PDA

Zobacz pełną wersję : NC

<| MICHAŁ |>
31-07-2007, 19:35
Witam,

Przeszukiwalem forum, mam nadzieje ze wystarczajaco dokladnie, ale nie udalo mi sie odszukac interesujacych mnie informacji.
Problem wyglada tak:

rok temu, gdy jeszcze mialem d70 uzywalem z powodzeniem NC4.4. Z oryginalu 4.0 update do 4.2 i update do 4.4. Update'y byly sciagane ze ston N. Dzialalo to bardzo ladnie, nawet pamietam, ze po podniesieniu do wersji 4.4 poprawila mi sie wydajnosc.
Po roku przerwy (no po canon) chcialem zainstalowac ponownie NC4.4 i kompletna lipa!
Przede wszystkim komputer przy zainstalowanej wersji 4.0 uruchamia sie, lecz gdy chce uruchomic aplikacje, to w tym momencie nastepuje reset komputera. Nawet nie mam jak wpisac klucza licencyjnego. Gdy bez uruchamiania NC4.0 podnosze do wersji 4.2, to komputer sie uruchamia, laduja sie procesy i sterowniki, a w pewnym momencie komputer pada - reset. Dzieje sie tak przy kazdym uruchomieniu, az do momentu, dgy odpalam kompa w trybie awaryjnym, czyli moje mysli biegna do sterownikow, ktore sie z czyms (chyba) gryza.

Czy ktos doswiadczyl podobnego problemu? Zazanczam, ze rok temu tego nie bylo, a wiec, albo to ktorys z uaktualnien Microsoftu cos pieprzy, albo na przyklad firewall. Nie mam pojecia..

W zwiazku z takimi problemami sciagnalem, zaznaczam, na probe NXa. Ten jest wcale nie lepszy - na obydwu moich kompach - jeden to dwurdzeniowy serwer serii Compaq Proliant z 1GB RAM, a drugi laptop coreduo 2GHz z 2Gb RAM dziala jak polskie sądownictwo - szyja mi lekko pulsuje ze zlosci :?
Czy to jest normalne? Czy trzeba miec Silicon Graphics do uruchomienia NC NX?

Bede wdzieczny za rade odnosnie NC 4.4 - Druga czesc mozna pozostawic bez odpowiedzi :)

<| MICHAŁ |>
31-07-2007, 19:39
dodam jesZcze jedno - niewazne na ktorym z kompow instaluje NC4.4, to objawy sa podobne - reset

Gawronnek
31-07-2007, 20:21
to kwestia kolejnych poprawek w windozie, niestety nie pamiętam jak to rozwiązać, przejrzyj Wsparcie techniczne na stronie Nikona, jak dobrze pamiętam tam znalazłem rozwiązanie, chociaż może ktoś Ci tutaj poda receptę

<| MICHAŁ |>
31-07-2007, 22:03
w "miedzyczasie" zrobilem cwiczenie
wyciagnalem z szuflady laptopa z 2003r - P M 2Ghz, 1Gb ram - zainstalowal sie bez problemu
format nowszego laptopa (bo mam obraz ghost na dysku) swiezy windows + NC = resetuje sie
wyglada to tak, jakby NC4.4 byl uczulony na HT

ide szukac w bazach danych nikona

Czornyj
31-07-2007, 22:15
Na moim Core2Duo + XP 4.4 chodzi bez problemu. Może jakiś SP?

Władca Pixeli
01-08-2007, 03:58
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.geocities.com/wladcapixeli1/36_5_6.gif)

http://support.nikontech.com/cgi-bin/nikonusa.cfg/php/enduser/std_adp.php?p_faqid=12021&p_created=1099593047&p_sid=tumvD*Hi&p_accessibility=0&p_lva=&p_sp=cF9zcmNoPTEmcF9zb3J0X2J5PSZwX2dyaWRzb3J0PSZwX 3Jvd19jbnQ9NDQ1JnBfcHJvZHM9MCZwX2NhdHM9MCZwX3B2PSZ wX2N2PSZwX3NlYXJjaF90eXBlPWFuc3dlcnMuc2VhcmNoX25sJ nBfcGFnZT0xJnBfc2VhcmNoX3RleHQ9Y2FwdHVyZSB3aW5kb3d zIHJlc3RhcnQ*&p_li=&p_topview=1

