PDA

Zobacz pełną wersję : Fotoksiazka gdzie zrobic

kibrat
31-07-2007, 22:37
Witam
Mam prośbę do osób które już wykonywały coś takiego.

Musze zrobić album, przekrój całego życia pewnej osoby która tragicznie zginęła. Będę miał około 20-30 zdjęć, dedykacje rodziny (wiec będę dodawał jakiś tekst ale nie na zdjęcia). Będzie to pamiątka dla rodziców i dla zony.

Zastanawiałem sie nad:
http://www.fotoksiazka.pl/files/film_fotojoker.html

Ściągnąłem programik ze stronki i jest całkiem prosty w obsłudze i jak do tej pory wszystko ładnie i pięknie, ale ciekaw jestem jak wygląda finalny efekt wiec jak ktoś już to robił proszę o opinie.

Może macie jakieś propozycje innych labow, oczywiście koszta tez są istotne cena około 120zl za sztukę jest akceptowalna??

17-08-2007, 11:47
Czesc,
ja robilam juz w tym miejscu fotoksiazke i ... uważam, ze musza jeszcze popracowac nad technika. Chyba ze ida na łatwiznę.
Sam pomysl z fotoksiazką jest rewelacyjny ale ... zdjecia zrobione w sepii nie trzymaja koloru, sa za ciemne. Moje blekitno-biale lodowce wyszły zółte!!!! a co najciekawsze ze jedno zdjecie na tej samej stronie jest ok a drugie beznadziejne.
Moja rada, daj do wywołania w jakims sklepie z którym oni wspólpracuje. Zanim zapłacisz zobacz czy zostało dobrze zrobione. Jesli nie daj do reklamacji. Ja oddawalam do reklamacji 3 razy. Dopiero za 3 razem i telefonem ze sklepu raczyli zerknac z czego nie jestem zadowolona. Dostałam 50 % znizki, gdyz nie potrafili niestety tego poprawic.

pxl
17-08-2007, 12:12
Sam jestem na etapie szukanie firmy ktora robi DOBRE fotoksiazki (mieszkam w UK) - i wydaje mi sie ze poki co najlepsze wrazenie na mnie zrobil http://www.blurb.com . Ceny co prawda nie sa najnizsze, ale wydaje mi sie ze oni wiedza co robia (i wspolpracuja z Flickr-em). Z tego co wyczytalem na ich stronie - wysylaja równiez do Polski.
Moze warto zapoznac sie z ich oferta - ja chyba z nich skorzystam za jakis czas (ksiazke potrzebuje na 1go pazdziernika). Wtedy chetnie podziele sie opiniami na ich temat.

saboteur81
19-09-2007, 00:56
dla mnie niezmiennie od samego początku kiedy znalazłem bezkonkurencyjni są ludzie z drukujwspomnienia.pl (http://drukujwspomnienia.pl) już dwie książki od nich brałem, w standardowej i ekskluzywnej oprawie. Papier jest super, taki błyszczący ale paluchów nie widać na nim. No i dostałem ten drugi w trybie ekspresowym dla koleżanki na ślub, kurier po 4 dniach był u mnie w domu :) wystarczyło ładnie poprosić przez maila. Koleżanka powiedziała, że ten album jest lepszy niż zastawa stołowa od babci :D

Fotojoker i CEWE niech robią kubki i misie nastolatkom, które mają dużo czasu i mogą czekać. No i nie wybrzydzają pewnie tak bardzo jak ja :)

lukas_78
19-09-2007, 01:28
robie fotoksiążki (albumy ślubne) od ubiegłego sezonu. Odpuść sobie Fotojokera i ich produkty. Jedyną ich zaletą to niska cena, jakość to porażka.

Biorąc pod uwagę ,że masz stworzyć poważną książkę albo i księgę proponuje dwie poniższe firmy. Jakość ich wykonania jest bardzo dobra, a niepodważalną zaletą sztywne karty oraz okładka nie lakierowana tektura tylko ekoskora lub naturalna.

