Zobacz pełną wersję : Profesjonalny wśród darmowych
No własnie który program do obróbki zdjęć można by nazwać tym okresleniem. W sumie dla mnie wzorcem jakości jest CS2 i chciałbym poznać Wasze typy.( nie dotyczy raw, nef itd, itp)
No własnie który program do obróbki zdjęć można by nazwać tym okresleniem. W sumie dla mnie wzorcem jakości jest CS2 i chciałbym poznać Wasze typy.( nie dotyczy raw, nef itd, itp)
GIMP - nie używam ale jak ktoś się wkręci to sobie chwali
GIMP - nie używam ale jak ktoś się wkręci to sobie chwali
No i byłoby na tyle. Nie ma chyba nic więcej za darmo i tak rozbudowanego
No i byłoby na tyle. Nie ma chyba nic więcej za darmo i tak rozbudowanego
A mam ostatnie pytanko czy Gimpshop jest na tyle podobny do PS aby sie do niego przemóc?
Jak się nie ma, co się lubi,
to się lubi, co się ma,
z te zasadę spać się kładę,
przy mnie leży żonka ma.
Może w gruncie rzeczy wolę
Gretę Garbo, Negri Połę,
ale biorę o tę porę
nawet to, co Malcia da!
GIMP- się wkręciłem, sobie chwalę. Jest kilka irytujących szczegołów (te qrv latające okienka;) trochę braków (channel mixer, liquify, shadow/light, lasso magnetyczne i pochodne)... Ale lepiej mieć niż nie mieć wogóle;)
GIMP (...) trochę braków (channel mixer, lasso magnetyczne (...)
u mnie w gimpie channel mixer jest -> Filtry>Kolory>Mikser kanalow
a za lasso magnetyczne chyba robi narzedzie "Nozyczki"
ogolnie, tez polecam gimpa, swietna sprawa (oczywiscie jesli nie liczyc porzadnego zarzadzania kolorem i CMYK-a)
powoli dojdziemy do wniosku ze ten GIMP nie taki straszny:)
u mnie w gimpie channel mixer jest -> Filtry>Kolory>Mikser kanalow
to informacja na wagę złota niemal, tyle że mam wersję 2.3 (całkiem nowiutka:) ) i mixer też jest...tylko troszkę schowany: kolory->składowe-> misker kanałów
oczywiscie jesli nie liczyc porzadnego zarzadzania kolorem i CMYK-a
w 2.3 zarządzanie kolorem jest:) plik->preferencje->zarządzanie kolorem
nożyce- faktycznie, zupelnie o nich zapomnialem... kiedyś próbowałem tego używać, ale było totalnie niefunkcjonalne (przed chwilą próbowałem ponownie- nic się nie zmieniło:) ), powolne, zero precyzji... to taka daleka upośledzona rodzina lassa magnetycznego ;) podobnie ma się sprawa z odpowiednikiem liquify...
A czy w gimpie jest taka możliwość aby okreslić wymiar np 4cm na 6 cm i kadrowanie przebiegło w takim wymiarze jak to ma miejsce w PS?
mam wersję 2.3 (całkiem nowiutka:) ) i mixer też jest...tylko troszkę schowany: kolory->składowe-> misker kanałów
u mnie jest 2.2, wiec pewnie w nowszej ulozyli troche logiczniej menusy ;)
w 2.3 zarządzanie kolorem jest:) plik->preferencje->zarządzanie kolorem
to mnie zaciekawiles :) bedzie trzeba sprawdzic co sie zmienilo
nożyce- faktycznie, zupelnie o nich zapomnialem... kiedyś próbowałem tego używać, ale było totalnie niefunkcjonalne (przed chwilą próbowałem ponownie- nic się nie zmieniło:) )
niestety nozyczki faktycznie tak srednio sie nadaja do uzytku :) ale ja jestem i tak zwolennikiem wycinania recznie krzywymi ;)
nie wiem czego uczekujesz od zarządzania kolorami (jak głębokiego stopnia ingerencji:) )
w każdym razie masz zrzut:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us)
W końcu wprowadzili zarządzanie kolorem - to fajnie. Może się przekonam znowu do niego. A czy można już obrabiać 16-bitowe tiffy?
Gimp... ewentualnie dla przyzwyczajonych do PSa... GimpShop (obie wersje bardzo stabilne)...
A czy można już obrabiać 16-bitowe tiffy?
