PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon L12 czy L5, a może Olympus lub Canon?

Herrero
30-07-2007, 15:04
Witam,

Mam niemały dylemat. Do końca tygodnia muszę kupić aparat cyfrowy. Już byłem zdecydowany na Nikona L12, więc wybrałem się do Vobis'a. Sprzedawca bardzo mi odradzał tanie Nikony. Zaproponował mi dwa inne aparaty twierdząc, że są zdecydowanie lepsze. Pierwszym był Olympus mju 530. Nie powiem, całkiem fajny wyświetlacz - ładniejszy niż w Nikonie. Tylko jakoś nie mam zaufania do marki. Potem polecał mi Canona A550/A560. Ten aparat sprawia wrażenie takiego profesjonalnego, ale nie ma stabilizacji obrazu. W dodatku mam ograniczenie finansowe 850zł z akcesoriami (futerał, akumulatory, karta pamięci).Teraz sam już nie wiem. Ten Olympus nie ma wysuwanego obiektywu i obawiam się, aby nie robił czasem niewyraźnych zdjęć. Z kolei wydawało mi się, że ten Canon robił całkiem przyzwoite zdjęcia. Sprzedawca twierdził, że Canon bez stabilizacji robi dużo lepsze zdjęcia od Nikona L12. Według niego ten Olympus tez jest lepszy od Nikona. I teraz mam pytanie czy to prawda. Znalazłem również w Internecie, że model L5 jest lepszy od L12. Nie jestem jakimś zagorzałym miłośnikiem zdjęć. Potrzebuję aparat na wycieczkę, do robienia zdjęć rodzinnych itp., więc Nikon wydawał mi się dobrym rozwiązanie. Z drugiej strony nie chciałbym kupić kiepskiego aparatu... Jeśli ktoś może pomóc i rozwiać moje wątpliwości to byłbym bardzo wdzięczny :)

Pozdrawiam,
Michał Kowal

chaboowski
12-08-2007, 07:53
Witaj ja wlasnie wróciłem z wakacji z coolpixem L12 i jestem bardzo zadowolony ze zdjeć jak i z filmów, jest duzo gotowych ustawień zdjęć tematycznych typu porttret ,muzeum, plaza zdjecie panoramiczne do 380 stopni ,.........
milo się zaskoczyłem po tej cenie aparatu + 1 GB gratis polecam gorąco lekki funkcjonalny maly

sinner
12-08-2007, 08:09
kupowałem ostatnio L12 dla szwagierki (bo się uparła) i nie jest to nic rewelacyjnego
przestestuj Samsunga S850 właśnie kupiłem pożera L12 na śniadanie ( jakość fotek, obsługa, tryby manualne, po prostu wygląd i trzymanie w łapkach :)