PDA

Zobacz pełną wersję : d80 + Tamron lub Minolta

redace
31-07-2007, 23:03
witam, zastanawiam się nad zakupem d80 jednak z powodów finansowych w grę wchodzi tylko body. mam za to 2 obiektywy: Tamron AF 80-210mm f/4.5-5.6 (Model 278D) oraz Minolta AF 28-100mm f/3.5-5.6(D). czy ktoś wie czy któryś z tych obiektywów będzie poprawnie działał z d80? niestety na takie pytanie Nikon Polska odpowiedział: "nie wiemy, proszę zabrać obiektywy do sklepu i sprawdzić" :)

konopia
31-07-2007, 23:10
nikon działa z tym co można do niego przykręcić - to co ma bagnet nikona "F"
lub daje sie przykręcić poprzez przejściówkę np. stare szkła manualne
jeśli te obiektywy są z bagnetem minolty to nie będą działać

fridrih
01-08-2007, 10:26
Nawet jeśli te szkiełka nie są z bagnetem F to sprzedasz je i coś kupisz z niedrogich zumów do D80

redace
01-08-2007, 11:04
sprzedanie starych obiektywów nie wchodzi w grę bo na "stanie" mam jeszcze do nich minoltę dynax5 której nie chciałbym się pozbywać :). czy można sprawdzić optycznie np. na fotce jak wygląda bagnet nikona "F" żeby porównać z moimi obiektywami? sorki za takie pytania ale jestem totalnym amatorem :). na stronce tamrona przy moim obiektywie jest opis że pasuje min. do nikonów AF - pytanie czy dany obiektyw mógł być "robiony" w kilku wersjach dla różnych aparatów?

kronos28
01-08-2007, 11:11
sprzedanie starych obiektywów nie wchodzi w grę bo na "stanie" mam jeszcze do nich minoltę dynax5 której nie chciałbym się pozbywać :). czy można sprawdzić optycznie np. na fotce jak wygląda bagnet nikona "F" żeby porównać z moimi obiektywami?

nie ma co sprawdzać - na pewno nie pasuje i na pewno się nie da założyć (nawet styki są inne)

na stronce tamrona przy moim obiektywie jest opis że pasuje min. do nikonów AF - pytanie czy dany obiektyw mógł być "robiony" w kilku wersjach dla różnych aparatów?

tak, szkła są robione w wersjach z mocowaniami do różnych aparatów

Mrozu
01-08-2007, 11:45
bagnet to bagnet. nie dasz rady. Ale, może to nie rozwiązanie, ale jeśli masz kilka szkieł minolty i jesteś kompletnym amatorem... hmmm może Sony A100? podepniesz oba szkła minolty do niego bez żadnych problemów(z tego co wiem)

Pozdrawiam Mrozu

redace
01-08-2007, 13:14
wielkie dzięki wszystkim za informacje, trzeba będzie jednak pomyśleć o czymś w zestawie :(. co do sony to nigdy więcej w życiu, miałem 2 ich urządzenia i z każdym problemy.

Kekacz
01-08-2007, 13:22
Lustrzanka to nie telewizor ani inny budzik. A100 robili na bazie Minoltowych konstrukcji, wiec to nie do konca ich mysl tworcza.

konopia
01-08-2007, 22:55
Sony A100 można kupić z przedłużoną gwarancją, i tą opcję polecam.