Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Sensor Swab dostepny w Polsce!!!

kalio
04-11-2005, 21:27
Witam

Stalem sie posiadaczem D70s i od swiezosci ma problem z sysfem na matrycy a wlasciwie filtrze, naczytalem sie na formum o dmchaniu gruszka itp lecz niestety nie dalo to rzadnych efektow, do NP nie kwapi mi sie wysylanie bo szybkosc ich dzialnia jest wrecz nie do opisania (mialem juz przyjemnsc pozbyc sie aparaty na 6 tygodni) moze są jakieś pomysły odnosnie czyszczenia tematów jest na forum dużo ale brak konkretów moze admin czegos sie dowiedział ???? a moze ktos wie gdzie w Toruniu lub Bydgoszczy znajde odpowiedniego fachowca.
Wiem ze nie ma co sie przejmowac syfem przy F19 ale przy F9 to juz chyba trzeba sie smucic
F9

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://moodle.strefa.pl/F9.jpg)
F22

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://moodle.strefa.pl/f22.JPG)

Rave
04-11-2005, 21:32
ale wy jestescie przewrazliwieni. Lec lepiej szybko bo ci sie wedrze w matryce.

kalio
04-11-2005, 21:43
Tu nie ma nic do wrazliwosci tylko paskudnei to wyglada jak sie makro robi :))
A i przy zdjeciach studyjnych nie jest to ciekawy efekt nic bym nie mowil jak by to bylo w granicy F20 ale przy F9 i nizszych to trzeba zaczac o tym myslec

HYPER
04-11-2005, 21:44
hej. ja jestem z Torunia i sam sobie wyczyscilem matryce w mojej D70 bez zadnego problemu. Musisz miec tylko odpowiednia chemie zeby to zrobic i papierki Hamy do czyszczenia optyki.

kalio
05-11-2005, 09:22
C&R Poland
Ul. Brandta, 20A
05-820 Piastow, Poland
Tel. +48/22.753.83.52
Fax. +48/22.753.83.53
Mob. +48/602.288.366

Paczka kosztuje 244zł jest w niej 12 szt istnieje możliwość zakupu pojedyńczego czyscidła za 25 zł
płyn eclips kosztuje 60 zł

Jak by ktos nie wiedział

Breku
05-11-2005, 12:26
Cytat ze strony http://www.cleaningdigitalcameras.com:
"In Japan, Nikon, has already started selling a swab and methanol, sensor cleaning kit to consumers,
but they have yet to make them available in the USA."
Nasz przedstawiciel Nikona raczej nie bedzie oferowal takich udogodnien,
chyba ze kolejka oczekujacych na czyszczenie matrycy wydluzy sie do 6 miesiecy ;-)

moshica
05-11-2005, 12:36
Kieruję zdanie do usera Hyper.
Nie sądzisz że papierki z Hamy są zbyt "ostre" na taki zabieg ?
Sam je mam i jak pucowałem nim filtr UV to stwierdziłem że nic gorszego nie ma.
Faktem jest że pewnie nie zostawiaja nitek, etc, ale delikatne do takiego zabiegu to one nie są. Jak to robiłeśm chyba nie na sucho, chyba je zwilżyłeś izopropanolem ?
Podziwiam Cię za odwagę, że się odważyłeś nimi czyścić, aczkolwiek chyba miałeś dużo szczęścia w tym.

Pozdrawiam
Moshica

HYPER
05-11-2005, 13:40
witaj.
papierki hamy sa idealne do tego typu zabiegow. podejrzewam, ze Twoj problem z porysowaniem filtra UV nie byl spowodowany papierkami tylko drobinami piasku ktore mogly znajdowac sie na filtrze.
Co do ceny sensor swab to mysle, ze jest CHORA !!! koszt czyszczenia mojejgo sensora zamknal sie w 20zł - w tym mam litr alkoholu izopropylowego (starczy mi chyba na tego na 20 lat http://forum.nikon.org.pl/images/smiles/icon_razz.gif ) i paczke bibulek Hamy.
Czyscilem tak sensor 2 razy i wynik byl zawsze swietny.

Trzeba zachowac troche zimnej krwi i zdrowego rozsadku.

pozdr.

fotomarko
05-11-2005, 13:45
Papierkami Hamy to można okulary tylko czyścić - opinia zawodowców :mrgreen:

HYPER
05-11-2005, 14:57
taaak ? a to ciekawe, bo wedlug wielu zawodowych fotografow jakich znam te papierki doskonale nadaja sie do czyszczenia optyki i sensorow - ja rowniez zupelnie nie zgadzam sie z Twoja opinia.

moshica
05-11-2005, 15:11
Hyper to napisz jak to zrobiłeś. Rozumiem że nawinąłeś ten papier Hamy na patyczek, nasączyłeś Izopropanolem i przeczyściłeś...
Jak ja tą bibułą nasączoną Izo.. z Hamy pojechałem po UV Hoya HMC to zostały smugi i nawet ta bibuła nie chciała do końca wchłaniać tego płynu (może za dużo użyłem)
Hyper z całym szacunkiem, ale bałbym się :|

Pozdrawiam
Moshica

HYPER
05-11-2005, 15:42
postapowalem dokladnie wedlug:

http://www.pbase.com/copperhill/ccd_cleaning

metoda dziala bez zarzutow. od siebie tylko dodam, ze patyczek z nalozonym papierkiem musi miec szerokosc dokladnie taka jak szerokosc sensora zeby zebrac wszystkie pylki nawet z brzegow sensora.