<| MICHAŁ |>
01-08-2007, 09:26
Dzieki,
przeszedlem ta procedure, niestety nie pomoglo. przeszedlem rowniez procedury ze stronmicrosoftu, lacznie z edycja boot.ini i tez bez skutku!
Juz skonczyly mi sie pomysly na rozwiazanie problemu - chyba tylko dziala to na golej windzie bez SP, patchy itp....

pojade dzisiaj do pomocy technicznej jednej z firm.... niech pogrzebia troche w systemie. moze im sie uda - w sumie ja jestem od zarzadzania a nie od systemow :evil:

jakubs
01-08-2007, 09:38
Może wyczyść rejestr... Czy przeinastalowywałeś XP po ostatnim (rok temu) instalowaniu NC?

<| MICHAŁ |>
01-08-2007, 09:40
to jest zupelnie swieza instalacja.
wlasnie siedze i ponownie przeinstalowuje system - ponownie przejde krok po kroku cala procedure - moze teraz sie uda :)
jak nie, to zrobie downgrade do 2K

pebees
01-08-2007, 09:44
HT nie ma wpływu na to, mam HT procek i u mnie działał trial ;-) Proponowałbym zainstalować Windows, service pack 2, poprawki insze i dopiero NC. Powinno wszystko być ok.

JK
01-08-2007, 09:56
A czy to nie jest czasem problem braku .NET Framework 1.1?

<| MICHAŁ |>
01-08-2007, 10:01
Wydaje mi sie, ze nie. Tak przynajmnie to wyglada po analizie arykulow z tej (http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1021&message=16923253) strony, a w szczegolnosci artykulu z MSa (http://support.microsoft.com/?kbid=875352)
Zobacze jak to bedzie wygladac gdy ponownie przeinstaluje system i zasse wszystkie patch z MSa. Wine za problem chyba ponosi DEP, ale dziwie sie, ze u mnie jest a inni nie maja :(
czyms sie wiec te systemy musza roznic!

david555
01-08-2007, 10:34
HT nie ma wpływu na to, mam HT procek i u mnie działał trial ;-) Proponowałbym zainstalować Windows, service pack 2, poprawki insze i dopiero NC. Powinno wszystko być ok.

Święta racja z SP2 działa bardzo dobrze.

pebees
01-08-2007, 10:39
Twoja stopka to:

Bardzo proszę Koleżanki i Kolegów o używanie dużych liter i polskich znaków w swoich wypowiedziach i niezapominanie o interpunkcji.

No więc popraw się kolego, ponieważ:
1. duże litery to litery wielkości 12 metrów, także te wielkie ;-)
2. zrób coś z drugim 'i' albo zamień na 'oraz'
3. lepiej niż 'niezapominanie' zabrzmi 'pamiętanie' :)

Sorki, NMSP, ze względu na założony przez Ciebie niedawno wątek dotyczący poprawnej polszczyzny :P

david555
01-08-2007, 11:33
Twoja stopka to:

No więc popraw się kolego, ponieważ:
1. duże litery to litery wielkości 12 metrów, także te wielkie ;-)
2. zrób coś z drugim 'i' albo zamień na 'oraz'
3. lepiej niż 'niezapominanie' zabrzmi 'pamiętanie' :)

Sorki, NMSP, ze względu na założony przez Ciebie niedawno wątek dotyczący poprawnej polszczyzny :P

Przepraszam, ale sądzę, że 'większa połowa':), wie i tak o co chodzi, a Ty po prostu szukasz dziury w całym,;) ale nie gniewam się, bo konsultowałem treść tej stopki i wypadło na tak. Myślę, że na FORUM znajdziesz więcej tekstów do poprawiania i szukanie dziury tam, gdzie jej zwyczajnie nie ma, nie ma sensu.

pebees
01-08-2007, 11:52
Przepraszam, ale sądzę, że 'większa połowa':), wie i tak o co chodzi, a Ty po prostu szukasz dziury w całym,;)

Ja? Hmm... http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=32001 :P

ale nie gniewam się, bo konsultowałem treść tej stopki i wypadło na tak.

