Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Matryca - gdzie wyczyszczę na Śląsku ?

MirekM
27-07-2007, 21:55
Dopadł i mnie ten problem . Sam nieco się boję , a po wizycie w jednym zakładzie chyba jeszcze bardziej posiwiałem . Czyścili raz , reklamowałem . Czyścili ponownie , babry przeniosły się gdzie indziej i jeszcze powiedzieli że to prawdopodobnie wina rozwarstwiania się filtra . Właśnie odebrałem aparat . Co prawda ślepy już jestem wieczorem , ale babry widać na matrycy gołym okiem . Co prawda trudno je dojrzeć , ale widać . Jutro , za dnia dmuchnę ze strzykawki , bo grucha daje za słaby "dmuch" . Po lekturze archiwów forum , jestem nieco skołowany .Gdybym nie dał rady , czy macie namiar na dobry serwis ?

MirekM
28-07-2007, 11:03
Przełamałem się i te widoczne wyczyściłem . Czym - wykałaczką , delikatnie i na sucho . Zdaje się że więcej miałem strachu niż to wszystko warte .

QuadMan
28-07-2007, 20:36
Witam,

Przełamałem się i te widoczne wyczyściłem . Czym - wykałaczką , delikatnie i na sucho . Zdaje się że więcej miałem strachu niż to wszystko warte .

WYKAŁACZKĄ ??? Takim patykiem ???? A może takim patyczkiem z nawiniętą watą na końcu ??? Bo jeśli wykałaczką, to nic z tego nie rozumiem.

Pozdrawiam, QuadMan.

jakubs
29-07-2007, 12:08
MirekM my chłopcy ze Śląska to umiemy sobie radzić... Może otworzymy zakład naprawczy? Czyszczenie matryc wykałaczką i naprawy lustrzanek uderzeniem :D A już wkrótce justowanie obiektywów kilofem...

Macro
29-07-2007, 12:48
Lol - czekam na dalsze naprawcze sprawozdania ze Śląska :)

luxius
30-07-2007, 11:44
Wyczyscilem calkowicie lenspenem z hamy kupionym w mediamarkcie za 30 pln :D zajelo mi to 10 min

powerfactorx
04-08-2007, 23:00
MirekM my chłopcy ze Śląska to umiemy sobie radzić... Może otworzymy zakład naprawczy? Czyszczenie matryc wykałaczką i naprawy lustrzanek uderzeniem :D A już wkrótce justowanie obiektywów kilofem...
Hehe... Jaworzno to nie Śląsk, to pierwsze miasto Galicji, a Twoi dziadkowie pewnie nie raz mówili: gorole za Przemsze, a jak nie to do Jaworzna won ;) taki sobie OT

MirekM
08-08-2007, 18:35
No ręce opadają ... Co najmniej jakbym napisał " czyściłem zardzewiałym gwoździorem wyjętym z węgla " . Tymczasem kupiłem LensPena w MM . Niestety , to co miało być nie wysychające jest suche jak pieprz . Czekam na SWAB'a .

langus
08-08-2007, 18:56

Radził sobie chłop co wiązał buta glizdą :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
a jak do tej pory nikt nie podpowiedział gdzie na południu można matrycę wyczyścić
czy nie zostaje nic tylko kraina krawata?
pozdrawiam

jakubs
09-08-2007, 14:36
Hehe... Jaworzno to nie Śląsk, to pierwsze miasto Galicji, a Twoi dziadkowie pewnie nie raz mówili: gorole za Przemsze, a jak nie to do Jaworzna won ;) taki sobie OT

Dzięki za poprawienie :)

langus
09-08-2007, 16:56
Dopadł i mnie ten problem . Sam nieco się boję , a po wizycie w jednym zakładzie chyba jeszcze bardziej posiwiałem . Czyścili raz , reklamowałem . Czyścili ponownie , babry przeniosły się gdzie indziej i jeszcze powiedzieli że to prawdopodobnie wina rozwarstwiania się filtra . Właśnie odebrałem aparat . Co prawda ślepy już jestem wieczorem , ale babry widać na matrycy gołym okiem . Co prawda trudno je dojrzeć , ale widać . Jutro , za dnia dmuchnę ze strzykawki , bo grucha daje za słaby "dmuch" . Po lekturze archiwów forum , jestem nieco skołowany .Gdybym nie dał rady , czy macie namiar na dobry serwis ?

