Zobacz pełną wersję : [D50] - Kolory zdjęć - nasycenie czerwieni
Moim problemem jest kolorystka uzyskiwanych zdjęć. Strasznie uciekają w czerwień.
Nie bardzo wiem, czy to dobry dział na tego typu posty.
Jeżeli tak zaraz się dokładniej rozpiszę o co mi chodzi.
Rozpisz sie, najwyzej przeniosa ;)
i dołącz jakieś zdjęcie z exifem
Rozpisz sie, najwyzej przeniosa ;)
OK :-)
Robię zdjęcia w trybie A. W przypadku zdjęć na pełnym słońcu, efekty są ok - kolory zdjęć w *.jpg są ok. Natomiast w przypadku robienia zdjęć, gdzie oświetlenie jest gorsze i wymaga zmiany ISO na 400, czy 800 - wynikowa zdjęcia są mocno "odjechane" w kierunki czerwieni - zwłaszcza twarze. Surowym zdjęciem będę dysponował po powrocie do domu, ale sądzę, że jest to problem szerzej znany.
Ustawienia:
AutoWB, IIIa i Ia (tak sam efekt), czasy ok. 1/60, 1/100 przy przysłonie 5,6.
1. AutoWB
2. Ustawienia aparatu co do nasycenia kolorów itp.
Czy to się dzieje tylko na Auto WB czy na innych ustawienaich WB także?
1. AutoWB
2. Ustawienia aparatu co do nasycenia kolorów itp.
Jeżeli nie mylę (w sensie takim, że dotykałem dwie pierwsze zmienne) to mam tak ustawione:
sharpening: +1
tone comp: +1
color mode: IIIa lub Ia
tryby pomiaru światła: punktowy i średnioważony (oba testowalem).
Reszty nie ruszałem.
Używam AutoWB.
Wiem, że wyświetlacz jest tylko do pobieżnego podglądu wyników, jednak na min zdjęcia wyglądają o niebo lepiej niż na monitorze.
(..)
Wiem, że wyświetlacz jest tylko do pobieżnego podglądu wyników, jednak na min zdjęcia wyglądają o niebo lepiej niż na monitorze.
Eeee..... a na odbitkach? Bo na monitorze, to wiesz, może profil nie taki, może monitor nie taki, może ... ;-)
Wrzuć przykładową fotke, zobaczymy.
Eeee..... a na odbitkach? Bo na monitorze, to wiesz, może profil nie taki, może monitor nie taki, może ... ;-)
Sprawdzałem na dwóch monitorach - jednym LCD firmy LG - marki nie pomnę, więc nie jest miarodajny. Natomiast mój codzienny baniak to Mitsubishi Diamond Pro 920 SB 19' - też kiszka...
Archangel
30-07-2007, 13:15
gdyby AutoWB byl tak odjechany i nigdy sie nie mylil to by nie robili innych ustawien WB
jesli w sloncu sa okej,,a w innych warunkach nie to albo ustawiaj recznie WB albo rob w RAWach
tyle,,,
W przypadku zdjęć na pełnym słońcu, efekty są ok - kolory zdjęć w *.jpg są ok. Natomiast w przypadku robienia zdjęć, gdzie oświetlenie jest gorsze i wymaga zmiany ISO na 400, czy 800 - wynikowa zdjęcia są mocno "odjechane" w kierunki czerwieni - zwłaszcza twarze.
A ja obstawiam balans bieli.. To "gorsze oświetlenie" zazwyczaj oznacza żaróweczkę i stąd ten czerwony kolorek pewnie. Ale zapewne ta fotka testowa zapewne rozwieje wątpliwości. Chociaż zauważylem również w moim D50 że robił dość nasycone zdjęcia, chociaż w czerwień nie wpadały raczej ponad normę..
ja tez moglbym trochu o tym napisac, tylko ze jak na obiekt wali czerwone swiatlo na koncercie, to jakos nic sie zrobic w sumie nie da :'))))
Wstaw no, przyjacielu, sampelek - bo inaczej to tylko dalej będzie odchodziło wróżenie z fusuów.
Wstaw no, przyjacielu, sampelek - bo inaczej to tylko dalej będzie odchodziło wróżenie z fusuów.
Wstawię po 16,30 - wracam do domku i udostępniam surowe zdjęcie.
PS.
Jakie miejsce będzie najlepsze do umieszczenia 3MB-owego pliku?
