Zobacz pełną wersję : UVka do 70-300 VR
Witam,
Jak w temacie - jaką UVkę polecacie do tego obiektywu. Rozumiem, że winietowaniem nie ma co się przejmować i do slim-a nie warto tutaj dopłacać.
Zastanawiam się pomiędzy Marumi a Hoya, ale z tego co wiem Marumi nie ma wersji nie-slimowej.
A czytałeś ten wątek http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=6467
Na Twoim miejscu kupiłbym Marumi ponieważ ma więcej powłok od Hoya i się lepiej czyści.:)
Przy tym obiektywie nie będzie różnicy pomiędzy wersją slim a zwykłą. (Chyba że się myle :???: ) Wersje slim sprawdzją się z obiektywami szerokątnymi.
Kup Heliopana SH-PMC. do takiego szkla nie ma co oszczedzac 50zl.
Czytałem wątki,
Co do Marumi mam taki filtr do 18-70 (slim właśnie) i mam na nim małą ryskę. Wydaje mi się, że ryska powstała od dekielka na obiektyw co daje mi do myślenia bo wydaje mi się, że jest za "płytki" i sprzyja porysowaniu.
Co wy o tym myślicie?
Pozdr. Marek
A czytałeś ten wątek http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=6467
Na Twoim miejscu kupiłbym Marumi ponieważ ma więcej powłok od Hoya i się lepiej czyści.:)
Przy tym obiektywie nie będzie różnicy pomiędzy wersją slim a zwykłą. (Chyba że się myle :???: ) Wersje slim sprawdzją się z obiektywami szerokątnymi.
Giziol ma też coś takiego - MArumi DHG 67mm lens protect.
Czy ktoś ma / używa / słyszał co to i jak się toto ma do UVki?
Posiadam uv hoya hmc super zapięte z 70-300 vr, kupiłem raczej dla ochrony, istotnej różnicy(z bądź bez) w odwzorowaniu barw itp niedostrzeglem. Jedyna różnica widoczna - robienie zdjęć w pełnym słońcu.
różnica między filtrami protect i UV jest taka jak w nazwie...pierwszy służy wyłącznie do ochrony, drugi blokuje również promieniowanie UV :)
w silnym słońcu, nad morzem i w górach oraz w dużych miastach radził bym używać UVki
rastakrzych
06-08-2007, 21:58
witam
mam pytanko
czy ten filtr HOYA UV hmc super jest dwugwintowy i czy mozna na niego zalozyc dekielek?
ostatno kupilem polara HOYA cir hmc super - niestety po zakreceniu filtra nie moge nalozyc na niego dekielka.
troche to niepraktyczne....
pozdrawiam .....
hoya SHMC UV jest dwu gwintowa - przynajmniej moja :D a na polara musisz mieć osobny dekielek nakładany na zewnątrz filtra...
Alfie a czy to też dotyczy polarka Marumi DHG?
GrzegorzPPP
08-08-2007, 17:59
nie
na Marumi trzyma się normalnie tak jak na obiektywie ;)
w dużych miastach radził bym używać UVki
I "klamkę" dla podwójnego bezpieczeństwa ;)
Stoję przed tym samym wyborem (kupuję to samo szkło) no i hesja poradził Hoya HMC. Raczej spierać się nie będę, chociaż mnie bardziej chodzi o ochronę, niż o jakieś efekty. Chociaż refleksy bywają denerwujące.
nero2313
09-08-2007, 15:22
A co myślicie o B+W MRC ?
bdb filtr z górnej półki, ale imho za drogi...bo za niewiele większe pieniądze mogę mieć Heliopana SH-PMC :)
Zakupiłem Marumi WPC UV i polecam oprawka slim ale z przednim gwintem. (pasuje do oryginalnego dekla nikona).
cena coś koło 113 zł nówka.
pozdrawiam
ziuteczny
13-08-2007, 14:18
a jak oceniasz odstęp pomiędzy szkłem a deklem ?
Porysowanie możliwe czy też jest w miarę ok ?
ps. a slimy Marumi WPC UV występują też bez gwintu przedniego w ogóle ??
nie...WPC ma zawsze przedni gwint
Nie ma takiej możliwości by się coś porysowało dekielek pasuje idealnie, a jakość wykonania (mechaniczna) więcej ni bdb. O jakości optycznej napisano tu już wiele, więc się nie będę powtarzał. Filtr wkręca się bez najmniejszych zacięć.
pozdrawiam