Zobacz pełną wersję : Sigma 18-50/2.8 HSM vs. Tamron 17-50/2.8
Czy są jakieś porównania nowej Sigmy 18-50/2.8 HSM z Tamronem 17-50/2.8?
Bardzo mi doskwiera brak dobrej jakości szkieł w tym zakresie i się zastanawiam który z tych dwóch byłby zalecany.
Ceny porównywalne, więc i pewnie jakość też.
Jakby ktoś miał coś do powiedzenia na ten temat byłbym bardzo zobowiązany.
Dzięki :)
robin102
26-07-2007, 22:51
Tam gdzie jesteś rządzi rynek klienta . Kup porządny egzemplarz T17-50 i na jakiś czas będziesz zadowolony. Mi się udało :-D
chyba nie ma jeszcze sigmy 18-50 HSM w Polsce - jeśli jest w USA to ile kosztuje??
Może odświeżę wątek - czy ktoś już coś wie o tej Sigmie 18-50 HSM ?
http://www.allegro.pl/item231189208_sigma_18_50_2_8_ex_dc_macro_n]_hsm_do_d40_i_d40x.html (http://www.allegro.pl/item231189208_sigma_18_50_2_8_ex_dc_macro_n]_hsm_do_d40_i_d40x.html)
właśnie zobaczyłem w sklepach .. ma ktoś już ??
450yamaha
29-09-2007, 23:19
Też nie dawno zauwazyłem że już w sprzedaży. Jestem ciekaw, jak jest z tym obiektywem w rzeczywistości. Jeżeli ktoś już ma tą Sigmę, prosimy o sample :)
tez jestem bardzo ciekawy tytulowego porownania. Mam nadzieje, ze ta Sigma okaze sie lepsza od swojej poprzedniczki, choc tamta byla calkiem calkiem :)
Różnica jest zasadnicza. 1k w cenie.
http://dc.watch.impress.co.jp/cda/lens_review/2007/10/03/7022.html
ja miałem juz i tamrona i tokinę w tym zakresie tez ze światłem 2,8 i powiem oczywiście ze ja najlepiej czuję Sigmę wg. mnie jest świetna i ostra i nie musiałem jej szukać jak Tamrona - Sigma i dodatkowo jej tryb macro jest świetna - ale po nie dopłacę 1000 zł by mieć HSM - a chciałbym mieć - lecz po prostu się nie opłaca bo optycznie to wszystko jednakowe
robin102
03-10-2007, 18:03
Spoko, ceny przecież spadają .
W ten sposób można czekać w nieskończoność, co jakiś czas pojawia się przecież obiektyw, który jest super ale jest za drogi. Dokłądnie tak jest z tą Sigmą. IMHO to przede wszystkim propozycja dla posiadaczy d40
optycznie moze tak samo ale mozliwe ze jest szybsza
optycznie moze tak samo ale mozliwe ze jest szybsza
... i o połowe tańsza niż N 17-55/2.8 ;) a też z wbudowanym napędem i światłem 2.8
Chyba nawet lepiej niż o połowe :D
moim zdaniem ta Sigma to baaardzo ciekawa propozycja.
moim zdaniem ta Sigma to baaardzo ciekawa propozycja.
Ale nie lepsza od Tamrona. Optycznie podobno to samo co starsza wersja. Wprowadzono jedynie inny napęd. Jutro spróbuję nim zrobić jakieś zdjęcie (będę miał okazję przetestować).
Pozdrawiam
Remek
Jutro spróbuję nim zrobić jakieś zdjęcie (będę miał okazję przetestować).
No to czekam z niecierpliwością bo jestem zainteresowany tym szkiełkiem
Cześć,
Tamrona miałem kilka miesięcy. Sigmę oglądałem przed chwilą. Pierwsze "za" to szybkość działania Sigmy. Praktycznie nie odczułem żadnych problemów z ustawianiem ostrości. Łapie bardzo szybko i sprawnie. Nie słychać, żadnych poszukiwań punktu ostrości. Chodzi bardzo sprawnie i wydaje mi się, że sprawniej niż Tamron, który potrafił zajęknąć się. Zdjęcia ze względu na swoje możliwości czasowe robiłem niestety w sklepie (dokładnie w BlueCity jest ten model do wypożyczenia - tam można wziąć na kilka dni egzemplarz testowy i zrobić dokładny test). W razie czego mogę coś (mam wszystko w RAW) wrzucić tylko proszę o informację co (ogniskowa + przysłona). Na pierwszy rzut oka widać, że będzie konkurencją dla Tamrona ale pewnie trzeba będzie z nią wyjść na zewnątrz i zrobić profesjonalny test.
