Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] na plaży
Plaża w kategorii - krajobraz z człowiekiem. Jak sie Wam widzi?
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img225.imageshack.us/img225/6540/dsc0425kopiakc2.jpg)
sie nie widzi ;) chodzi o ludzi na pierwszym planie, dlaczego obciolem im odnoza? widzialbym w kolorze to zdjecie
Rany boskie - ja rozumiem zamiłowanie do niechlujstwa i brak starań, ale napisać odnuże, które to słowo pochodzi od nogi - to już trzeba się naprawdę postarać. Notabene 'obciąłem' też napisałeś źle...
Sorry za odpowiedź niemerytoryczną, ale czasem nie idzie strzymać. :|
Bartek-Kacper
29-07-2007, 11:54
Rany boskie - ja rozumiem zamiłowanie do niechlujstwa i brak starań, ale napisać odnuże, które to słowo pochodzi od nogi - to już trzeba się naprawdę postarać. Notabene 'obciąłem' też napisałeś źle...
Sorry za odpowiedź niemerytoryczną, ale czasem nie idzie strzymać. :|
DOKŁADNIE !! Nie w temat ale ważna sprawa.Uczmy się ludzie pisać poprawnie i bez błędów :).Bombel jestem za Tobą.
Co do zdjęcia, również nie podoba mi się.Może by wpadło w oczy jakby faktycznie plaża była pusta, z jakimś mocnym punktem ale to już inne zdjęcie i inny pomysł.
dzieki za poprawienie ale jako posiadacz dyslekcji i dyskrafii niestety robie czasem takie bledy:/ ale ten to faktycznie zrobilem piszac z pospiechu... jeszcze raz sorki
odmnie EOT
Nie chcę Cię martwić, ale jeśli użyłeś skrótu EOT świadomie, znaczy, że nie jesteś dyslektykiem, tylko najzwyklej i po prostu nie znasz ortografii. Prawdziwi dyslektycy albo nie potrafią stosować takich skrótów, albo przychodzi im to z takim trudem, że unikają zbędnego wysiłku.
Ludzie o umysłach prostych wyobrażają sobie, że dyslektyk, to taki sam facet jak każdy inny, tylko może pisać z błędami. Jest całkowicie przeciwnie - dysleksja to ciężkie schorzenie (jeśli jest prawdziwa, a nie kupiona przez tatusia przed gimnazjum). Oto niektóre objawy (więcej na Wikipedii):
* trudności w rysowaniu jako czynności – trudności w rozplanowaniu rysunku, zbyt silny lub zbyt słaby nacisk ołówka, zmiany kierunku w rysunkach (błędny kierunek odwzorowywania)
* trudności w nauce geometrii – zmiany kierunku w rysunkach geometrycznych, zakłócenia orientacji i wyobraźni przestrzennej, trudności w rozumieniu pojęć geometrycznych (utrudnione przyswajanie werbalne)
* zaburzenia rozwoju spostrzegania wzrokowego i pamięci wzrokowej, trudności z rysowaniem figur, odtwarzaniem figur geometrycznych,
* mała sprawność rąk, niechęć w zapinaniu guzików, sznurowania butów, używanie widelca, nożyczek (u dzieci),
i tak dalej... Nie wiem, jak zostałeś fotografem, nie mając wyobraźni przestrzennej, z zaburzeniami postrzegania wzrokowego, z niemożnością rozplanowania kompozycji, itd...
Czemu to piszę? Bo ostatnio namnożyło się tylu dyslektyków (w Polsce), że przekracza to o ponad 60% dane z innych krajów. Albo tajemnicza epidemia, która kończy się na granicach administracyjnych Polski, albo zwykła ściema.
Nie traktuj tego osobiście - ja po prostu nie wierzę w 90% obecnych 'dysleksji'.
(...)
Nie traktuj tego osobiście - ja po prostu nie wierzę w 90% obecnych 'dysleksji'.
Moj znajomy z liceum był dyslektykiem, dysortografem i dys-co-tam-jeszcze-jest, w ogole polonista mało zawału przy nim nie dostał. Uczył się pisać poprawnie i po latach praktyki (oraz pomocy farmakologicznej) wyleczył się i mnie poprawia z błędów. Jak ktos mówi ze jest dyscoś tam i ze sorki za błędy to jest leń i tyle.
A co do samego zdjecia...
Mnie sie podoba.
Moze nieco inaczej bym kadrowal, by uniknac przepalu na chmurach i nie obcinac nog ;) ale nie zmienia to faktu ze fotka ma klimacik.
david555
29-07-2007, 16:36
Co do foty, to skasowałeś Exifa i guzik o niej wiadomo. Jak prezentujesz fotę na FORUM, to dawaj ją z metadanymi, a poza tym ja bym rozjaśnił ludzików, bo wyszło dość ponuro, ale 'Boża łaska' bardzo ładnie wyszła.
Panowie, dzieki za komentarze. Ale sie ortogaficzna wojna zrobiła .. ufff. Biję się w piersi, za obcięte kończyny - odnóża występują chyba tylko u owadów ;)
Ale do tematu. Wrzucam orginał . Jeśli ktoś chętny powalczy z obróbką do BW to z miłą chęcią zobaczę efekty.
Zapraszam , oto materiał.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img503.imageshack.us/img503/7056/dsc0425vj5.jpg)
aha i Exif :david555
Co do foty, to skasowałeś Exifa i guzik o niej wiadomo. Jak prezentujesz fotę na FORUM, to dawaj ją z metadanymiNie kasowalem celowo exifa-jak cos to wyszło przypadkiem.Robię tak: zapisuję fotę w PS a potem ją zaciągam do ImageShack ustawiając odpowiedni rozmiar. Może w tym moim 'procesie' gdzieś się exif zmielił???
Pls, napisz jak to zrobić poprawnie, z góry dzięki.
Pozdrawiam
Bartek
lubię foto CZ-B, ale tutaj lepiej mi kolor podchodzi.
A co do usuwania EXIFa... hmm, no cóż. Jestem zwolennikiem usuwania (i to świadomego)
Pozdrawiam
Dla mnie - lepiej cz-b, ale za dużo tych ludzi w kadrze - prawdziwy tłum! Jedna, dwie osoby - byłoby nieźle, a tak jak jest teraz... jest zdecydowanie za dużo.
PS - a już myślałam, że tylko ja nie wierzę w zdecydowaną większość modnych obecnie "dys...."