PDA

Zobacz pełną wersję : problem z SB-800 - sama błyska

mkoczkodaj
30-07-2007, 07:50
witam wszystkich i prosze o jakies sugestie

uzywam sb-800 z d50. w ostatnia sobote zdarzyla sie bardzo dziwna rzecz. lampa zaczela sama błyskać .
zdjecia z palnikiem skierowanym w górę - po wykonaniu zdjecia lampa sama z siebie wykonuje 1 lub nawet dwa błyski do czasu aż nie przejdzie w stan stb.
co moze byc przyczyną. czy moze styki z aparate mnie łączą. bo tez zauważyłem ze lampa tak jakbyn ie czytała informacji z aparatu. po wysunięciu i wsunięciu w sanki wszystko jest ok. przez krótki okres czasu.
zaznacze ze lampa jest 2 miesiace po gwarancji.

zawszystkie sugestie bede wdzięczny

pozdrawiam
Mirek

mariuniu
30-07-2007, 13:39
Moja SB-800 czasem też błysnie sama z siebie - błysk jest jednak bardzo słaby jakby na najmniejszej mocy lampy. Nie zuwazyłem jednak żeby w takiej chwili był jakis problem z komunikacją z body. Nie wiem także czy coś w tym jest ale zauważyłem że taki samoistny błysk zdaża się najczęściej wtedy gdy mam blisko telefon komórkowy np w kieszonce koszuli. Pozdrawiam.

mkoczkodaj
30-07-2007, 14:17
błysk rzeczywiscie jest bardzo słaby, ale to jest strasznie denerwujące. telefon nosze w kieszeni spodni wiec raczej nie to. dzis potestuje lampe z innym body i sie okaże.

pozdrawiam

pdzran
30-07-2007, 14:21
Przyznam, ze nie pamietam co bylo powodem ale byl juz taki sam problem na Forum, poszukaj, moze cos rozjasni.

Fenek
30-07-2007, 15:16
Najprawdopodobniej coś ze stykami. Samoistne błyski SB-800 zdarzyły mi się tylko raz - gdy pożyczyłem ją pewnemu jegomościowi z Zenitem, co by mógł zrobić fotkę organów w kościele z dużej odległości. Przyczyną zapewne przypadkowe zwarcie styków. Może Sabinka zbyt mocno kołysa Ci się w sankach?

mkoczkodaj
31-07-2007, 06:32
wyczyściłem styki i wszystko jest ok.
dzieki wszystkim

pozdrawiam