Tutaj jedno zdjęcie wyostrzone metodami tradycyjnymi w PS. 18mm i 2.8 (D200). Nie robiłem żadnych poprawek z kolorami, kontrastem itd.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://jerkbait.pl/photos/nikon/sigma_18_28.jpg)
Pozdrawiam
Remek
no no wygląda obiecująco, można więcej ?
Ale nie lepsza od Tamrona. Optycznie podobno to samo co starsza wersja. Wprowadzono jedynie inny napęd.
No wlasnie :) Tamron jest dosc moznym rywalem jezeli chodzi o ostrosc zdjec, ale mechanicznie, to jak sam pisales po sprawdzeniu AF (wielkie dzieki za fotke testowa, prosimy o wiecej :) ) wypada lepiej od Tamrona. Czekam na wiecej fotek i wrazen posiadaczy/testerow z uzywania tego szkielka :)
robin102
06-10-2007, 16:21
Wyselekcjonowaną sztukę maja do testów . Też ją pożyczałem. Świetny egzemplarz i w ogóle świetne szkło. Echhhh kupię kiedyś jak .....
hmmm... miałem kupić N 17-55/2.8 - bo zalezy mi na szybkim AF, ale skoro mogę miec w kieszeni ponad 2k to chyba wezmę tą Sigmę z HSM ;)
czekam az beda mieli w Krakowie to sobie potestuje :D
Żeby mieć miarodajny test na te dwa obiektywy to przydałoby się zrobić test ostrzenia na f/2.8. Mam Tamrona 28-75 który ostrzy wspaniale od f/4 w górę, natomiast na f/2.8 są problemy.
Ciekaw jestem jak to wychodzi na tych dwóch tytułowych obiektywach...
Tutaj znajdziecie sample. plik jest duży około 30MB więc proszę o wyrozumiałość: http://jerkbait.pl/photos/nikon/sigma_18-50.rar Plik udostępnię na tydzień.
pozdrawiam
Remek
na 50mm/f2.8 sigma wygląda słabo, chyba że mi się wydaje.
Trzeba by zrobić bardziej wiarygodny test. Wiem, że ktoś wypożyszył tą Sigmę więc może on?
Pozdrawiam
Remek
hmmm... miałem kupić N 17-55/2.8 - bo zalezy mi na szybkim AF, ale skoro mogę miec w kieszeni ponad 2k to chyba wezmę tą Sigmę z HSM ;)
... jednak nabyłem N 17-55 f/2.8 ...
... jednak nabyłem N 17-55 f/2.8 ...
Gratulacje!
Czy mógłbyś zrobić taką małą przysługę? Czy mógłbyś zrobić parę testów Twoim nowym szkłem na różnych ogniskowych na przysłonie f/2.8? Czyli parę zdjęć na f/2.8 na 17mm, na f/2.8 gdzieś w środku i na f/2.8 na 55mm? Ze statywu oczywiście..
No i oczywiście opublikować je tutaj..? :)
A ja T17-50/2.8 ;)
Super! Czy możesz więc zrobić podobny test o jaki poprosiłem MSWilka? Wtedy będziemy mieć świetne porównanie dwóch szkieł!
Dzięki z góry :)
Czy mógłbyś zrobić taką małą przysługę? Czy mógłbyś zrobić parę testów Twoim nowym szkłem na różnych ogniskowych na przysłonie f/2.8? Czyli parę zdjęć na f/2.8 na 17mm, na f/2.8 gdzieś w środku i na f/2.8 na 55mm? Ze statywu oczywiście..
No i oczywiście opublikować je tutaj..? :)
Jak już do mnie dojedzie i trochę się nacieszę to postaram się wrzucic parę fotek.
