PDA

Zobacz pełną wersję : Jaka śruba w 055?

stig
28-07-2007, 19:04
Chodzi mi o rozmiar albo nazwe (jesli sa zunifikowane pod tym wzgledem lby srub) tej, ktora zaciskane jest mocowanie na najcienszej nodze. Troche sie wqrw... jak mi ostatnio ta czesc po prostu wypadla podczas rozkladania. Okazalo sie, ze nie ma tam sruby! Nie wiem jakim cudem ja zgubilem, skoro wszystkie pozostalo trzymaja jak beton. :| Zanim wiec pojde do "zelazniaka", prosze kogos, kto ma na tyle dobre obycie w sprawach slusarsko-mechanicznych, zeby podal mi rozmiar tej sruby (i/lub okreslil gwint). Mam nadzieje, ze wielkosci nakretek sa ustandaryzowane i zmiesci mi sie to we wpuscie...

blueblood
28-07-2007, 19:19
nakretka wyglada na 8mm a sruba na 5mm nieznam niestety jaki to gwint ale wyglada na standartowy wsumie to niewazne wez statyw idz do zelazniaka dopasuj srube i nakretke i poklopocie

blueblood
28-07-2007, 19:23
jeszcze jedno jak bedziesz kupowal nakretke to kup z takim plastikiem ,plastik ten zapobiega samo odkrecaniu sie ,nakretka nazywa sie samokontrująca czy jakos tak

stig
28-07-2007, 19:31
Dzieki za sugestie...

stig
29-07-2007, 00:46
Pooglądałem swój statyw i dochodzę do wniosku, że śruba na pewno nie jest taka znowu standardowa.
Jeżeli są podobne (a przypuszczam, że tak) to Musisz zakupić śrubę dokręcaną imbusem. Nazywa handlowa to: śruba imbus.Nie, moje sruby na pewno nie sa na imbus. Z jednej strony jest standardowa nakretka (samokontrujaca), a z drugiej leb na srubokret krzyzowy.

szymony
29-07-2007, 12:30
Nie, moje sruby na pewno nie sa na imbus. Z jednej strony jest standardowa nakretka (samokontrujaca), a z drugiej leb na srubokret krzyzowy.

A nie prościej, rozkręcić drugą nogę i z przykładowym egzemplarzem udać się na zakupy. To że łeb jest na krzyżaka, to jedna informacja. Do pełni szczęścia trzeba by jeszcze wiedzieć czy jest on prosty, czy stożkowy. Tego na pierwszy rzut oka nie widać, bo łeb śruby jest wpuszczony.

stig
29-07-2007, 12:32
A nie prościej, rozkręcić drugą nogę i z przykładowym egzemplarzem udać się na zakupy. To że łeb jest na krzyżaka, to jedna informacja. Do pełni szczęścia trzeba by jeszcze wiedzieć czy jest on prosty, czy stożkowy. Tego na pierwszy rzut oka nie widać, bo łeb śruby jest wpuszczony.A to jeszcze lepsza mysl. Dzieki Szymony!

szymony
29-07-2007, 12:49
A to jeszcze lepsza mysl. Dzieki Szymony!

Cała przyjemność po mojej stronie ;-)
Jeszcze jedna mała uwaga. Jeżeli nakrętka jest samokontrująca (w 190 jest taka, na zacisku, a ta która trzyma ten cały szpej na nodze, jest zwykła), to wymień też tą którą rozkręciłeś.

stig
29-07-2007, 12:54
Jeszcze jedna mała uwaga. Jeżeli nakrętka jest samokontrująca, to wymień też tą którą rozkręciłeś. No u mnie sa zwykle z plaski lbem. Ale faktycznie, jak znajde odpowiednia dlugosc i rozmiar to dodatkowo wymienie jeszcze nakretki we wszystkich. Z drugiej strony -- nie rozumiem, jak mogla sie sama odkrecic, skoro pozostalych nie moglem ruszyc. Malo sobie skory z dloni nie zerwalem, zanim odkrecilem inna. ;)

szymony
29-07-2007, 14:27
Z drugiej strony -- nie rozumiem, jak mogla sie sama odkrecic, skoro pozostalych nie moglem ruszyc. Malo sobie skory z dloni nie zerwalem, zanim odkrecilem inna. ;)
Ja to nazywam "złośliwość rzeczy martwych", często się mnie to trafia :-(