PDA

Zobacz pełną wersję : Pytanie na temat toreb

KozaK
28-07-2007, 17:06
Przymierzam się do zakupu torby, która pomieści to co mam w podpisie. Niestety możliwości Nova 2 AW wyczerpały się po zakupie sigmy. Zatem pytanie - czy Lowepro Nova 4 AW pomieści D50 z podpiętą sigmą (ważne żeby była podpięta) oraz 18-55 i sb600? Teoretycznie (patrząc na wymiary) mieści się to ledwo ledwo... Moją uwagę zwróciła też torba Tamrac Pro5 http://www.fotoexpert.pl/tamrac-pro-5-5605-kamery-cyfrowe-produkt-2641.html - czy ktoś miał do czynienia z takową i może wypowiedzieć się na jej temat? Podoba mi się w niej możliwość bardzo wygodnego wyciągnięcia aparatu. Z pewnością dostęp do pozostałych zabawek będzie nieco utrudniony, ale mi to nie przeszkadza.

sjm
28-07-2007, 23:00
Poszukaj tutaj http://www.cambags.com/camera_mainpage.htm

KozaK
29-07-2007, 17:00
Dzięki za linka. Ze swojej strony proponuję też ten adres: http://www.taschenfreak.de/indexliste.htm - tu znalazłem odpowiedź nt czy Nova 4 AW pomieści sprzęt... tak więc - pomieści, ale na styk.

Zapomniałem dopisać jeszcze do listy 4 pozycje: Tamrac Velocity 8, Tamrac Expedition 3 oraz Naneu Urban U60/U120 - wszelkie opinie itp na ich temat są dla mnie cenne.

RAMA
31-07-2007, 00:19
Nie wiem Koza_K (http://nikon.org.pl/member.php?u=4779) jak znalazłeś info, że Twój sprzęt sie nie zmieści do tej torby bez luzu:-)
Ja w swoją zmieściłem pionowo 70-300, SB800, 50, kilka filtrów fi67, dokumenty, palmtopa, ładowarkę aparatu i zwykłych aku, chustkę na głowę i jeszcze zostało miejsca na co najmniej 12 rolek filmów do analoga po bokach aparatu, zapasowy dekielek i resztę niewykorzystanych ścianek i 3 kawałki gąbki zawiniętej w folię na dnie żeby wypełnić pustą przestrzeń pod obiektywami. Do tego jest jeszcze D80 z grippem i 17-55.
Nie liczę kieszonki z przodu, i bocznych. W klapie mam kilka innych zajmujących kilka mm grubości gadgetów..

Skąd Ci wyszło że Twoje zabawki będą miały tam ciasno to nie mam pojęcia... Myślę że to jedna duuuża pomyłka.
Nie sugeruj się aż tak tymi niepochlebnymi opiniami bo będziesz mógł w torbie jeszcze w drodze ze sklepu z 3 kg ziemniaków do domu przynieść :-D

blueblood
31-07-2007, 04:41
Witam
Tak sie skalda ze mam taka torbe (nova4) i byl bym ostrozny z tym czy Ci to tak latwo sie zmieci w niej .Zmiescisz wszystko pod warunkiem ze Sigma 70-200 wejdzie tam w pozycju pionowej .Sigma a myslkle ze to ta ze swiatlem 2.8 to spory obiektyw sopro wiekszy od 70-300 nikona ,i wejdzie do torby pod warynkiem ze wysokosc tej Sigmy nieprzekracza ok 20 cm,jak jest wyzsza to bedziesz mila problem i raczej wszystko Ci niewiejdzie.Ja nosilem w takiej torbie d-200 z gripem i podpietym 28-70f2.8 do tego 18-200vr sb-800 i dwie ladowarki jedna nikona a druga do bateri AA ,jakies kabelki i dwa filtry ale to juz bylo zapakowane na max

fotone
31-07-2007, 09:58
Mam nova 5 AW i moje 80-200 AF-S, które jest tylko ciut wieksze od sigmy, w pionie mieści się ledwo ledwo, wiec pomysł zeby do nowa 4 zapakować 70-200 z podpietym body wydaje mi się odrobine absurdalny.
Proponuje poszukać torby w ktorej taki zestaw mozesz umieścic w poziomie..