Jacek Wrzesińsk
10-10-2007, 20:40
Jak już do mnie dojedzie i trochę się nacieszę to postaram się wrzucic parę fotek. Bardzo chętnie bym również obejrzał!:-D
Testy porobiłem, paczkę z fotkami można zgarnąć stąd (http://www.kangur.com.pl/pub/test.rar) (uwaga! 33MB). Jeśli nie spełnia potrzeb proszę o konkretniejsze wytyczne ;)
Testy porobiłem, paczkę z fotkami można zgarnąć stąd (http://www.kangur.com.pl/pub/test.rar) (uwaga! 33MB). Jeśli nie spełnia potrzeb proszę o konkretniejsze wytyczne ;)
Przesympatyczna córeczka :)
Oglądałem właśnie te zdjęcia córeczki bo były najciekawsze, i trudno ocenić bo pewnie jeszcze dochodzi ostrzenie w samym aparacie (D50), ale najostrzejszym wydawało mi się na 24mm. Ale to jedno zdjęcie, więc są jeszcze inne czynniki, jak minimalne poruszenie się itd. Wydawało mi się że dobrze wyszło też na 50mm, natomiast chyba najmniej ostre było na 17mm. Każde zdjęcie oglądałem bez dodatkowego ostrzenia, po czym próbowałem dodać jeszcze USM na ustawieniach 150/1 albo 150/2.
Test na zdjęciu córeczki na 17mm wyszedł chyba najmniej ostro. Ale ponownie - jest dużo czynników dodatkowych i trudno mi powiedzieć. Fachowcem nie jestem. Jednak co mogę powiedzieć po mojej sesji Tamronem 28-75 na f/2.8, że twój Tamron 17-50 wyszedł znacznie lepiej. Na moim T 28-75 miałem kilka zdjęć ze statywu, poprawnie zfocusowanych, które wyszły po prostu zwyczajnie nieostro.
Dzięki za uznanie dla córy :D
Pocieszający jest fakt, że fotki na szerokim kącie przy pełnej dziurze to rzadkość (przynajmniej u mnie). Z reguły ogniskowa dla pełnej dziury to 35-50mm.
Na ostrość faktycznie mogło wpłynąć jej minimalne poruszenie, bo fotki były bez lampy, więc i czasy są dość długie.
No naprawde fajny ten Tamronik
http://www.guenstiger.de/gt/main.asp?produkt=327505
a co z Sigma?
sigma ale bez HSM (z tego co jest w sieci optycznie jest identycznie) :
http://wojteh.netmark.pl/gallery/pictures/kwiaty_polskie.jpg
Cena Sigmy zmierza w dobrym kierunku - na Allegro juz po 1699 zł :-D.
maciekjak
21-11-2007, 22:38
patrząc na te fotki, wygląda na całkiem zacne szkło i chyba sam się na tego tamrona zdecyduje na początek przyszłego roku
SigmaHSM doszła do mnie godzine temu a jestem w pracy:mrgreen: ale co moge powiedzieć tak na szybko to to,że jest bardzo solidnie zbudowana nie ma BF/FF af chodzi szybko i cicho jest mięka na f2.8 ale na f5.6 to jest prawdziwa żyleta dużo ostrzejsza od S10-20 ,fajne makro.Jednym słowem solidny obiektyw na lata.Ps obiektyw przyszedł w pudełku bez napisu HSM co mnie lekko napoczątku zaniepokoiło, najważniejsze że w środku było to co miało być.
SigmaHSM jest mięka na f2.8 ale na f5.6 to jest prawdziwa żyleta dużo ostrzejsza od S10-20
A tak na f4? Jak jest z ostroscia?
zrobiłem już kilka fotek przy 18mmf2.8 jest ostro , miękko jest na 50mmf2.8 naf4 jet już ok.narazie nie mam warunków żeby porobić normalne foty.
Na tyle obiektywnie na ile moge, stwierdzam że to fajny obiektyw.
No to czekamy na solidny test :)
Możesz się postarać i strzelić jakiś tekścik
Chętnie zobaczę jak wypada to szkiełko i porównam sobie do swojej sigmy
Fajnie by bylo. To moze bedzie juz drugi test, bo kolega Patio juz obiecal pstryknac cos z tej Sigmy. Bedzie co porownywac.
ziuteczny
23-11-2007, 22:14
tak jest prosimy o test a następnie paczkę RAW-ów do pobrania, potrzebne są komplety 2,8; 4; i 5,6 dla co najmniej 4-5 ogniskowych :) w planach średnio oraz daleko-odległym
pliz
Ktoś mi poradzi gdzie taką paczke rawów umeścić? bo test postaram się zrobić.
zrobiłem test S18-50f2.8HSM 6 folderów(po3nef), 16MB folder, ktoś chętny to wysyłam na emaila.
ziuteczny
24-11-2007, 15:42
a może wrzuć na rapidshare. Jednorazowo do 100MB czyli wejdzie na raz
http://www.rapidshare.com/
Może tak będzie wygodnie większej grupie osób mieć dostęp.
I jak ogólnie wrażenia z nowego nabytku ?
zrobiłem test S18-50f2.8HSM 6 folderów(po3nef), 16MB folder, ktoś chętny to wysyłam na emaila.
