Zobacz pełną wersję : D40 + 18-135 jak to dziala??
KrzysioD40
31-07-2007, 20:16
Tak jak w temacie...
D40 + 18-135 uzywa ktos takiego zestawu??
Sylwester
31-07-2007, 20:44
Jak działa to nie wiem, ale w sklepie bawiłem się na "sucho" takim zestawem, niestety dmucha w oko przez wizjer w momencie kręcenia obiektywe, nie jest to miłe dla oka ( dzije sie to w systuacji szybkich ruchów 18mm na 135mm).
sylwek
Optycznie podobnie do 18-70, bardziej uniwersalny zakres, gorsza jakość wykonania, większa winieta, dla zakresu 100-135 spora przy pełnej dziurze.
KrzysioD40
01-08-2007, 22:18
nie dolujcie mnie, stale sie szczesliwym posiadaczem 18-135, za dwa dni zdam relacje... ale zastanwiam sie tez czy nie kupic 18-70...
Że dmucha to fakt, u mnie jest jeszcze coś takiego, że są luzy przy tele tzn końcówką obiektywu można wykonać delikatny ruch poprzeczny ( nie wiem czy dobrze wyjaśniłem ale bardziej doświadczeni będą wiedziec o co chodzi. Nie wiem czy to jest normą w takich obiektywach czy coś jest z nim nie tak?
Jestem trochę zaskoczony tym że dmucha, muszę to sprawdzić
Że dmucha to fakt, u mnie jest jeszcze coś takiego, że są luzy przy tele tzn końcówką obiektywu można wykonać delikatny ruch poprzeczny ( nie wiem czy dobrze wyjaśniłem ale bardziej doświadczeni będą wiedziec o co chodzi. Nie wiem czy to jest normą w takich obiektywach czy coś jest z nim nie tak?
Normalka, u mnie to samo. Lata końcówka obiektywu (taka konstrukcja tubusu).
david555
06-08-2007, 10:56
Przykro mi, ale z tym szkiełkiem nie jesteś szczęśliwym posiadaczem, tylko posiadaczem, chyba, że Cię to szkiełko satysfakcjonuje. Generalnie trzeba unikać zoomów o dużym zakresie.
Generalnie trzeba unikać zoomów o dużym zakresie
Niekoniecznie od razu unikać :) a jeżeli już to powino się dopisać unikać "tanich zoomów" bo te droższe wcale takie złe nie są ;)
A ten 18-135 to taki "kit" i już, dobry na początek dla każdego amatora. Nie ma sensu płakać nad jego wadami tylko cieszyć się, że nikon ma szkła w takich cenach bo jakby były same perfekcyjne szkła to mało kto miałby lustrzanke :)
nie dolujcie mnie, stale sie szczesliwym posiadaczem 18-135, za dwa dni zdam relacje...
No i gdzie ta relacja? :-)
ale zastanwiam sie tez czy nie kupic 18-70...
Można, ale po co? Zakres węższy, a optycznie podobno podobnie... Nie lepiej jakieś tele albo stałkę?
Pozdrawiam, Stasio.
Piotr_ek
06-08-2007, 14:09
ale zastanwiam sie tez czy nie kupic 18-70...
Wymień tego 18-135 na 18-70mm :) albo doinwestuj i kup sobie 18-200 :)
KrzysioD40
29-08-2007, 23:26
szalu nie ma... z plusow to chyba tylko uniwersalnosc...
lata koncowka, plastikowy bagnet, zakrzywienia przy 135 sa juz mocno widoczne, a i chyba najwazniejsze fajne fotki robi czy 50 max 80... dalej to juz proste tele.
a co do zakupu 18-200 do powiem krotko jak cos jest do wszystkiego to jest do niczego...
Witajcie:)
od końca czerwca mam ten zestaw i ... ogólnie sobie chwaliłam/ę... taki uniwersalny, prosty i podstawowy kit do wszystkiego..., no prawie wszystkiego do czego go potrzebuję...
ale...
winieta mnie powaliła.... no, ale cudów nie powinnam się była spodziewać, a do niej są zresztą programy do obróbki fot;
nie znam się na tym (jestem niedzielnym pstrykaczem), ale jakieś takie zniekształcenia są, które nie zawsze oddają to co widzę"prosto "- nie wiem jak to wytłumaczyć...(widzę to podczas fotografowania architektury) rozumiem, że beczka czy rybie oko, niby to perpekstywa, ale nie do końca - brak fachowej wiedzy, ale pracuję nad tym...;
nie dmucha... bez przesady - nie bardziej niż można się tego było spodziewać po wysuwanym tubusie, ja nie zauważyłam, a nie noszę okularów :);
luzów nie stwierdziłam - na boki mi nie lata, ale jestem prostą rodzinno-szkolną pstrykaczką, która miała do czynienia z analogami i przed tym hybrydą minolty i kiedyś jakimś starym obiektywem sigmy (oj ciężko chodziła) więc może nie mam porównania; wiecie co mnie drażni czasami? - wysuwa się ... no jasny gwint focę i gadam sobie z ludziskami, z aparatem w tym czasie np. na szyi, a ten ruchomy tubus obiektywu sam mi się troszkę wysuwa... tak powinno być?
Na początek to "świat i ludzie" jak mawiała moja prababcia czyli super. Ale w miarę jedzenia apetyt rośnie... :)
Zastanawiam się na co sobie teraz odkładać ..., na dłuższe szkło czy na jaśniejsze?... hm... Znam za i przeciw i dalej nie wiem... ale póki co mam fajny zestaw i cieszę się że mogłam spędzić z nim wakacje i wreszcie nadążam za moimi dzieciakami :)
Pozdrawiam
Maja
twardowski
31-08-2007, 11:06
(mowa o 18-70 vs 18-135 nikkora do d40)
Można, ale po co? Zakres węższy, a optycznie podobno podobnie... Nie lepiej jakieś tele albo stałkę? Pozdrawiam, Stasio.
Faktycznie stałka byłaby lepsza jakościowo od powyższych kitów tyle tylko, że do d40 na razie jest niewielki wybór (albo silnik, albo ostrzenie manualne). Ze stałek chyba najlepszym rozwiązaniem byłaby sigma 30/1,4 EX HSM za 1400pln (ale trzeba pochodzić za dobrym egzemplarzem), a z tele nikkor 70-300VR za 1800pln.