Panowie
tak serio serio
jest jakiś serwis na południu gdzie można matrycę wyczyścić?

jakubs
09-08-2007, 18:03
No przecież, gdyby ktoś wiedział- to by napisał :)

Sprawdź na osiedlu Tysiąclecia w Katowicach, jakiś czas temu tam dzwoniłem i powiedzieli, że stopniowo starają się rozszerzać zakres usług na cyfrowe lutrzanki, no a czyszczenie to chyba jedna z podstawowych form serwisowania, więc.... Niestety nie mam telefonu, ale jak zanurzysz się w internet to znajdziesz, jak i ja znalazłem ;).

eko-mar
11-08-2007, 12:47
No przecież, gdyby ktoś wiedział- to by napisał :)

Sprawdź na osiedlu Tysiąclecia w Katowicach, jakiś czas temu tam dzwoniłem i powiedzieli, że stopniowo starają się rozszerzać zakres usług na cyfrowe lutrzanki, no a czyszczenie to chyba jedna z podstawowych form serwisowania, więc.... Niestety nie mam telefonu, ale jak zanurzysz się w internet to znajdziesz, jak i ja znalazłem ;).

Chyba bałbym sie zaryzykować jeżeli servis dopiero uczy się czyszczenia matryc, wolę np. spray ze sprężonym powietrzem(gwarancja, że jest czyste) z odpowiedniej odległości + umieszczona w odległości ok.10cm końcówka odkurzacza........sprawdzony sposób
pozdrawiam

langus
12-08-2007, 11:16
Chyba bałbym sie zaryzykować jeżeli servis dopiero uczy się czyszczenia matryc, wolę np. spray ze sprężonym powietrzem(gwarancja, że jest czyste) z odpowiedniej odległości + umieszczona w odległości ok.10cm końcówka odkurzacza........sprawdzony sposób
pozdrawiam

No ten odkurzacz to jest pomysł faktycznie -dzięki
pozdrawiam

jakubs
12-08-2007, 11:36
Ciekawy sposób myślenia: W serwisie przeczyścili co najwyżej kilkadziesiąt matryc, więc nie mają wprawy... no to sobie sam przedmucham.
Nawiasem mówiąc ze sprężonym powietrzem już kilka osób na forum miało przygody, ale nie pamiętam jakie...

eko-mar
13-08-2007, 16:55
Przy traktowaniu spreżonym powietrzem trzeba zachować ostrożność (czytaj odległość) aby nie uszkodzić ruchomych elementów.
pozdrawiam

Artur
13-08-2007, 23:33
...
Nawiasem mówiąc ze sprężonym powietrzem już kilka osób na forum miało przygody, ale nie pamiętam jakie...
Chodzilo o to, ze czesto z butli razem z gazem czy powietrzem, wydostaje sie jakas ciecz. Zamiast wiec wyczyscic, to jeszcze bardziej zapaskudzili sobie matryce.

luxius
17-08-2007, 17:44
odradzam sprężone powietrze - u mnie swego czasu skończyło sie to zasmarkaną matrycą

Macro
17-08-2007, 18:17
odradzam sprężone powietrze - u mnie swego czasu skończyło sie to zasmarkaną matrycą
Trzeba było wydmuchiwać nos w chusteczkę, a nie do aparatu :p

al
18-08-2007, 15:47
z tego co pamętam to kasuje w zależności od usyfienia matrycy 70-100pln
(http://www.google.pl/search?q=chorz%C3%B3w+serwis+aparat%C3%B3w&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a)

al
18-08-2007, 15:50
ale to śląsk ;P
ten prawdziwy ;D

jakubs
18-08-2007, 17:03
Nie chcę mówić nic złego, ale kiedyś (z 10 lat temu) oddawałem do tego faceta obiektyw do naprawy i naprawił tak, że musiałem w innym serwisie naprawiać to, co popsuł... Jednak było to dawno, a ćwiczenie czyni mistrza i czyszczenie matrycy jest prostsze.

janoo
19-08-2007, 12:37
osobiście mogę polecić serwis na osiedlu 1000-lecia bo regularnie serwisuję tam sprzęt a w szczególności obiektywy, natomiast jeżeli chodzi o czyszczenie matrycy to mam bardzo dobrego serwisanta w siemianowicach, u którego byłem ponad rok temu między innymi z zasyfioną matrycą D70 i wyczyścił mi ją super elegancko na poczekaniu, niestety nie pamiętam ile zapłaciłem ale gość ogólnie nie jest drogi. dostałem na niego namiary od chłopaków - fotoreporterów z gazety, którzy serwisują tam swoje sprzęty. sam jestem zadowolony więc polecam!!! nie wiem czy wolno oficjalnie na forum podawać takie dane więc umówmy się że kto chce to niech pisze do mnie osobiście.

luxius
20-08-2007, 21:25
a mnie to sie nawet wydaje ze na 1000 lecia do odsylaja wlasnie do tego goscia:))