Poprosze na
[email protected]
z gory thx :)
Ja poprosze takze na
[email protected]
dziekuje z gory i pozdrawiam
niech ktoś sprawdzi ten link czy działa bo coś mi się chyba pokręciło:) http://rapidshare.com/files/71969436/test_sigmy.rar
ziuteczny
24-11-2007, 18:13
zaraz obaczym, liczy zwłokę ... ciągnie, nie protestuje ... 1MB(ajt)/s to lubię :)
Pomału idzie ale grunt, że jest :)
ziuteczny
24-11-2007, 18:35
no dobra mi się średnio widzi, jednak na dużej dziurze to średnio
optymalnie jakby się jakiś posiadacz Tamrona wypowiedział albo co
ja bym prosil na maila
[email protected] , oczywiscie jesli to nie problem.
P.S.
Juz nie trzeba, sciagam z RapidShare ;)
prosze o opinie co do testu i obiektywu :)
ziuteczny
24-11-2007, 21:21
no te opony to takie średnie do oceny ostrości ale choć po łańcuchach można :)
te garaże już lepsze
ja tam się nie znam, za bardzo mi się 2,8 nie podoba, duża różnica w stosunku do 5,6.
Ale ktoś doświadczony musi się wypowiedzieć, ja jestem świeżak. Ciekawić mnie będą opinie jakiegoś posiadacza ostrego Tamrona.
A swoją drogą zawsze tak pstrykasz -1EV i Contrast Medium Low ?
niech ktoś sprawdzi ten link czy działa bo coś mi się chyba pokręciło:) http://rapidshare.com/files/71969436/test_sigmy.rar
Tak w dwóch słowach - jak zaciągnąć ten plik z rapidshare.com ?
z góry dziękuję za podpowiedź i wyrozumiałość.
Gawronik
24-11-2007, 22:23
... no właśnie jak to sciągnąć, bo coś nie moge dać sobie rady ?
ziuteczny
24-11-2007, 23:44
łoj no klikajcie free download (prawa kolumna button u dołu), potem wstukać hasło i ciągniemy :)
łoj no klikajcie free download (prawa kolumna button u dołu), potem wstukać hasło i ciągniemy :)
jakie hasło?
pioter m
25-11-2007, 01:15
A ja musze poczekac. W Londynie jestem i rapid cos nie smiga u mnie.
jakie hasło?
Musisz najpierw poczekac kilka minut albo sekund (to zalezy. Odmierza czas do pobrania na tej stronce), a potem pojawia sie takie pole z tekstem (np. jak przy wysylaniu sms'a z netu) i przepisujesz ten tekst do okienka i klikasz "download" :D
Przygladnalem sie tym zdjeciom i ogolnie mysle, ze jest OK. Jedynie straszne mydlo na f2.8 przy 50mm w trybie MACRO :)
jak to jest? jak bym dał do kalibrarji swoją sigmeHSM ff/bf w serwisie sigmy to będą kalibrować obiektyw do body czy odwrotnie? mydło na 50f2.8 w makro wd. mnie nie jest takie straszne po podostrzeniu jest całkiem ostro i jest fajna GO.
stachmuszel
28-11-2007, 09:13
kalibrują zawsze obiektyw do body. serwis sigmy nie może ingerowac w body nikona.
pozdro!
No też tak myślałem bo czytałem już o tym na forum ale byłem wczoraj w sklepie fotograficznym Jabo w bydgoszczy w którym mi powiedziano po1. że nie są oficjalnym serwisem sigmy w Bydgoszczy , chociaż na stronie sigmy w dziale serwis ten właśnie sklep jest ujęty. po2 coś wogule wymyślam z tym ff bo na f2.8 mają być prawo miękkie rogi:?. po3 na forum nikona są same oszołomy:evil: po4 sigmy HSM nie można wyregulować na ff/bf ( bo i to jest najleprze ,tylko starsze obiektywy posiadają procesor)tylko trzeba się z tym zwrócić do serwisu nikona a tam wyregulują body.W sklepie Jabo bydgoszcz jest najgorsza obsłóga jaką można sobie wyobraźić,radze wszyskim bydgoszczanom omijać ten sklep z daleka.
