PDA

Zobacz pełną wersję : Bad pixel(e) w Nikonie D50

isav
29-07-2007, 13:13
witam.

otóż ostatnimi czasy dokonałem u siebie dość nieprzyjemnego odkrycia. okazało się, iż mój roczny Nikon D50 choruje na raka, jakim jest niewątpliwie paskudny, czerwony martwy pixel. co więcej, jakkolwiek nie starałbym się zrozumieć zachowania mojej matrycy, nie mogę pojąć kilku spraw.

przedstawiając sprawę obrazowo, pixel umiejscowiony jest na północ od Gorzowa Wielkopolskiego. nie jest zakoczeniem, że wraz ze wzrostem czułości jest coraz bardziej widoczny, w szczególności wtedy, gdy znajdzie się w ciemnej partii obrazu. zastanawiające jest jednak to, że po sprawdzeniu matrycy (metoda zadelkowanego obiektywu), nawet przy najwyższym ISO i 30sek naświetlania, jest on zdecydowanie mniej rzucający się w oczy, niż na normalnym zdjęciu. to dziwota nr.1.

drugie miejsce zajmują inne bad pixele (sztuk 3), które zobaczyłem tylko na kilku fotografiach (zdjęcia robione w makabrycznych warunkach, przy ISO1600). rozrzucone są one między Krakowem a Górami Świętokrzyskimi i są całkowicie niewidoczne na innych fotografiach.

wróćmy jednak do pierwszego, z martwych pixeli. bliższa analiza niedoświetlonego NEFa ujawniła kolejną straszną tajemnicę. otóż okazuje się, że sprawa nie dotyczy pojedynczego punktu, lecz widoczna jest cała pionowa linia, biegnąca prawie przez cały kadr. jest nieco mniej widoczna niż pixel, aczkolwiek różowa kreska dzieląca ujęcie jest mi zdecydowanie nie w smak. rzecz jest wyraźnie widoczna przy ISO1600, tylko delikatnie (ale jednak!) przy najniższym.

zabolało mnie to.

aparat ma nieco ponad rok i dotychczas (co potwierdza analiza wcześniejszych zdjęć) sprawował się wyśmienicie. chciałem spytać o wasze doświadczenia z bad pixelami oraz wytłumaczenie opisanych zjawisk. co więcej, interesuje mnie, jak można się tego efektu pozbyć i z czym się to może wiązać (serwis?).

z góry dzięki za pomoc.

fridrih
29-07-2007, 13:43
Więkdszość tych "bad pikseli" to tz. gorące piksele i bym się nie przejnował, można się ich pozbyć mapując matryce w serwisie. Ale ten piksel z pionową linią ciągnącą się od owego piksela to raczej prawdziwy bad piksel i ciężko będzie z tym coś zrobić.

david555
29-07-2007, 13:53
isav pokaż problem.Chcemy to po prostu zobaczyć.Wrzuć fotki.

isav
29-07-2007, 13:56
uff, tymczasowo muszę opuścić komputer, ale problem pokażę możliwie szybko jak się da.

oggy
29-07-2007, 14:32
Czytajac ten temat czulem sie jak w Archiwum X ;-)
Powiem jedno - teraz masz trzy czy cztery, a za rok bedzie jeszcze wiecej... i co?
Nic, nie przejmuj sie tym, a jak bardzo Ci przeszkadzaja to pojedz do serwisu na mapowanie.

david555
29-07-2007, 15:01
Czytajac ten temat czulem sie jak w Archiwum X ;-)
Powiem jedno - teraz masz trzy czy cztery, a za rok bedzie jeszcze wiecej... i co?
Nic, nie przejmuj sie tym, a jak bardzo Ci przeszkadzaja to pojedz do serwisu na mapowanie.

Jak ma wykasowaną całą linię, to żadne mapowanie nie pomoże i dlatego prosiłem o fotki.

isav
30-07-2007, 18:10
a więc proszę bardzo: oto dowody rzeczowe.

myślę, że zestawienie jest czytelne, zawiera zarówno "podgląd" na caly kadr jak i wycinki w skali 1:1 prezentujące problem.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img511.imageshack.us/my.php?image=samplenx5.jpg)

wytłumaczy to ktoś?

Rafał_Sz
30-07-2007, 19:16
Kiepsko ta linia wygląda. Skąd to się bierze - nie wiem.
Podobnie wyglądał ekran LCD w moim D80. Z dnia na dzień robiła się większa kaszanka, z efektami a`la MATRIX. Pucha skończyła w serwisie. Masz jednak ten problem, że to matryca, nie LCD i jest po gwarancji. Może spróbuj pokazać te foty serwisantowi Nikona - mogli się z czymś takim już spotkać.

david555
30-07-2007, 19:24
Jak na moje oko, nie jest tak tragicznie jak napisałeś, ale jak będziesz w pobliżu Warszawy, to na Twoim miejscu odwiedziłbym serwis celem mapowania. Ogólnie nie jest źle i nie tragizuj, a te 'bady', które widać na razie musisz korygować w PS-ie. Ale tak jak pisze rsz w serwisie się dowiesz ile to ma kosztować.

Sebastiann
31-07-2007, 16:21
Mam pytanko - jesli aparat jest na gwarancji i ma np z 3 walniete pixy w tym ze jeden powoduje dokladnie taka linię jak u kolegi, biegnącą od punku aż końca kadru to czego mozna wymagac w zwiazku z gwara od serwisu, ze mapowanie hotow to rozumiem ale co z ta linia?? Z gory dzieki za odpowiedz.

Pozdrawiam

david555
31-07-2007, 18:08
Jeżeli po mapowaniu okaże się że problem nadal istnieje, to wymienią w ramach gwarancji matrycę (mam nadzieję).

RobRoy
01-09-2012, 17:55
Witam
W moim 6 letnim D50 właśnie pojawił się ten sam problem, tzn jasny punkt i cienka pionowa linia w dól kadru (przy poziomym ustawieniu aparatu). Czy ktoś może orientuje się jaki jest koszt naprawy-mapowania? I czy w ogóle można to naprawić? Pojawił się także problem z pomiarem światła przy tych samych ustawieniach aparatu to samo ujęcie potrafi być różnie doświetlone. Czy te dwa problemy mogą się jakoś łączyć?

amirez
01-09-2012, 18:01
Jasny punkt i linia w dół to niestety uszkodzona matryca. Było już o tym na forum. Mapowanie nic nie da. Można usuwać usterkę na zdjęciach programowo.
Więcej tutaj (http://www.pixelfixer.org/).

RobRoy
01-09-2012, 18:15
Dzięki za info:( i linka

ska
02-09-2012, 09:34
Na allegro można poszukać matryce :)