PDA

Zobacz pełną wersję : [D50] - Kolory zdjęć - nasycenie czerwieni

franc
30-07-2007, 11:19
Moim problemem jest kolorystka uzyskiwanych zdjęć. Strasznie uciekają w czerwień.
Nie bardzo wiem, czy to dobry dział na tego typu posty.
Jeżeli tak zaraz się dokładniej rozpiszę o co mi chodzi.

oggy
30-07-2007, 11:20
Rozpisz sie, najwyzej przeniosa ;)

darko
30-07-2007, 11:34
i dołącz jakieś zdjęcie z exifem

franc
30-07-2007, 11:37
Rozpisz sie, najwyzej przeniosa ;)
OK :-)
Robię zdjęcia w trybie A. W przypadku zdjęć na pełnym słońcu, efekty są ok - kolory zdjęć w *.jpg są ok. Natomiast w przypadku robienia zdjęć, gdzie oświetlenie jest gorsze i wymaga zmiany ISO na 400, czy 800 - wynikowa zdjęcia są mocno "odjechane" w kierunki czerwieni - zwłaszcza twarze. Surowym zdjęciem będę dysponował po powrocie do domu, ale sądzę, że jest to problem szerzej znany.
Ustawienia:
AutoWB, IIIa i Ia (tak sam efekt), czasy ok. 1/60, 1/100 przy przysłonie 5,6.

pebees
30-07-2007, 11:38
1. AutoWB
2. Ustawienia aparatu co do nasycenia kolorów itp.

darko
30-07-2007, 11:41
Czy to się dzieje tylko na Auto WB czy na innych ustawienaich WB także?

franc
30-07-2007, 11:50
1. AutoWB
2. Ustawienia aparatu co do nasycenia kolorów itp.

Jeżeli nie mylę (w sensie takim, że dotykałem dwie pierwsze zmienne) to mam tak ustawione:
sharpening: +1
tone comp: +1
color mode: IIIa lub Ia
tryby pomiaru światła: punktowy i średnioważony (oba testowalem).
Reszty nie ruszałem.
Używam AutoWB.

Wiem, że wyświetlacz jest tylko do pobieżnego podglądu wyników, jednak na min zdjęcia wyglądają o niebo lepiej niż na monitorze.

pebees
30-07-2007, 11:53
(..)
Wiem, że wyświetlacz jest tylko do pobieżnego podglądu wyników, jednak na min zdjęcia wyglądają o niebo lepiej niż na monitorze.
Eeee..... a na odbitkach? Bo na monitorze, to wiesz, może profil nie taki, może monitor nie taki, może ... ;-)

prz3mo
30-07-2007, 11:55
Wrzuć przykładową fotke, zobaczymy.

franc
30-07-2007, 12:00
Eeee..... a na odbitkach? Bo na monitorze, to wiesz, może profil nie taki, może monitor nie taki, może ... ;-)

Sprawdzałem na dwóch monitorach - jednym LCD firmy LG - marki nie pomnę, więc nie jest miarodajny. Natomiast mój codzienny baniak to Mitsubishi Diamond Pro 920 SB 19' - też kiszka...

Archangel
30-07-2007, 13:15
gdyby AutoWB byl tak odjechany i nigdy sie nie mylil to by nie robili innych ustawien WB

jesli w sloncu sa okej,,a w innych warunkach nie to albo ustawiaj recznie WB albo rob w RAWach

tyle,,,

Synapse
30-07-2007, 13:58
W przypadku zdjęć na pełnym słońcu, efekty są ok - kolory zdjęć w *.jpg są ok. Natomiast w przypadku robienia zdjęć, gdzie oświetlenie jest gorsze i wymaga zmiany ISO na 400, czy 800 - wynikowa zdjęcia są mocno "odjechane" w kierunki czerwieni - zwłaszcza twarze.

A ja obstawiam balans bieli.. To "gorsze oświetlenie" zazwyczaj oznacza żaróweczkę i stąd ten czerwony kolorek pewnie. Ale zapewne ta fotka testowa zapewne rozwieje wątpliwości. Chociaż zauważylem również w moim D50 że robił dość nasycone zdjęcia, chociaż w czerwień nie wpadały raczej ponad normę..

Kyo
30-07-2007, 13:58
ja tez moglbym trochu o tym napisac, tylko ze jak na obiekt wali czerwone swiatlo na koncercie, to jakos nic sie zrobic w sumie nie da :'))))

Czornyj
30-07-2007, 14:00
Wstaw no, przyjacielu, sampelek - bo inaczej to tylko dalej będzie odchodziło wróżenie z fusuów.

franc
30-07-2007, 14:19
Wstaw no, przyjacielu, sampelek - bo inaczej to tylko dalej będzie odchodziło wróżenie z fusuów.

Wstawię po 16,30 - wracam do domku i udostępniam surowe zdjęcie.