ja używam raw i wywołuję do JPG... przed chwilą z ciekawości sprawdziłem- niestety na razie nie ma obsługi 16bit tiffów
nie wiem czego uczekujesz od zarządzania kolorami (jak głębokiego stopnia ingerencji:) )
Tego mi było potrzeba. Profil symulacji wydruków. Jakoś do tej pory nie udało mi się doklikać do tej zakładki. Działa to przyzwoicie? Tzn. jak "wciągne" profil LABu, to otrzymam obraz zbliżony do tego, co będzie na wydruku? Jak tak, to dla mnie rewelka. :)
Edit: Wiem, czemu się nie mogłem doklikać. Używam wersji 2.2.17 ... :/
2.2.17 To ostatnia wersja stabilna. 2.3.19 To najnowsza wersja ale testowa. Swoją drogą przymierzają się już do 2.4
16 bitowe tiffy obsługuje fork Gimpa - Cinepaint, tyle, że na tle swojego rodzica to trochę siermiężny jest
Pozdrawiam
Ulv
A może mi ktoś podpowiedzieć jak po ustawianiu profilu włączyć tryb symulacji wydruku? Oficalna dokumentacja jakoś nie za bardzo uwzględnia nową wersję. :(
dzieki :) juz zaczalem sie tym bawic ;) ale ciagle szkoda ze poki co, nie widac opcji "convert to profile/assign profile"
ale ciesze sie ze gimp ciagle sie rozwija. mam nadzieje ze do wersji 2.4 zdaza jeszcze cos ciekawego dorzucic/poprawic :)
A może mi ktoś podpowiedzieć jak po ustawianiu profilu włączyć tryb symulacji wydruku? Oficalna dokumentacja jakoś nie za bardzo uwzględnia nową wersję. :(
sproboj namierzyc w menu (chyba "widok" czy cos podobnego) "filtry wyswietlania/display filters" czy jakos tak. tam juz jest dodany filtr zarzadzania kolorem, ktory ustawia sie teraz z poziomu preferencji (screen wyzej). i chyba tam trzeba dodac filtr symulacji wydruku. aktualnie (w pracy) nie mam gimpa pod reka, wiec pisze z pamieci i sorki jak cos pokrecilem ;)
pozdr,
b.
sproboj namierzyc w menu (chyba "widok" czy cos podobnego) "filtry wyswietlania/display filters" czy jakos tak. tam juz jest dodany filtr zarzadzania kolorem, ktory ustawia sie teraz z poziomu preferencji (screen wyzej). i chyba tam trzeba dodac filtr symulacji wydruku. aktualnie (w pracy) nie mam gimpa pod reka, wiec pisze z pamieci i sorki jak cos pokrecilem ;)
pozdr,
b.
Chyba działa (przynajmniej są jakieś zmiany na wyświetlanym obrazie). Z tym, że ten tryb musi być włączony w momencie ładowania obrazka. Jak się go przeniesie na listę dostępnych trybów i znów doda to kicha. Od nowa wczytywanie obrazka. No ale w końcu to wersja deweloperska. Dzięki za podpowiedź.
A co do symylacji wydruku to jeszcze trzeba przestawić combosa u góry w oknie preferencji na ten tryb.
To jeszcze pytanko: o co chodzi z modyfikatorami: Precepcyjny, Kolorometryczny i innymi?
Jest
Amożesz podpowiedzieć w jaki sposób to zrobić?
W momencie kadrowania wyskakuje ci okienko z parametrami proporcji i położenia obszaru wykadrowywanego. Możesz sobie wpisać z góry ustalone proporcje.
To jeszcze pytanko: o co chodzi z modyfikatorami: Precepcyjny, Kolorometryczny i innymi?
jak nie masz problemow z angielskim to mozna poczytac o tym np. tutaj:
http://www.cambridgeincolour.com/tutorials/color-space-conversion.htm
http://photography.about.com/library/weekly/aa033103c.htm
tutaj po polsku:
http://www.phototrip.pl/porady/profile/profile.html
http://www.portaldtp.pl/content/view/225/170/
http://www.fotosite.pl/index.php?title=Profile_ICC
wiem ze troche duzo :) ale temat niby prosty, ale jednak zawily ;)
od siebie dodam jedynie, ze najczesciej (do zdjec) stosuje sie tryb precepcyjny/perceptual lub relatywny kolorymetryczny/relative colorimetric. pierwszy proboje zachowac wyglad w docelowym profilu, zmieniajac odpowiednio wartosci kolorow; drugi stara sie zachowac kolory jednakowe dla obu profili bez konwersji, a reszte przelicza.
Ozzy - małe pytanie. Skoro masz zainstalowaną wersję 2.3, to jakie masz dostępne sposoby interpolacji przy skalowaniu obrazu?
Dzięki za info. Teraz tylko nie pozostaje nic innego jak zanurzyć się w lekturze. :)
Ozzy - małe pytanie. Skoro masz zainstalowaną wersję 2.3, to jakie masz dostępne sposoby interpolacji przy skalowaniu obrazu?
U mnie jest "none", "linear", "bicubic" i "sinc"
tak z pamięci to jest: brak interpolacji:), liniowa, sześcienna i lanczos3...
ooo, jakoś wzrokiem ominąłem post ulv'a:)
jeszcze jedna sprawa- nie zagłębiałem się za bardzo w zarządzanie kolorami- sam nie drukuję, zdjęcia robię w sRGB (jakoś przerażało mnie robienie zdjęć w aRGB a potem znów w sRGB żeby mieć normale kolory- olałem sprawę, wołam z RAWa do sRGB i jestem szczęśliwy).
Do labu zanoszę (jak jestem w Łodzi) lub wysyłam (jak jestem poza) bez zabawy w labowe profile- i dostaję takie kolory, jakie mam na monitorze:)