No też tak myślałem bo czytałem już o tym na forum ale byłem wczoraj w sklepie fotograficznym Jabo w bydgoszczy w którym mi powiedziano po1. że nie są oficjalnym serwisem sigmy w Bydgoszczy , chociaż na stronie sigmy w dziale serwis ten właśnie sklep jest ujęty. po2 coś wogule wymyślam z tym ff bo na f2.8 mają być prawo miękkie rogi:?. po3 na forum nikona są same oszołomy:evil: po4 sigmy HSM nie można wyregulować na ff/bf ( bo i to jest najleprze ,tylko starsze obiektywy posiadają procesor)tylko trzeba się z tym zwrócić do serwisu nikona a tam wyregulują body.W sklepie Jabo bydgoszcz jest najgorsza obsłóga jaką można sobie wyobraźić,radze wszyskim bydgoszczanom omijać ten sklep z daleka.
Podjedź do Gdyni, masz blisko i jest autoryzowany serwis Sigmy.
stachmuszel
28-11-2007, 10:03
http://www.sigma-foto.pl/index.php?q=node/142
Oto treść tego linku:
"Precyzja działania systemu Auto Focus:
Z przyjemnością informujemy, iż wszelkiego rodzaju problemy pojawiające się w działaniu systemu AF (dotyczące obiektywów Sigma) są rozwiązywane w serwisie Sigma.
Problem precyzji działania AF pojawił się wraz z nastaniem fotografii cyfrowej i dotyczy precyzji działania AF w aparacie - wszystkie analogowe lustrzanki współpracują z każdym z obiektywów Sigma w 100% precyzyjnie. Każdy obiektyw Sigma jest fabrycznie skalibrowany poprawnie i może wymagać korekty jedynie w przypadku nieprecyzyjnego systemu AF aparatu.
Sigma Corporation wychodząc na przeciw potrzebom użytkowników lustrzanek cyfrowych wyposażyła polski serwis w sprzęt do kalibracji AF. Kalibracja polega na dostrojeniu elektroniki sterującej pracą obiektywu – bez ingerencji w aparat.
Możliwość prawidłowego skalibrowania obiektywu w punkt istnieje tylko w przypadku fabrycznie regulowanego korpusu danego producenta. W przypadku kalibracji obiektywów do korpusów ustawianych pod inne obiektywy, serwis nie gwarantuje uzyskania zadowalającego efektu regulacji obiektywu. Wynika to z ograniczonego zakresu regulacji.
W przypadku stwierdzenia powtarzającego się ostrzenia poza punktem należy:
1. Umówić mailowo z serwisem termin kalibracji:
[email protected]
2. W umówionym terminie przesłać do serwisu obiektyw wraz użytkowanym aparatem (dany egzemplarz body wykazuje często różne odchylenia niezależnie od modelu)
3. Dla usprawnienia do wysyłki załączyć opis występującego problemu.
Kalibracja wykonywana jest w ramach gwarancji nieodpłatnie.
Serwis zastrzega sobie prawo do obciążenia nadawcy kosztami manipulacyjnymi w przypadkach ewidentnie nieuzasadnionego przesłania obiektywu do kalibracji. "
Hehe, a ja gdy u nich byłem zapytać czy prowadzą sprzedaż Nikonów (nowy jestem w Bydzi), to mi odpowiedzieli, że Nikony i Canony to plastikowe zabawki i następnie z uśmiechem na twarzy polecili najnowszego niezawodnego i w ogóle de best Olympusa E-510 z kitowym szkłem, który bije konkurencje pod każdtm względem. Za to powinni ludzi na białe niedżwiedzie wysyłać:???:
natura2008
11-12-2007, 15:57
dla chętnych porównanie sigmy 18-50/2.8 z nikkorem 18-70/3.5-4.5 na tyle na ile się da:
http://www.pbase.com/miljenko/1870_vs_1850
z porównania wynika, że sigma lepsza :twisted:
stachmuszel
12-12-2007, 09:30
Chyba troszkę dziwne by było, gdyby było inaczej.
LeonArek
13-12-2007, 00:22
Jeśli będą chętni to mogę wystawić testowe fotki 3 różnych egzemplarzy Tamronów. Jotpegi wywołane z NEF-ów, zapisywane na max jakości. Wykonane Nikonem D300 przy ISO 800, odpowiednio przy przesłonach 2,8 + 4 + 5,6 + 8. Paczka waży 58 MB.
Różnice w ostrości są ciekawe. Rozrzut jakościowy spory.
Przy zakupie z całą pewnością warto wybierać spośród kilku egzemplarzy.
Przy okazji zapytam czy Tamrona 17-50/2.8 (naturalnie wyselekcjonowany) to właściwy partner dla D300 ? Wiadomo łańcuch jest tak silny jak jego najsłabsze ogniwo.