Obiecane zdjęcie - zrzut z aparatu.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/27a1e8c02068c0ef.html
Ze zdjęciem są dwa problemy
- jest mocno niedoświetlone
- przywalono centralnie lampą błyskową. Skóra ludzka jest półprzezroczysta, jeśli prostopadle się oświetli mocno ukrwione miejsca, będą one odbijać światło, przez co wybarwią się na czerwono. Widać to w przypadku mocno ukrwionych płatków uszu taty i ciała niemowlęcia, które ma cienką skórę. Spróbuj wykonać zdjęcia bez lampy, lub starać się odbić światło lampy od sufitu lub ściany, tak by nie padało prostopadle i nie odbijało się od naczynek krwionośnych.
Ze zdjęciem są dwa problemy
- jest mocno niedoświetlone
- przywalono centralnie lampą błyskową. Skóra ludzka jest półprzezroczysta, jeśli prostopadle się oświetli mocno ukrwione miejsca, będą one odbijać światło, przez co wybarwią się na czerwono. Widać to w przypadku mocno ukrwionych płatków uszu taty i ciała niemowlęcia, które ma cienką skórę. Spróbuj wykonać zdjęcia bez lampy, lub starać się odbić światło lampy od sufitu lub ściany, tak by nie padało prostopadle i nie odbijało się od naczynek krwionośnych.
Dziękuję za odpowiedz.
Odnośnie swiatla w pomieszczeniu, zgadzam sie, ze było z tym ciezko. Niemnej przy ISO 800 uzyskalem 1/125s na max. przyslonie. Ale lampy blyskowej nie uzywałem. W tym jest pic.
Jak jest pieknie jasno i slonecznie - jest ok. Jak sie zaczyna robic troche trudniej ze swiatlem - wynikowe zdjecia uciekaja z kolorami.
Linka do 2 zdjecia - starszego tym razem:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/04753e714d085f7b.html
Przy wyższych iso i do tego auto BW to norma,że zdjęcia wpadają w czerwienie i żółcie,mam to samo niejednokrotnie. Zacznij robić w rawach jeśli masz mało światła,albo najlepiej zacznij robić zawsze w rawach a jednym suwaczkiem ustawisz sobie temperaturę barwną zdjęcia i po problemie.
Jacek B.
31-07-2007, 07:15
też mam mały problem z fotkami z D70s. Skóra po wywołaniu z RAW jest zxawsze cimniejsza niż zwykle. i nie da siętego zmienić.Ludzie wychodzą pięknieopalenie. Jedyna możliwość to rozjaśnić zdjęcie ale wtedy jest za jasne. Dodam jeszczze że z nasyceiniem muszę zjechać prawie do zera.Może tu jest problem? Może mam w body za bardzo ustawione nasycenie?
pozdrawiam
Przy wyższych iso i do tego auto BW to norma,że zdjęcia wpadają w czerwienie i żółcie,mam to samo niejednokrotnie. Zacznij robić w rawach jeśli masz mało światła,albo najlepiej zacznij robić zawsze w rawach a jednym suwaczkiem ustawisz sobie temperaturę barwną zdjęcia i po problemie.
To mnie zmartwiłeś. Wywoływanie zdjęć w rawach nie zawsze jest możliwie, zwłaszcza na gościnnych występach. Ostatnio zostałem poproszony o zrobienie zdjęć przy okazji wizyty kurtuazyjnej u noworodka - link do zdjęcia zamieściłem jako pierwszy - i wyszło nie bardzo pięknie. Odbiorca na gorąco dostał zdjęcia na kompa prosto z puszki.
Co do AutoWB - skoro jest taki omylny, Waszym zdaniem jaki inny WB wybrać. Wiem, że zawsze jest opcja ustawienia własnego WB, ale jeszcze do tego nie doszedłem.
Co do auto BW to ja najczęściej robię w tym trybie i przeważnie ( jak dla mnie) się sprawdza,a wyjątkiem są opisane przez Ciebie sytuacje czyli wysokie iso - tak przynajmniej zaobserwowałem w mojej puszcze (D50). Jeśli już nie chcesz bawić się rawami to wydaje mi się,że jedyną radą jest zabawa suwakami barwa/nasycenie lub użycie flesza gdy światła jest mało. Ewentualnie zawsze można pozbyć się całkowicie kolorów i zrobić foty Black&White, to przecież takie art ;) Niemniej jednak pamiętaj,że lustrzanka cyfrowa wymaga od Ciebie czegoś więcej niż naciśnięcie spustu migawki i dobre zdjęcia rzadko wyskakują prosto z puszki więc doprowadź proces tworzenia fotografii do końca , proces cyfrowej obróbki to właśnie jest to miejsce gdzie powstaje fotografia :)