Ale co 'tak'? 'Tak ma być' czy 'tak jest źle'? :D

Myślę, że na FORUM znajdziesz więcej tekstów do poprawiania i szukanie dziury tam, gdzie jej zwyczajnie nie ma, nie ma sensu.
Znajduję i wysyłam niektórym userom PM-ki. A Ty co zrobiłeś dla języka polskiego na forum? :P

Oczywiście nie są to żadne zarzuty, nieco sobie żartuję :) Bez obrazy no i .. EOOT :D

david555
01-08-2007, 12:04
Tak, znaczy tak, a nie, nie znaczy.Przynajmniej w moim przypadku. Czyli oznacza to, że ja do tej stopki nie mam zastrzeżeń. Ot, co. A gniewać się? Nie, no co Ty, z takich klimatów już dawno wyrosłem, bo na karku 5 krzyżyków. Co zrobiłem? A choćby rzeczoną stopkę, co i Tobie polecam, bo to przynajmniej widać. Pozdrawiam:)

<| MICHAŁ |>
01-08-2007, 18:59
Poddaje sie.
Nie mam zdrowia z tym walczyc - koniec kropka. Wszyscy madrzy sie starali i lipa.
Za moment biore sie za instalowanie W2K. Prawdopodobnie powinno sie udac. Jesli nie, to wtedy wroce do trialowego NX'a.
Dziekuje za wszelkie komentarze i chec pomocy - nieststy nie udalo sie.

ps
nie uzywam polskich czcionek z rozmyslem - nie uzywam ich w pracy i nie uzywam w domu. pracuje w formie amerykanskiej, gdzie korespondencja fruwa to tu, to tam, gdzie ludzie maja poustawiane rozne strony kodowe i gdzie wszelkie ążźę powoduja wyskakiwanie krzaczkow.

wlopis
01-08-2007, 20:13
Mikie_001, przepraszam, czy masz licencje na programy które wykorzystujesz ? Nie odpowiadaj, ale często zaczyna "sypać" się system gdy ....... :)

<| MICHAŁ |>
01-08-2007, 20:19
na nac4.0 mam, a upd do 4.2 i 4.4 byly free
NX nie mam, ale tez dlatego mam triala

<| MICHAŁ |>
03-08-2007, 12:31
Wiec wnioski z cwiczenia sa nastepujace.
1. Na XP NC4.0 mi nie dziala - prawdopodobnie sprzetowy DEP na poziomie procka i nie ma jak tego wylaczyc. Wszystkie proby programowego wylaczenia zawiodly. Dotyczy to laptopa z prockiem T2500@2Ghz
2. Na XP NC4.0 dziala bez problemow - dotyczy to procka Pentim M 2Ghz
3. Na 2K dziala w kazdej konfiguracji.

Dzisiaj bede wlaczyc z Vista. Ciekawe czy w tym przypadku zadziala :)

ozarek
03-08-2007, 15:06
bo konsultowałem treść tej stopki i wypadło na tak.

Słabego konsultanta miałeś, gramatycznie przed drugim "i" powinien być przecinek.

Erie
03-08-2007, 16:03
Słabego konsultanta miałeś, gramatycznie przed drugim "i" powinien być przecinek.

Przepraszam za śmiecenie w wątku niezwiązanym z tematem postem, ale właściwie to... powinien tam być jakiś "oraz" albo np. "jak również" itp.

david555
03-08-2007, 16:35
Przepraszam za śmiecenie w wątku niezwiązanym z tematem postem, ale właściwie to... powinien tam być jakiś &quot;oraz&quot; albo np. &quot;jak również&quot; itp.

Twoje życzenie jestem w stanie spełnić jeżeli Cię tak razi to nieszczęsne 'i'. Nawet się nie spodziewałem, że znajdą się na FORUM takie 'pumeksy' szlifujące moją 'stópkę'.:)