Rozważam kupno Nikkora 17-55/2.8, ale okazyjnie trafił się prawie nowy Tamron, więc go w tzw. międzyczasie kupiłem. Teraz się zastanawiam - może go zostawić i dać sobie spokój z 17-55/2.8. Jak by nie liczyć parę złotych w kieszeni by zostało.
pioter m
13-12-2007, 01:25
@ LeonArek
Troche przesadzasz z tym iso800. Szum nie bedzie ulatwial analizy zdjec.
robin102
13-12-2007, 08:56
Przy okazji zapytam czy Tamrona 17-50/2.8 (naturalnie wyselekcjonowany) to właściwy partner dla D300 ? Wiadomo łańcuch jest tak silny jak jego najsłabsze ogniwo.
.
Dobre pytanie. Z calym szacunkiem do dobrych tamronow ktore znam w bardzo malej ilości nie wydaje się to szkło "godne" tego korpusu. Trzeba by to spraktykować. sam ma troche stałek i tamrona i tak rozwazam czy te stalki nie będą tym słabym ogniwem, a tamron .......... Chociaz z drugiej strony Fatman do D3 użyywa 50mm f1,8 i korpus sie nie zepsuł :)
LeonArek
14-12-2007, 00:35
pioter m - w D300 ISO 800 wygląda tak jak ISO 400 na D50 czyli absolutnie akceptowalnie. Ziarno zaczyna być wyraźnie widoczne dopiero od ISO 1600.
robin 102 - wg photozone Tamron 17-50 optycznie ma w niektórych momentach lepsze osiągi niż Nikkor 17-55. Jego wykonaniu też nie ma czego zarzucić, na pewno nie rozleci Ci się w rękach. Trzeba sobie tylko wybrać dobry egzemplarz bo rozbieżności potrafią być spore. Nie wiem jak z Nikkorami bo nie miałem nigdy okazji przetestować kilku sztuk naraz choć sądzę, że w tym przypadku rozbieżności między poszczególnymi egzemplarzami byłyby mniejsze.
marek m - ja się sam zastanawiałem nad Nikkorem, zwłaszcza, że miałem okazję na naprawdę dobrą cenę (w okolicach 3k za obiektyw z polskiej dystrybucji) ale jak sobie przemyślałem sprawę to mimo wszystko kupiłem Tamrona. Żaden klient nie będzie w stanie odróżnić fotki z Tamrona od fotki z Nikkora, a za zaoszczędzone pieniądze kupię jakiś szeroki zoom (chyba Tokinę 12-24). Jedyny powód przemawiający za Nikkorem to trwałość, gdybym robił ze 40-50 tys. zdjęć rocznie to pewnie bym go kupił, zwłaszcza że wtedy na pewno też bym na niego zarobił. Z drugiej strony w ciągu 2 lat zrobiłem w plenerze (zima, lato, deszcz, słońce) ponad 20 tys. zdjęć kitowym 18-55 i działa dalej jakby był nowy (poza tym, że w pewnych warunkach jest oczywiście dość podły optycznie, jeśli chodzi o rozważania w sferze profesjonalnej).
Może przeczytanie nw tekstu pomoże w wyborze tego szkiełka?:-D
http://www.infinity.net.pl/~archie/wordpress/?p=441
Pozdrawiam
Krzysiek29
18-12-2007, 09:35
Czy ktoś ma S18-50 HSM f/2,8 i moze zapodac foty takie na f/2,8. Ten link co byl podany nie dziala. Jak dziala AF w porownaniu np do N af-s 18-70?
podpisuje sie pod pytaniem Krzysiek29 jak sie ma optycznie ta sigma do n 18-70 oraz jak smiga af mam sigme 70-200 i tam af jest dosyc szybki choc czasami nie trafia:)
podpisuje sie pod pytaniem Krzysiek29 jak sie ma optycznie ta sigma do n 18-70 oraz jak smiga af mam sigme 70-200 i tam af jest dosyc szybki choc czasami nie trafia:)
LeonArek
18-12-2007, 13:52
IMHO działa z szybkością podobną jak w Tamronie. Nikkor będzie chyba minimalnie szybszy ale bez przesady. Najważniejsza różnica jest taka, że w Nikkorze możesz ręcznie przeostrzyć, w Tamronie na pewno nie, a w Sigmie chyba też nie (nie pamiętam na 100%).