Jeszcze jedno na koniec postaraj się stworzyć coś własnego w PS lub innym graficznym programie, nie korzystaj z oferowanych szablonów.

http://www.digitalalbum.pl/
http://fotoksiega.pl/

stig
19-09-2007, 07:46
zdjecia zrobione w sepii nie trzymaja koloru, sa za ciemne. Moje blekitno-biale lodowce wyszły zółte!!!! Ja rozumiem, ze mozna cos skopac. Kazdemu sie zdarza... ALE ZEBY Q ZLECIC NASWIETLENIE ZDJEC LODOWCA W SEPII, TO TRZEBA BYC MEGA TANDECIARZEM!

Valdek_Tychy
19-09-2007, 08:01
www.fotonet.info

milo_ja
19-09-2007, 08:42
Tak dla zrównoważenia, to zamawiałem fotoksiążkę CEWE i nie mam powodów do narzekań. Jedyny minus to druk "gazetowy" (przy bardzo uważnym oglądaniu można dostrzec raster jak w kolorowych magazynach), ale dla mnie nie jest to specjalna wada. Niecałe 90 pln za 26 stron formatu 21x21 jest jaknajbardziej przyzwoitą ceną za otrzymywaną jakość. Powiem szczerze, że wcześniej czytałem opienie o CEWE na tym forum i zleciłem wykonanie "z duszą na ramieniu", niemniej nie rozczarowałem się. Kolorystyka niemal taka, jak na monitorze (stary CRT, który nie był specjlanie kalibrowany). Oczywiście jak ktoś oczekuje stron na papierze kredowym i jakości High-End to może się rozczarować, niemniej trzeba być świadomym zależności jakość-cena.

yetik
19-09-2007, 08:58
Witam
jeśli chodzi o druk FOTOKSIĄŻKI z przygotowanych plików we własnym zakresie (PS lub coś podobnego) pliki stron i okładki zapisane w PDF. Format dowolny od A5 do A3. To zapraszam na www.drukarniacyfrowa.com.pl

kibrat
19-09-2007, 10:51
Dziękuje wszystkim za opinie.

Ogólnie stanęło na tym że kupiliśmy album i będą wklejane zdjęcia do niego 13x19, a to wszystko ze względu na to ze w tym albumie będą sie znajdowały dedykacje od rodzeństwa (pisane ręcznie).

nadgob
19-09-2007, 12:08
Witam
Mam prośbę do osób które już wykonywały coś takiego.

Musze zrobić album, przekrój całego życia pewnej osoby która tragicznie zginęła. Będę miał około 20-30 zdjęć, dedykacje rodziny (wiec będę dodawał jakiś tekst ale nie na zdjęcia). Będzie to pamiątka dla rodziców i dla zony.

Zastanawiałem sie nad:
http://www.fotoksiazka.pl/files/film_fotojoker.html

Ściągnąłem programik ze stronki i jest całkiem prosty w obsłudze i jak do tej pory wszystko ładnie i pięknie, ale ciekaw jestem jak wygląda finalny efekt wiec jak ktoś już to robił proszę o opinie.

Może macie jakieś propozycje innych labow, oczywiście koszta tez są istotne cena około 120zl za sztukę jest akceptowalna??

Zmienię temat.
Moi rodzice mieli w pażdzierniku obchodzić kolejną rocznicę ślubu. W prezencie miałem im zrobić książkę ze zdjęciami z całego życia. Niestety tata wycioł numer i niespodziewanie umarł 3 tygodnie temu (i)
Oczywiście chociaż książka już gotowa to raczej nie prędko dam ją mojej mamie. Uważam że takie prezent budził by w niej wspomnienia (a byli idealnym małżeństwem) i nie mógłbym znów patrzeć jak płacze.

milo_ja
19-09-2007, 12:19
Zmienię temat.
Moi rodzice mieli w pażdzierniku obchodzić kolejną rocznicę ślubu. W prezencie miałem im zrobić książkę ze zdjęciami z całego życia. Niestety tata wycioł numer i niespodziewanie umarł 3 tygodnie temu (i)
Oczywiście chociaż książka już gotowa to raczej nie prędko dam ją mojej mamie. Uważam że takie prezent budził by w niej wspomnienia (a byli idealnym małżeństwem) i nie mógłbym znów patrzeć jak płacze.

Wbrew pozorom płacz w takiej sytuacji i przywoływanie wspomnień jest potrzebne. Pozwalają pogodzić się z zainstniała sytuacją. Może jednak warto by było dać. To oczywiście Twoja decyzja.