kalio
06-11-2005, 14:57
HYPER gdzie kupiles ten alkohol

ja do czyszczenia uzylem domowego sensor swac
1. dekielek pod piwo zakonczony tasma dwustrona ale gruba ktora jest bardzo plastyczna na to papierek hama i potem jeszcze jeden zawiniety
2 pasek z kartonika 2mm na to papierek to czysta

niestety ciagle brakuje mi alkoholu izopropylowgo lub eteru ten w czystej postaci jest o wiele lepszy

no i najlepiej rozebrac aparaci k wtedy czyscic lepszy dostep do filtra bo go przeciez czyscimy

HYPER
06-11-2005, 19:00
alkohol izopropylowy kupilem w POCH'u - tyle, ze podobno zmienli polityke dystrybucji i nie sprzedaja juz zadnych chemikaliow odbiorcom prywatnym.

eter dietylowy tez mam, ale uzywam go tylko do czyszczenia filtrow i obiektywow - do sensora balem sie go uzyc.

kalio
06-11-2005, 21:25
alkohol izopropylowy kupilem w POCH'u - tyle, ze podobno zmienli polityke dystrybucji i nie sprzedaja juz zadnych chemikaliow odbiorcom prywatnym.

eter dietylowy tez mam, ale uzywam go tylko do czyszczenia filtrow i obiektywow - do sensora balem sie go uzyc.

jest szansa na odsprzedanie buteleczek po 100ml ????

kwasik
07-11-2005, 11:34
IMO lepiej nie ufac czyszczeniu przez bezposredni kontakt jesli nie ma koniecznie takiej potrzeby. grucha jest o wiele lepsza....

moshica
07-11-2005, 14:50
Jeszcze sam nie czyściłem bezpośrednio, ale są paprochy na filtrze, których dmuchanie nie ruszy. Pomagałem sobie delikatnie je zbierając patyczkiem z watą (te higieniczne do uszu) i potem dmuchając, w silnym świetle. Są sytuacje że dmuchanie nie ruszy mocnych paprochów.
Z drugiej strony nie ma się chyba aż tak mocno co martwić o zarysowanie filtra, bo on aż taki delikatny chyba nie jest.
Bardziej bym się obawiał że pozostaną mi smugi na nim jak wyczyszczę izopropanolem.
Noszę się z zamiarem w końcu jego doczyszczenia metodą inwazyjną.
Wczoraj straciłem 3 h na czyszczeniu gruchą i zawsze coś wydmuchacie i coś dodmuchacie.
To jest syzyfowa praca, jak usunę te to w inne miejsce dodmucham nowe.
Jestem przekonany że tylko bezpośrednie wytarcie filtra usunie brud z niego.
Aha jeszcze jedno, nawet jak zrobiłem 3 fotki to na 4 wskoczyły paprochy, widocznie siedzą gdzieś w komorze, że otwieranie migawki i jej zamykanie powoduje ruch powietrza wewnątrz i ich ponowne nanoszenie.
Mnie tak naprawdę już ręce opadły z tym czyszczeniem i chyba zakupię 18-200VR jak się pojawi i pozostanę przy 1 szkle aby sobie nerwów zaoszczędzić z zabrudzaniem matrycy przy ich wymianie.
Pewnie zaraz mnie tu zruzgają że to nie idea lustrzanek, ale może by tak producent pomyślał jak ten problem rozwiązać, skoro w Olku E1 filtr ultradźwiękowy ponoć działa i je zrzuca....to tle, chyba sie wzruszyłem :twisted:

Pozdrawiam
Moshica

kwasik
07-11-2005, 14:56
jak sie przykleja to 80 zita i serwis. tyle to bym dal za spokojna glowe...

moshica
07-11-2005, 15:01
Tylko jak zmienisz kilka razy szkło to zawsze coś się przypałęta...Nie ma byka :twisted:
No i są tacy co mają gwarancję *.de
Poza tym w kółko płacić 80zł, aparat więcej będzie podróżował niż nim zdjecia porobisz !

Pozdrawiam
Moshica

kwasik
07-11-2005, 15:16
mowie o tym ze jak sie przyklei na stale;) jak zmieniasz szklo i potem masz paproszka to raczej sie go da wydmuchac

moshica
07-11-2005, 15:21
Ale jak wydmuchasz to nowe wdmuchasz, może 1 albo 2 ale zawsze. Nie robisz tego w laboratorium i sterylnych warunkach.
Druga sprawa to to że ja robię dużo krajobrazowych zdjęć a na nich najbardziej widać !!!

Pozdrawiam
Moshica

kwasik
07-11-2005, 15:32
jak dobrze dmuchasz to nowych nie wdmuchasz.mi sie jeszce nie zdarzylo;)

moshica
07-11-2005, 15:47
Mam dużą gumową gruchę z apteki i jak robiłem test to jakoś na tle nieba przy F29 zawsze coś dodmuchałem.....
A wierz mi na tyle godzin co spędziłem kilka razy na tych czynnościach to niejeden by tym trzasnął !

Pozdrawiam
Moshica

kalio
07-11-2005, 17:16
no i nie zapomijcie ze jak sie wysle do NP to 2 tygodnie murowane bez aparatu ale zawsze mozna kupic klisze o zrobic pudelkowca :))

wywar
18-02-2013, 08:34
Odgrzeję kotleta. Nie orientuję się ktoś gdzie obecnie można w Polsce zakupić Sensor Swab-a? Pozdrowerek.

puciek
18-02-2013, 09:27
Patyczki można na alledrogo: http://allegro.pl/zestaw-do-czyszczenia-matryc-ccd-i3012006809.html