystkie! :)

ja byłem pierwszy ;) :mrgreen:

koles
01-08-2007, 16:03
.... a nie lepiej kupować tylko szkła do analoga i sobie nimi żonglować swobodnie? ......;)
Nie lepiej, bo era FF może nie nadejdzie i człowiek się niepotrzebnie nadźwiga :shock: Przewaga pełnej klatki to głównie szumy. Sensory o małej powierzchni mają małą czułość a obecne metody podnoszenia ISO zwiększają szumy. Jak wymyślą technologię czulszych nie szumiących sensorów, to FF nie będzie miała racji bytu.
Krzysiek

milo_ja
01-08-2007, 16:08
Jak wymyślą technologię czulszych nie szumiących sensorów, to FF nie będzie miała racji bytu.
Krzysiek

Nie do końca. Większa matryca to mniejsza głębia ostrości i szerszy kąt (brak cropa). Dla niektórych może to mieć znaczenie.

madburn
01-08-2007, 16:48
wlasciwie GO i kat widzenia to 2 z 3 rzeczy - 3 jest ISO
jak ktos nie wierzy niech wykona to samo zdjecie np portret lustrzanka FF, DX i kompaktem na tych samych ustawieniach ekspozycji - oj bedzie widac difrens :]

czajnik
01-08-2007, 22:36

Wczyscy chcieliby mieć 300mm w cenie 200mm, ale prawda jest taka iż nigdy się nie skończy wałkowanie na forum tych bezmyślnych głupot...200mm to 200mm i przelicznik tu nie ma nic do rzeczy.Idąc drogą takiego rozumowania to wstawiając matrycę od kompaktu otrzymalibyśmy z 1700mm albo i więcej...

milo_ja
01-08-2007, 22:52
Wczyscy chcieliby mieć 300mm w cenie 200mm, ale prawda jest taka iż nigdy się nie skończy wałkowanie na forum tych bezmyślnych głupot...200mm to 200mm i przelicznik tu nie ma nic do rzeczy.Idąc drogą takiego rozumowania to wstawiając matrycę od kompaktu otrzymalibyśmy z 1700mm albo i więcej...

I tak i nie. Jeśli chodzi o wartość przybliżenia to z 200mm robi się 300mm. Jeśli chodzi o perspektywę to 200mm jest 200mm. A co do kompaktu to zgadza się niemniej to by było bardzo nieostre 1700mm. Co komu z zooma 34x jak będą to kolorowe plamy.

wlopis
02-08-2007, 18:21
Ale masz dylematy, a nie lepiej kupować tylko szkła do analoga i nimi żonglować swobodnie? Sam tak robię i nie mam takich dylematów.;)

Podzielam ten punkt widzenia, a co do wyrażanego przez innych forumowiczów poglądu, że puszkę zmienisz ze sto razy to wątpię, będą inne potrzeby życiowe często ważniejsze, :).

Zink
03-08-2007, 18:45
hmm no mam nadzieje ze coś takiego wymyślą... bo jak nie to nieźle zrobią w wuja wszystkich użytkowników szkieł DX...
Co będzie można łatwo zrobić sobie samemu kadrując zdjęcie w PS-ie albo innym programie, nie ma sensu robić z igły wideł.

Taa, jest taki jeden na Allegro (chyba w wątku ze śmiesznymi aukcjami), który twierdzi, że po podpięciu obiektywu od Zenita 1000mm przez jego przejściówkę do hybrydy magicznie zwiększy mu się ogniskowa do 9500mm (i jeszcze na dodatek będzie zależała od rozdzielczości matrycy aparatu :D).