PDA

Zobacz pełną wersję : Lampa budżetowa - Tumax 880 kilka pytań

Paprycjusz
30-07-2007, 21:36
Tak się złożyło, że muszę się zaopatrzyć w coś silniejszego niż wbudowany flash, ale fundusze są bardzo mizerne. O dozbieraniu do SB nie ma mowy...

Zapewne wybór padnie na Tumaxa 880 i tu kilka pytań.

Czy jest w stanie wyrobić choćby krótką serię z D50?
Czy mogę z korpusu korygować moc błysku (tak jak w wbudowanej)?
Da się jakoś manualnie ustawić moc błysku przy wykorzystaniu jej ze zwykłym kabelkiem syncro?
Jak się sprawdza jako rozświetlacz cieni w słońcu (do tego głównie byłaby używana)?
Jaki jest minimalny czas synchronizacji?

Czy jest to wogóle dobra lampa? Czy może lepiej Tumax 386 albo Metza 36 AF-4? Czy różnica między ww. będzie odczuwalna? Proszę o podzielenie się doświadczeniami (najlepiej w formacie .jpg) z tymi błyskotkami...

Proszę o wyrozumiałość, jeszcze nigdy lampy do aparatu podpiętej nie miałem (Zenit się nie liczy).

Łosiek
30-07-2007, 23:32
używałem tej lampy w wersji do minolty, ale nie z lustrem tylko z hybrydą A1. I nie byłem zadowolony. Niepowtarzalny błysk, tylko automat. Ale wiem że niektórzy nie narzekają tak bardzo. Ja bym zastanowił się nad metzem, o ile nie mylę modelu.

Paprycjusz
31-07-2007, 10:48
Dzięki. A to może ktoś powiedzieć coś o Metzie? :D

pepe2k
31-07-2007, 13:11
Czy jest w stanie wyrobić choćby krótką serię z D50?
Czy mogę z korpusu korygować moc błysku (tak jak w wbudowanej)?
Da się jakoś manualnie ustawić moc błysku przy wykorzystaniu jej ze zwykłym kabelkiem syncro?
Jak się sprawdza jako rozświetlacz cieni w słońcu (do tego głównie byłaby używana)?
Jaki jest minimalny czas synchronizacji?

Czy jest to wogóle dobra lampa?

Mam i używam z D80. Generalnie jestem niezadowolony! Powtarzalność kiepska, tylko automat, nie wyrabia w serii, czasem w ogóle nie wypali, zdarzyło mi się kilka razy że się zawiesiła...

Ad1. Ciężko powiedzieć, ja mam z tym problemy.
Ad2. Nie. Tylko pełen automat (lampa sama decyduje co zrobi... i lubi się mylić).
Ad3. Raczej nie. Po zaklejeniu nóżek komunikacyjnych i pozostawieniu tylko środkowej masz pełną moc (pali pełną mocą).
Ad4. Tak sobie... nie używam jej do tego często to się nie wypowiem więcej.
Ad5. 1/200.

Czy jest dobra? Według mnie nie... na pewno ją zmienię.

Paprycjusz
31-07-2007, 14:59
Buuu... No to mnie zmartwiłeś... Ale przynajmniej dzięki Tobie zawiodłem się teraz a nie po zakupie...

Czyli trzeba zbierać na coś pokroju Sigmy 500 albo Metza 44 AF-4... Cholera no...

Dzięki!

MayQ
31-07-2007, 15:23
No własnie też mam taki problem. Tzn podobny bo planuje jakąś budżetową lampę i na temat Sigmy 500 ST troche jest ale na temat Metza 44 AF-4i jest mało, w sumie niewiele:/ O tumaxach juz sobie poczytałem i odpadły w przedbiegach. A coraz bardziej min ten Metz chodzi po głowie ale nei wiem zbytnio jak sie sprawuje. Gdybym miał kase to problemu by nie było:/ Ehh....

szymony
31-07-2007, 16:23
Znając metza jako firmę można sie pokusić o stwierdzenie że będzie o niebo lepiej się sprawować niz tytułowy wynalazek. Sam się kiedyś nad AF 44 zastanawiałem. Niestety nie wiedzieć czemu producent w tym modelu zrobił palnik odchylany tylko w pionie, co automatycznie w mym przypadku go dyskwalfikowało.