Tu masz 2 fotki sklepowym D80+Sigma 18-50, odległość mniej więcej portretowa ze wskazaniem na lekkie makro.
www.nar.pl/*stuff/DSC_0025.JPG
www.nar.pl/*stuff/DSC_0027.JPG
Dla mnie mydło potworne. Może to akurat wina danego egzemplarza ale w sklepie był tylko jeden. Nikkor jest o wiele lepszy, Tamron oczywiście też.
Jak będziesz chciał to mogę zrobić podobne z zestawu D300+Tamron 17-50.
hmm ja poszukuje czegos z szybkim af nikon 18-70 jest dobry ale troche ciemny robie sport i czasami brakuje czegos jasniejszego i szybkiego co byscie polecili?? tak do 1800
robin102
18-12-2007, 17:05
... Trzeba sobie tylko wybrać dobry egzemplarz bo rozbieżności potrafią być spore
To fakt dopiero 6 sztuka którą mam jest bardzo dobra, wcześnijsze co njwyżej dobre lub całkiem do kitu były.
Ale plastyką obrazu to tamron nie grzeszy.
natura2008
27-12-2007, 21:29
hmm ja poszukuje czegos z szybkim af nikon 18-70 jest dobry ale troche ciemny robie sport i czasami brakuje czegos jasniejszego i szybkiego co byscie polecili?? tak do 1800 tak to tylko w erze :-)
w tej cenie do wyboru masz Tamrona, Sigmę i .... Nikorra 35-70/2.8
no wlasnie wyboru niema prawie zadnego :) no ale tak musze zrobic test tej sigmy na rajdzie i porownac z nikonem 18-70 bo tamron chyba odpada ze wzgledu na wolny af. Czasami jednak ten silniczek sie przydaje:)
KARLOS_vu
31-12-2007, 13:36
a ja zapytam z innej beki
nie mogę nigdzie wyczytać
a przymiarkę robię do zakupu SIGMY 17-70 2.8
dziś testowałem ją w FOTOJOKER i chyba ją wezmę
Jedno co mnie trzyma przed podjęciem ostatecznej decyzji to:
czy przy zastosowaniu jej do D80
HSM będzie miało jakieś większe znaczenie ?
czy wpłynie to w jakiś istotny sposób na przyśpieszenie AF ?
są wersję bez HSM i z..... ta którą testowałem nie miała HSM
a cena jednakowa.
I drugie pytanie - czy różnica między Sigmą 18-70, a 18-50 jest naprawdę tak duża
by opłacało się dołożyć 400 zł - wiem że im mniejszy skok ogniskowych tym lepiej
ale jak się to ma co do jakości i szybkości AF ??
ŁUKASZ SZIN
31-12-2007, 14:19
Trzeba by zrobić bardziej wiarygodny test. Wiem, że ktoś wypożyszył tą Sigmę więc może on?
Pozdrawiam
Remek
Jest parę firm które wypożyczają szkła SIGMY do testowania, za niewielkie pieniądze. Warto zrobić taki test zanim się zakupi to cacko
robin102
31-12-2007, 14:28
a cena jednakowa.
HSM to oznaczenie szkieł z własnym silnikiem do ciągania soczewek w tubusie obiektywu, jest to szybsze i skuteczniejsze rozwiazanie niż zmieniania ich położenia za pomocą przenoszonego napedu z body D80 przez wałek napędowy wystający z bagnetu aparatu. Tak teoretycznie powinno być szybciej ogniskowane szkłem z HSM, ale jak wiem z doswiadczenia naped mechaniczny popularnie zwany śrubokretowy z body D80 też jest stosunkowo żwawy.
Kilka stówek do 18-50 bym dołożył bez zastanowienia, chyba żebym pomyślał o kupnie sporo tańszego tamrona 17-50
stachmuszel
31-12-2007, 15:00
SIGMA 17-70/2.8-4.5 wiem, że jest ok bo sam używałem i ma mój kolega w D50. Ale SIGMA 18-70/2.8? Jest taka?