PS.
Jakie miejsce będzie najlepsze do umieszczenia 3MB-owego pliku?

timi
30-07-2007, 14:24
Fotosik

franc
30-07-2007, 16:40
Obiecane zdjęcie - zrzut z aparatu.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/27a1e8c02068c0ef.html

Czornyj
30-07-2007, 17:02
Ze zdjęciem są dwa problemy
- jest mocno niedoświetlone
- przywalono centralnie lampą błyskową. Skóra ludzka jest półprzezroczysta, jeśli prostopadle się oświetli mocno ukrwione miejsca, będą one odbijać światło, przez co wybarwią się na czerwono. Widać to w przypadku mocno ukrwionych płatków uszu taty i ciała niemowlęcia, które ma cienką skórę. Spróbuj wykonać zdjęcia bez lampy, lub starać się odbić światło lampy od sufitu lub ściany, tak by nie padało prostopadle i nie odbijało się od naczynek krwionośnych.

franc
30-07-2007, 19:09
Ze zdjęciem są dwa problemy
- jest mocno niedoświetlone
- przywalono centralnie lampą błyskową. Skóra ludzka jest półprzezroczysta, jeśli prostopadle się oświetli mocno ukrwione miejsca, będą one odbijać światło, przez co wybarwią się na czerwono. Widać to w przypadku mocno ukrwionych płatków uszu taty i ciała niemowlęcia, które ma cienką skórę. Spróbuj wykonać zdjęcia bez lampy, lub starać się odbić światło lampy od sufitu lub ściany, tak by nie padało prostopadle i nie odbijało się od naczynek krwionośnych.

Dziękuję za odpowiedz.
Odnośnie swiatla w pomieszczeniu, zgadzam sie, ze było z tym ciezko. Niemnej przy ISO 800 uzyskalem 1/125s na max. przyslonie. Ale lampy blyskowej nie uzywałem. W tym jest pic.
Jak jest pieknie jasno i slonecznie - jest ok. Jak sie zaczyna robic troche trudniej ze swiatlem - wynikowe zdjecia uciekaja z kolorami.

Linka do 2 zdjecia - starszego tym razem:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/04753e714d085f7b.html

Gerpi
31-07-2007, 03:46
Przy wyższych iso i do tego auto BW to norma,że zdjęcia wpadają w czerwienie i żółcie,mam to samo niejednokrotnie. Zacznij robić w rawach jeśli masz mało światła,albo najlepiej zacznij robić zawsze w rawach a jednym suwaczkiem ustawisz sobie temperaturę barwną zdjęcia i po problemie.

Jacek B.
31-07-2007, 07:15
też mam mały problem z fotkami z D70s. Skóra po wywołaniu z RAW jest zxawsze cimniejsza niż zwykle. i nie da siętego zmienić.Ludzie wychodzą pięknieopalenie. Jedyna możliwość to rozjaśnić zdjęcie ale wtedy jest za jasne. Dodam jeszczze że z nasyceiniem muszę zjechać prawie do zera.Może tu jest problem? Może mam w body za bardzo ustawione nasycenie?
pozdrawiam

franc
31-07-2007, 09:27
Przy wyższych iso i do tego auto BW to norma,że zdjęcia wpadają w czerwienie i żółcie,mam to samo niejednokrotnie. Zacznij robić w rawach jeśli masz mało światła,albo najlepiej zacznij robić zawsze w rawach a jednym suwaczkiem ustawisz sobie temperaturę barwną zdjęcia i po problemie.

To mnie zmartwiłeś. Wywoływanie zdjęć w rawach nie zawsze jest możliwie, zwłaszcza na gościnnych występach. Ostatnio zostałem poproszony o zrobienie zdjęć przy okazji wizyty kurtuazyjnej u noworodka - link do zdjęcia zamieściłem jako pierwszy - i wyszło nie bardzo pięknie. Odbiorca na gorąco dostał zdjęcia na kompa prosto z puszki.

Co do AutoWB - skoro jest taki omylny, Waszym zdaniem jaki inny WB wybrać. Wiem, że zawsze jest opcja ustawienia własnego WB, ale jeszcze do tego nie doszedłem.

Gerpi
31-07-2007, 12:02
Co do auto BW to ja najczęściej robię w tym trybie i przeważnie ( jak dla mnie) się sprawdza,a wyjątkiem są opisane przez Ciebie sytuacje czyli wysokie iso - tak przynajmniej zaobserwowałem w mojej puszcze (D50). Jeśli już nie chcesz bawić się rawami to wydaje mi się,że jedyną radą jest zabawa suwakami barwa/nasycenie lub użycie flesza gdy światła jest mało. Ewentualnie zawsze można pozbyć się całkowicie kolorów i zrobić foty Black&White, to przecież takie art ;) Niemniej jednak pamiętaj,że lustrzanka cyfrowa wymaga od Ciebie czegoś więcej niż naciśnięcie spustu migawki i dobre zdjęcia rzadko wyskakują prosto z puszki więc doprowadź proces tworzenia fotografii do końca , proces cyfrowej obróbki to właśnie jest to miejsce gdzie powstaje fotografia :)