PDA

Zobacz pełną wersję : nikon d80

Przemko33
27-07-2007, 09:49
Witam
mam pytanie jak przestawić w nikonie d80 obraz cyfrowy na analogowy , bo robiąc np ramke na zdjęciu ramka ta jest zawsze lekko ucięta u fotografa powiedziano mi , że trzeba to przestawić , może mi ktoś poradzi
z góry bardzo dziękuje

killertowa
27-07-2007, 09:58
Tego nie zrobisz w d80. To trzeba zrobić w programie graficznym, w którym przygotowujesz zdjęcie do wywołania/wydruku. Poszukaj w plikach pomocy do tego programu, lub znajdź jakieś tutoriale.

Kekacz
27-07-2007, 09:58
Przemko33 (http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=11786) jakieś "bezedury" opowiadasz. Cyfrowy na analogowy? :D

Erie
27-07-2007, 10:02
obraz cyfrowy na analogowy? o co Ci chodzi?

killertowa
27-07-2007, 10:04
No cóż ja tam zawsze, na jakimkolwiek cyfraku, jak patrzę w jego LCD ze zdjęciem to widzę obraz analogowo.
Pewnie mu powiedzieli w labie, że proporcje boków w zdjęciach z negatywu są inne niż w cyfrówkach i dlatego tną mu ramki.

ejko
27-07-2007, 10:04
:> - zamiast baterii film włożyć ;]

Dziwnie kolego sprecyzowałeś pytanie. Może ci chodzi o tryb manualny ?? A ramki aparat nie robi ;p bardziej Photoshop

Gawronnek
27-07-2007, 10:08
sprecyzował pytanie tak jak mu powiedziano w labie, widocznie tam jakiś "specjalista" pracuje,

Przemko33 aby ramki były prawidłowe na wywołanych zdjęciach zdjęcie musi mieć dokładnie wymiar papieru, jeśli nie ustawisz tego sam dodając ramki to w każdym labie muszą przyciąć zdjęcie do odpowiednich proporcji

Przemko33
27-07-2007, 10:32
tak mi powiedziano jak pszłem wywoływa zdjęcią tam pokazał mi na monitorze ,że bokizdjęcia musi obciąć , stwierdził że moja lustrzanka nie jest przestawiona na format analogowy tylko robi w formabie cyfrowym i że trzeba ją przestawić , tylko że ja przestudiowałem całą instrukcje i nic tam nie było na temat tego. to dlaczego ucina mi skrawek zdjęcia jak to zrobić żeby wychodziły dokładnie jak ja je przygotuje do wydruku, jakim programem?

wlasiukk
27-07-2007, 10:37
się rozchodzi o proporcje zdjęcia chyba - w Dslr'ach nie ma możliwości jej zmiany - musisz robić nieco szersze kadry i potem ci obetną boczki, lub obróbka w PS'ie

Gawronnek
27-07-2007, 10:38
każdym programem graficznym możesz przyciąć zdjęcie do rozmiarów papieru, musisz tylko ustalić w labie jakie one są, dla przykładu najczęściej używany przeze mnie format to 21x15,2 cm czyli w pikselach to 2480x1795

Kekacz
27-07-2007, 10:40
tak mi powiedziano jak pszłem wywoływa zdjęcią tam pokazał mi na monitorze ,że bokizdjęcia musi obciąć , stwierdził że moja lustrzanka nie jest przestawiona na format analogowy tylko robi w formabie cyfrowym i że trzeba ją przestawić , tylko że ja przestudiowałem całą instrukcje i nic tam nie było na temat tego. to dlaczego ucina mi skrawek zdjęcia jak to zrobić żeby wychodziły dokładnie jak ja je przygotuje do wydruku, jakim programem?

To idz powiedz laborantowi ze jest głupi i ma wszy na pępku. Bo rzeczywiscie jest, D80 robi akurat w formacie analogowym 3:2, a temu smolipyskowi połamanem batem w ciemie bitym, bez most Kierbedzia w te i nazad ganianemu, pewnie wydaje się ze dostaje małpkowy 4:3 albo wręcz ma tak ustawioną maszynę na stałe.

Moja rada, albo wygarnij temu typowi zeby nauczyl sie maszyne ustawiac albo zmien LAB na taki gdzie pracują douczeni ludzie i znający sprzet na ktorym pracują.

--------

O formatach w labach w bardzo duzym skrócie http://www.kasowski.pl/kadrowanie.html

Przemko33
27-07-2007, 10:49
ok dzięki teraz wiem co mu powiedzieć jeszcze raz dzięki wszystkim