PDA

Zobacz pełną wersję : Prośba o radę - jaki aparat do 1200

sikor
30-07-2007, 17:23
Witam
I mam wielką prośbę do kolegów/koleżanek..
Kolega chce kupić aparat cyfrowy (kompakcik) do 1200 zł...Namawiałem go na używaną lustrzankę ale nie chce..w każdym razie prośba o polecenie jakiegoś modelu w przedziale 1000-1200
Będzie robił typowe turystyczne zdjęcia z naciskiem na krajobrazy, pejzaże itp itd
Na rynku jest tego mnóstwo zatem ciężko mi coś mu konkretnie polecić...niekoniecznie musi być Nikon..

Ja myślałem o Coolpixie albo coś z Pentaxa...
Poradżcie może coś jeszcze..chodzi o optymalny wybór z "w miarę" dobrą jakoscią do kwoty 1200 zł

Z góry dziękuje i pozdrawiam

prz3mo
30-07-2007, 18:18
Canon serii Powershot Axxx jesli ma byc kompakt, albo jakis Panasonic serii FZ jesli hybryda.

sikor
31-07-2007, 23:31
Dzięki Prz3mo za radę..w sumie biorąc Twoją sugestię a i wcześniejsze moje poszukiwania poleciłem koledze Panasonica Lumixa FZ8 za 1149 zeta w sklepie internetowym..
pozdrawiam

shadowArt
01-08-2007, 00:45
Ja z uporem będę jednak reklamował Canona S3 IS - 1249 zł to więcej niż 1200 - ale za to rewelacyjny aparat... niby kompakt, ale świetny zakres działania.

mikkay
01-08-2007, 11:26
Również polecę C S3 IS.

PS co do Nikona to jest jakiś sprzęt wart polecenia? Kompakt, hybryda? Bo jeśli Nikon to tylko lustra?

pdzran
01-08-2007, 11:32
Mam krotko ale ogolnie bardzo fajna hybryda - Fuji S9600 , nieco drozszy niz zakladasz , wiec jesli tanszy to S6500.
Nie mam porownania do innych modeli.

Bakomu
21-08-2007, 10:58
No cóz, mam nieco inne zdanie niż koledzy którzy wypowiadali się wcześniej. Osobiście używam aparatu tradycyjnego ale aprócz tego mam tez cyferkę malutką kieszonkową i mam ją zawsze ze sobą. Jest to Sony N1 cenowo się zgadza a może nawet i n2 się zmieści.
Mój wybór byl świadomy pomimo tego że nigdy nie uważałem firmy sony jako tej która robi dobre aparaty. Przekonałem sie że taki kompakcik soniaka jet ok. po tym jak pobawiłem się czyms taki u kolegi (kolega zawodowiec używa Canona lustra cyfrowego i dodatkowo właśnie tego soniaczka)
Acha , żeby nie było że nie wiem oczym pisze to przeszedłem przez kompakty yashici, panasonika casio fuji , nikon i jeszcze parę innych. ( nigdy nie miałem canona)

marko-wroclaw
22-08-2007, 21:04
A ja polecam coś z serii A6xx Canona, np. A640 choć może warto zaczekać na nowy A650 IS który pare dni temu został pokazany. Tylko nie wiadomo jest jak na początku będzie z ceną. Ale generalnie - mam poprzednika a610 i nie wyobrażam sobie juz kompakcika bez ruchomego LCD. SUPER SPRAWA!!

PS. Nie mówiąc o ilości funkcji jakie te aparaty mają. W sumie mają to co lustrzanki - pewłny manual, ręczne ostrzenie, a jak głębiej pokopać to nawet można z tego RAW-y wycisnąć :)

PS2. Jeśli zależy ci na dobrej jakości fotek nie bierz superzoomów, wg. mnie mydlą zdjęcia, jak np. wyżej wymienany S3.

tzk
25-08-2007, 23:50
np. Nikon S10, fajny aparat i aktualnie fajna cena

prz3mo
26-08-2007, 13:40
Dzięki Prz3mo za radę..w sumie biorąc Twoją sugestię a i wcześniejsze moje poszukiwania poleciłem koledze Panasonica Lumixa FZ8 za 1149 zeta w sklepie internetowym..
pozdrawiam

Mysle, ze bedzie zadowolony. Mialem kiedys Panasonica z tej serii (FZ-20), miło wspominam, naprawde fajny aparat (całkiem dobra ergonomia jak na hybryde, swietnie dzialajaca stabilizacja, dobre parametry obiektywu Leica).
Jedyną bolączką są dosc szybko pojawiajace sie spore ISO (praktycznie juz pow. ISO 200).

jerryjola
26-08-2007, 19:18
Używany czy nowy?

Nowy - np. canony z serii Axxx - choćby ze względu na rozmiar

Używki - minolta a200, panas fz20/30, fuji s7000/s5600, canon s3 IS

wszystko też zależy od wielkości danego sprzętu - może chcieć mieć aparat typowy do kieszeni, ale może chcieć coś większego