PDA

Zobacz pełną wersję : Przesłona (GO) a rozdzielczość obrazu - jaki wpływ w praktyce?

fall
30-07-2007, 11:12
Witam,

Chciałem poprosić o pomoc - czytając wyniki testu dowolnego obiektywu widać, iż rozdzielczość obrazu zmienia się dla różnych wartości przesłony, np. dla 18-70 (wg testu optyczne.pl) rozdzielczość w centrum jest powyżej 40 dla 5.6 i 8, a następnie opada poniżej 30 dla wartości 22+

Zakładając, że chcę uzyskać największą możliwą głębię ostrości (np. krajobraz) moje pytanie brzmi - czy zwiększając wartość przysłony powinienem uwzględniać również efekt spadku rozdzielczości....? czy może w praktyce nie warto sobie tym zawracać głowy...?

dzięki z góry za rady ;), pozdrawiam - Rafał

ulv
30-07-2007, 12:05
Krajobrazy robi się na krótkich ogniskowych. Przy 18mm i przysłonie 5,6 masz głębie ostrości od ok 1,5m do nieskończoności, więc możesz robić w zakresie maksymalnej rodzielczości. ;-)

Pozdrawiam
Ulv

Albert44
30-07-2007, 12:15
Może się przydać :) http://www.fotografuj.pl/Article/Kalkulator_glebi_ostrosci/id/41

fall
30-07-2007, 13:53
nie zawsze do krajobrazu pasuje tylko krótka ogniskowa... ale OK ;)

może inaczej jeszcze zadam pytanie - mając do wyboru (przy stałym ISO) kilka kombinacji przesłony i czasu, czy uwzględniacie jedynie efekt głębii ostrości lub efekt oddania ruchu...?

czy może warto - czasami ??? jeśli tak, to kiedy - w studio, w plenerze??? - uwzględnić jeszcze wpływ przesłony na rozdzielczość obrazu...???

hmm... dzięki z góry za podpowiedzi i rady z własnych doświadczeń :)

futrzak
30-07-2007, 15:44
Jeżeli jakość obiektywu przy danej przysłonie odstaje widocznie od innych (negatywnie) jak czasami jest w przypadku maksymalnych wartości to warto jej nie używać kiedy się da. Reszta wartości z reguły daje małe wahania i nie warto się nimi przejmować. Dopiero przy mocnym domknięciu przysłony mogą pojawiać się (i zwykle pojawiają) problemy z dyfrakcją. Generalnie jak możesz to używaj wartości ze środka zakresu przysłon i się nie przejmuj - najważniejszy jest obraz a nie numerki - jak nie możesz to używaj największych/najmniejszych i też się nie przejmuj - lepiej mieć dobre zdjęcie lekko miękkie niż nie mieć wcale :D

moshica
01-08-2007, 15:53
Ja krajobrazy na KITcie robię na max rozdzielczości dla KITa, czyli dla 30mm daję F5.6 i tyle. Wiadomo krajobraz i scena jest daleko oddalona, wiec dla tej ogniskowej wszystko jest ostre przy tej przysłonie.

Pozdrawiam
Moshica

BugsBunny
01-08-2007, 21:15
spadek rozdzielczości spowodowany dyfrakcją pojawia się przy różnych wartościach f dla różnych matryc
dla 6MP matrycy D70s/D50 już przy f/11, dla 10MP D80/D200 później, gdzieś przy f/16, o ile dobrze pamiętam
przy fotkach krajobrazowych istotne jest aby mieć wszystko w zakresie GO oraz przymknąć szkło na tyle, żeby uzyskało swoje optymalne parametry pracy, a do tego zwykle starcza f/8

przejrzyj sobie to i odnośniki http://www.kenrockwell.com/tech/diffraction.htm

fall
02-08-2007, 01:53
dzięki! bardzo przydatne informacje... oraz nawet bardzo wprost rekomendacja: "nic ponad f/8 o ile nie jest to niezbędnie konieczne..." ;-) daje do myślenia