KARLOS_vu
31-12-2007, 15:36
SIGMA 17-70/2.8-4.5 wiem, że jest ok bo sam używałem i ma mój kolega w D50. Ale SIGMA 18-70/2.8? Jest taka?
sorki już poprawiam.... pomyłka
robin102 myślałem o tym Tamroniku
ale nasłuchałem się że z serwisem jest problem i generalnie ciężko dostępny w mojej okolicy
wysyłkowo raczej szkieł nie chce kupować. Dlatego zmiana T na S
Czyli jak by nie patrzeć mimo iz HSM jest produkowane głównie pod np. D40
to w moim przypadku będzie to również korzystne - skoro cena taka sama to bierim HSM
Jedyne co mi pozostało to porównać fotki z Sigmy 17-70, a 18-50 oba mają światło 2.8
hmmm jak to boli kiedy jest się laikiem:-?
dzięki robin102 - zawsze można na Ciebie liczyć
ziuteczny
31-12-2007, 15:46
HSM nie jest pod d40 tylko może wymuszony został przez d40 a HSM jest po to aby był porządny napęd w domu i w zagrodzie a nie przestarzałe śrubokręty :)
stachmuszel
31-12-2007, 15:46
Ja ze swej strony, jeśli mogę, jedno słowo. Przemyśl, czy ważniejsze jest dla Ciebie światło w całym zakresie (S18-50/2.8 ), czy nie lepiej troszkę dłużej, ale bardziej uniwersalnie (S17-70/2.8-4.5). Przyznam, że mnie nieraz brakuje zakresu 50-70. Z tego co wyczytałem na forum, takich jak ja jest więcej. A S17-70/2.8-4.5 to naprawdę fajne szkiełko. W którymś poście, jeśli dobrze pamiętam, nawet Zbyszek go chwalił. :-)
Pozdrawiam!
p.s. teraz kupowałbym S24-70/2.8. To zakres idealny do moich zastosowań.
KARLOS_vu
31-12-2007, 16:08
jeśli chodzi o uniwersalne szkło to mam kita 18-135
dziś - dosłownie dziś kupiłem Nikkora 50mm 1.8 - super sprawa właśnie ją testuję
a jako kolejny zakup chce coś na imprezy rodzinne i wesela na których często bywam jako gość
dlatego moje plany idą w tym kierunku. Kit 18-135 dobrze się sprawdza przy ładnej słonecznej pogodzie
Sigmę chce kupić do focenia imprezek, a potem jeszcze AF-S VR Zoom-Nikkor 70-300 mm f/4.5-5.6G IF-ED i będzie na razie komplet
mam s24-70 i szczerze polecam - dla mnie wazniejszy zakres 50-70 niz 18-24
a co do s17-70 to chyba taka zla nie jest skoro zawodowcy z D2X z nia biegaja po miescie
pzdr
ŁUKASZ SZIN
31-12-2007, 16:35
a ja zapytam z innej beki
nie mogę nigdzie wyczytać
a przymiarkę robię do zakupu SIGMY 17-70 2.8
dziś testowałem ją w FOTOJOKER i chyba ją wezmę
Jedno co mnie trzyma przed podjęciem ostatecznej decyzji to:
czy przy zastosowaniu jej do D80
a cena jednakowa.
I drugie pytanie - czy różnica między Sigmą 18-70, a 18-50 jest naprawdę tak duża
by opłacało się dołożyć 400 zł - wiem że im mniejszy skok ogniskowych tym lepiej
ale jak się to ma co do jakości i szybkości AF ??
JA osobiście tą Sigmę miałem jak posiadałem CANONA bardzo fajne szkiełko, za rozsądne pieniądze
tez jestem ciekaw jak sie ma s17-70 w poronaniu do s18-50 jak i n18-70:) trzeba bedzie chyba odwiedzic wypozyczalnie w chorzowie:)
stachmuszel
31-12-2007, 17:54
igorzak napisał:
mam s24-70 i szczerze polecam - dla mnie wazniejszy zakres 50-70 niz 18-24
dokładnie
a co do s17-70 to chyba taka zla nie jest skoro zawodowcy z D2X z nia biegaja po miescie
Mało popularne w systemie Nikona, ale Canonierzy kupują je zdecydowanie częściej. Nie dam złego słowa powiedzieć o nim. Optyka na przyzwoitym poziomie, no i wykonanie o którym N18-70 może pomarzyć.
KARLOS_vu masz rację. Jeśli posiadasz N18-135 to faktycznie S18-50/2.8 lub inne ze stałym światłem będzie sensowniejszym wyborem.
Panowie! Czas prasować fraki, koszule itp. Niedługo Nowy Rok!
ŁUKASZ SZIN
31-12-2007, 18:43
No to życzę wam wszystkim:-D
Przetańczenia aż do rana:-D, setki korków od szampana:mrgreen:, kupy śmiechu:), zero kaca no bo w środę praca!:neutral:!! Szczęśliwego Nowego Roku 2008 . Udanej zabawy SYLWESTROWEJ 2007/2008
życzy