blueblood
31-07-2007, 12:31
Masz racje jak podpiac ta sigme do body to niema szans zeby to zmiescic w torbie ,w tym przypadku do body podpiety jest n 18-55 i wisi sobie ryjkiem w dol a sigma stoi obok pod warunkiem ze dlugosc sigmy nie przekracza 20 cm

KozaK
31-07-2007, 17:45
Skąd Ci wyszło że Twoje zabawki będą miały tam ciasno to nie mam pojęcia... Myślę że to jedna duuuża pomyłka.

Jeśli wszystkie zabawki będą w torbie "luzem", to się zmieszczą bez problemu. Tylko że ja pisałem, że chcę zmieścić aparat z podpiętą sigmą (używam jej po prostu najczęściej i nie chcę za każdym razem po wyciągnięciu aparatu zmieniać szkła). Na którejś ze stron zaproponowanych w dyskusji widziałem zdjęcie canona 30D z 70-200 f4 w nova4 - było na styk... tyle że sigma jest nieco większa (przede wszystkim "bardziej otyła" ;)).

Tak więc - Nova4aw odpada...szkoda tylko że tamrac velocity 8 wygląda jak chlebak.

KozaK
15-08-2007, 10:03
Wybór padł na Lowepro D300AW :) Nie brałem jej wcześniej pod uwagę ze względu na cenę (okolice 300zł, nawet więcej), ale jeden z forumowiczów sprzedawał takową (używaną) za dość okazyjną cenę i się skusiłem. Mieści wszystko jak chciałem, nawet trochę zapasu się znajdzie. Dzięki za porady itp, pozdrawiam.

stig
15-08-2007, 11:06
Wygodne upchniecie body z 80(70)-200 2.8 w pionie, przekracza mozliwosci wiekszosci sprzedawanych toreb. Jakis czas temu rozgladalem sie za torba, ktora pomiesci w pionie D200 z gripem i 70-200, oraz drugi D200 z gripem i 28-70 2.8. Oczywisice po takiej torbie oczekiwalem jeszcze luzu na 2, 3 obiektywy + lampe(y) i troche innych smieci typu jakas ladowarka, filtry, redukcje, karty, dokumenty, etc. Praktycznie znalazlem tylko dwie torby: Tamrac Pro 19 (bodajze, bo juz nie pamietam dokladnie) -- ktora jest koszmarnie droga i na dodatek do kupienia jedynie na rynku amerykanskim, oraz LowePro Stealth Reporter D650, ktora w porownaniu do wspomnianego Tamraca -- kosztuje smieszne grosze. Dzieki koledze z forum, ktory mial mozliwosc przetestowania tej torby z klamotami, ktore rowniez ja posiadam -- zdecydowalem sie. Mimo, ze torba jest faktycznie ogromna i sprawa wrazenie standardowego ekwipunku listonosza :) to jedna zdecydowanie warto. Kosztowala mnie raptem 370 zl netto, co przy cenie cos blisko 2000 zl za ciagnietego z USA Tamraca -- jest po prostu igraszka. Duze body z 70-200 -- udaje mi sie nadal pakowac w LowePro Nova 5AW, ale oczywiscie w poziomie, po znacznej destrukcji systemu przegrod. Zostaje wtedy miejsce na dwa male szkielka i lampe, lub w sporym scisku -- drugie body z mniejszym zoomem. Wspomne tylko, ze takie "silowe" rozwiazanie jest bardzo niewygodne i pomijajac fakt utrudnionego dostepu do sprzetu, naraza go jeszcze na spore tarcie.

blueblood
16-08-2007, 04:38
zdecydowalem sie. Mimo, ze torba jest faktycznie ogromna i sprawa wrazenie standardowego ekwipunku listonosza :) to jedna zdecydowanie warto. Kosztowala mnie raptem 370 zl netto, .

Witam
Gratuluje zakupu mam nadzieje ze bedziesz zadowolony :)